Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 11:23 10 752 13

Съвети за зимните гуми за начинаещи

  • зимни гуми-
  • втори автомобил-
  • начинаещи-
  • nokian-
  • съвети
Съвети за зимните гуми за начинаещи - 1

Домакинствата често използват втория семеен автомобил, за да закарат децата на училище, спорт и други хобита и шофьорът на тази кола, обикновено е с по-малко опит или наскоро е получил шофьорска книжка. И тъй като понякога вторият автомобил е по-евтин модел, се обръща по-малко внимание и на зимните гуми и дори умишлено се избират по-евтини, за икономия на семейния бюджет.

Безопасността трябва да е приоритет, когато возим деца и младежи. Ето защо, водачите с по-малко опит могат да компенсират липсата на шофьорски умения, като заложат на оборудване на автомобила с максимална сигурност, а гумите са сред най-важните елементи за сигурността. При първото шофиране в зимни условия, реакциите на „младия“ шофьор и уменията за управление на автомобила не са същите като тези на опитния шофьор на основния автомобил на домакинството. Често, основната семейна кола е и с по-добри зимни гуми, които помагат на водача.

Съвети за зимните гуми за начинаещи

Разбира се, дори напълно обезопасена кола, не може да гарантира сигурност, ако водачът действа безотговорно. Въпреки това, още при шофьорските курсове се набляга на значението на сцеплението на гумите с пътната настилка.

„Професионалните инструктори обясняват значението и правилното използване на оборудването за безопасност. Ние обсъждаме с тях влиянието на гумите върху управлението на автомобила и това, колко е важен на избора на правилния модел гуми, както и налягането на въздуха в гумите“ казва Герхард фон Бресендорф, президент на Германската асоциация на автомобилните школи.

Спестяванията в средата на сезона могат да излязат скъпо
Купуването на нови гуми обикновено се отлага, особено когато сезонът вече е настъпил и остава малко време до приключването му. Идеята е да се спестят средства, като използваме старите гуми до края на пролетта или есента, защото така или иначе, скоро ще ги подменим. Но безопасността не се ръководи от календара: много по-важно е да подменяме гумите, в зависимост от климатичните условия.

През последното десетилетие гумите са рисков фактор във всеки седми инцидент, причинен от лек автомобил или миниван. Въпреки че законът изисква дълбочината на грайфера да не е по-малко от 4 mm, никога не трябва да изчаквате толкова дълго, за да подмените гумите си. Nokian Tyres препоръчва друго.

Съвети за зимните гуми за начинаещи

„Никога не трябва да използвате гумите до пълното им износване. Вместо това, ги подменете, преди дълбочината на протектора е да е достигнала 4 mm. Зимните гуми трябва да имат протектор с дълбочина над 5 mm, за да може да се достигне добро сцепление, когато започне хлъзгавото време“, казва Мартин Дражик, Продуктов мениджър в Nokian Tyres.

Възрастта на гумата също е от значение: съединението на протектора ще започне да се втвърдява с времето. Ако гумите са били в активна употреба повече от 6 години, сцеплението им на лед ще е много ограничено дори и да има останал грайфер. Това е често срещан проблем при втория семеен автомобил, защото той се използва доста по-малко, в сравнение с основния автомобил на домакинството. Може лесно да проверите възрастта на гумите, като погледнете четирицифрения номер на страницата на гумата. Първите две цифри обозначават седмицата на производство, а следващите две цифри – годината на производство. Ако кодът е 1717, например, това означава, че гумата е произведена през седмица 17, през 2017 г.

Съвети за зимните гуми за втория семеен автомобил:

- Изберете висококачествени гуми, произведени за зимни условия
- Подменете гумите след шест години активно ползване
- Независимо колко често шофирате автомобила, проверете маркировката на гумите, за да сте сигурни, че те не са над 10 г.
- Подменете гумите, когато дълбочината на протектора достигне 5 mm
- Проверете налягането в гумите – препоръката е гумите да са напомпани приблизително с 0,2 бара над лятната стойност


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    46 3 Отговор
    Купувайте смело! Ако нямате пари -вземете назаем! Ако имате излишни- дайте на съседа си и той да купува! Даже хората и статия са ви написали да купувате!
  • 2 Днеска съм много активен

    34 2 Отговор
    Аз пък съм оставил по-хубавата кола на жената, да съм по-спокоен за нея и децата, пък аз си джиткам с малката бангийка...
  • 3 Друг път

    15 4 Отговор
    Всеки който се е подхлъзвал на сняг със зимна гума знае че търговците винаги надценяват техните качества.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баш майстора

    19 0 Отговор
    Абсолютно същата статия копи-пейст, само че постната с половин час по-късно в сайта на ams.bg. Явно тази зима не са се продали очакваните количества гуми и хоп- едно подсещане за "консуматорите"...
  • 6 зимни сега само, ако са с над 30% промо

    14 0 Отговор
    Тази статия много закъсняла !? То дойде време да се мисли за летни гуми ;)
  • 7 ВАГ

    6 2 Отговор
    Въпроса е :какви гуми да си купим, 1во качество втора ръка или нови 6-то качество (защото в БГ всички нови гуми са брак от запада)?!!!
  • 8 Експерт

    8 1 Отговор
    За колата, която се кара само в града, особено, ако е като Пловдив - със сняг за 1 вечер в годината е най-добре да се вземат хубави всесезонни гуми. Зимните ще са напълно безсмислени, да не говорим, че след втората, третата година въпреки, че грайфера няма да е мръднал, свойствата им вече няма да са същите...

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Експерт":

    Не си никакъв експерт щом препоръчваш все сезонни гуми!!!! Защото все сезонни гуми са компромисен вариант, не държи нито лятото като летни нито зимата като зимни!
  • 10 Гост

    7 1 Отговор
    В България гумите са си със същото качество като на Запад. Проблемът е в тяхното съхраняване в нашите складове. Всеизвестен факт е, че стареенето на гумата започва както отвън-навътре, така и отвътре-навън. Поради това те следва да се съхраняват на сухо и хладно място и в определено положение. Колкото и качествена да е гумата, когато е била съхранявана цяла година като мостра пред вратата на магазина, няма как вече да не става за нищо. Затова взимайте само пресни гуми, от коректен доставчик и никога втора ръка. Купете си отделни джанти за зимните гуми - ще си избиете парите за 5-6 години и винаги ще карате с отлични гуми. Въртете ги предни-задни при всяка смяна, за да се износват равномерно.
  • 11 Гост

    3 1 Отговор
    Айде стига с тези години! Набирате го в главата на хората и положението взе да се изкривява! Комшията тръгна да търси на своя Опел Кадет 13цола гуми втора употреба ама да били 2-3 годишни са по 20- 25 лв !!! Аз го питам защо да са 2-3 годишни след като колата му е над 30 години??? Марка не го интересува само години? Мисля марката е много по важна ,както и не е без значение и кое качество са?? И от къде си ги купуват дали от специализирани сервизи или магазини за салами,или разни интернет сайтове на нереално ниски цени,никой не знае дали не са някои регенерат или дори и реплика на истински?
  • 12 ПенаОтНощнатаСмена

    4 0 Отговор
    епа онио продуктовия клес, нали ако рече, че и с летни е все тая че му резнат 3 заплати :D друго си е да ви пее, че требва през седмица да зи сменяте :D
  • 13 Ангел

    5 0 Отговор
    Платена статия от Нокиан