Last news in Fakti

6 Септември, 2008 10:11 5 537 2

Lada C-Cross concept

  • lada-
  • lada c-cross-
  • lada c-cross concept

Като цяло руските автомобилни дизайнери никога не са успявали да впечатлят особено публиката със своите разработки. Може би защото обикновено те са базирани на нещо вече създадено от друг.

Изключение не прави и дизайнерският отдел на Lada. Моделите на най-големия руски автомобилен производител ни изглеждаха познато още преди падането на Берлинската стена, а след това дори ги гледахме най-често с насмешка.

На последното автомобилно изложение в Москва обаче Lada постави на централно място в своето хале един концептуален автомобил, който би могъл да промени досегашното ни мнение за творческата сила на руското автомобилостроене. Lada C-Cross concept се нарича моделът, който за малко да предизвика това.

За малко, защото се оказва, че концепцията всъщност е дело на руски студенти. Дизайнерите на Lada просто са съобщили победителя в обявения дизайнерски конкурс, избирайки най-добрата според тях разработка сред общо 70, след което са превърнали макета в реален концепткар. На всичкото отгоре на моменти C-Cross напомня на лошокачествено китайско копие на Ford Focus с увеличен просвет на каросерията, а линията на покрива в задната си част подозрително напомня Opel Astra GTC.

Така или иначе Lada C-Cross представлява визията за възможен бъдещ автомобил на АвтоВАЗ, който според руснаците напълно отговаря на последните тенденции в този клас. Както подсказва и името, концепцията е замислена като кросоувър от сегмент C, съчетавайки най-добрите страни на конвенционален хечбек и SUV. Компактният всъдеход явно не се страхува от тежки терени, което подсказват алуминиевите елементи под предната и задната брони, около фаровете за мъгла, стоповете и отстрани на вратите.

От производителя признават, че пълноприводното возило за сега е само дизайнерско виждане и няма планове за серийното му производство. Ако обаче все пак се стигне до решение за изкарването му на пазара, може със сигурност да се смята че технологичната база за модела ще бъде дадена от Renault Megane. Френската компания вече е частичен собственик в АвтоВАЗ, а и напоследък представи няколко свои модела от този тип.

Според руски източници производството не е толкова немислимо и би могло да се осъществи до 2-3 години, а бъдещата цена би могла да възлиза на 450 000 рубли (около 25 000 лева).

Петър Иванов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lada

    3 1 Отговор
    Много добра кола.Ако ги имаше в БГ щях да си я купя.
  • 2 kolio_vg

    1 1 Отговор
    vqrno e mupiln qk i az bih si k