Last news in Fakti

7 Юни, 2008 14:17 1 499 0

Луксът преди Lexus

  • crown-
  • toyota crown-
  • crown super saloon

В луксозните класове продават колкото техническите достойнства, толкова и имиджът. В Toyota имат богат опит за споделяне по темата. Общоприетото мнение свързва успеха на компанията в престижните категории автомобили със създаването на Lexus. Японците обаче пробват схемата доста по-рано, отколкото се смята.

През 1971 г. дебютира четвъртото поколение на луксозния седан Crown. До този момент обаче моделът се продава под името Toyopet. За да го отличи от предишните три издания, които са с доста по-скромни амбиции, маркетинговият отдел на компанията взема решение да го продава като Toyota. Стъпка в същата посока е свръхлуксозното изпълнение Super Saloon, на което се възлагат големи надежди за пробив на американския пазар. Японците обаче има още много да учат, докато намерят вярната формула за спечелването на сърцата и парите на янките. Crown Super Saloon действително има какво да преложи, но не и за американските вкусове. Петролната криза все още не е ударила и автомобил с 2.6-литров шестцилиндров двигател и дължина под 4.7 метра трудно мери сили с грамадните шосейни крайцери от Детройт и престижната европейска конкуренция. Crown се продава изключително слабо в Щатите и износът за там е прекратен още през 1972 г. За сметка на това Super Saloon става мерило за престиж в родината си и се превръща в любим автомобил на патриотично настроените якудза. Наричат го галено “куджира” или “кит” и често може да бъде забелязан като основна кола в кортежите на татуираните мафиоти. Оборудването на Super Saloon от своя страна обяснява лесно предпочитанията им. Характерните перденца на задните прозорци са част от стандартната екипировка. Видният пътник зад тях може да контролира стерео системата от пулт между предните две седалки и да чете за подвизите си в пресата дори по тъмно, защото разполага с лапми над главата като в семолетите. Най-впечатляващата екстра на модела обаче несъмнено си остава фабрично вграденият в багажника хладилник, където могат да се съхраняват напитки в случай, че се наложи да се водят важни преговори в колата.

Че Toyota Crown от ‘71-ва е по-особена порода си личи най-малко по превъзходното състояние на много екземпляри, запазени до днес без каквато и да било реставрация. На американците обаче ще им трябват още поне 20 години, докато осъзнаят какво изпускат. Както и да не виждат Toyota, а Lexus...

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА