Last news in Fakti

5 Юли, 2008 11:13 1 449 0

Mosler MT900 GTR-XX

  • mosler-
  • mosler mt900 gtr-xx-
  • gtr-xx

За да направят автомобила си по-динамичен, конструкторите на суперспортни коли съсредоточават усилия предимно в две области - постигане на максимална мощност и минимално тегло. При Mosler MT900 GTR-XX всяка една от конските сили задвижва 1.58 килограма автомобил. “Ракетата” тежи с около 400 килограма по-малко от добре оборудван Volkswagen Golf GTI, но разполага с три пъти по-голяма мощност.

Традиционно спортните модели на американския производител с пътна регистрация се различават съвсем леко от пистовите си еквиваленти. GTR-XX не прави изключение от това правило. Задвижващият му агрегат принадлежи на Corvette Z06 - осемцилиндров с общ работен обем седем литра.

В болида на Mosler моторът развива максимален въртящ момент от 673 нютонметра и мощност от 620 конски сили при 5 100 оборота в минута. При стартиране от място жълтата хала достига 100 км/ч само за три секунди, а 200 км/ч за 8.7. Максималната скорост не се съобщава официално, но може да се предполага, че колесните превозни средства, които могат да се състезават успешно срещу GTR-XX, са съвсем малко.

Дори радиото е по-леко

За предаване на огромната мощност към колелата е отговорна секвенциалната шестстепенна скоростна кутия. Спирачна система с керамични компоненти и 6-бутални апарати се грижи за укротяване на американския куршум.

Много от елементите в Mosler MT900 GTR-XX са конструирани с идеята за минимално тегло. Ауспухната система например е изработена изцяло от титан. Дори аудиосистемата е максимално олекотена. Заедно с въглеродните говорители теглото й не надхвърля 4.5 килограма. Според нивото си на оборудване GTR-XX е с до 150 килограма по-лек от своя предшественик.

Освен зашеметяващата динамика Mosler гарантира с автомобилите си и високо ниво на пасивна безопасност. На краштестовете на US NCAP въглеродния монокок се представя отлично. При преобръщане и страничен удар Mosler GTR-XX дори е постигнал най-добрите оценки, давани за пътен автомобил в САЩ досега.

Винаги може още

Без ДДС колата-мечта струва 188 000 евро. Крайната цена варира според нивото на оборудване. През 2009 г. производителят ще предложи още по-мощна модификация, лимитирана само до 10 екземпляра и оборудвана с битурбо-двигател. Всички автомобили ще бъдат произведени след изричен интерес от страна на потенциален клиент и предадени само след преминато обучение по пилотиране на болида.

Американската фирма е основана от финансовия инвеститор Уорън Моузлър. Доктор хонорис кауза от Университета на Кембридж смята в близко бъдеще да участва със своя автомобил в “24-те часа на Льо Ман”. Отбори, състезаващи се с болиди Mosler вече са печелили “24-те часа на Дейтона”, “1000-те километра на Спа”, както и британския и испанския шампионати за GT автомобили.

Петър Иванов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА