Last news in Fakti

24 Април, 2012 08:25 14 947 49

Кольо Парамов: Забравете за бензин от 2 лв.

  • петрол-
  • бензин

Абсурд е да стане някой ден горивото 2 лева. Съобразявайки се с международните цени на петрола и ЕС, всичко като цени си идва на мястото. Просто нямаме пари да плащаме.

Това каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия икономистът Кольо Парамов в разговор с Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация за цените на горивата.

Делчев поясни, че ако цените на петрола паднат на световните пазари, е възможно да има намаление на цената на горивото и у нас. "В последните седмици има леко намалените на цените. Ако тази тенденция продължи, ако петролът падне, ще падне и бензинът. Трябва да се следи и ситуацията в Иран", каза Делчев. Акцизът всяка година нараства, защото трябва да достигнем тези нива, които са в ЕС. От 2008 г. всичко се е вдигнало като цена. Тогава не бяхме свикнали още и с биодизела, добави Делчев.

Парамов коментира, че не можем да се откажем от запасите си, защото никой не знае какво ще се случи. Не можем да се откажем и от биодизела като тенденция. Светът върви напред и ние ще вървим с него, отбеляза икономистът.

Делчев каза, че трябва да се надяваме на успокояване на психологическата обстановка, защото цената на петрола обикновено е спекулативна. Той допълни, че биодизелът се увеличава като начин на употреба и скоро ще започнем да смесваме и бензина с биоетанол. Делчев обясни, че за качеството на биодизела се твърди, че има влияние върху двигателите. "Може би по-често трябва да се сменят филтри, но с биодизел може да се шофира със сигурност", подчерта Делчев. За това дали има картел при цените на горивата, Делчев коментира, че няма да може да се твърди, че има картел, докато не се постанови последното решение на КЗК и съда. "Никой не казва какво е нарушението точно, никой не казва кой е този картел. Не се говори за картел в цените на дребно, а в тези на едро. От всички търговци на едро на горива се говори за 4 големи фирми. Никой не казва кой точно е картелът. КЗК говори доколкото знам не за картел, а за злоупотреба с господстващо положение", заяви Андрей Делчев.

Прогнозата на Кольо Парамов за цените на горивата оттук нататък е, че те ще се движат около сегашното ниво. "Нормално е да се приеме, че максимумът може да е 3 лева", каза Парамов. Делчев прогнозира, че 3 лева може да стане цената на горивата при най-песимистичния вариант – ако има война в Иран. Но цените като цяло ще тръгнат надолу, според него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП

    6 1 Отговор
    Абе омотан виж доходите на обикновения българин спрямо западняците.Всеки които се занимава в България с горива е милионер.Ама има Господ и рано или късно ще мрете.Всичко се връща ще плащате скъпо вие мушенниците крадците.
  • 2 тт

    9 1 Отговор
    Ей писна ми от такива мишки 20 години зашто не гледате да вдигнете на хората заплатите като на европейците Светът върви напред и ние ще вървим с него, отбеляза икономистът. само 4е ние вървим назад и докато крадете по цял ден от бедния българин няма кой да ти повярва по крадливи сте и от циганите за това сме в това положение както каза колегата има господ
  • 3 цветан кържилов

    4 1 Отговор
    когато направят минималната заплата като на фалиралите гърци тогава може и да живнем! м..каим на политиците!!!
  • 4 123

    7 1 Отговор
    Заради такива изказвания някой ден хората ще излязат на улиците и ще ви пометат. Как може всичко на пазара да е на европейски цени и даже по-високи, а заплатите да са най-ниски. Докога ще ви търпим терористи такива.
  • 5 Хахо

    3 1 Отговор
    В валутен борд сме за да се доближиме до еврото. Как да стане като няма иконмика само греатуол произвежда нещо макар и миззерно. Ако има още 100 тина фабрики може и да дръпнеме след 10 години ако са държавни а не китайски.
  • 6 чоко

    5 1 Отговор
    Кольооооо,вдигайте заплатите,а не цените,ти сигурно взимаш 5 бона и не ти пука колко е бензина но хората не взимата такива пари,какви акцизи,какви 5 лв бе мошеник
  • 7 Пловдив

    2 1 Отговор
    Тия си живеят в техния красив,измислен свят и си нехаят,че хората са бесни от непосилния живот и че е чиста случайност как още не се е появила искрата,дето да запали пожар,по-голям от януари 1997 г.
  • 8 Господ

    0 0 Отговор
    Още сте по корем с г.зЪ на горе ми се струва
  • 9 Разочарован

    1 2 Отговор
    Като гледам мненията (и самият начин на изказването им) съм доста песимистично настроен за развитието на БГ. Първият абзац в статията е много точен и обобщава ситуацията.
    А мрънкането е ....
    Как пък всичките ми приятели, познати и колеги от университета, които завършиха хубави специалности и УЧЕХА за изпитите си, а в последствие и търсеха начини да работят по-добре и да се усъвършенстват в сферата си, а не само да се скатават и да чакат заплатката, си намериха добре платени работи кой в банка, кой в счетоводна къща, кой в консултанска кантора и т.н. Естествено тези, които чакаха някой да ги уреди някъде и ги мързи да си мръднат пръста сега ми се оплакват как няма работа, нямат пари, държавата е гадна и т.н.

    А който си мисли, че да взимаш 5 бона е голям лукс е в заблуда. То аз съм сингъл и правя около 2 500 на месец и не живея грам разкошно. А специално Парамов е толкова напред с материала, че 5 к ме съмнява дали са му джобните на месец даже.

    Коментиран от #16

  • 10 Гошо

    2 1 Отговор
    Това в пост номер 9 са пълни глупости, всички е на наши и ваши, сосбено при нас в провинцията хубава работа, добре платена само с връзки може да се намери, някой да те уреди, иначе пълно с конкурси и интервюта, които са за пред хората, а реално пак се слагат наши и ваши... няма да се оправим никога, дано наистина 2012 стане нещо да се отървем от мъките, че аман от тая скапана държава и от жадни за пари и власт хора...
  • 11 Разочарован

    1 1 Отговор
    въобще не ги коментира,Гошо, за провинцията не мога да коментирам, може да е така както казваш, наистина нямам никакви наблюдения и не мога да се ангажирам с мнение. Това кето съм написал е за София и ако не можеш да повярваш, вече си е чисто твой проблем. Познатите ми, където са уредени (не са 1 или 2-ма, но далеч не са мнозинство) не ги броя. Останалите не сме с никакви (ама наистина никакви) връзки и никой не е ходатайствал или помагал. Един приятел наистина работи около година и половина на една тъпа работа за доста малко пари, но накрая успя да си намери доста прилична работа (около 1,8 на месец) с добри перспективи. Не казвам, че е лесно и парите падат от небето, но съм убеден, че ако си кадърен(това е от много голяма важност, защото 3 висши образования не е хич задължително да те правят такъв) и ти се работи ще се реализираш в крайна сметка.
    Освен това последното, което твърдя е, че всичко в България е маргаритки и рози - точно обратното. Сбъркано е адски много и истински изход не съм сигурен, че ще се намери докато аз съм жив (на 27 съм). Наистина е много тежко на голяма част от населението и това е огромен проблем.
  • 12 Ники Маринов

    1 1 Отговор
    a gospodin razbira4a gledal lie borsovite kotirovki na petrola 4e vseki den padat a cenata ne?
  • 13 optimista

    5 1 Отговор
    Акцизът всяка година нараства, защото трябва да достигнем тези нива, които са в ЕС. От 2008 г. Е добре де а ЗАПЛАТИТЕ КОГА ЩЕ СЕ ДИГНАТ НИЕ ДОСТИГАМЕ ЕВРОПА ПО МНОГО НЕЩА НО НЕ И ПО ЕДНО ЗАПЛАЩАНЕТО ДОБРЕ ДЕ КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ ЧОВЕК МУ ИДВА САМО ДА ПСУВА КАКТО СЕ КАЗВА ЗА ТЯХ В ПАРЛАМЕНТА ИМА И ЗА ТЕЯ С ФИРМИТЕ И ПРИБЛИЖЕНИТЕ НА ВЛАСТТА А ЗА НАС ХОРАТА ОТ НАРОДА НЯМА АМИ КОЛЕГИ ДАВИ КАЖА ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ДА СЕ СЕКАТ ДЕПУТАТСКИ ГЛАВИ НЯМА КАК НЕМОЖЕ ЗАРАДИ ЕДНА ШЕПА ХОРА ЦЯЛ НАРОД ДА СТРАДА
  • 14 БАРДАК

    2 1 Отговор
    ТУКА ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА ВИ СЕ СЛУЧИ Е ДА СИ ПРОПИЛЕЕТЕ ЖИВОТА НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ ВИ ОКРАДАТ ПРЕБИЯТ ОТВЛЕКАТ И АКО ИМАТЕ ЛОШ КЪСМЕТ МОЖЕ И ДА ВИ УБИЯТ ! ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ЕДНО ДЪЛБОКО МИРИЗЛИВО ТРЕСАВИЩЕ В КОЕТО СЕ ПОТЪВА БЕЗНАДЕЖДНО И ЗАВИНАГИ ! ПОРАДИ ТАЗИ И ОЩЕ МНОГО ПОДОБНИ ПРИЧИНИ ДА СЕ СПАСЯВА КОЙ КАКТО МОЖЕ ИЗВЪН ТАЗИ КЛЕТА ТЕРИТОРИЯ ... ТО НАЛИ ТОВА Е И ЦЕЛТА ИМ -ДА НИ ПРЕТОПЯТ ДА УЕДРЯТ СОБСТВЕНОСТТА КАТО ИЗВЗЕМАТ ИМОТИТЕ НА ПО -БЕДНИТЕ ПОДЛАГАЙКИ ГИ НА НЕЧОВЕШКО МИЗЕРНО СЪЩЕСТВУВАНЕ СЪС СМЕХОТВОРНИ УНИЗИТЕЛНИ ,, ДОХОДИ " . ИСТИНАТА ЗА НОРМАЛНИЯ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е ВЪН И ДАЛЕЧЕ ОТ ТУК ...
  • 15 Член на БКП

    0 2 Отговор
    Ще търсите стария режим, но вече е късно!!!
  • 16 Хлъц

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Разочарован":

    @9 - Млад си още! Иска ми се да те чуя след 7-8 години. Нали се сещаш, че първо неможе всички да са вишисти и/или много учили и изучили - някои нямат пари, други основа (среда, родители и т.н.), а и от общи работници има също нужда! Твоето е малко като сития на гладния не вярва! Намерил си с конкурс работа в банка - хаха...добре, ама на каква длъжност? И после какви переспективи има, освен ако не се изяви с "качества" които не се предобиват в университет! Много още мога да говоря, ама докато не си удариш сам главата в стената няма да повярваш та...
  • 17 До пост 15

    1 0 Отговор
    Твърде твърде късно, тогава всеки ден всеки час навсякъде имаше мат'рял на доста доста разумни цени за Българина.
  • 18 Аз

    2 0 Отговор
    Точно така съгласен съм със мнението за стария режим. Сега недейте да ревете нали много искахте демокрация,имате я радвйте и се!!!
  • 19 Jack Bauer

    2 1 Отговор
    "...Абсурд е да стане някой ден горивото 2 лева..." и защо да е абсурд, ако някой си свърши работата и се разбият картелните споразумения за абсурдните цени на петрола и производните му горива бензина може да стане и 50 ст. за 1л. Как през 2008г. само в рамките на 6 мес. цената скочи до 140 $/б. и падна до 37$/б. !?!?! Реалната цена с включена нормална печалба (20-40%) на петрола е не-повече от 40-50$/б. Но нали трябва "народа" да се гърби и "петролните феодали" да лапат все повече !
  • 20 minku

    0 3 Отговор
    аз съшто не съм сагласен и искам да стане всичко както в ЕС ама дето се вика ОВЧА МАЙКО кога ще се научим че докато си седим по кащите и и си пишем коментари работата няма да стане смо един пример вжте какво правят гарците излизат всички и си искат правата ние седим уж фалирват бонуси си раздават ЕТО така зле като тиах искам да сме вие какво щте кажите !!!!!!!!!!!!!!нашите протести какви са сабрали са 1000 човека и протеста готов малко смешно помните ли едни моменти когато гореше една зграда на паветата а онез 240 ватре викаха залиагаите залагаите ще мерат прос нарот си оставаме и това сие ще чакаме госпот да слези и да ни опраи !!!!!!!!
  • 21 димитър иванов

