Last news in Fakti

28 Февруари, 2009 15:36 636 0

Barnard

  • barnard

Известно е, че в Южноафриканската република отдавна има конфликт между бели и черни. Въпреки това тя си остава една от най-добре развитите страни на континента. Преди време ЮАР дори разработи собствена ядрена програма, която впоследствие бе замразена. Сега там се обсъжда един суперкар, който има доста по-големи шансове за успех дори и от атомните планове. Става дума за спортен автомобил, който е наречен Barnard. Названието е символично и идва от името на Барнард Кристиян - южноафрикански хирург, който за първи път осъществява трансплантация на човешко сърце. При автомобила Barnard също сме свидетели на своего рода сърдечна трансплантация. Черният болид е облицован с панели от въглерод, под които е скрито високоякостно стоманено шаси. Последното е разработено на база чертежи на Porsche 962, но за разлика от оригинала, който е направен от алуминий, тук материалът е стомана. Двигателят е взет и трансплантиран директно от Porsche Cayenne Turbo. Освен всичко това “мозъчни” специалисти препрограмират основно електронния блок на агрегата, като по този начин увеличават мощността му със 117 к.с. Така V-образният осемцилиндров мотор с обем 4.8-литра вече притежава 617 к.с.

Южноафриканците явно се целят в постиженията на Veyron, защото според специалистите от компанията Barnard ще може да достигне скорост от над 400 км/ч. Пак според тях ускорението от 0 до 100 км/ч ще се осъществява за под 4 секунди. Интересното е, че точни цифри засега не се посочват. Още по-странно е, че в този автомобил няма да бъде монтирана нито една от съвременните системи за активна безопасност. В суперкара няма електронно стабилизираща програма, няма дори и ABS. Липсва също така и серво на волана. Да не говорим за екстрите в салона. Само ще споменем, че ел. задвижване на стъклата не е предвидено.За сметка на това по желание на клиента салонът може да бъде облицован със скъпа кожа, а външният цвят на автомобила - променен. Най-впечатляващото обаче е, че срещу допълнително заплащане мощността на двигателя може да бъде увеличена още. С колко, засега не е известно. Знае се обаче базовата цена на модела - $110 000 - доста скромна сума за подобен суперкар, предназначен дори за използване в обществената пътна мрежа. Проблемът е, че преди всяко шофиране водачът трябва да пише завещанието си.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА