Last news in Fakti

6 Септември, 2008 09:50 592 0

La Bala

  • la bala

Не е нужно да си милионер, за да притежаваш спортен открит автомобил. Достатъчно е да имаш прилично техническо образование, гараж и елементарен набор от инструменти. Разбира се, трябва доста труд и желание. Става дума за една компания, която доставя в къщи спортни автомобили в кашони. Фирмата е Grabercars, а дейността - продава суперкари с марка La Bala в насипно състояние.

Всичко започва преди време, когато Стив Грейбър осъществява една своя мечта - да си направи сам спортен автомобил. След като творението му става доста успешно, той решава да го превърне в серия. За целта сформира сериозен екип и работата започва. Компютърно обработената пространствена рама всъщност е в основата на автомобила. В нея се интегрира двигател от Toyota, който е с обем 1.6-литра, снабден е с турбокомпресор и развива впечатляващите 162 к.с. Двигателят е разположен отзад и естествено предава въртящия момент на задните колела. Целият автомобил тежи едва 680 килограма и благодарение на доста мощното моторче може да ускори от 0 до 100 за 4.2 секунди. Учудваща е и стабилността на автомобила. Заради задноразположения двигател и ниския общ център на тежестта разпределението между преден и заден мост е 35/65 в полза на задния. Тръбната рама се покрива с ефектни панели, изработени от леки стъклопластови сплави, а двуместното купе е доста спартанско оборудвано. Монтират две седалки на известната фирма Sparco, волан, арматурно табло и готово. Засега този автомобил се продава само на територията на Америка, но няма да е чудно, ако и някои европейци започнат да си го поръчват. Цената на целия комплект е $25 000, но в тези пари не са включени транспорт и боядисване на автомобила.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА