Last news in Fakti

23 Април, 2012 12:07 31 255 60

Вижте къде е най-скъп бензинът в Европа

  • бензин-
  • дизел-
  • цени-
  • ес

 

Бензинът у нас непрекъснато поскъпва и предвид ниската средна заплата в страната българите с право негодуват. Знаете ли обаче, че в рамките на Европейския съюз горивата у нас не са най-евтини, въпреки че заплатите ни са от най-ниските.
 
Така например по-евтина нафта може да се зареди в Естония, Люксембург, Словения и Румъния, а бензинът е по-евтин единствено в Северната ни съседка. Данните са на авторитентния сайт energy.eu. У нас, от нова година досега, цената на бензин А95 се повиши с над 30 стотинки.
 
Според статистика на energy.eu най-скъп бензин купуват италианците, въпреки че през последните два месеца ръстът в цените на горивата е най-голям в Испания. Испанците обаче все още поддържат сравнително ниски цени.
 
Гърците пък зареждат едни от най-скъпите горива на Стария континент, а що се отнася до страните от бившия соц. лагер, които са членки на ЕС, най-голямо увеличение на цените на бензин A95 за последните два месеца се забелязва в Словения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    11 2 Отговор
    Не стига,че бензина и дизела в Бългаия са едни от най-скъпите..а на всичкото отгоре са и най-големите боклуци.Как може зимата при -10 нафтата да става на парафин,а бензина при ~-18 да замръзне...
  • 2 Иван

    7 2 Отговор
    А бе не са от най-скъпите, но както пише в материала не отговарят на заплатите ни. А че качеството им е гола-вода, това е всеизвестно
  • 3 Kvo da kaja ...

    6 2 Отговор
    Колкото и да е бензина/дизела ... заплатите са ни като на афганистанци ... Това което показват си е чисто хвърляне на прах в очите. Ако и при нас средната заплата беше 1500-600лв и горивото ми е 1.35-40лв/л ТОВА е добра цена, а не на 500лв. да ми е 2.70лв/л.
    Правете си изводите ...
  • 4 Пламен Петров

    5 0 Отговор
    И при 3 лв. за литър и заплата 300 лв. пак ще сме си газари
    http://just.bg/page/view-article/novini/bulgaria/bylgaria-v-top-klasacia-po-broi-na-avtomobili_14-04-2011/
  • 5 абсурдистан

    6 2 Отговор
    това е смешно бе кво ми показвате къде е наи евтин бензина и къде е най скъп сестра ми в щатите взима 3200 долара месечно а аз взимам 460 лева месечно тик в бг с моите пари колко бензин мога да купя и тя с нейните там колко може да купи ?????що се правите на интересни и верно прах в очите на хората хвърляте ???
  • 6 marko

    4 1 Отговор
    както винаги сме си най-прее.ани, но така ще е като само стоим и мълчим младите
  • 7 kiko

    1 5 Отговор
    abe 4eta komentarite i mi e veselo.samo mrunkane i vaikane.az imam 3 koli i kato gledam pove4eto okolo men sa s po dve i ne gi spirat.zna4i sa si dobre cenite
  • 8 optimista

    2 1 Отговор
    ами колега прав си в америка колко взимат а ние колко взимаме заплата цените им какви са а наще какви са да не кажа че много ни лъжат е малко а и плюс това в америка бензина е 1 долар което при курса на долара за момента като е 1,4 значи 1,4 а взимаме минимална заплата 290 лв е какво е сравнението САМОЧЕ АМЕРИКА Я НЯМА В ТАБЛИЦАТА ПОНЕЖЕ ТАМ ДЕЙСТВИТЕЛНО КОЛЕГИ БЕНЗИНА Е 1 ДОЛАР
  • 9 Нено

    6 0 Отговор
    Господа бензина замръзва на -18, но водата замръзва на 0 градуса. Така че все още бензина не ни е гола вода, а е нещо като течност за чистачки .
  • 10 Атанас Велики

    3 0 Отговор
    Ако всичко отговаряше на заплатите ни, нямаше да сме бедна страна... Ама тва индианеца все не може да го проумее! Винаги към българина се отнасят "най-несправедливо"!
  • 11 Даниел Петков

    6 1 Отговор
    Според мен в момента бензина и дизела не трябва да са по-високи от 2 лв/литър.На минимална заплата 270 лв и това ще е много ама то сега на нищо не прилича...!
  • 12 EU CITIZEN

    3 0 Отговор
    Нисък аксиз на дизела в Бг, а високи цени? Какво правим тогава.
    Защо никои не публикува цените на пропан-бутана /LPG/ че да се похвалим и ние с най-високи цени на нещо.
  • 13 цветомир маринов

    1 1 Отговор
  • 14 борисоввввввв борислав

    2 3 Отговор
    напишете МРЗ в гугъл и вижте само колко е МИНИМАЛНАТА заплата в Люксембург........ 12 пъти по-висока от нашата
  • 15 павлин павлов

    3 1 Отговор
    е как няма да е наи-евтино горивото при нас , като и заплатите са ни наи-ниски
  • 16 Тони

    7 1 Отговор
    Дайте сравнение на минималната заплата, да видим тогава къде се пада най-скъп и най-евтини бензина.
  • 17 biser

    3 3 Отговор
    kakvo balgaria ve hora tova s naste depotati s nasti politici kvi zaplati iskate mi da gorivoto ste poskipne i po taya pricina razbirase vsicko ste poskipne s edna duma depotati menteta
  • 18 Мишоци

    1 9 Отговор
    Аман от мърморковци. Мен пък цените ме устройват. Изкарвам достатъчно за да не ми пука колко струва бензина. И 7 лв да стане пак ще си карам. Аре със здраве

    Коментиран от #19

  • 19 Еминем Фен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мишоци":

    @18 ти дали и работа имаш ......
  • 20 кондофри иванов

    5 0 Отговор
    Не знаех че United Kingdom се намира в Европа. Защо сравняват нашият стандарт на живот с този в Европа.Нашите горива с които караме тук там се ползват само за огрев.
  • 21 извън-БГ

    4 0 Отговор
    тая табличка драги е само с 1 година и 3 месеца стара нямам думи за каква манипулация говорим
  • 22 извън-БГ

    1 0 Отговор
    примерно цената в Чешка република преди 1 година беше 31 крони , сега цената е 39.2 крони днес поне на толкова заредих това е горе долу 70 стотинки повече от вашата табличка да не говорим за цените в дугите държави колко са се вдигнали за 1 година....
  • 23 До @18

    1 0 Отговор
    Такива пишман бачкери и заврени зетьове като теб са ни ясни. Ти по-добре гледай да правиш мили очички на тъщата, за да не те изгонят от там. Айде отивай си на мястото - между фикуса и прозореца. Икарвал достатъчно...
  • 24 капиталист

    4 0 Отговор
    И на мен бензина не ми е скъп, но заплатата ми падна 3 пъти от края на 2008 година насам. Така, че както ме устройваше, сишвах до гор еи карах без да мисля, така сега само сипвам догоре, ама гледам да е само един път в месеца. Не мисля, че трябва да се противим срещу цените на бензина. Ако има нещо, срещу което трябва да възставаме, то това са тия, дето за 3 години ни ограбиха и в момента са разтворили портомнетата за да купуват, строят и инвестират. В същото време са уволнили незаконно повече от половината си работници, а на останалата половина са намалили заплатите 2 пъти :) Примери такива много мога да дам от практиката. Уж криза, всички работодатели реват, а елате сега да видите при нас, какво строителство на цехове и заводи пада! Така, че ако си от тия, дето ни ограбиха през последните 3 години, защо да не караш и на 17 лева бензин?
  • 25 До @24

    0 0 Отговор
    Колега, за такива като този има една чуджа приказка ,,гьонсурат" В действителност точно колко е чужда незнам, но със сигурност в Бг на практика е много популярна. Щом като правилото е всеки да се спасява по единично, така да бъде.
  • 26 georgi

    10 0 Отговор
    Липсва само колоната със заплатите за всяка една държава, иначе губи смисъл написаното....
  • 27 Пловдив

    8 0 Отговор
    Горивата в България са евтини,ама разликите с цените на местата,където са по-скъпи,е 4-5 процента,а разликата в доходите е 400-500 процента!
  • 28 жоро

    1 0 Отговор
    И аз съм съгласен да плащам горивата на цени като посочените в таблицата, но заплатата да ми е като в другите държави и КАЧЕСТВОТО ДА Е СЪЩОТО! Който е зараждал в Австрия, Германия и т.н. знае как му върви колата с тамошното гориво и колко харчи, а също така да не го удрят и в колонката. За това цената тук трябва да е по-ниска от сегашната, за боклука който копуваме.
  • 29 futbolista

    0 0 Отговор
    Но това са цените само в ЕС, а ако обяват за цяла европа ша се водим някъде към средата на таблицата.
  • 30 van__91

    1 0 Отговор
    xaxaxaxaxa kakvo ni sravnqvate s evropa 2.80 benzin i 270 lv zaplata :D pulen smeh sme ei tova e da si bulgarin pree.an i ot vsqkade 1000lv minimana zaplata iskame da e v bulgariq sta4ka sta4ka sta4ka
  • 31 beast

    1 0 Отговор
    http://www.vladislavnozharov.com/2011/07/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BA/
  • 32 драгия младенов

    4 0 Отговор
    бензина си се връзва над 3 лева като сметнете,че го разреждат и качеството изобщо не е като на това във Германия
  • 33 проповедника

    1 0 Отговор
    като чета коментарите никога до сега не съм видял единство във мненията и гледните точки. Дали го правят нарочно за да изглеждат оригинални,и по-различни но така не може да се постигне нищо!
  • 34 Един от Ада

    12 0 Отговор
    Оооф оф оф офффф
    Тия какво ни сравняват с Европа? Какво общо има примерно между мен и някой Ханс от Германия. Ааа да, има едно, и то е , че и двамата ще умрем някой ден, аз по-рано, той по-късно, но и двамата ще умрем. Нищо , че Ханс работи за 2000 литра качествен бензин а аз за 230 литра тиня , нищо, че Ханс знае и вижда къде отиват парите от данъците и акцизите който плаща а аз се пула като идиот и не виждам нищо друго освен кал, дупки, разруха и упадък.
    Ето за това на Ханс му пука дали ще отиде в Рая или в Ада след като умре а на мен въобще не ми дреме.
    ТА НА МЕН АДА МИ Е РОДИНА. АЗ СЪМ РОДЕН И ИЗРАСЪЛ В НЕГО.
  • 35 tozzy

    1 0 Отговор
    gluposti , jiveia v italia i dnes zaredih,disel,..zena 1,66,...taaia tabliaca mai e minala prez niakoia agencia, za popravka,...
  • 36 max

    1 0 Отговор
    q kaji kade v italia jivee6, 6toto slojix predi 2 4asa na self service na agip na 1.70 !!!!! kogato ne e self naftata na IP stiga i 1.80
  • 37 chopar62

    1 0 Отговор
    Къде е тази цена оъ 2.23л.
  • 38 101010

    3 0 Отговор
    Дайте да видим с една надница колко литра може да се сипе в България и колко в ЕС
  • 39 Средностатистически глупак

    4 0 Отговор
    Заплата е това което ти остава след като се разплатиш с негово величество тока,парното ,водата, данъците,лекарствата.Хайде сега смятайте с парите които ви остават колко бензин ше си купите.Хора ограбват ни!
  • 40 Симеон Симеонов

    2 0 Отговор
    До Един от Ада
    Пич единственото което мога да кажа е БРАВО !
    Толкова си прав ,че ме разплака
  • 41 Димов

    2 0 Отговор
    Статийката е поръчкова!
  • 42 comment

    1 0 Отговор
    Пак за 230 литра си щастливец измежду останалите на минималка, с която колата и поддръжката й с само блян. То и храната е при колата... Както пее певецът - Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
  • 43 van__91

    4 0 Отговор
    to4no taka 34 kaji im nemoje v germaniq minimalna zaplata da e 2000 evro a v bulgariq 270 lv jiveem kato mi6kite mizerstvame i nakraq kakvo umirame kato ku4eta i kakvo imame zad gurba si absolutno ni6to ne se li stegnem da sta4kuvame da napravqto do 2013 godina minimalnata zaplata pone 1000 lv na tezi ceni kadeto sa sega nqma kak da jiveem

    Коментиран от #44, #46

  • 44 милен миленев

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "van__91":

    @43 много си прав ,но българена обича да го мачкат
  • 45 optimista

    2 0 Отговор
    до един от ада ами дати кажа колега знам тъжно е и на мен ми е така ама какво да се направи като не сме единни мачкат ни лъжат ни крадът ни и какво ли още не и все пак накрая гледаш как наще политици имат наглостта да кажат какво били правели за народа дабе много наглост и безочие има в тези наши дупетати

    Коментиран от #50

  • 46 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "van__91":

    @43 и как със стачки ще се вдигне минималната заплата до 1000 лв. за 1 година ?
  • 47 proud to be BG

    0 0 Отговор
    Идват години на изпитание, истината е, че тоя път българина няма да има шанс.
    Въпроса не стои пред вдигането на мин раб. заплата и пред вдигането на българите като цяло.
  • 48 жоро

    3 0 Отговор
    в българия са най скъпите горива,тези агенции които казват че при нас е евтино да дойдат да живеят с нашите заплати....
  • 49 тути

    1 0 Отговор
    Цифрите тук изобщо не са интересни - ВАЖЕН Е СТАНДАРТЪТ И ДОХОДИТЕ. Така че, при нашите заплати от по двеста-триста евро, че и по-малко - това си е топ-скъпотията на класацията. И ме вбесяват, като ни сложат нейде, където ни било на нас евтино, пък никой не смята, че там, в нормалните държави, начинаещи тръгват с 1500 евро заплата!
  • 50 hellboy

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "optimista":

    @45 прав си колега Българсия народ сме мазохисти обичаме да ни лъжят крадат и още какво ли не .И най-лошото е,че не сме единни!
  • 51 bmw fen

    0 0 Отговор
    bg na treto mqsto a q slojete sa i zaplatite da sravnime
  • 52 наш

    1 0 Отговор
    има хора питат как със стачки ще се вдигнат заплатите-ами ето така драги-като покажеш че си човек и че трябва да се съобразяват с теб ще спрът да крадът и съответно държавата ще стане по богата а от там и ти-помисли и ще се убедиш защо
  • 53 пак от наш

    1 0 Отговор
    а защо някой не почне да вкарва гориво от румъния като е по евтино-или не дават-и пак стигаме до липсата на пазарна икономика и свободно движение на стоки
  • 54 thebest

    0 0 Отговор
    Глупав народ...слаба държава!
  • 55 van__91

    0 0 Отговор
    да 44 то4но така е и нека да опитаме да видим
  • 56 jik tak

    0 0 Отговор
    А в Европа каква е заплатата на хората имали нешто общто с нашите заплати
  • 57 tozzy

    0 0 Отговор
    do max, jiveia blizo do alessandria, a i kam voghera onia den zaredih pak be6e 1,667, ina4e daje i na A26 zaredih na 1,72
  • 58 ДИМИТЪР ГОНЗОВ

    0 0 Отговор
    s tezi niski zaplati i tezi visoki goriva kak da zarejdame i da karame kolite si
  • 59 Радомир Димов

    0 0 Отговор
    pochti vseki bqga kym gazta i metana
  • 60 Алкапоне Мафия

    0 0 Отговор
    Статистиката е направена за цените на горивата а защо не сложат и средните заплати от страни зада видят че в България хората работят за един резервоар бензин ;)