Last news in Fakti

8 Ноември, 2008 19:50 3 023 0

Първата кола на Джеймс Бонд

  • aston martin-
  • aston martin db5-
  • джеймс бонд

За историята на марката Aston Martin е писано много, но сега, в навечерието на премиерата на новия филм за Агент 007 ще се върнем назад, за да си припомним първата кола на Джеймс Бонд. Моделът Aston Martin DB5 е логично продължение на един от най-успешните модели на фирмата - DB4. Следва серията DB5, която се отличава основно по увеличения до четири литра работен обем. Най-известният модел на компанията е именно от петата генерация. Автомобилът играе главна роля като “партньор” на Шон Конъри. Моделът става световно известен през 1964 година, веднага след премиерата на лентата Goldfinger. Там, естествено, автомобилът е като “извънземен” - оборудван с картечница, брониран, със специална система за проследяване и онова незаменимо за шпионина оръжие - катапулт, който може да изхвърли пътника с едно натискане на копчето. През годините Бонд се качва и на други автомобили - Ford, Toyota, Alfa-Romeo, BMW и сега отново се връща на легендарната англиска марка. DB5 обаче, е първият, който се идентифицира с агент 007. Думата, която най-добре описва Aston Martin DB5, е “английски”. Има много неща, които англичаните не правят добре, но при DB5 се усеща непринуден стил и класа, които са единствени по рода си. Това всъщност не е точно спортна кола. Нейната разновидност DBS обаче, е върхът в клас GT на 60-те години.

В изработката няма нищо особено - близка е като технология и дизайн до по-ранния Jaguar E-type. Опростената и изчистена форма се повтаря и във вътрешността на автомобила - там липсват показни елементи и именно това допринася за неповторимия стил на колата. Воланът е голям, което е типично за марката. Всеки уред на таблото е прецизно изработен до последния детайл - като в истински аристократ.

Двигателят е шестцилиндров. Създаден е от поляка Тадек Марек и е с обем от четири литра. 280-те конски сили помагат да стигне скорост от 240 км/ч. Алуминиевият агрегат разполага и с два горни разпределителни вала. Това всъщност е и най-удачният англиски автомобил, появил се на бял свят през втората половина на ХХ век. Именно с него Агент 007 успя да се разходи по целия свят - от Ямайка до Русия. Неговите крилати фрази станаха хит в разговорния език, а мартинито с водка - култова напитка.

Радославъ Славчевъ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА