Last news in Fakti

8 Ноември, 2008 19:34 622 1

Venturi Volage

  • venturi-
  • volage-
  • venturi volage

Името на модела Volage в превод от френски означава ветровит, непостоянен и е доста странно защо фирмата Venturi го избира за название на новия си автомобил. Донякъде това е разбираемо, защото от 2001 година до ден днешен собствениците на тази компания се занимават с разработка на скъпи електромобили, но досега всичко си остава само в сферата на концепциите. Първият модел, наречен Fetish, беше оборудван със средноразположен агрегат, но вместо двигател с вътрешно горене там беше монтиран електромотор, захранващ се от литиево-йонни батерии. Въпреки обещаващото “екологично” бъдеще, този автомобил не остави следа в историята.

Venturi обаче не се отказа от начертаната си линия и продължи с опитите. Ясно бе, че фирмата се нуждае от някаква уникална технология, която да превърне модела им в световен хит. Последното им творение Volage, разполага с една подобна система, която е дело на Michelin. Става дума за необичайното мотор-колело Michelin Active Whell, което само по себе си представлява обособен модул, монтиран във вътрешността на джантата, който посредством двата си електромотора електронно управлява активното окачване и спирачната система. Това “чудо” е известно на света още от 2004 година, но от Venturi залагат сериозно на него.

Силовата структура на автомобила представлява въглеводороден монокок, покрит с карбонови панели. При използването на тези мотор-колела, акумулаторите, които ги захранват се явяват и като баласт на автомобила. Тяхното разположение прави разпределението между предната и задна ос в почти равно съотношение. Съотношението е 55 към 45, съответно отзад и отпред. Освен това позволява максимално нисък център на тежестта. Цялата маса на Volage е 1 075 килограма. Четирите електродвигателя, мощността на които не се опоменава, са в състояние да ускорят електромобила до 100 км/ч. за по-малко от пет секунди.

Малката фабрика за екзотични автомобили Venturi Automobiles е позиционирана в Монако и планира ръчна изработка на доста ограничена серия от Volage. Продажбите на готовите автомобили са предвидени за 2012 година. Цената на тази екзотика засега все още не е известна.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jca60

    0 0 Отговор
    новото винаги е хубаво.