Last news in Fakti

16 Септември, 2020 12:05 13 435 44

Колите на старо от Европа поскъпват

  • автомобилът на старо-
  • европа-
  • пазари-
  • цени

Въпреки това европейският пазар на употребявани автомобили се раздвижи, като отчетеният ръст в търговията с коли втора употреба през миналия месец е 10%

Колите на старо от Европа поскъпват - 1

Европейският пазар на употребявани автомобили е нараснал с 10,3% през август (на годишна база), съобщава INDICATA. В 12 от 13-те основни европейски пазара на употребявани автомобили се отбелязва растеж - единственото изключение е Обединеното кралство.

Здравият растеж на пазара потвърждава общоевропейска тенденция: търсенето на употребявани автомобили надминава предлагането. Това обяснява защо цените на употребявани автомобили остават високи, като тенденцията е за те продължат да се увеличават на повечето пазари, в това число и тези в Италия и Германия, откъдето е и основният внос у нас.

Най-голям ръст е отчетен в Турция (+ 41,7%), Португалия (+ 39%) и Италия (+ 33,1%) и Германия (+ 25,2%) . Единственият пазар, който се сви през август, беше Обединеното кралство (-3,3%). В особен недостиг са употребявани автомобили на възраст под една година. И тъй като цените на едро остават високи, дилърите са все по-предпазливи в своите навици за купуване.

Вземайки предвид тази предпазливост, както и потенциални нови блокировки поради възобновяващите се нива на зараза с COVID-19, директорът на глобалния бизнес отдел на INDICATA Анди Шийлдс предупреждава, че търсенето на европейския пазар на употребявани автомобили може да се увеличи още през последната четвърт на годината, което ще доведе до допълнително поскъпване.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    35 3 Отговор
    Поскъпват качвствените

    Коментиран от #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ОпПала

    11 3 Отговор
    За бога братя не купувайте.Започва друга тема за втора употреба автомобилите .Много е важно да сме информирани
  • 4 votan

    40 9 Отговор
    Сега е момента човек да си набави и снабди съc стара, но качествена и здрава кола, която при добро гледане ще изкара мнoгoкратно спрямо съвременните електронни коптори и кочини. Че после като останат само съвременните, скъпи ел. боклуци, ще настане голяма мъка.

    Коментиран от #17

  • 5 qwerty

    35 10 Отговор

    До коментар #2 от "Виж го ти":

    миналата седмица ми се наложи цяла седмица да пътувам по магистралата суртин и вечер. какво ме учуди: електро-миксерите над 115км/ч по магистралата не вдигат, че нещо ще им умре батерията, май????

    Коментиран от #8, #14, #15, #22

  • 6 Горублянски предприемач

    33 7 Отговор
    Аз внасям само ''уникати'' и цените ми са съвсем обосновани.Все пак предлаганите от мен коли са карани предимно от лекари,учители и пенсионери затова най много мразя някой като си купи след 3 дни да ми звъни и да реве,че се строшил мотора.
  • 7 гост

    15 27 Отговор
    Ами много ясно , че ще търсят втора ръка ! Никой не ще да си дава парите за коли , дето след 4-5 години ще идат в моргата !! На всички е ясно , че дотогава електричните ще са превзели пазара и петролните ще стават само за моргата ! Всеки гледа да избута това време с нещо по-евтино и после да си вземе електричка , това беше ясно още като обявиха плановете за забрана на пушилниците след 2030 , ама не знам петролопотеците на какво се надяваха !!

    Коментиран от #10, #12, #23

  • 8 Toz

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "qwerty":

    Или ще се запалят от зор
  • 9 Дърт Шофьор

    9 1 Отговор
    Значи и моят юнгтаймер поскъпва...
  • 10 Plameni

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ти за това ли караш реното на комшията ,явно си най-умния ,не даваш пари за кола .На лято Тесла ,ама на кукуво лято!
  • 11 сектант

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Виж го ти":

    евалата маняк покажи им как съ бийш
  • 12 Маг-примат

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Само гадаеш. До 2030-та има 10 години. Никой не знае след 1 година какво ще се случи, още по-малко след 10. Само за сравнение, кой 2018-та можеше да предположи, какво ще се случи 19-та?! Още повече, че това е 3-ти опит на електриците да изместят тези с ДВГ от пазара. Да Мъск не е първия, но може би има най-голям шанс. В момента някой зелен плаща, за да може да се лобира за Ел. Автомобилите и др. "природни" неща. Ще видим, само времето ще покаже.
  • 13 Алфа Ромео

    11 4 Отговор
    Тези бараки дето се купуват у нас 15-20 годишни никой не ги търси там, затова че не важи за тях това.
  • 14 Алфа Ромео

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "qwerty":

    То за нашите криви псевдо магистрали това е безопасната скорост.
  • 15 Аха

    2 19 Отговор

    До коментар #5 от "qwerty":

    Аз преди няколко дни бях на Нюрбургринг и една Тесла Модел 3 минаваше всички като спрели! След това видях и в ютуб е качил видеото! Червена, видеото е качено.

    Коментиран от #21, #24

  • 16 Амха

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Виж го ти":

    Как си натаманил, с факти ще те обора като куцо пиле домат! А ма само едно ще кажа - сравнявай с коли които скоро няма да бъдат забранени в Европа, скоро цената на дизела в Европа ще ти е най-малкия разход за влизане в града! Пак започвай със сметките!

    Коментиран от #19, #25

  • 17 Тисъна

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "votan":

    Тъй сме... Гроздето като ни е високо е кисело...
  • 18 номад

    5 4 Отговор
    убаото е ,че ток мое да се крадне нафтата от градския не си е работа
  • 19 Електро джендър

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Амха":

    И като се събуди,чаршафът мокър и вони!
  • 20 СОБСТВЕНИК

    11 13 Отговор

    До коментар #2 от "Виж го ти":

    Хаха твоята любов с математиката е несподелена: ти си влюбен в нея, а тя не ти се отдава :D Сега след твоите "разкази под шипковия храст" е време да дойдат реалните цифри от реален човек с реална кола: Нисан Лийф първа генерация 2013 фейслифта с термопомпа и CHAdeMO порт за бързо зареждане, пробег на година 20 хил. км (работя на 20 км от нас) колата е семейна и се кара и уикенда. Зареждана предимно на битова тарифа + безплатните (все още) станции в Сф. Удряме чертата: 4000 лева годишно спестени само от гориво. Още 500 от паркиране поддръжка и консумативи. Разход за ток ГОДИШНО: 380 лв. 4 бона гуш подарък добре ли ми е? Какво море и какви зимни ваканции си караме с тях. Ммм нека ми е зле!

    Коментиран от #26, #27, #29, #30

  • 21 Аха

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Аха":

    И да цъкате минуси, няма значение! Фактите са факти! Тесла Модел 3 обиколи Нюрбургринг за 8 минути!

    Коментиран от #28

  • 22 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "qwerty":

    При 115км в час Теслите горят по 25квт на сто от батерията. При 80%кпд на зареждане и 95%кпд на конвертиране от променлив в прав ток на зарядното стават 33квт/100км. Това са 6,50лв на сто км.
  • 23 Гост

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ако купуват кола втора ръка, докато си вземели електричка, защо просто не си карат тяхната стара кола още няколко години , ами дават пари да вземат чужда такава? Няма логика в думите ти. И тази опорка Ви срутих.

    Коментиран от #31

  • 24 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аха":

    И след всяко кръгче виси по няколко часа на зарядното нали хахаха. Знаеш ли колко е разхода на Тесла при такива скорости. Явно не.

    Коментиран от #34

  • 25 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Амха":

    Ще ще ама не си. Само приказваш а насреща нищо. Казах ти вече, хората пускат коли на метан и газ. А бензина ще върви още дълго време. Свиквай че ще гледаш ДВГ още много годинки хахахаха.
  • 26 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "СОБСТВЕНИК":

    И със сто ника да пишеш пак ще те позная. 20000 км с 380 лв викаш. Това са 1900квт ток. За да направиш 20000км с тях значи имаш разход под 10квт/100км. Нещо което няма как да е вярно. Ето това вече е шамар от математиката хахахаха
  • 27 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "СОБСТВЕНИК":

    Само да те зарадвам че колкото повече стават електричните толкова по малко привилегии ще имат. Субсидията вече падна. Ще падне и безплатния ток. После и паркирането ще си плащаш като поп хахахаха. С с тоя умрял лииф да си ходил на ски ама само с ремаркето с генератора зад тебе хахаха
  • 28 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Аха":

    И после шофьора се прибра с такси хахахаха
  • 29 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "СОБСТВЕНИК":

    И да те светна още, че за 20000км една кола на дизел ще изгори при средно 6/100 цели 1200литра дизел, които при 1,8лв на литър са 2160лв. Ти как си спестил 4000лв от гориво за тези км не те знам. Пляс още един наляво от математиката в реалността. Хахахагаха
  • 30 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "СОБСТВЕНИК":

    А кола на метан ще изхарчи 1200лв за тези 20000км хахахаха става още по-забавно. Кажи как си сметнал, че пестиш 4000лв само от гориво, че да знам с кой танк си сравнил разход хахахахаха
  • 31 гост

    1 12 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ми щото в Германия за разлика от България данъка и застраховките на десетгодишна кола са три пъти по-големи от на пет годишна !! И са по-големи от цената на самата кола , затова "експерте" !! Да не говорим , че по-старата даже не може да влиза в повечето градове или трябва да плати още толкова затова !!! И си срутил само собствените си опорки , на мен не са ми притрябвали !!

    Коментиран от #33

  • 32 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    У нас всички са такива, на 135 к, и с отсечено дърво пред гаража
  • 33 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    В Германия не караха ли все коли до 5 години. Ти го беше казал. Кой тоя германец който има 10 годишна кола пък сега? Май преди говореше едно а сега друго.
  • 34 Амха

    0 12 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Хахаха! Колко е! Ти гледам знаеш! 😂😂 30 литра бензин? 😂 Влез и виж видеото, ако не те е срам! А разхода на Модел 3, при 50 км/ч е 8 кВ на 100, при 90 е 13 кВ на 100 и при 120 е 16 кВ на 100! РЕАЛЕН РАЗХОД! С включен КЛИМАТИК! Че да не го споменавате пак!

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "Амха":

    тоя на пистата със 100 ли ги е минавал тия коли хахахаха. Чудиш се вече какво да пишеш

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Амха

    0 8 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    На пистата си е отделно видео, ще ти е интересно! Абе бързичко караше човека там! За 8 минути направи обиколката! Ти с твоята за колко правиш обиколката на Нюрбургринг?
  • 38 Сосо - лосо

    11 1 Отговор
    Пич как спести 4000 лв за 20 000 км!? Ако сравняваш с S-класа АМГ може, но моята кола среден клас харчи 7.5 дизел, в града 8л максимум! За 20 000км-1500литра по2лв=3000лв.Груба сметка, защото дизела не е 2 лв.Малко се изхвърляш май, а?

    Коментиран от #39, #42

  • 39 Чакай чакай

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "Сосо - лосо":

    Той не ти е написал и спестените от синя зона! 10 лв на ден по 230 работни дни са 2300 на година! Добави към останалите!

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 СЕБ България

    2 4 Отговор
    На 19.06.2020 хора от групата групата "Собственици на електромобили в България" пуснаха Kona 64 kWh и Tesla Model X 100D по Тракия с поддържане на 140 км/ч да видят колко ще изкарат. Тестът е гледан наживо от 40 души от групата. Видеото е във фб. Резултат при тази скорост: Кона: 340 км, Model X: 377 км. А тя е 2.5 тона. Със 100 биха минали 450-500. На 13.08.2020 влогърът Battery Life пусна видео в тубата как тества VW ID.3 с 58 kWh при постоянна скорост 90км/ч и резултатът бе 444 км реален пробег.
  • 42 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сосо - лосо":

    какви 2 лв аз зареждам на 1,80 лв а има и по надолу. този лъже. няма никаква електричка. това е онзи приятел с многото различни никове, който всеки път си измисля разни негови факти ххахахахахах
  • 43 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Чакай чакай":

    И за спестените от попътен вятър не е писал хахахахаха За толкова години каране нито веднъж не съм имал някаква работа в синя зона. А вие с електричките всичките там живеете, там работите, там ходите на почивка. цял живот не излизате от синя зона хахахахахах

    Коментиран от #44

  • 44 Чакай чакай

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Той човек като купува си смята! Ти къде да имаш, то на село синя зона няма!