Last news in Fakti

28 Февруари, 2011 15:20 1 596 1

Арестуваха български автоизманици в Германия

  • измами-
  • километраж-
  • пробег-
  • бавария-
  • джамбази-
  • германия

Километражът на всеки трети автомобил на вторичния пазар в Германия е манипулиран. Заниженият пробег на около 6 милиона коли нанася финансови загуби за милиарди евро. Поради тази причина баварската полиция е провела мащабна акция в 150 автосервиза в Мюнхен и областта, при която са арестувани 26 заподозряни за фалшифициране на показанията на километражи.

Сред задържаните с професионализма си изпъквала българска банда. Нашенците се занимавали предимно с луксозни автомобили с дигитални километражи, чиито показания били занижавани драстично с цел реализиране на огромна печалба при продажба. Баварските полицаи сочат за пример BMW 5er, чийто пробег нашенските джамбази намалили от 700 000 до "реалните" 155 000 км. След това лимузината била пласирана на доверчив купувач с "надценка" от 16 000 евро.

Според баварската полиция родните експерти по връщане на километражи били снабдени с най-модерно техническо оборудване, пред което се предавали всякакви електронни защити. Българските спецове даже предлагали специални устройства, наречени филтри, които карали километража да отчита изминатото разстояние наполовина. В бандата от опитни механици имало "дипломиран електроинженер", за когото се подозирало, че бил мозъкът на групата.

Заради измамите от немския клуб ARCD (Auto- und Reiseclub Deutschland) препоръчват щателно проучване на всеки автомобил и неговата сервизна история преди покупка. От полицията изчисляват, че всяка година се "пренавива" километражът на около 1.8 автомобила в Германия. Това води до щети за купувачите в размер на 5.4 млрд. евро. Много по-тежък обаче е социалният ефект от измамите, тъй като в цялото общество се насаждат недоверие и напрежение, коментират експерти.

През 2005 г. заради проблема бяха предложени промени в немското законодателство, които предвиждаха ефективни присъди на подобни престъпления. Година преди това пък щатски съд осъди собственик на автокъща в Уайоминг на 51 месеца затвор и глоба от $140 000 за системно манипулиране на километражите на колите, с които търгувал. По данни на транспортния департамент на САЩ в страната се продават над 1.1 млн. автомобила със занижен пробег, като средното увеличение на цената за всеки от тях е около $4 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо Луков

    1 0 Отговор
    Че въртят километражите в чужбина се знае от много време. Проблемът е друг- купувачът иска невъзможни неща, а именно стара кола на нереален пробег за смешни пари и това създава пазарна ниша за измамниците. Като си купуваш кола гледаш само СЪСТОЯНИЕТО, километрите не се четат, а се смятат (за всяка година по 30-40000 в зависимост от колата)