Last news in Fakti

22 Ноември, 2008 14:12 1 464 0

Zorba Design G40

  • pontiac-
  • pontiac fiero-
  • zorba g40

Култовият Pontiac Fiero не се произвежда вече 20-а година, но категорично отказва да се пенсионира. Енциклопедиите го споменават като един от малкото едросерийни автомобили в света със средноразположен двигател. Замисля го Джон ДеЛориан и се смята за една от най-радикалните конструкции за времето си. Между 1984 и 1988 г. са продадени над 370 000 бройки, което не му пречи да се ползва със статута на колекционерски автомобил.

Една от причините да продължава да се радва на интереса на маниаците е способността на Fiero да се превъплъщава във всевъзможни роли. В комбинация с достъпната цена неговата компоновка на класически суперкар и възможността да побере V-образен 8-цилиндров двигател в моторния си отсек го правят идеален донор за реплики.

В Щатите работят стотици компании, които предлагат комплекти за преработка на двуместния Pontiac. Една от най-популярните конверсии го превръща в почти неразличимо копие на Ferrari F355, заслуга за което имат почти еднаквите габарити и пропорции.

Съществуват обаче и доста по-амбициозни програми за префасониране. Оптичният пакет, който предлага базираната в Северен Холивуд Zorba Design, изисква доста вглеждане, докато се установи със сигурност, че колата не е излязла от Сант’ Агата Болонезе. Детайлите издават, че има нещо нередно в това Lamborghini Murcielago, но от пръв поглед може да се заблуди дори специалист.

Пакетът за преработка на Pontiac Fiero носи името Zorba G40 и се предлага във вариант както за купе, така и за роудстър. Коплектът от нови части се продава за около $31 000. В сумата са включени средната цена на автомобил донор (към $2 000), коженият салон и боядисването. За всякакви други подобрения като джанти и дори заден спойлер се налага доплащане.

Офертата не предполага никакви намеси по силовата част, но това едва ли е проблем. Fiero се ъпгрейдва относително лесно с всякакви V-образни осмаци от гамата на GM. В пространството пред задния мост влиза както малък блок, така и Northstar от Cadillac. Мястото е достатъчно, тъй като оригиналните планове в началото на 80-те предвиждали именно осемцилиндров мотор за модела. На какъвто и избор да се спре купувачът обаче, срещу максимум $35 000 може да се сдобие с Lamborghini Murcielago, което малцина биха разпознали като копие на прима виста.Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА