Last news in Fakti

1 Февруари, 2011 10:55 12 191 63

Още за винетките

  • винетка-
  • винетки

Както вече ви информирахме, от днес 1 февруари КАТ започва масови проверки за новите винетки. Предложените промени в Закона, касаещи винетните стикери, обаче все още не са приети. Поради тази причина от пресцентровете на КАТ и Агенция "Пътна инфраструктура" ни увериха, че на този етап продължават да са в сила досегашните санкции.

Според тях глобите за превозни средства без винетки са 100 лева за леки автомобили, 200 лв. за микробусите, 500 лв. за автобуси и микробуси с повече от осем места и камиони с две оси, и 1 000 лева – за тежкотоварните автомобили с три и повече оси. За първи път обаче ще се налагат и глоби за водачи, които не са махнали старите винетки от ветроупорното стъкло.

Новите стикери са вече отпечатани с вградено поле за собственоръчно вписване на регистрационния номер на автомобила. В сега действащия закон обаче никъде не се споменава нищо относно въпросното поле и на този етап водачите на МПС няма как да бъдат санкционирани при невписване на регистрационния номер на автомобила си върху винетни стикери. От Агенция "Пътна инфраструктура" все пак препоръчват това да се прави, макар да не дават логично обяснение защо.

Новите предложения, с които най-общо казано ще се увилечат глобите, най-вероятно ще станат факт рано или късно. Точно поради тази причина остава актуален въпросът какво става, ако даден автомобил смени собственика си и се налага пререгистрация и смяна на регистрационния номер.

Българските водачи продължават да се питат и защо да плащат за пътища без да получават качествени такива. Институциите все така ни уверяват, че събраните пари от винетки ще отидат за ремонт на пътищата, а ние все така се съмняваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gospottt

    8 30 Отговор
    Първи :)
  • 2 iv4enceto

    21 2 Отговор
    и сега трябва ли да се пише номер на МПС-то или не?

    Коментиран от #12

  • 3 mazda 626ditd

    40 1 Отговор
    Дано да отидат за ремонт на пътищата,ама аз лично не вярвам дано да не съм прав!!!
  • 4 Георги

    28 5 Отговор
    И като избледнее написаното какво правим?Ще има рекет даден,рекет приет.
  • 5 ivab

    11 4 Отговор
    За първи път обаче ще се налагат и глоби за водачи, които не са махнали старите винетки от ветроупорното стъкло. E мен що тогава ме глобиха преди 2 месеца 5 лева че не съм си махнал една стара винетка? Само лъжлива информация!!!!!!!!1

    Коментиран от #48, #49, #57

  • 6 yamaha_fen

    52 1 Отговор
    Глоби,глоби..а на тях някой прави ли им глоби за НЕСВЪРШЕНА РАБОТА?!!?
  • 7 Иван

    13 2 Отговор
    Като избледнее написаното си пазиш листчето с касовата бележка,на листчето си има поле за рег.Номер...И така...

    Коментиран от #8

  • 8 Gele

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    В моята бележка непише рег. номер в това поле.

    Коментиран от #14

  • 9 zord

    9 1 Отговор
    prostotiq
  • 10 боби

    18 1 Отговор
    хубаво винетки..винетки, ама защо трябва да си давам личните данни на някави тетки в бензиностанцията и какво ще промени ЕГН-то ми в квитанцията за покупка на винетка. До сега всяка година съм си взимал годишна винетка и трите имена са били достатъчни. Възможно ли е някой олигофрен да се е натегнал на шефа си като е направил дизайна на квитанцията с поле за ЕГН??Простотията не ходи по дърветата.
  • 11 MAZDA

    1 0 Отговор
    Не е задължително! http://topnovini.bg/node/16858
  • 12 MAZDA

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "iv4enceto":

    Не е задължително! http://topnovini.bg/node/16858
  • 13 mazda

    17 0 Отговор
    Никви данни не съм дал и пак си взех винетка нямат право да ми взимат данните даже искаха да ми пишат номера на колата на винетката ама им казах това не е ваша работа........
  • 14 1

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Gele":

    Еми напиши си го :)
  • 15 miro

    3 0 Отговор
    pak neqsni pravila-da se pi6e,da ne se pi6e,6e globqvame-nqma da globqvame!ama aide da gi izqsnqt tiq raboti i da se znae!pulna oligofreniq za poreden put v na6ta tatkovina!a i kolko koli sus stari vinetki vidqx dnes,ako vs gi globqt 6e si pokrieme dulgovete;)ili pak tova e porednata glupost,s koqto da se "finansirat"KAT-ajiite!ili globqvaite ili ne! tolkova e prosto!stiga sredni polojeniq!!!
  • 16 илия

    12 1 Отговор
    ....само да допълня, че получаваш и хубав кръгъл стикер с надпис КАТ спрян от движение, ако си без винетка!
    Спират от движение П*****сите
  • 17 фенчо

    1 0 Отговор
    аз пък го написах
    ако знаеш, нямаше

    Коментиран от #19

  • 18 Alex

    7 1 Отговор
    Илия това са пълни глупости, че спират колите от движение ако са без винетки. Номера не е задължителен да е вписан на винетката. Моя номер на автомобила не е вписан нито на винетката, нито на квитанцията, нито на касовата бележка.
  • 19 bmw fan

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "фенчо":

    И аз нямаше ,ама я лепнах още началото на януари... пък и номера го има в 100 пъти уголемен мащам на предна и задна броня :D дали ще го напишеш или не зависи само с каква цел ще се използва ;)

    Коментиран от #34

  • 20 илия

    3 0 Отговор
    Алекс,
    това е още от преди.
    Не става въпрос за нещо ново.
    Прочети закона спира се от движение за липса на гражданска, винетка и неизправност.
    Повярвай ми изпитано на собствен гръб :)
  • 21 iba4o

    20 0 Отговор
    някой от управляващити може ли да каже какъв процент от полицаите и съдиите си купуват винетки?

    Коментиран от #25

  • 22 мерцедес_ц220

    11 1 Отговор
    според мене няма и 1%
  • 23 Anonymous.

    5 2 Отговор
    ша умрете!
    -става въпрос за полицаите и тия дет пишат тъпите закони за пътищата :)
  • 24 user

    20 1 Отговор
    Винетки, гражданска отговорност, застраховка, данък МПС,глоби за колани и какви ли още не простотии, за да ни вгорчават живота - като паразити са се вкопчили в нас и смучат ! Къде отиват тези пари ? Ами как къде - за консултации, а от консултациите в управляващите ! А ние глупаците да сме живи и здрави, за да ги храним !
  • 25 Fresh

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "iba4o":

    Да не мислите, че ако купуват не ги купуват с наши пари ?
  • 26 Лично мнение

    12 0 Отговор
    "...все пак препоръчват това да се прави, макар да не дават логично обяснение защо...."
    Ами то няма и логично обяснение защо ще те глобяват при неотлепена стара винетка, при условие , че си залепил новата ...
    В РБългария няма логично обяснение на нищо, може би затова нещата са така алогично подредени ...
  • 27 Valk0v

    15 0 Отговор
    за лека кола без винетка глобата е само 100 лв така ли ? Няколко пъти са ми казвали, че е от 500 лв нагоре, ама явно не е така според Вас.
    Значи никаква винетка няма да си купувам като насреща няма нищо. А ако ме хванат една глоба от 100 лв все ще я преживея. Та тя винетката е почти толкова, така че не мерси. Не искам някой с мойте пари да си купува ферарита,а да не ни оправя пъто. Така че НЕ МЕРСИ

    Коментиран от #35

  • 28 Bobo

    26 2 Отговор
    Според мен трябва да се вдигнем и да направим революция. Да стане като в Египет. Само така има шанс да се види светлина в тунела. Брутално ама реално!!!
  • 29 аралан

    3 0 Отговор
    Защо на моята винетка пише Area to fill in the ЯEGISTRATION number , забележете първото R е Я ?? та това не мога да си обясня.
  • 30 stoian

    1 1 Отговор
    spored men e hybavo da si vzimame vinetki za6oto 6qlo da ima mnogo golemi globi 400 leva i tezi koito sa izmislili sa nefredni
  • 31 aralan

    2 0 Отговор
    ето примерно тук се вижда .. http://poligraff.net/uploads/articles/big/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B01.jpg
  • 32 koki

    5 0 Отговор
    просто нямаме шанс,законите не са за шофьорите,,,
  • 33 илия

    5 1 Отговор
    както споменах малко по горе,
    глобата е едно, но и спират колата от движение ако си без винетка, така че задължават си те да я купиш
  • 34 Радослав

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "bmw fan":

    Номера на колата се пише с цел конкретна винетка да не се използва от 2 или повече автомобили,защото ако аз имам 2-3 коли и не се движа със всички по пътища изискващи винетки,ще си купя една годишна и ще си я сменят на всички коли.
  • 35 Радослав

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Valk0v":

    Винетен стикер за лек автомибил струва 67 лева,а като ти лепнат 2-3 глоби няма ли да ти е малко соленко?
  • 36 ki4o

    5 0 Отговор
    hora ? ,kakvo 6te kajete za na4ina po koito se otlepva starata vinetka za 2010 godina . 6toto az vidqh golqm zor s neq za razlika ot drugite vinetki

    Коментиран от #38

  • 37 новия з-н

    11 0 Отговор
    прав си колега че законите са само за шофьорите.точно преди една година ме спират ченгета.имах залепени 2 винетки една стара и новата която е актуална.К2. след доста разправии в крайна сметка ми съставиха акт че управлявам автомобила с винетка за 2009г.Полицая ми каза че щом не съм свалил старата новата за 2010 не важи макар че е залепена.акта беше500лв.обжалвах в съда съдията попита полицая имало ли е нова винетка залепена и ченгето каза да имаше но въпреки всичко нашето мило правосъдие ме накара да платя акта500лв говоря за февруари 2010г.закона го усетих още преди една година.ДЪРЖАВА НА МОШЕННИЦИ И ПОЛИЦЕЙЩИНА
  • 38 :)

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "ki4o":

    И аз видях голям зор с отлепянето на старата, затова си купих от бензиностанцията "устройство за махане на винетни стикери". Струва 2.90лв. Върши перфектна работа, става за отлепяне на стикери за ГО. :)
  • 39 ki4o

    1 2 Отговор
    i as 6te si go kupq ako go vidq 6tom kazva6 4e s nego stava , 6toto ina4e mnogo se qdosvah neska dokato q otlepqh
  • 40 ross

    6 0 Отговор
    obir
  • 41 uto

    15 0 Отговор
    циганите от с.Лазарово ,бщ.Кнежа нямат 7кл.-имат шоф.книжки,нямат винетки-пътуват в две -три области,сменят по 4-5 коли на месец,но си имат закрила ....обадете се в руп и ще видите...опасност от дискриминация...сега е момента да си смените и етнос(станете цигани( и т.н.
  • 42 уто

    8 0 Отговор
    Винетка по закон.
    Добре,но що е закон.
    Законът е бариера-лъвовете го прескачат,нисшите се провират, а телетата (извинявай ,ама.....
    като тебе) стоят и чакат...
    Мълчим и траем...хак ни е ...
    )
  • 43 Nilokay

    8 1 Отговор
    вижте простоията българска за леки автомобили 100 лв глоба за микробуси 200 лв ... не мислите ли ,че някой идйот е писал тази наретба като при пложение че и за двете категории мпс винетките за на една цена е.аси държавата е.аси и идйотите дето ни управляват
  • 44 todor

    9 0 Отговор
    ne na vinetkite te samo palnat xaznata a nie karame po dypkite
  • 45 БОРИСОВ

    19 2 Отговор
    с тая ГАД на власт само глоби и полицейщина и шуробаджанащина.

    ИСКАМ ДА РАБОТЯ В ПОЛИЦИЯТА НЕМА 1 ОБЯВЕНО МЕСТО.
    ПИТАМ ЗАЩО ????????
  • 46 Todor

    14 0 Отговор
    Явно основната цел на българското законодателство е да се гаври и обира народа!
  • 47 Боби

    2 0 Отговор
    За парите е ясно, ще отидът в нечии депутатски джоб. Относно вписването на номера , за момента не е задължително , защото все още не е излезнал закона който да ни задължи. Но като излезне какво правим , 1. Копуваме нови винетки и си пишем номера. 2. караме си със старата и се оправдаваме на чичко пилицаи че сме я залепили преди да се приеме закона " заварено положение" и ако тои самия смее да я отлепи и да го впише.

    Коментиран от #51

  • 48 борисов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ivab":

    защото сега глобата е 400лв. братле!!!!
  • 49 дасссс

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ivab":

    Щото си много кух, за това
  • 50 мазнио

    1 0 Отговор
    Тия стикери вече ги няма колега, лично съм се интересувал за това, сега само те рисуват в акта и ти става драго
  • 51 Съвест

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Боби":

    И един светнат чичко полицай вижда в касовата ти бележка, че си я купил, след като е обнародван и влязал в сила закона, "И КВО ПРАЙМ ТОГАВА"
    - Изваждамеее, за това по добре дай да си впишем номера на "БУБУТО" та да ни е мирна главата после и чичко милиционер, като ни спреда сме си изрядни
  • 52 Power for you

    3 2 Отговор
    Пиши в гугъл "Дирекция човешки ресурси МВР", след това влез в конкурси и ще видиш че има доста свободни места, ако искаш заповядай, работата е супер приятна и ненатоварваща
  • 53  

    18 0 Отговор
    Едно време министърът на транспорта от Първомай разпалено разпряваше как в цяла Европа пътищата са хубави, защото имат винетки, въпреки, че на въпросът защо в Германия няма винетни такси отговори, че не можем да се сравняваме с Германия... В крайна сметка обясни, че ако искаме хубави пътища, трябва да си платим. Е платихме си... има няма едни 500 000 000 лв... ами аз не видях пътища да ви кажа, гаджето на Бойко събра тия ми ти едни пари... продаде си банката за едните ти ми МИЛИАРДИ ЕВРО (!!!) и ако видите пътищата в Пловдив примерно (булевард Васил Априлов.. примерно просто) и стотината км павета в страната и НОВИТЕ асфалти на по 3 (три години) дето са на бабуни и дупки (ВАРНА (!!!)) Димитровград - Стара Загора.. е къде са тия пари, кои пътища оправиха???? Аз лично не видях из Родината пътища оправени за 500 000 000 ЕВРО, вие видяхте ли? Един шофьор на автобус в Гърция взима 8000 ЕВРО на месец (!!!) 16000 лв (потърсете в Google)... къде отиват парите ни? Защо ми увеличиха осигурвките и взимам по-малко пари сега... къде отиват тия пари??? Замислете се малко и погледнете малко извън кутийката на това което гледате по телевизията.. махнете телевизора и просто МАЛКО.. мъничко се замислете ... замислете се защо в Германия единствено хора над 60+ карат скъпите коли а тук само наглите и необразовани 25+ .. замислете се защо всеки завършил СУ бяга... замислете се защо изведнъж 48% от първолаците са турци и цигани... ГЛАС В ПУСТИНЯ>> ПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА..............
  • 54  

    10 1 Отговор
    Замислете се как работи държавата... някой като простият ви НАГЪЛ съсед... при невиждани странни обстоятелства и приятелства стига в парламента и си казва... "аз там съм поел ангажимент и няма да пипам обади се уреди нещата.. епа нема да пипаме изтегли хората щи каем аз ко да правиш" и как в ръцете на тая глупава мижитурка са парите на ЦЯЛ НАРОД.... МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ.. отива на ЯХТА .. мисли си .. аз съм толкоз велик.. аз решавам за тия ОВЦЕ ДОЛУ бе.. аз им правя магистрали.. еми, че аз им правя детски градини.. строя сгради.. вие какво правите всеки ден.. ходите на работа за 500лв.. вие такова нещо не може да си представите.. ние сме един малък социален експреримент.. в който избора на управляващи подлаждан от прост БАЛКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ ни избира един просто бодигард... защо учат тия лекари по 11 години за специализация за да ги управлява човек без образование и обща култура.... и представете си, че простият ви съсед е отгоре на всички нас.. на всички финанси.. над всичките ни съдби... можете ли да си представите.. можете ли да си представите шуробаджинащината.. можете ли да си апредставите как ви е казал някой.. ще те оправим моето момиче/момче... няма да се плашиш .. измислил съм го.. можете ли да си представите всички тия ресурси как са мннннооооогоооо грешно разпределени.. и как ние всъщност не сме с нищо друго освен с КУРУПЦИЯТА по-различни от останалата част на Европа... Чехия.. ако е ходил някой .. и знае каква е историята и... ооопсс.. никой не знае .. защото някой е ходил по кафетата в училище и май е забравил.............
  • 55  

    15 0 Отговор
    Можете ли да си представите как един як брат ГАЛЕВ с яката си джипка и 23 човека охрана ви прави на мижитурки.. как охраната му пребива приятелката ви.. как на цял град Дупница тия неща са като черно и бяло ясни, че са така.. как глупавите милиционери ги е страх да съберат доказателства заради простото едно такова странно и страхливо... "уважение" към по-силните от основното училище.. и въпреки тия малко безспорни доказателства и глас на цял град.. куромпираният ми ти съд .. ги ПУСКА.. и не си казва мотивите вече 1 (една) година.. и сега чак ВСС го кара да каже, защо аджеба ги е обявил за невинни??? А на вас винетки ти ви проблема... малко като гледате прихирани БТВ.. вадите ли си фактите от контекста.. и малко замисляте ли се?? ПРОСЛЕДАВАТЕ ЛИ РАЗВИТИЕТО НА СЪБИТИЯТА???? Проследвяте ли какво се случва .. или си ходите по 9 часа на работа .. чудите се как да си платите сметките.. гледате 3 часа БТВ Новините и глупав филм и си лягате.. ???

    Коментиран от #56

  • 56 ss

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от " ":

    ок прав си, а ти какво правиш
  • 57 ?

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ivab":

    vetrouporno staklo haha
  • 58 k

    0 0 Отговор
    плюнката и лепиш на стъклото ,никой нищо немой ти каже ,ба.и винетките кво толкова ще им пишете и номера.то закон няма те пищят като ощипани ученички,и дами и господа никой няма право да посяга да пипа в колата ви без ПРОКУРОРСКА ЗАПОВЕД това беше за полицаите които посягат да видат винетките как са закрипени.никога не залепваите винетен стикер ,защото при отстраняването му има опастност от счупване или пукване на стъклото ,което струва поне три пъти колкото винетката
  • 59 въпрос

    0 0 Отговор
    Много трудно се маха тая винетка бе, м... с какво да я изкъртя най лесно??
  • 60 До коментар 56:

    1 0 Отговор
    Аз какво правя? Аз спазвам законите, плащам си данъците, работя на място където ме осигуряват на пълната заплата и няма пари под масата и ако някоя имам заделям по 50 лв за някоя благотворителна кауза и гласувам като се водя от на Алеко Константинов лозунга, че всичките са маскари. Така ме попита все едно само критикувам и като всички само говоря и нищо не правя, ами аз като един гражданин на тая държава и сам човек, какво да направя повече?
  • 61 лимон

    2 0 Отговор
    предлагам стачка ома масова на всички шофиори против винетките докато не ни оправят вс. пътища против нереално високия акциз на и без това скапаните ни горива против надвишаващите мин.работна заплата глоби тези ХОРА се самозабравиха срам ме е че съм българин
  • 62 ivan

    0 0 Отговор
    ako neopravqt puti6tata da kupqt sve6ti za nai-blizkite si. POZOR za vsi4ki upravlqva6ti prez tezi 23 god!
  • 63 reloading

    0 0 Отговор
    ako slu4aino ne si si napisal nomera ili po skoro ot nevnimanie nqkakyv na4in za otlepqne samo na gornata 4ast za da si go napisha. stava li s teq raboti deto gi prodavat v benzinostanciite za mahane na stikeri?