Last news in Fakti

27 Декември, 2011 10:41 59 730 48

Медведь за руската войска

  • спм-3 медведь-
  • ямз-7601-
  • армия

 

Руското военно командване избра дните преди новата година  за да обяви, че вътрешните военни сили ще получат нови всъдеходи, които ще заменят досегашните бронетранспортьори. Новите машини могат да се използват и за полицейски акции и се наричат СПМ-3 Медведь.
 
"Мечоците", които ще заменят вече поостарелите БТР-и са по-проходими и по-функционални. Освен това новите всъдеходи притежават значително по-сигурна бронировка. Освен на пряк обстрел от автомат "Калашников", те издържат и на миномети, както и защитават пасажерите от прецизна стрелба от снайпер.
 
СПМ-3 Медведь може да превозва до осем, напълно екипирани войника. Още нещо интересно е, че върху всъдехода може да кацне малък безпилотен самолет. "Мечоците" могат да се оборудват с гранатомети и леки картечници.  С пълно бойно снаражение масата на всъдехода е 12 тона.
 
Тежкият всъдеход може да развива скорост от 90 км/ч, като в пресечена местност може да се движи с максимум 35 км/ч. Специално внимание е обърнато на независимото торсионно окачване за да може то да издържа на силни натоварвания.
 
Двигателят, който задвижва СПМ-3 Медведь е ЯМЗ-7601. Той е дизелов V-образен шестцилиндров с турбо и разполага с работен обем от 11 150 см3. Мощността му е 300 к.с. Този агрегат без проблеми се справя с дългия почти шест метра всъдеход.
 
По-конкретно габарите на СПМ-3 Медведь са 5 900 мм, 2 500 мм и 2 600 мм, съответно дължина, широчина и височина. Автомобилът с висока проходимост впечатлява и с доста големия си клиренс. Последният е равен на 500 мм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай петър

    5 0 Отговор
    велики са
  • 2 VR4 TT

    5 0 Отговор
    изродска машина, евала
  • 3 руснака

    3 1 Отговор
    в статия има няколко неточности. този джип е предназначен за вътрешните войски, не за военни действия! досега в русия са исползвали БТР-и, но те не са проектирани за такава работа, затова им търсиха замяна. пък тове че тази "мечка" има по-добра бронировка от БТР-а, това е направо абсурдно! явно преводач не си е свършил работата.... ))))
  • 4 Атанас Велики

    3 0 Отговор
    Според мен, повечето журналисти в този сайт са русофили! Много пишете за Русия! Браво!

    Коментиран от #22

  • 6 Гост

    2 1 Отговор
    Фарове и мигачи от ЗИЛ?
  • 7 Американеца

    2 1 Отговор
    Руснак, статията си е ОК, ама ти явно не четеш добре. Още в първото изречение пише: "вътрешните военни сили ще получат нови всъдеходи", а освен това е нормално като е по-нова разработка да е по-добре бронирана, не мислиш ли? Или освен, че не можеш да четеш, не ти се отдава и да мислиш :) Весели празници на всички
  • 8 истина

    1 2 Отговор
    Най-новото на руския пазар двигател зил 131 модел 1977год.
  • 9 Солиста

    3 0 Отговор
    Машините на снимките имат някои разлики.Най-вероятно са с различно предназначение.!!!
  • 10 kiril

    3 0 Отговор
    искам едно такова за градско в София, да видиме "синята зона" как ще ме премести!!!!
  • 11 свк

    1 3 Отговор
    едно време на "СДЕЛАНО В СССР" му казвахме - "издялано в ссср "
    сега не е по-различно май като го няма СССР вече 20 и кусур години .
  • 12 Alehandro

    3 1 Отговор
    Точно това нещо няма как да е по-проходимо от БТР. Та БТР-а е с 8 гуми и минава и през вода!!!

    Коментиран от #17, #43

  • 13 paratech2

    0 5 Отговор
    Евала!!! конструирано е в понеделник!и не е зделано,а е отесларено в росии!а този двигател не е ли от краз?всъщност какво се чудиме, соваршенства не изменяется! още 100 години ще го използват,предполагам че се произвеждат само в понеделник-съдеики по външноста им.,за незнаещите- понеделник още не са изтрезняли!
  • 14 Тодор Тодоров

    7 0 Отговор
    Този двигател е от...най-различни модели товарна техника. Който си го поръча, му го доставят. Къде е проблема? Монтира се на автобуси, камиони и прочие
    Изпълнява емисии Евро 2, което за военна техника не е зле, има въртящ момент от 1200 нютонметра при около 1100 оборота, изразходва средно по 42 литра нафта на час. Смятам, че са добри показатели за военна машина.
    Нима Хъмви е по-добър??? Или пък американските аналози на мечката са по-добри.
    Ако му бяха лепнали емблема Jeep, щяхте да се на..рете да го хвалите, но нали е руско...
  • 15 шофьор

    7 2 Отговор
    Както обикновено-повечето приказки тук са"гола вода"!Защо ли?!
    Двигателя ЯМЗ не е КРАЗ-ов-те са V-8, а този е V-6-МАЗ-ов,като му е
    добавено турбо-то!
    И е смешно да твърдите,че с дизеловият турбо-двигател новата машина няма да е по-проходима от старите БТР!
    А знаете ли,всъщност,с
    какви мотори са БТР??
    Хайде-от мен да мине-с редови 6-таци от ГАЗ-51!!!!!
    БЕНЗИНОВИ,за ваше сведение.
    Сега,като знаете подробностите и разликите,направете си изводите-ама СЪВСЕМ РЕАЛНО И ЧЕСТНО!
  • 16 Alehandro

    3 1 Отговор
    Проходимостта не зависи само от двигателя. Какво като БТР-ите са с два газкови двигателя. Я мини с това нещо през река? Или през окоп 1 м. Ще минеш друг път. БТР е по-проходим от това нещо,ама то си е и нормално, щото тая джипка е предназначена за съвсем други условия.
  • 17 VR4 TT

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Alehandro":

    @12
    това е по-подходящо за населени зони както и за терени с гъста растителност. По-малко и маневрено е от БТР-а.
  • 18 Тошко Станчев

    5 0 Отговор
    Направо ме хвърлиха в тъча .Мисля,че ще е по-добър от всичко до сега:да му мислят Хъмвитата,ръкавицата е хвърлена!
  • 19 медиатор алфа

    1 3 Отговор
    Най-вероятно тия кютуци са предназначени за военна полиция или за обикновената полиция съдейки по синята полицейска лампа на снимките.
    Странно защо на покрива този кютук да може да кацне самолетче, а на Уазка, автобус или влак да не може. Това че има 2кв.м. плосък покрив ли го прави военноприложим за кацане на самолетчета?
    И последно- клиренсът му може да е половин метър, ама като е дълга базата - проходимостта е малка. На старите БТР-и с осемте колела от ос до ос е 1,40 м. и проходимостта му е несравнима с кютука на снимката, притежаващ видимо ок.5 метра междуосие (база).
    И най-последно : Упражнението за танкисти "унищожаване на МТЛБ" се изпълнява с бордовата картечница (сдвоена с оръдието е), не със снаряд. За бронетранспортьор снаряд не се хаби, така че и този кутук с тежка картечница ще се дупчи като кашон обувки.
    И най-последно- кютукът не е въоръжен. Няма съвременна бойна машина на пехотата, която да не е въоръжена с минимум тежка картечница на купол.

    Коментиран от #23

  • 20 медиатор алфа

    2 2 Отговор
    Извинявам се, че пак ще се изкажа, но... Още от времето на ВСВ Вермахта е разполагал с гранатомети Панцерфауст, с които се дупчат танкове. Да напишеш, че този кютук е непробиваем за гранатомети е твърде наивно.
  • 21 dis

    4 1 Отговор
    ruskoto si e rusko kolko zapadni koli na 30 40 godini ima po pati6tata mercedesi i bmv ot 80-te va4e stanaha na vinkel a ladite i gaskite o6te gi karat moje dasa izdqlani ama sa ka4estveni zatova vadqt po model na 10 godini :)
  • 22 КУРТИ Лада

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Атанас Велики":

    @4 Колега , според теб за България ли трябва да пишат, където нищо не се произвежда ??! Впрочем, ще се сглобява нещо, НО ТО НЕ Е КАТО ДА ГО ПРОИЗВЕДЕШ ОТ ЧЕРТОЖНИТЕ СКИЦИ ДО КРАЙНИЯТ ПРОДУКТ ! А пък аз мога да ти кажа, че съм горд собственик на 2 Лади ( 04 и 05 ) ! Купил съм си ги поради взривно развиващата се икономика в БГ, като доскоро едвам успявах да си докарам по 250-300лв на месец ! Кажи ми ти какво си произвел, че да можем и ние да разберем на каква база стоят критиките ти към руското производство ?!
  • 23 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "медиатор алфа":

    @19, колега! търсят замяна за ДЕЙСТВАЩИ вътрешни войски, а не за музеен ексонат! кой БТР има бензинов двигател??? за БТР-70 ли говориш??? ама той вече от години не се исползва!!! че вече всеки момент ще приемат замяна на сегашния БТР-80! че ако не знаеш, за кратко са произвеждали БТР-90!
  • 24 Мирослав Панайотов

    3 0 Отговор
    Според спецификата на предназначение този джип е страхотен.Вътрешни войски са предназначени за бърза диверсивна реакция във вражеска територия (или държавна).Придвижват се във взвод, като всеки взвод е относително независим от рота или дивизион.Ето, че от това можеш да си изпратиш и разузнавателен самолет.Как вражеската засада е способна да спре подобно бързоходно чудовище ми обяснете ?
  • 25 joro..1

    1 4 Отговор
    abe stava da im slojo6 edna daska za snqg,i da go pusneme po magistralat 12 tona postiniak.po nisko e ot (fiat panda)tova mi preli4a na kamin4etata za bankite za drugo ne stava.
  • 26 Аре ве

    0 5 Отговор
    А кво стана с тилвизорите и пиралните а gsm ши праят ли ами дрехи обувки .Ши напраят га пръдни гущера
  • 27 елемак

    2 1 Отговор
    За новия всъдеход не знам,но съм имал удоволствието в казармата да понавъртя доста километри на бензиновия БТР-60ПБ (шосе ,пресечена местност , плаване в язовир)и съм изпитал страхотните му възможности. За другите параметри може да се съглася,но въпреки очевидно по- слабата мощност на БТР-а(2x 90к.с)и гледайки определено не малкото междуосие на новата машина ,дълбоко се съмнявам да е го победи по отношение на проходимост.
  • 28 Барба

    2 0 Отговор
    Вероятно се има предвид минохвъргачки или пехотни гранатомети тип ГП-25. От РПГ и тежък танк с активна броня не може да се спаси.
    Като гледам това е по-цивилна версия, а за тежките терени сигурно си пазят МТЛБ-то.
  • 29 Спас

    6 0 Отговор
    Ей затова няма да се оправим никога.. Щото върху тая машина са работили кадърни инженери и механици, а тука се вписва някой си Кирчо от Куртово Конаре и казва, че от това не ставало нищо. Аман от разбирачи дето цапат форума с глупости!!
  • 30 Angel

    2 1 Отговор
    руските хамъри
  • 31 Христо Цветанов

    6 0 Отговор
    Изглежда много добра машина :) А за по непроходимите терени имат Зил който ще видите в клипа по надолу
  • 32 Фен на руската техника

    3 0 Отговор
    По издръжлива от съветската и руската техника господа няма да го знаете господа ръзберачи.
  • 33 Йовко Исапов

    1 0 Отговор
    @Фен на руската техника:
    Ако знаеш колко си прав. Напълно споделям мнението ти!
  • 34 КРАЛИ МАРКО1

    2 0 Отговор
    Велика страна ВЕЛИК БРАТСКИ НАРОД!!!!!!!!!!
  • 35 ТТ 7.62

    4 0 Отговор
    Кат Русия няма втора тъй могъща на света...Нека хамериканците да не забравят това!
  • 36 СашкоHONDATA

    1 0 Отговор
    спря ли на Унгария преди 1-2 години газта уж, че били крали,и оставиха Юг-Източна Европа да мръзнат без газ ...всичко това го направиха само и само да покажат на Европа кой командва.
  • 37 руспутак

    0 3 Отговор
    компютър още нямат , но ракети имат от 40 години?!? как става , незнам. Руснаците са ном. 1 в ракетостроенето, но немогат да направят и една кола кято да не е с обратна аеро динамика... ужасни модели... Няма по-велика нация
  • 38 Бял човек

    1 3 Отговор
    Русия безвъзвратно изостана технологично от USA и ЕС.
    Това се доказа и в Ирак, където горките иракчани бяха като с тояги, използвайки руско оръжие.
    Американците с 10 пъти по-малобройна армия ги разбиха дистанционно.
    А "братския" руски народ даде Македония на сърбите. Не забравяйте това, когато повтаряте заучени то старите буквари изречения.
    И все още държи над 30 народа в робство.
  • 39 СССР

    2 1 Отговор
    побелели човече и аз не знам от какво прав си за иракчаните горките как могат да бягат от това че срещу тях са се исправили армии от цял свят за да си испробват оръжията си в/у тях горките а на всичкото отгоре и техния садам който е човек на американците и се пазари с тях за собствената си кожа като от време на време им пуска понякоя бедна жертва от своята армия на всемогъщата и не победима американска армия за да я умилостиви и приеме поредната сделка м/у него и тях
  • 40 Атанас Велики

    1 1 Отговор
    Сащ пред и 6-7 години успяха да прихванат бойна глава от балистическа ракета, след 4тия опит и то при положение, че главата е имала радиопредавател! Руснаците тва са го направили 33 години по-рано и много по-успешно! В тези ракети не са само железа... тва са радари, навигационни системи и прочие! Хората са много добри в технологиите като цяло! Не успяват навсякъде, защото не са достатъчно богати! Никой не се справя навсякъде! Но руснаците, за тва което имат, се справят най-добре!
  • 41 Атанас Велики

    1 1 Отговор
    За подобни упражнения (прихващане на бойна глава), са необходими машини с изключително високи характеристики! Тези характеристики са на върха на хранителната верига! Никой не ги достига, дори най-добрите и най-богатите, които имат много за губене и много за пазене! Чаткате ли какво са високи, космически характеристики? Когато руснаците са имали интегрирано бойно поле (МИГ-31 + много Миг-29, ракета Гранит), американците още са се чудили кво е тва чудо! Същото важи за стелт технологията... изобщо - космически народ!
  • 42 Т-34

    2 0 Отговор
    Много си е добра машината,'айде пътувайте като куфари.
  • 43 БМП-4

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Alehandro":

    12 тона върху 4 колела не е добре.Това в кал ще затъне.Стария БТР 80 имаше двигател от Камаз и с 4 оси е много по проходим.Това по скоро е за акции в градовете и на по твърд терен.
    Може би за лоши терени ще има други модели , естествено БМП също ще остане.Веригата си е верига.

    Коментиран от #44

  • 44 Борчо

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "БМП-4":

    @43
    Точно това и аз щях да напиша. Освен тежест върху 4 колела, тази машина май е по-висока. Не знам къде е центъра й на тежест, но ми се чини, че стария БТР-80 ще е по-стабилен при резки маневри. Освен това стария БТР е с по-нисък силует, т.е. по трудно откриваем
  • 45 БМП-4

    1 0 Отговор
    Вижте това не са коли за армията а за ченгета (вътрешни войски).Ние ги наричаме жандармерия.Слизат от там и бият хората.Не се изправят срещу добре въоръжен противник.Както стана дума и преди БТР и БМП ще има.Ако излезе едно БМП срещу този камион дето прилича на тези с които банките събират пари ще го разпердушини.
    Новите БМП са подготвени за борба дори с танкове.
  • 46 БМП-4

    0 0 Отговор
    http://vbox7.com/play:ebedce3830

    Това са старите модели,а ето тук нещо за новите
    http://www.youtube.com/watch?v=EhFLv62e088

    Това са армейски машини.На тази горе от статията даже син буркан са сложили.
    И понеже някой говореше за проходимост искам да видя как "мечока" ще преплава през река.
  • 47 Иванич

    0 0 Отговор
    Това е кола за ОМОН не за армията.Я вижте,че няма никаво тежко въоръжение,като 20 или 45мм оръдие например.И място за такова няма.Пък и е икономична с дизелов мотор:)За разлика от БМП-80 който има 2 мотора от газка.Разход-колкото му сипеш:))
  • 48 БМП-4

    0 0 Отговор
    Иванич БТР -60 е с 2 мотора от газка.БТР 80 е с дизелов двигател ЯМЗ 238.Този за ОМОН е с 14,5 мм тежка картечница и 7,62 мм ПКТ. Останалите имат 30 мм скорострелно автоматично оръдие.
    Така че за града този камион е окей но за лоши пътища и прекосяване на водни препятствия не става.Онази глупост че щял да е по проходим не знам кой я е измислил.В града ще е по удобен защото е по къс и вътре ще е по удобен заради височината.
    Това е.
  • 49 БЯЛ ЧОВЕК ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА

    0 0 Отговор
    РУСКИ БОКЛУК !!! КАТО ЛЕКИТЕ КОЛИ И ЕЛЕКТРОНИКАТА ИМ !!! СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ ДАЖЕ И НАЙ- ОБЛЪЧЕНИТЕ С РУСОФИЛИСТИЯ НЕ КАРАТ РУСКИ КОЛИ,НЯМАТ РУСКИ ТЕЛЕВИЗОРИ ,КОМПЮТРИ ,СМАРТФОНИ И МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И ДР !!!