Last news in Fakti

11 Април, 2009 16:30 7 184 3

Volkswagen Golf GTD

  • volkswagen-
  • golf-
  • volkswagen golf-
  • volkswagen golf vi gtd-
  • volkswagen golf gtd

Много от почитателите на марката Volkswagen и по-конкретно на модела Golf са на мнение, че единствено бензиновият вариант, при това в най-наточеното си изпълнение GTI, е в състояние да качи адреналина им. По-запознатите обаче знаят, че немците предлагат “мускулести” дизелови Golf-ове още от 1982 година. Тогава на бял свят се появява нафтов Golf I с мощност 75 к.с. и обозначение GTD. Сега, 27 години по-късно, същото обозначение краси радиаторната решетка и на шестото поколение от най-известните “народни автомобили”.

Какво всъщност се крие под капака на Golf VI GTD? На мястото на бензиновия двулитров TFSI мотор (210 к.с., 280 Нм) е монтиран турбодизел със същия обем, но с мощност 170 к.с. Въртящият му момент обаче е доста по-впечатляващ - 350 Нм. Подобно на GTI и изпълнението GTD се комплектова с механична шестстепенна скоростна кутия, а като опция с цена 1 875 евро може да се монтира и роботизирана DSG трансмисия, разполагаща също с шест предавки.

Въпреки солидния въртящ момент GTD отстъпва на GTI по показателя ускорение. От 0 до 100 км/ч дизелът ускорява за 8.1 секунди. Максималната му скорост е 222 км/ч, което е само с 18 километра по-слабо постижение от GTI.

Външно GTD се отличава от бензиновата резачка само по емблемата на радиаторната решетка. В салона нещата стоят по подобен начин. Единствената разлика е в емблемата в долната част на волана. Всъщност GTD изпълнението ще се хареса на тези, за които икономията на гориво е също толкова важна, колкото динамиката. А тези хора съвсем не са малко. В това отношение германците от Волфсбург определено има с какво да се похвалят. При смесен цикъл на управление GTD харчи 5.3 литра нафта на 100 километра пробег. Това е по-малко с два литра от разхода на GTI (7.5 л/100 км). Дори и привържениците на Greenpeace ще са доволни, защото изхвърляният от GTD въглероден двуокис е 139 грама на километър, докато при бензиновия аналог той е 170 г/км.

Volkswagen Golf VI GTD беше показан само преди дни на автосалона в Лайпциг, а се очаква да постъпи в дилърската мрежа още през месец май тази година. Засега цената обаче не е ясна.

Анализирайки досегашните ценови листи на компанията може обаче да се прогнозира, че дизеловата наточена версия ще е с около 1 500 евро по-скъпа от GTI. Така че “зелената” и по-икономична алтернатива няма да е евтина, но пък с течение на времето ще се изплати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bioaleksandar

    3 0 Отговор
    TDI 200 HP in the Golf MK 7 GTD ???
  • 2 POREDNIQ GOLF

    3 13 Отговор
    ARE GOLFADGIITE VIESTE-DAVEITE KOLKO E GOTIN MNOGO QK :)
    A VCA6TNOST E SA6TOTO GOVNO KATO PREDI6NIRE :()))))))
    GTD - PREVOD NA SAKRA6TENIETO - G-GROZZEN T-TROMAV D-DARVEN
    -----ARE NISKO INTELIGENTNITE I AGRESIVNI 6OFIORI NA TAKIVA VOZILA VIE ST DAITE VSI4KO OT SEBESI ZA DA NAPI6ETE PRAVILNO KODA ZADA POBLIKUVATE SVOQ KOMENTAR. IZVINQVAM SE NA DRUGITE 4ITATELI ZA TOVA 4E PI6A NA LATINICA NO NA KIRILIZA GOLFADGIITE NQMA DA MOGAT DA PRO4ETAT KOMENTARA A I MOJE DA SE PO4USTVAT NEUDOBNO DA IZRAZQT MNENIE AKO SA EDINSTVENITE PISALI NA LATINICA. (правописните грешки на кирилица се забелязват, на латиница не :) )
  • 3 ххх

    2 0 Отговор
    яко