Last news in Fakti

29 Юни, 2010 07:24 1 330 0

Фонд "Земеделие" гарантира кредити на производители

  • държавен фонд земеделие-
  • кредити-
  • субсидии-
  • земеделци

Държавен фонд „Земеделие“ ще гарантира кредити за земеделските производители, които ще се покриват със субсидиите в края на годината. За това се споразумяха вчера изпълнителният директор на фонда Калина Илиева и 22 търговски банки. До две седмици фондът ще започне да издава на земеделските производители удостоверения на заявената от тях площ за подпомагане по кампания 2010 г., обясни Илиева. С тях земеделците ще могат да кандидатстват за отпускане на кредити пред банките, като учредят залог върху субсидията, която производителят ще получи.

По регламент на ЕК изплащането на предвидените близо 1 млрд. лв. би трябвало да започне от 1 декември и да продължи до 30 юни 2011 г. Субсидията за дка е 28 лв./дка, обясни Илиева. По този начин ще бъдат улеснени земеделците, за да могат да извършат необходимите дейности за осигуряване на семена и торове за есенната сеитба и др. „Отрасли като земеделието станаха особено атрактивни за банките, тъй като там плащанията са гарантирани“, каза Асен Ягодин, зам.-председател на УС на Асоциацията на търговските банки в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА