Last news in Fakti

8 Август, 2019 17:42 8 015 18

Санкциите струват на руския автомобилен отрасъл €2 милиарда

  • камаз-
  • газ-
  • sollers-
  • автоваз-
  • санкции-
  • субсидия

Руското Министерство на промишлеността и търговията иска от Министерство на финансите да отпусне 150 млрд. рубли (€2.05 млрд.) за разработката на местни заместители на редица вносни компоненти за автомобилната промишленост, сред които и нов дизелов двигател, съобщава "Коммерсантъ". От субсидията са заинтересовани основно Группа ГАЗ, КамАЗ и Sollers, но от някои възли и агрегати родно производство се нуждае и АвтоВАЗ.

Програмата за развитие на руското високотехнологично производство е разчетена до 2025 г., като 10 млрд. рубли (€137 млн.) от бюджета трябва да бъдат отпуснати още тази година. Освен 150-те милиарда рубли от федерални средства Министерството на промишлеността и търговията планира да привлече и 44 млрд. рубли (€601 млн.) от частни инвеститори.

Един от ключовите автомобилни компоненти, чието производство трябва да бъде локализирано в Русия, е нов дизелов двигател с работен обем до 3.0 литра. Преди въвеждането на санкциите заради анексията на полуостров Крим Группа ГАЗ планираше да получи такъв мотор от Volkswagen.

По оценки на Министерството на промишлеността и търговията разработката на подобен агрегат с изцяло руски части ще струва около 30 млрд. рубли (€410 млн.), на ново шаси - около 25 млрд. (€342 млн.), а на трансмисия - над 55 млрд. (€753 млн.). Руски експерти обаче оценяват скептично програмата, предложена от ведомството на Денис Мантуров.

Според тях милиардните инвестиции надали ще се изплатят някога в условията на ограничения руски пазар. Анализатори поставят под съмнение също ефективността на изразходването на бюджетни средства и смятат, че западните санкции са само предлог да се източват средства от държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    41 10 Отговор
    Денги нйет, затягайте колана.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шушляк имаш

    27 25 Отговор

    До коментар #2 от "Русофреник на щат":

    Много поздрви имаш от Понтиак и GMS! Кочината кравария от 2009 до 2014 знаеш ши колко безчет фалита имат?? Хахахах

    Коментиран от #4, #9, #10

  • 4 Фатмак

    46 22 Отговор

    До коментар #3 от "Шушляк имаш":

    Така е! Където и да отидеш със фалиралите 100 краварски доларес по света, ядеш и иб'еш! Където и да отидеш по света със 100 православни руски рублета си гладен и наи'бан!

    МУХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХ!

    Коментиран от #16

  • 5 пОтин

    31 17 Отговор
    Браво! Това е превъзходна новина! Нали не действали санкциите?!
  • 6 outlander

    35 15 Отговор
    Долни соросоидни лъжи и манипулации. В Европа само съвеЦки... - Опа! - руски камиони се карат. Даже не само това, ами никаква друга регистрация не се вижда, освен съвеЦка... руска де. Какви санкциЙ, какви загуби бе? Два милЯрда евро пари ли са? Некви стинки! Наш Путкин 200 милЯрда има. Къде отивате виЙ уа?

    Коментиран от #15

  • 7 onq s konq

    24 10 Отговор
    Последната строфа:"Милиардните инвестиции надали ще се изплатят някога в условията на ОГРАНИЧЕНИЯ РУСКИ ПАЗАР".А едно време като имаше СССР и Източен блок в БГ се изтрепваха да купуват Жигулита и Лади,като Пазарът им бе гарантиран 10-15г напред - толкова,колкото се чакаше за заветното МПС!Е хубо беше,ама малко беше...само 45г:)
  • 8 БАРО

    20 7 Отговор
    Програмата за развитие на руското високотехнологично производство хора какво е това

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Танко

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шушляк имаш":

    За теб , коментиращият от "2" е шушляк . Ти трябва да си дъждобран.Какво е това GMS ? При толкова самочувствие. - пиши по грамотно !
  • 11 Дъ Клаш

    12 9 Отговор
    Тия пияндурници и автомобилен отрасъл ли имат?
  • 12 Алекс

    9 3 Отговор
    Дайде ги за бомби бре, не се излагайте.
  • 13 Borislav Popov

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "БАРО":

    Това е схема за източване на държавни средства, измислена от руските бойковци и корнелиии и те там са едни чифутиии, за заплати и пенсии пари все няма, ала щом е за развитието на руското високотехнологично производство, пари се намират.
  • 14 гост

    13 4 Отговор
    146 милиона хора въру най-голямата територия на света. При тази аритметика е леко казано смешно да наречеш в статията "силно ограничен руски пазар". Движението из тази територия изисква огромен автомобилен ресурс. Само хора дето са ходили на място могат да ме разберат като напиша, че 100-200 км. за руснаците са като ходене до магазина за нас.

    Коментиран от #17

  • 15 осведомен

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "outlander":

    2 милиарда са загубите ама на вносителите за начало питайте вносителите на ябълки жито месо корабни и хеликоптерни дигатели
  • 16 Хайл

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Фатмак":

    А ти имаш ли доларес да ходиш по света да ядеш и и'беш или си като онова циганче-баничката е много хубава,бати гледал един как яде
  • 17 Михаил Калашников

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Абе, то и германците пътуват много от къщи до работа и също не им прави впечатление. Познавам камара народ, който си ги минава 100 км всеки ден, някои пътуват до работа и обратно 50 км, а отделно са и такива, които пътуват и по над 200 км дневно и не се оплакват, защото явно си заслужава. В България обаче е необичайно и българинът не е свикнал. Фирмите, които си извозват работниците от града до индустриалните зони на 20-30 км от същия град, са меко казано, рядкост. Какво остава да си примерно от Пловдив и всеки ден да пътуваш до София и обратно на работа - 90% от служителите ще ти се изсмеят дори и да им плащаш превоза, а в Германия са свикнали с това и го приемат като част от бизнеса. Ганьо изобщо е един подиграва, който не се вижда в каква кал е потънал, той просто се хили като пача на руснака, дето го бият с шамари, дават му санкции, но бит или не, руснакът не се дава и си продължава своето, защото е убеден, че е прав. Ганьо се е навел със задни части към американците и очаква да го оправят и после да го помилва по главата колко е послушен. А руснакът се бори - има 6-тата по големина икономика в света в абсолютно изражение. Ганьо обаче се хили - е, да ама, като разделиш на броя население и е по-малко от Южна Корея. Дайте да си погледнем кочинката, защото не с Южна Корея, с обикновен областен град в Южна Корея не можем да си сравняваме БВП-то!

    Коментиран от #18

  • 18 Не си добре ....мъка

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Михаил Калашников":

    Шестата ? С износ но продукция 90 млрд. $ .... колкото на оная държавица Швейцария ! Пияндури над 90% са ! При всичката територия, ресурси , хора - Швейцария да те бие по който и да е показател !? Това е срамно !