Last news in Fakti

6 Май, 2018 12:49 21 799 23

Най-поръчваните автомобилни екстри

  • ектра-
  • опция-
  • обоудване-
  • асистент-
  • проучване-
  • изследване

Съвременните автомобили предлагат достатъчно удобства дори в базовите си версии. Списъците с глезотии обаче изкушават купувачите и цената на колата лесно набъбва. Кои опции поглъщат най-много пари са се заели да установят от немската Creditplus Bank, която е поръчала специално проучване по въпроса.

Климатикът води убедително сред най-желаните екстри, макар отдавна да е част от базовото оборудване на повечето модели. За да установят това, авторите на изследването са питали участниците дали са готови да теглят кредит, за да си платят за такава опция. Положително са отговорили 39%.

На второ място по популярност сред най-поръчваните опции са електронните помощници за безопасността. 64% от респондентите, избрали такива функции, отдават предпочитанията си на автоматичното спиране в екстрена ситуация, а 61% са готови да доплатят за система за следене на слепите зони.

На трето място сред електронните асистенти се подрежда системата за предупреждение при умора на водача. 46% от запитаните смятат, че тази функция е важна. За круиз контрол са гласували 42%, а феновете на помощниците за автоматично паркиране са 39%.

Едва на трето място по популярност след климатика и различните асистенти се подреждат подгряването и вентилацията на седалките. Парадоксалното е, че въпреки сериозния интерес към съвременните електронни системи повечето автомобилисти се отнасят скептично към прогнозите за безпилотното бъдеще на личния транспорт. 62% от попитаните не вярват, че автономните коли ще се наложат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sssss

    15 6 Отговор
    ВИЖДАМ ГИ ТЕЯ АВТОНОМНИТЕ КОЛКО СА НАДЕЖНИ! ТРЯБВА ДА ИМА ЕКСТРИ ИНАЧЕ ВСЕ ЕДНО СИ В АСАНСьОР!
  • 2 Гост

    23 8 Отговор
    Аз самият смятам повечето от тези за излишни, но пак казвам това е лично мнение. Личният ми автомобил има една камара глезотии, които за доста време не намерих за нужно да ги използвам включително мултиволана го използвам само за круиз-контрола. Камерите за паркиране и до ден днешен не съм ги погледнал, а за GPS-а да не говорим(може би, ще ми свърши работа, някой ден де). Важното за мен е да е с кожен салон защото е доста по-чисто, круиза защото го използвам постоянно и абсолютно задължително климатика и изгъзиците на седалките, които преди също смятах за излишни, но вече не бих се лишил от тях.
  • 3 Тит

    55 18 Отговор
    Най хубавата екстра е автоматика!

    Коментиран от #4

  • 4 Random

    28 77 Отговор

    До коментар #3 от "Тит":

    Авгоматика е за тези които не могат да карат.

    Коментиран от #5, #14, #16

  • 5 qwerty

    19 6 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    Колело ли?
  • 6 Random

    18 37 Отговор
    Много слабоумни които не могат да се оправят 3 педала...

    Коментиран от #15

  • 7 Тит

    25 4 Отговор
    Рандом,ясно е че ти и с четири педала ще бъдеш ,,най добрият,,?
  • 8 Порно

    22 2 Отговор
    Минималните изисквания за една кола са да върви, до спира и климатика да работи
  • 9 босе

    33 6 Отговор
    Климатик,автоматик....и поне 6 цилиндъра!!
  • 10 onq s konq

    8 6 Отговор
    Няма проблем един автомобил да се кара без нито една от екстрите като например:Няма климатик-отваряш джама,ако пак е топло-отваряш и другия.Студено е през зимата в купето-палиш бензиновата лампа.Нямаш Джипиес-спираш и питаш кое къде е.Нямаш автоматик-мааш си с лоста,а ако пък не са синхрониз и скоростите-междинна газ при смяна от по-голяма на по-малка да не се изронят зъбчатките и т.н.Затова и въпросните екстри са основно ЗА ФУКАНЕ ПРЕД ЧОВЕКА КОГОТО ВОЗИШ.Това обаче си е индивидуално и ограничено действие.Къде по-мащабно "групово" фукане може да се осъществи обаче с една кола с ТЪНКО ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ на купето,паркирана на оживено място?!Дори може собственика да се смеси с тълпата зяпачи и да ги нахъсва да цъкат по-интензивно с език без да се издава че колата е негова,като изведнъж в един момент...вади ключовете и влиза триумфално в нея:)Авторът обаче по необясними причини е пропуснал въпросната "екстра"...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кольо Камиона

    12 18 Отговор
    Една от най глупавите екстри е климатроника. Повече пари за нищо, като остарее прави бели, а и трябва да изчета 15-20 страници в книжката за да разбера как се ползва. Повечето хора не си правят труда да четат и го оставят на един и същ автоматичен режим целогодишно, и после разни кифли идват и ме питат зашо им се изпотяват стъклата. Оправям им го напълно безплатно, само срещу едно малко дудуче.
  • 13 Гост 35+

    10 1 Отговор
    Вярно е ,че има доста излишни глезотии по колите днес.Има и много които в дадена ситуация могат да спасят животи и доста разходи обаче.Повече електроника,повече ремонти казват други.Аз лично мисля ,че екстрите правят колата,разбира се това не означава колкото повече толкова по-добре,а правилно подбраните според начина на шофиране и характера на водача.
  • 14 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    Или за тия, които не могат да си го позволят.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Xaxa

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    48 човека до тук немогат да карат
  • 17 Хаха

    10 8 Отговор
    Най-глупавото нещо е да си поръчаш джип автоматик
  • 18 вижся

    4 3 Отговор
    когато електрониката може да ми се похвали със същата издръжливост като старите добри и вечни механични чаркове тогава има смисъл от такъв тип екстри... мине през локва, после не и работят половината датчици
  • 19 Коко

    3 4 Отговор
    А джендърите в запалката ли да си включат виброто или да карат на батерии щот са в колите няма предвидени кабели за това...Малко са дискриминирани откъм авто екстри...
  • 20 Шофер

    1 1 Отговор
    Истинската кола трябва да бъде с мощен бензинов мотор - поне V8, без ABS, без ESP, с ръчни скорости и без електроника! Като екстра може само едно радио и това е...истинската кола за истинския мъж! До идеала ми се доближава Shelby AC Cobra
  • 21 моторджия

    2 0 Отговор
    Екстрите са:
    Автоматик,
    Климатик,
    Круизконтрол.
    Мога без всичко останало. Мога и без тези, но те са ми най-важните.
    След тях нареждам различните подгреви на стъкла особено предно, огледала, волан, седалки, стабилизиращи системи, системи за безопасност, хубава и качествена озвучителна система, шибидах, 4х4 и т.н.
    На село имам УАЗ и не е проблем да карам без екстри, но все пак не живеем в миналия век. Все пак, ако тръгна на някъде и наистина бих искал да стигна руската машина макар и без екстри е незаменима. Особено ако има тежки условия и липса на път.
  • 22 Турбомания

    0 0 Отговор
    препоръчителни екстри:
    - подгряване на седалките;
    - вентилация на седалките;
    - затъмнение на огледалото за задно виждане при заслепяване;
    - частично затъмнение на предното стъкло и затъмнение на останалите стъкла;
    - дистанционно подгряване на двигателя и купето;
    - дистанционно отваряне на багажника;
    - осветление на вратата, което осветява под вратата в отворено положение;
    - двузонов климатроник;
    - духалки и за задните места;
    ... тетова са препоръчителни ЕКСТРИ ;-)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.