    4 0 Отговор
    те " хората " мислят за здравето ни като увеличават бензина ,искат да спрем колите и да яхнем велосипедите
  • 22 mitinga-89

    4 1 Отговор
    Ose6tam skoro bunt i zapalvane na parlamenta....
  • 23 ВИКТОР СЛАВОВ

    0 0 Отговор
    ако, ако, ако.......................
  • 24 Мимо - до 20

    1 1 Отговор
    Бате, като ти гледам само правописа- да не дава Господ да се налага ти или някой като тебе да ни оправя! А по темата - на първо време рафинерията в Бургас работи само с руски петрол, цената на който няма връзка с цената на петрола на лондонската борса , която постоянно ни обясняват как се покачва! Руския петрол е около 60-65 $ за барел, а нашата рафинерия не може да работи с друг петрол! Така ,че цената на горивата специално в България е пълен фарс!
  • 25 Майка ти

    3 0 Отговор
    На мен пък ми писна от тия цени, не ме интерсува кой какъв е!
  • 26 верлинов

    1 2 Отговор
    естествен потбор като в джунглата нека оцелеят най-добрите тези които могат да платят цена от 3.20 за литър за период от 3-4 месеца много хора трябва да се върнат на село където им е мястото а после нека си падне горивото на около 1.90 лв за литър
  • 27 хасан

    4 1 Отговор
    Стига сте ревали бе.Само знаете да се оплаквате, не и да направите нещо за да промените нещата.Затова сте стояли толкова векове под турско робство.
  • 28 до хасан

    0 1 Отговор
    ти си ни турчин с турците ни българин с българите

    Коментиран от #29

  • 29 хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "до хасан":

    @28 Роден съм в Турция,баща ми и майка ми също.Идвам в България при дядо ми почти всеки месец,и от година на година виждам как некадърниците като теб които се оплакват и нищо не правят за да го променят се увеличават.
  • 30 ada

    0 2 Отговор
    a dqdoti kakav tarsi tuk togava?

    Коментиран от #31

  • 31 хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ada":

    @30 И аз това се чудя.Отдавна го навивам да се пресели при мен или при баща ми,но не иска.Казва че е свикнал със селото и хората.И се научи да пишеш на български колкото и да ти е трудно.Щом аз го мога значи и ти го можеш колкото и да ти е трудно.
  • 32 pop asen

    0 1 Отговор
    mi daaaite po golqmi zaplati we..... .!.
  • 33 диан

    2 0 Отговор
    бензина все ще посъпва няма как:(
    ИЗЧЕРПАЕМ РЕСУРС Е
    не се възстановява
    неможем да вземаме вечно
    тои ще намалява намалява и един ден....
    и да излизаме да протестираме
    можем само да намалим разхода
    веднъж седмично ако отидеш на работа без кола ето ти 20%
  • 34 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    toi benzina neka poskapva ama da vdigat i zaplatite che horata masovo vzimat po 250EUR.
  • 35 zzzzzz

    2 0 Отговор
    "Може би по-често трябва да се сменят филтри, но с биодизел може да се шофира със сигурност"
    Шефе, купи си съвременен комън рейл дизел и му сипи биодизел, па после си виж фактурата за ремонта и ще ти се завие свят.

    Тези хора живят в някакъв друг свят.
  • 36 do hasan

    0 2 Отговор
    ei hasane aide stoi si v turciq i spri da se izkazva6 po otno6enie na bulgarina
  • 37 sedex

    0 0 Отговор
    de.a butafornia ti kapazitet, i ot 147-150 USD pb nqmashe da padnat 2008ma godina, nali ? tolkova e krehko vsichko, che i haber nqmash!
  • 38 а 95

    0 0 Отговор
    как ли американците ще реагират на тези цени
  • 39 Kvo da kaja ...

    0 2 Отговор
    Ми пали си в Турция да си ядеш баклавата. М..умната оценка която даваш е безмислена. Гледай си там войната с кюрдите и геноцида който извършвате и не се занимавай с България. Взимай и помака дядо си и да ви нема като не ти изнася !!!
  • 40 тер

    0 2 Отговор
    Стига с тази мафия наречена Европеиски съюз,какви са заплатите там бе ,стандарта какъв е там. В 2008 г. барела стигна до 160$ нафтата беше 2.60лв.сега е 150$ барела нафтата е 2.70лв.Дано даде Господ по корем да се влачиш .
  • 41 Радомир Димов

    0 0 Отговор
    awe benzina 2.68 vinetka 65 grajdanska 200 danyk 30 aa pytishtaa bezcenni
  • 42 хахах!

    0 3 Отговор
    Във венецуела цената на литър бензин е 6 стотинки, там водата явно е по-скъпа от цените на черното злато, но няма как тук в Бг цената изкуствено я повишават, реалната цена би трябвало да е към 1 лев и ... но нали всички реваха да се присъединим към ш..ният европейски съюз, от там идва цялото облага държавата си слага над 1 лв отгоре на реалната вносна цена ддс облагане и т.н. Сега нека го направят 5 лв. литъра пък вие се гордейте че сте Европейци с доходи 500 лв, а в другите членки с по 3000 евро, не очаквайте да се оправим, по склони сме към по-голямо затъване, няма да видите светлина в тунела поне в близките 20 години, евентуално ако държавата до тогава не ни продаде на цяло, а погледне реално на къде вървят нещата и спрат политиците да си тъпчат гърлата с крадени пари, ДА ИМ СА СЛАДКИ....
  • 43 БЪЛГАРИН

    2 1 Отговор
    ТРЯБВА БУНТ ДЕПОТАТСКА КРЪВ И ОГЪН В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ТРЪГНАТ НАНЯКЪДЕ НЕЩАТА. ВЕЧЕ 23 Г. НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ ,НАПЪЛНИХА СИ ''КОШАРИТЕ''С ПАРИ НА НАШ ГРЪБ,А НИЕ ИЗМЕКЯРСТВАМЕ,ДО КОГА ЩЕ МЪЛЧИМЕ И ЩЕ СЕ МЪЧИМЕ ??? ДО КОГА ???
  • 44 Статистика

    0 0 Отговор
    ЛУКОЙЛ-Нефтохим лв/1000 л.- А95н -цена1431.00лв. данъчна основа 2141.00лв. ддс 428.20лв. крайна цена с доставката 2569.20лв. Средната цена за основен суров смес на руския износ на петрол, Урал, е достигнал рекордно ниво от 122.60 долара за барел през март 2012 г. ЛукОйл работи само с руски петрол цената към настоящият момент на на сорт брент е 118.42 долара за барел
  • 45 Венци [VeGo0o]

    0 3 Отговор
    Според мен щом цената трябва да е като в ЕС трява и заплатите ни да са като в ЕС също така и работното време и почивните дни и всичко за работната ръка !!! А не само да казваме ние сме в ЕС и всичко да е скъпо а парите (заплатите ни ) да са ниски за това има криза според мен !!!!
  • 46 Сорта

    0 1 Отговор
    Ей Хасан ти какво точно си направил за България че да даваш оценки на тоз и онзи или си един от лапачите на ония Доган стой си в османска държава и си трай защото такива кат тебе отъпкаха и окрадоха мила ти ни родина!!!
  • 47 ончо

    0 0 Отговор
    Искахте ЕС сега няма да мъркате.Всички скъпотии дойдоха от там.
  • 48 Оня

    0 0 Отговор
    Хасанчо защо намесваш историята там където не трябва!Придържай се към темата момче!И Ш...ния доган и господин бивша охрана Бойко Суперменов,който и да е на власт от БГ ли е.......ще се краде яко!!!!Много от вас са прави,цените на всичко се вдигат не само на петрола а заплатите :X КОГА!!!Оправията му е смърт за парламента!Аз бях един от комисиите на изборите за кмет и президент иии мога само да ви кажа че Бате ви Бойко си купи властта без проблем,вече нищо и никой неможе да го свали!
  • 49 pipi

    0 0 Отговор
    Добре де бензина айде ама цената на метана защо се вдига като няма нищо общо с петрола?