Last news in Fakti

11 Март, 2010 17:21 626 0

МФ поема работата по Бургас - Александруполис

  • бургас - александруполис-
  • строеж

За българската част от петролопровода Бургас-Александруполис вече ще отговаря финансовото ведомство, решиха министрите вчера. Целта е да се оптимизира работата при управлението и финансирането на българското участие в проекта. Така ще бъде гарантиран в максимална степен българският интерес.
Досега за съоръжението отговаряше държавната „Техноекспортстрой“, която е на подчинение на регионалното министерство. За прехвърлянето на акциите на компанията ще бъдат платени 50 хил. лв. Българският дял е 24,5% от капитала на международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн“ (ТБП). Други 24,5 на сто са собственост на гръцки компании и правителството в Атина, а 51% държи Русия. Страната ни все още не е платила и таксите към бюджета за 2009 г. на проектната компания в Амстердам, които са за над 5 млн. евро.
Правителството одобри и авариен план за действие в случай на изтичане на радиация от АЕЦ „Козлодуй“. Въвеждането му става незабавно със заповед на министър-председателя при обявена местна или обща авария в централата. Ръководството на дейностите се осъществява от национален щаб за координация и контрол, чийто състав се определя със заповедта на премиера. Съгласно плана населението се информира за ситуацията и последствията от нея. При обща авария за защита на населението се прилагат йодна профилактика, евакуация и укриване на населението, защита на селскостопанските животни, растенията и на водоизточниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА