Last news in Fakti

19 Март, 2010 14:18 2 484 0

Как се зародили супермото състезанията

  • ktm-
  • ducati-
  • kawasaki-
  • husqvarna-
  • aprilia

Създадени за първи път като идеалното мото телевизионно шоу в Америка през 1979  - „Супербайкърс” се появили на бял свят по телевизия ABC. Състезанията по супермото представлявали мотористи, състезаващи се в различни дисциплини в една мото надпревара, която комбинирала аспекти на шосейното каране, флат трак и мотокрос.

Славата на супербайкърите постепенно отшумяла, но по-късно се възродили, но този път в Европа с ново име – Супермото. Този мото спорт набрал популярност изключително бързо и сега като по ирония, отново започва да върви по пътя надолу.

Много от сегашните супермото състезатели снаряжават машините си със 43 сантиметрови шосейни гуми и прекалено големи спирачки. Други пък се ориентират в състезанието като започват своята кариера с нейкид мотори.  В момента офицално в Америка супермото състезанията са много напреднали, макар че си остават влечение само на заклетите фенове и спортни ентусиасти.

Естествено не минало много време преди производителите да видят големия потенциал за печалба, ако започнат да произвеждат легални, шосейни версии на състезателните мотори, така че много по-голяма част мотористи да се насладят на световните павета. Днес може да видим върхови произведения в супермото стил от KTM, Ducati, Kawasaki, Husqvarna, Aprilia, Zero, Beta, Yamaha, Honda и други.

Как ли биха се представили сегашните Moto GP фаворити като Валентино Роси, Хорхе Лоренцо, Кейси Стоунър или Дани Пердоса на машини от онези години, състезавайки се с истински майстори на супермото състезанията?

Предлагаме ви видео материали от едно от първите излъчени супербайкър състезания през 1986 г. Видеото е на английски, но се надяваме да усетите дъха на мото история попила в кадрите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА