Last news in Fakti

13 Декември, 2008 14:16 834 0

Mitsuoka Himiko

  • mitsuoka-
  • himiko-
  • mitsuoka himiko

Mitsuoka с право се смята за най-любопитната японска марка. Специализирана е в персонализирането на серийни модели в духа на британската автомобилна школа от 50-те и 60-те. Освен това произвежда суперкара Orochi, който мнозина смятат за едно от най-ужасяващите в дизайнерско отношение возила в света, а други намират за впечатляващо упражнение по стил.

Продукцията на малката компания се продава само на вътрешния пазар. Изключения, разбира се, има. Богати клиенти от страни с обратно движение като Великобритания могат да си поръчат каквото пожелаят от учудващо богатата гама. Интересът към Mitsuoka се подклажда и от постоянното представяне на нови модели, някои от които определено хващат окото.

Най-новата разработка на японците спада именно към тях. Носи името на древна кралица-шаман и по подобие на останалите автомобили на компанията пунтира безпардонно британската класика. Обект на подражание този път е противоречивият Morgan Aero 8. Дизайнерите на Mitsuoka са се постарали да коригират кривогледството на оригинала и не може да се отрече, че са успели да създадат доста по-хармонична муцуна от неговата.

Както и останалите модели на марката, Himiko използва агрегатната база и архитектурата на масов японски автомобил. За донор служи повсеместният любимец Mazda MX-5 с твърд сгъваем покрив. Шасито на роудстъра обаче е удължено в секцията пред пътническия отсек, за да се постигнат класическите пропорции нае Morgan. Серийната механика на MX-5 не е пипана. Клиентите могат да избират между две версии на двулитровия мотор MZR на Mazda с мощност 162 или 170 к.с. Първият се комплектова с шестстепенна автоматична трансмисия, докато купувачите, избрали втория, имат на разположение и механика със същия брой предавки. При тегло от 1 280 кг и многолостово окачване от MX-5 Himiko със сигурност ще има какво да предложи на пътя.

Базовата цена на новия ретро роудстър е $60 000. Луксозният интериор добавя още $1 000. Поръчки вече се приемат, а първите коли ще бъдат доставени догодина.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА