Last news in Fakti

4 Октомври, 2008 14:33 587 0

Quicc DiVa

  • quicc-
  • quicc diva

Малката и почти никому неизвестна холандска компания DuraCar Holding B.V. попадна за първи път в полезрението на автомобилните медии в началото на годината. Тогава холандците показаха една доста интересна концептуална разработка на малък комерсиален електромобил. Тази кола бързо привлече обществения интерес и компанията се зае сериозно с разработката, наречена Quicc.

Още в ранния стадий на работата инженерите получиха специализирана система за възобновяване на енергията. Тя е разработена от фирмата Econcern, като инвестицията е доста сериозна и възлиза на няколко милиона евро. Именно тази субсидия ускори до голяма степен темповете на проекта и сега холандците са готови с предсерийна разработка. Последната представлява компактен градски фургон, който се задвижва с помощта на електромотор. Електрическият двигател получава енергия от специални йон-литиеви батерии, като самото движение отново зарежда една част от тях. Така конструиран, Quicc DiVa (името DiVa идва от съкращението на distribution van) може да измине автономно разстояние в градски условия от 150 километра, а максималната му скорост е 120 км/ч.

Още с появата на предсерийния екземпляр създателите са на мнение, че автомобилчето има три основни предимства - безшумно е, изключително икономично (разходите се изчисляват на около 1-2 евро на 100 километра) и не на последно по важност място са габаритите му, които са изключително компактни. За сметка на това вътрешните размери са повече от задоволителни.

След всичко казано дотук, “зелената” тема не се изчерпва. Каросерията се изработва от рециклирана пластмаса, което освен да придава еко нотка, олекотява общата маса на автомобила. Чистото тегло на градския еко ван Quicc DiVa е 850 килограма. Предвид масата на колата, максималното допустимо тегло е впечатляващо - 650 кг. Официалната премиера на този странен електромобил е на започващото на 4 октомври автомобилно изложение в Париж. Повече подробности засега не са известни, но екипът ни от мястото на събитието ще ви направи съпричастни към всички детайли на Quicc DiVa.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА