Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 14:05 4 632 9

Глоба €2000 за сеирджии по немските пътища

  • глоба-
  • санкция-
  • германия

Германски политици предлагат съществено увеличаване на глобата за водачи, които възпрепятстват движението на автомобили за спешна помощ. Според Борис Писториус, вътрешен министър на Долна Саксония, сегашните санкции не са достатъчно високи, въпреки че бяха увеличени от €20 на €320 плюс отнемане на книжката само преди година, и трябва да бъдат поне €2000 съобщава Neue Osnabrücker.

Загрижеността на Писториус и други обществени фигури се дължи на проучване на германския Червен кръст (DRK) от изминалото лято, в което са участвали 96 мобилни медицински екипа. Оказало се, че четири от пет линейки пристигат със средно закъснение от 5 минути заради шофьори, които не освобождават т.нар. "rettungsgasse" - аварийна лента в средата на платното, защото са прекалено заети да снимат с телефоните си или просто да зяпат последствия от катастрофи.

Според авторите на изследването броят на сеирджиите нараства лавинообразно заради социалните медии и манията да се заснемат сензационни сюжети. Спасителни екипи се оплакват, че миналата година, когато 18 души загинаха в пламнал в автобус на магистрала край гр. Мюнхберг, са били забавени сериозно от водачи, които са се влачели с ниска скорост покрай огнения ад, за да снимат.

Трагедията накара полицейски екип от Бавария да се обърне към шофьорите с емоционален призив: "Моля уважавайте достойнството на загиналите и ранените. Престанете да снимате катастрофите и да разпространявате снимки и видеа от тях в социалните мрежи. Така отвличате вниманието си и създавате предпоставки за други инциденти. Замислете се дали на мястото не можехте да сте Вие и приятелите Ви. Как бихте се почувствали ако научите за смъртта на някой близък от социалните медии?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТ

    13 4 Отговор
    А при нас карането в единствената атернатива-бус лентата се наказва с 25 евро браво бе.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 kкк

    15 5 Отговор
    Водачите в Германия могат да отбият в ляво и в дясно, защото там лентите са направени според стандартите с необходимата ширина. В България на нито една от новите т.н магистрали лентите за движение не са с необходимата ширина. Ако се вгледате внимателно особенно в "магистралата" за Благоевград, а и предстоящия за откриване нов участък ще се установи, че там широчината на лентите е точно колкото да се изпревари един автомобил. Пести се от всичко. ЖАЛКА РАБОТА.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 тъй

    26 0 Отговор
    Само така бой по гнусните фейсбук плъхове, чиято единствена цел в живота е да получават лайкчета !!!
  • 5 Dada da

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "kкк":

    Е аз затова само в кресненско дефиле отбивам, или на стария път Стара-Нова Загора... че има място де, а не като на магистралите.
    Виж, бих се съгласява с тебе, обаче при друга конструкция на изказа. Трябва да изискване, но без да забравяме(гледаме реално на нещата) и Най-важно, да не се прехласваме по американски, руски, турски, китайски, европейски и тн неща, защото се замозалъгваме и си вредим
  • 6 El Torro

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "kкк":

    Професоре, иди покарай малко навън и тогава обяснявай кое как е направено. Та чак и табели са поставили над магистралите в подобни случаи как да отбиват, и да оставят чиста средата на пътя.
  • 7 El Torro

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "kкк":

    Горе на снимката ти е показано.
  • 8 ЕКСПЕРТА

    4 1 Отговор
    ИМА И ХЕЛИКОПТЕРИ,АМА НЕ И ЗА БЕДНИТЕ
  • 9 дявдя

    3 1 Отговор
    Дали са сеирджии или немските им возила са влезли в авариен режим както обичат да правят редовно!