Last news in Fakti

25 Юни, 2010 12:44 1 278 0

400 европроекта застрашени заради липса на пари

  • бакеп-
  • държавен фонд земеделие-
  • селските райони-
  • околна среда

Рая Атанасова
[email protected]

В момента в Държавен фонд „Земеделие“ чакат 400 проекта за одобрение по мярка 121 за модернизиране на земеделски стопанства, която е по програмата за развитие на селските райони, но те може да бъдат отхвърлени заради липса на средства. Основният проблем е, че подадените добри проекти няма да могат да се възползват от облекчените процедури със задна дата, съобщи Кристина Цветанска, зам.-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП). При общинските мерки за реконструкция на уличната мрежа в началото се изискваше населеното място да има изградена подземна инфраструктура. Не беше уточнено какво точно стои зад това, но експертите на фонда, който е и разплащателна агенция, разбираха главно изградена канализация. Сега това изискване отпадна, а проектите вече са отхвърлени, посочи Цветанска. Такъв е случаят например с проект на с. Кула, Видинско. Ако същите проекти се подадат с нова дата, има шанс да не бъдат избрани заради липса на средства, обясни тя. Заради това е възможно бенефициентите да съдят фонда за пропуснати ползи.

Ние обаче сме против да се прехвърлят финансови ресурси от едни мерки към други, или пък изцяло да се закриват мерки, обясни Красимир Киряков, председател на БАКЕП. В същото време вече се прилагат и нови наредби с по-високи санкции и затягане на контрола за новите проекти по Програмата за развитие на селските райони. Друг проблем остават купищата документи, които трябва да бъдат предоставени.

По програма „Конкурентоспособност“ условията за кандидатстване са опростени и изчистени от субективния елемент, премахнат е проблемът с отхвърляне на проекти заради липсващи документи, съобщи Ангелина Димова, член на БАКЕП. Оттук нататък трябва да се облекчи максимално изпълнението на проектите, за да се извършват по-бързо плащанията към бенефициентите, защото договореният ресурс не е реално плащане, коментира тя. Освен това кандидатите за инвестиционни проекти намаляха. Големите фирми, които така или иначе получават по-лесно финансиране от банките, трябва да бъдат подкрепени и облекчени в изпълнението. От одобряването на проекта до първото плащане понякога минава 1,5 г. Парите по схемата за малки и средни предприятия може да се прехвърлят изцяло при второто отваряне, за да има повече и по-бързо одобрени проекти, посочи Цветанска. По програма „Околна среда“ от миналата година досега се променя методологията за кандидатстване и вече година нищо не се случва. Не е обявена и процедура за приемане на проекти, камо ли да има подаден проект, посочиха от БАКЕП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА