Last news in Fakti

19 Март, 2012 11:53 25 902 27

Топ 10 на най-продаваните коли в Европа за месец февруари 2012-а

  • volkswagen-
  • ford-
  • golf-
  • passat-
  • focus

 

Интересно разместване в класацията за най-продавани автомобили в Европа се наблюдава през изминалия месец. По данни на агенцията JATO Dynamics през февруари 2012 година новият Ford Focus успява да се изкачи до третата позиция.
 
Преди него все още са Volkswagen Golf и Polo, но и двата автомобила от Волфсбург бележат спад в продажбите. Търсенето на Golf е намаляло с 2.2%, а на Polo - с цели 8.4%. За сметка на продукцията на VAG Ford Focus е увеличил продажбите с 12.8%.
Това естествено се дължи на факта, че компактният хечбек на Ford е ново поколение, а феновете на Volkswagen вече са в очакване на седмата генерация на модела. Веднага след Focus се нарежда субкомпактният Fiesta, но и при този модел спадът на търсенето е с 15.7%.
 
След лидерите VW и Ford място намират градските хечбекове Renault Clio и Opel Corsa, но и там положението с продажбите не е никак розово. Clio е намалило продажбите си с 29.7%, а Corsa - с 22.5%. Освен Focus в топ 10 на най-продаваните автомобили в Европа има още един модел с ръст в продажбите.
 
Интересното при него е, че той е и единствения от т.нар. среден клас. Става дума за Volkswagen Passat, който продължава да се изкачва в тази класация, а търсенето му се е увеличило със 7.6%. Десетката се допълва от Peugeot 207 (- 19.4%), Opel Astra (- 22.5%) и Fiat Panda (- 5.4%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Велики

    3 1 Отговор
    Иха! Издишат нещо много силно производителите като гледам големите спадове!
  • 2 соти

    5 3 Отговор
    Абе незнам за спад и криза но забелязвате ли че малолитражките все повече се продават__а това не е никак добре.Европейският (благополучен) клиент вече не е толкова убеден в (розовото) бьдеще.Лошо -- много лошо ..............а от друга глндна точка.......да го ........... че нищо добро не-- видяхме от ЕС.
  • 3 520 зендер

    5 0 Отговор
    Това е нормално-Европа не е излязла от кризата...
  • 4 Красен Динев

    4 1 Отговор
    Който има пари за нови коли значи е добре
  • 5 Дошо

    12 2 Отговор
    Как да излезе от кризата като Гърците само плюскат , а Европа(най-вече Германия) плаща?Тоя месец 100милиарда, другия 100милиарда, а нас с тия щастливи кокошки и свине м...та ни е...а.Мислел съм си .....качеството на немските автомобили и стоки в частност дали не спадна именно заради евросъюза и забатачващата се все по-дълбоко гърция и последно време и италия?Германия е мотора на тоя съюз и я доят яко.ЗА да компенсира разходите по производството и големите загуби от такива заеми като тези за гърция дали не свалят качеството умишлено та да остава част от печалбата и за тяхното собствено развитие?Германия вече е паднала до 8-мо място в класацията за най-технологичните държави!1-во Южна корея 2-ро Япония.Вижте какво става с техните автомобили!Незнам въобразявам ли си......
  • 6 оптимист

    4 1 Отговор
    първите ще станат последни, последните първи
  • 7 Путин

    3 0 Отговор
    @соти, не знам къде си гледал, но аз виждам обратно на твоето твърдение, че малолитражките се продават все повече. Напротив. Точно при тях е големия спад. Фокус и Пасат са на плюс, както и Мерцедес и Ауди, макар това да не е отразено в статията. Малолитражките от Франция и Италия губят, защото програмите за стимулиране поспряха. Те точно затова и се продаваха миналата и по-миналата година. Фиеста я чака фейслифт тая година. А и хората вероятно изчакват новите еднолитрови турбомотори. И аз ако си вземах сега кола, щях да поизчакам малко за тях. Вероятно ще последват и сериозни отстъпки преди края на производството. Хората в Европа си знаят работата - какво и кога да купуват. Ние тук може само да си плямпаме.
  • 8 Martinskiq

    3 0 Отговор
    Дощо много си прав за Гързия много им помогна Германия аз съм живял там и много роднини са ми там и да ти кажа те не са прости и няма да дават постоянно пари писна ми и на мен да слушам за тези Мързеливи Гърци дето чакат събота и Неделя да се изпонапият таака че Германия няма да дава постоянно там има пари От Европа там в Франция и Англия е добре на други места се усеща много повече кризата за тях в Германия криза и пак ми зима 1500 евро за нас там ще е добре ама .. Иначе за тва си много прав за Гърция !!!
  • 9 йордан иванов

    1 3 Отговор
    Според мен това си е чиста реклама на кен....е на ваг..
  • 10 Путин

    2 0 Отговор
    Реклама на какво? Тая статистика е общодостъпна тук:

    http://www.acea.be/index.php/collection/statistics

    и тук:

    http://bestsellingcarsblog.com/

    Всеки месец има подобни данни и открай време Голф е номер едно. Менят се само местата след него. Ако някой иска да си прави реклама, едва ли е това начинът. Начинът е друг. Примерно...Голф и Поло са номер едно с увеличние на дела си с 0.01 % спрямо предното тримесичие, а Пасат има увеличение от 10 % спрямо... И какво разбра от цялата работа? Затова си има организации и сайтове, които се занимават с това. Който се интересува трябва да знае, че са общодостъпни. Никой не взема пари ;)
  • 11 Илич Рамирес

    0 2 Отговор
    http://vbox7.com/play:90525ed8
  • 12 дани

    5 1 Отговор
    Тук във форума много хора плюят по 'ваговете и форд',ама са първи в класацията.Точно 'гплф,и фокус' са много практично направени нпр.лесен достъп до фар,халоен,резервна гума т.н.Не е нормално за такива дреболии да ходиш на сервиз
  • 13 доктора

    1 6 Отговор
    Аман от групата на ''VAG'' ,то не бяха голфета;пасати и др
    Въпрос на време е жълтурите да завладеят света и като иновации и като дизайн и като производство.
  • 14 фелдшера

    5 1 Отговор
    и как жълтурите ще завладеят света, като им се противопоставим? Лично аз не харесвам почти нито една жълта кола с малки изключения. Просто няма как да ме принудят да харесам дръпнат дизайн.
  • 15 диан

    0 3 Отговор
    това е само за европейски коли мисля
    ами не може нито една японска да не е пред фият панда
    или някои ще каже че италианските са добри?
    за масово потребление имам предвид
    то в европа сами си правят класация за колите си
    както и аз съм най красив във входа:)
  • 16 Крес

    2 3 Отговор
    Изобщо не виждам смисъл да коментираме най-продаваните коли в Европа. Това не е никаква класация! Хората със силно ограничени финансови възможности в света винаги са били огромното мнозинство. Те не могат да си позволят качествени и ексклузивни автомобили, затова си купуват евтини. Най-продаваните коли са именно такива. Затова, ето една история: "Спира на кръстовището едно Мазерати, до него спира един Фолксваген Пасат. От Пасата наднича огнетената физиономия на човек от работническата класа и с професионален поглед на голям разбирач започва да оглежда Мазератито. След малко собственикът на Пасата дава знак на шофьора на Мазератито да си свали прозореца. Шокиран от наглостта на този обикновен човек, баровеца сваля стъклото. А другия му вика:"Абе, пич, тая кола хубава ли е?" С недоумение човекът отговаря:"Ами да, хубава е. Това е Мазерати!" Другият вдигнал вежди замислено и отвърнал:"Щото... гледам не ги карат много..." и потеглил. Та така... с класацията на най-продаваните коли!
  • 17 tito13

    3 4 Отговор
    класация на бедняшките коли, скърцащи още като нови

    Коментиран от #19

  • 18 Kobester

    2 2 Отговор
    Новите Пасати гледам и тук много ги карат, ама и хич не са лоши.

    Коментиран от #26, #27

  • 19 Kvo da kaja ...

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "tito13":

    @17 Верно си е, че ВАГ са си дървета...
  • 20 za razbira4ite

    1 5 Отговор
    vie vsi4ki koito neste kopuvali kola nikoga nedeite obsujdaite koe e durvo i koe ne vie za takiva 6te me4taete da imate nqkoga tuka polovinata knijki o6te nqmate zeli da kategorizirat koli...
  • 21 Крес

    0 3 Отговор
    Ау... "Za razbirachite", ами ти къде се слагаш акъл да даваш, бе! Едвам ти схванах поста с тоя неграмотен маймунски и с тоя нечленоразделен изказ. И книжка имам и чисто нова кола за 40 хил. лева карам, която не е в посочената група на най-продаваните коли в Европа. От тая позиция ти говоря и от личен опит. Ти кажи к`ва кола караш!
  • 22 Volvo owner

    2 1 Отговор
    Всеки голф се ражда във Волфсбург и умира в перник.... това е жалката истина. Никак не съм им фен но новите им модели никак не са зле е не могат да се нарекът "дърво"
  • 23 FordMotorCompany

    1 1 Отговор
    Крес, не си много прав, макар да има доста истина в това, което казваш. Естествено, че се купува най-доброто като цена/качество. Никой не си позволява да купува само "качество", без да гледа и цената. Е, има и такива, като героя в твоя виц, но нека се пренесем на българско поле. Тук спорът е "какво да си купя с парите, които имам - стар, но луксозен автомобил или нов, по-малко луксозен и вероятно по-нисък клас". От тая гледна точка и тия, дето не си знаят парите, биха взели вероятно едно 2 годишно A8, върнато от лизинг или да кажем обявено на търг от някоя фалирала фирма. На Запад обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Там има едно правило - не може да караш по-скъпа кола от шефа си или по-скоро не е прието. Също така, вместо да възникне спор - А8 или нов Фокус, възникава въпросът - какво да бъде? Комби, с малки габарити, за да се вре в гъстонаселения град, да не бие на очи, да е ЕКОЛОГИЧНО и икономично. Всеизвестно е, че най-големите скъперници са богатите хора. Те затова и са богати най-вече. Когато човек лъже другите и се стиска, то той забогатява, стига да си плати, за да не влезе в пандиза. Това е истината тук. Не само в българия има простаци и простолюдие. Разликата обаче е, че на запад простолюдието все пак си позволява и кара нови автомобили, докато тук най-много 10 годишни кочини. По-кадърните, но честни, понякога успяват да изкарат някой лев и да си купят нещо по-скъпо - почти ново или ново, стига да им стиска като мен. Айде, да не квалифицирам всички прослойки в БГ, защото се знаем кой колко струва. Тук кадърният с 1-2-3 висши образования, обикновено няма никакъв шанс. На Запад тия хора са средна класа и могат да си позволят обикновено нещо повече от Пасат. Така, че светът е еднакъв , само дето условията и колите ни са различни. Нека не се обиждаме на автомобили, защото моят, макар и от челната тройка, е купен благодарение на образованието и труда, който полагам. Това, че съм прост работник сега, защото съм тръгнал с 0 стотинки в джоба си без нито един човек зад гърба си, може само да ме радва. Не приемам нагли коментари като твоя за простолюдието и избранниците на ...на кого? Би ли ми казал? Това, че карам нова, но сравнително евтина кола ( под 30 000 лева) не ме прави простолюдие, както искаш да ни изкараш. В България тия термини са малко объркани. Там може да срещнеш простолюдие и с нови Mercedes GL, S8 и така нататък. Те винаги ще си останат селяни в буквалния и преносния смисъл. Веднага ще ги познаеш от далеч, дори и в новите им джипове и лимузини. Аз обаче мога да ти дам пример за много умни и кадърни хора, на които се крепи цялата ни държава, които обаче напразно ще търсиш в нещо повече от стара Лада или най-много служебна Дачия.

    Коментиран от #24

  • 24 Илич Рамирес

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "FordMotorCompany":

    @23 Как не те домързя да напишеш целият този коментар.Ти си само за редактор на Резон Медия.Аз съм фен на Subaru Inpteza и Mitsubishi Lancer,но некарам нито една от двете.Продадох автомобила си и сега карам колело,ето това е ЕКОЛОГИЧНО и ИКОНОМИЧНО.Със здраве.
  • 25 FordMotorCompany

    2 1 Отговор
    И къде го караш това колело? Под колелата на турските ТИР-ове? Я се съвземи малко. Колко велоалеи има в БЪлгария и кой уважава велосипедистите на пътя? и колко велосипедисти изобщо знаят как да се движят в натоварено, а и не толкова натоварено движение? Да, карай се колелото на село или в планината, ама аз не искам да се самоубивам по главните пътища и в града. и колко е екологичен тоя велосипед за дробовете ти? Че ти докато се спуснеш 2-3 километра и си нагълтал толкова олово, колкото един автомобилист за цял месец. Айде стига с глупавите изказвания. Приличаш ми на Че Гевара или по-известен като "студентът, пасящ овце" ( не съм аз автор на тая овча мисъл, а многоуважаваният ни министър председател с човешките инициали "ББ".
  • 26 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Kobester":

    @18 passatite sa strashni kenefi.grozni i chuplivi.
  • 27 yyy

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Kobester":

    @18 passatite sa strashni kenefi.grozni i chuplivi. Хайде стига вече,че стана пълен смешник с тези твърдения.Пасатите били чупливи?На кой свят живееш?