105 евро за тон е средната цена на платените досега количества
На 31 май т. г. изтича срокът, в който могат да се предлагат оферти пред Държавен фонд „Земеделие”-Разплащателна агенция (ДФЗ - РА) за интервенционно изкупуване на обикновена пшеница и ечемик от реколта 2009. Всички зърнопроизводители, които желаят да предложат непродадените си количества, трябва да го направят до тази дата.
От фонд „Земеделие“ напомнят на собствениците на публични складове и регистрирани зърнохранилища и особено специално от областите Плевен, Разград, Търговище, Шумен и Ямбол да подадат заявления, за да сключат договори за съхранение на интервенционните количества.
До 22 април т. г. са постъпили 54 оферти за 77 809,17 т зърно, от които 52 оферти са за изкупуване на 70 159,170 т ечемик и 2 - за 7650 т пшеница. 4 от предложенията са отхвърлени по документи, а 8 са отказани, защото анализът е показал, че зърното не е било с необходимото качество, 6 са оттеглени. Досега са платени 10 527,194 т при средна цена от 105 евро за тон. Други 10 оферти са насочени за вкарване на продукция в интервенционни складове, а по 5 се търсят помещения за съхранение в областите Плевен, Разград, Търговище, Шумен и Ямбол. В случай че не се намерят складове, зърното ще се пренасочи към други области, с които фондът има сключени договори.
Нови 127 проекта по Програмата за развитие на селските райони за 15,7 млн. лв. бяха оторизирани за плащане, съобщиха от фонд “Земеделие“. Парите ще бъдат преведени по сметките на кандидатите до края на седмицата.
Над 50% от българите смятат, че сиренето е с ниско качество
Повече от половината потребители смятат, че качеството на българското бяло саламурено сирене е ниско, а 73% са на мнение, че здравните институции не прилагат необходимия контрол върху процеса на производството. Сиренето присъства на трапезата на 91% от българите, 42% го консумират всеки ден. Това са данни от проучване, направено от социологическата агенция Market Links по поръчка на млечната компания „Фама“, която стартира вчера национална образователна кампания „Всичко за сиренето“. 50% от необходимите белтъци трябва да си осигуряваме от млечните продукти. Затова е много важно какви и колко са белтъците в сиренето, каза д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диетика. Той обясни, че солта в продукта не бива да е повече от 4%.
Според проф. Мария Балтаджиева вредна за продукта е високо температурната пастьоризация и влагането на допълнителни мазнини, каквато е практиката на някои производители. Саламуреното сирене трябва да зрее 30 – 45 дни, но често на пазара се появява продукт на няколко дни, твърди проф. Балтаджиева, която ръководи групата за разработка на българския държавен стандарт за сиренето.
Маргарита Димитрова
[email protected]
Снимка: БГНЕС
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА