Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 12:59 11 010 43

“Черни кутии“ в автомобилите – необходимата промяна у нас

  • фактдетект-
  • автомобили-
  • черни кутии-
  • българия-
  • застрахователни измами
“Черни кутии“ в автомобилите – необходимата промяна у нас - 1

Още през миналата година стана ясно, че от 2022 година всички нови автомобили, произвеждани и продавани на територията на Европа, трябва да бъдат оборудвани със специални устройства, подобни на черните кутии в самолетите, които ще записват данни в случай на злополука и ПТП.

Технологията представлява електронен чип, който се интегрира на място, което е най-защитено при удар и което записва данни 5 секунди преди произшествието. След това чрез специален диагностициращ уред тези данни се достъпват и могат да помогнат за разбиране на причините за катастрофата.

У нас тази услуга ще се извършва от компанията „Фактдетект“, която е единствен лицензиран оператор за България, оторизиран да "сваля" информацията от автомобилите след произшествие. Преди около година ви разказахме за началните стадии на интегриране на тази нова за нашата страна технология, а сега решихме да разберем как се развиват нещата.

За целта разговаряме с Мартин Танчев, основател на „Фактдетект“ - компанията, лицензирана да извлича информация от „черните кутии“ на автомобилите у нас.

“Черни кутии“ в автомобилите – необходимата промяна у нас

Здравейте г-н Танчев, изминаха няколко месеца от последната ни среща. Как се развива дейността, свързана с извличане на информация от „черните кутии“ на автомобилите?

Здравейте, последната половин година бе много динамична за „Фактдетект“. Извличането на данни от електронните модули на автомобилите се превръща във все по-популярен и използван метод за установяване на обстоятелствата, при които е настъпило дадено ПТП. За този период успяхме да постигнем споразумения с водещи застрахователни компании, с които работим активно. Също така услугата бе представена пред органите на МВР и Прокуратурата на Република България.

Вече сме говорили по темата, но припомнете какво представляват „черните кутии“ в автомобилите?

„Черната кутия“ представлява заводски интегриран чип, който записва информация за поведението на водача, системите за обезопасяване на пътниците и детайли за движението на автомобила преди, в момента на настъпване, а понякога и след настъпване на ПТП. Това предоставя възможност за извличане на точна информация за времето, хронологията и действията предприети от водача в различните фази на пътнотранспортното произшествие. Интегрирането на „черни кутии“ в автомобилите е необходимата промяна и е една от най-успешните инициативи на Европейската комисия.

Използването на подобен метод прилага ли се в други държави в ЕС?

Използва се почти във всички държави, като в част от тях, например Австрия, Холандия, Германия, Кипър, извличането на данни се осъществява и от полицейските власти. Данните извлечени от „черните кутии“ са веществено доказателство и се използват в помощ на разследващите органи. Повечето хора смятат, че подобна иновация работи в техен ущърб, но в ситуация, когато даден човек е изправен пред предизвикателството да докаже невинността си, предоставяната от “Фактдетект” услуга може да бъде в негова полза.

Как влияят „черните кутии“ върху поведението на водачите?

Точната дума е превенция. В САЩ, където интегрирането на записващи устройства е задължително, е направено научно изследване, в което по безспорен начин е доказан положителният ефект, който записващите устройства имат върху поведението на водачите. Ефектът е по-скоро психологически и в основата му е това, че всеки човек би бил по-отговорен и внимателен докато шофира, знаейки че при възникване на произшествие по негова вина, не може да прикрие виновното си поведение и последствията трудно могат да бъдат избегнати.

“Черни кутии“ в автомобилите – необходимата промяна у нас

Какви са случаите, на които попадате най-често в практиката си?

Най-честите случаи са произшествия, настъпили в резултат на несъобразена скорост и загуба на контрол върху управляваното МПС. Твърдението, че високата скорост убива е абсолютна истина и хората трябва да подхождат много отговорно към нея и като цяло към шофирането. Често попадаме на манипулирани събития и умишлено прикриване на обстоятелства пред застрахователни компании, но това е практика, която съществува в цял свят и едва ли е изненада за някой.

Застрахователните компании ли са основните ви партньори?

Категорично да. Рискът, който носят по сключените застрахователни договори е изключително висок и за компаниите е важно да знаят при какви обстоятелства настъпват събитията, за които дължат застрахователно обезщетение. Случва се да проверяваме дали автомобили, обявени за продан са претърпявали инциденти, тъй като записите не могат да бъдат изтрити, но това са по-скоро изключения. Не това е фокусът на дейността ни.

Какви са предизвикателствата пред Вас?

Най-голямото предизвикателство е това, че по-голямата част от автомобилите, движещи се по родните пътища, не са оборудвани с подобни записващи устройства, което ограничава обхвата на услугата, но с времето това ще се промени, тъй като всички производители на автомобили са задължени да предоставят такава възможност за автомобилите, произведени за европейския пазар след 2022 г.

Планирате ли разширяване на териториалния обхват на услугата?

Към момента компанията предлага услугата на територията на България, а в държавите членки на ЕС това се случва, посредством наши партньори. Проучваме възможности за навлизане на съседни пазари извън ЕС, но ситуацията, породена от „Ковид-19“, ни забави, а и всяка наша стъпка трябва да бъде съобразена със законодателството на съответната държава, което отнема доста време.

В заключение ще кажем, че тази мярка има за цел значителното намаляване на пътно транспортните произшествия с фатален край, като целта е амбициозна, но и дългосрочна - до 2050 година броят на загиналите вследствие на ПТП да бъде сведен до нула. За съжаление към момента не е взето решение как старите автомобили ще се оборудват с новата технология.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бангеев

    26 31 Отговор
    Властимащите няма какво да откриват топлата вода. Щом това се прави в развитите страни, трябва да се въведе и тук. Че незнам от ковид, но от катастрофи колко хора умират...

    Коментиран от #3, #6, #10, #40, #42

  • 2 Айде сега

    42 11 Отговор
    И черни кутийка да слагаме. Колко му е на нашите умници и това да приемат. В България невъзможни неща няма.
  • 3 БАЙ Х@Й

    69 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бангеев":

    Ами то и сега го има ! Без да правя реклама, дилъра ми каза , че в автомобила има чип с който при ПТП от фирмата производител ще извлекат данните за състоянието на системите от последните 30 секунди! Тук май става въпрос за НАШИ фирми, на НАШИ хора и за едно пари!

    Коментиран от #4, #18

  • 4 ЦК на БКП

    52 4 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Като чуя Фактдетект и здравейте г-н Тенчев, и веднага се сещам за безмислени фирми като Технотест ООД, Безконтактни мултиплексорни вериги ООД и т.н.
  • 5 Микококо

    82 7 Отговор
    Глупости!Колкото намаляха ПТП или бутнати хора,след въвеждането на светлините постоянно.Само се увеличи отдаването на топлина в атмосферата и се намали живота на фаровете.
    То няма нормални пътища-ще се изтрепаме да обикаляме коловози и ями.Направете условия-тогава изисквайте!!

    Коментиран от #24, #26

  • 6 ЧипиранотоСтадо

    47 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бангеев":

    Само да не се окаже че който плаща повече той поръчва музиката! Демек изтресквам некой дето си чака на светофара изотзад и понеже съм баровец плащам си на фактдетект и о! чудо! то от извлечената информация от черната кутия изведнъж става ясно че тоя дето е стоял на светофара всъщност се е движил назад а мойта кола е била спряла! А как ви звучи? Напълно реално, само париците да са повечко.

    Коментиран от #9

  • 7 БАЙ Х@Й

    6 0 Отговор
    Теория на относителността ( БГ) !
  • 8 Екстрасенс

    23 9 Отговор
    О чудо "нещото" се "задейства пет секунди преди произшествието"???? Защо тогава като знае,че ще стане приз. не спре колата вместо да записва""" Пълни глупости,като "екологията"

    Коментиран от #11, #32

  • 9 БАЙ Х@Й

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЧипиранотоСтадо":

    1. за удар отзад - ПТП с Милен Цветков ! 2. за челен удар - ПТП с Лютви Местан !
  • 10 no name no face no number

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бангеев":

    хахаха развити страни, какво им е развитото не ви ли стигат нещата, които копираме от тях......примерно здравната система, без плсщане в кеш, пенсионма реформа, платена армия и други простотии. Въобще не са толковс развити ужасни са

    Коментиран от #15

  • 11 БАЙ Х@Й

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Екстрасенс":

    Техниката явно знае !!! Не бе пич ! Записа върви непрекъснато, просто след даденото време започва триене и нов запис ! В момента на инцидента записа спира !
  • 12 Гавра с българи

    11 1 Отговор
    За какво ми е това като имам предна и задна камера

    Коментиран от #13

  • 13 чичо Пешо

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гавра с българи":

    И аз съм с видеорегистратор и на челното стъкло, и на задното. И като си знам, че се самозаписвам, съм достатъчно дисциплиниран.
  • 14 Димов

    19 27 Отговор
    У нас е нужно да има сателитно ограничение на скоростта, на всеки автомобил. Вече всяка кола е с фабричен GPS, който само трябва да се свърже с ЕКУто. Навлезеш ли в град, можеш да натискаш газта колкото си щеш, но над 50км/ч да не може да вдига. И за магистралите над 130 да не може. Когато хората се държат детински и не слушат, някой трябва да им дръпне ушите.

    Коментиран от #19, #33

  • 15 Ввв

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "no name no face no number":

    Те са развити,това,че тук е кочинка не е техен проблем!!!

    Коментиран от #21

  • 16 1520

    14 0 Отговор
    всичко се прави за пари
  • 17 Един

    25 0 Отговор
    А пътищата? Кой ще оправи пътищата, маркировката, знаците и всички други простотии дето са свързани с организацията на движението?
  • 18 Пламен

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Фирма на "хранилка",открива "топлата" вода. АЙДЕ стига де! Нема нужда.
  • 19 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Като идея не е лошо,но намали гледането на филми.
  • 20 Емил

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: След това чрез специален диагностициращ уред тези данни се достъпват

    А бе, журналята, след гугъл-преводача обикновено се чете!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 планинец

    8 0 Отговор
    Един видео регистратор, е достатъчен!
  • 23 ПаразитСтатия

    16 0 Отговор
    Напрво да сертифицират една фирма да може да чете USB флашки и всеки който ползва - да ходи дам да си ги чете и пише. ЕС е една вечна бюрокрация: 90% финансов интерес и 10% политика. По-голям паразит не може да се организира. Чехи ни смятат сметките за ток, защото ние нямаме акумулатор. Американци ни дават да горим български въглища. Немци ни продват български храни. Французи искат да ни монтират руски реактор, който имаме. Като цяло паразити имено в стила на статията.
  • 24 Съгласен 100%

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Микококо":

    +++++
  • 25 Колко ви плати

    3 0 Отговор
    Рано или късно черни кутии за автомобилите ще има. Няма да има никаква лицензирана компания и тази статия е лобистка. На тази фирма трябва да й е ясно, че няма да се отвори парашута. Много рано разлаяха кучетата.

    Коментиран от #39

  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Микококо":

    То не е да намалеят, а когато се случи да видят как е.Защото ти ще твърдиш, че бабата с проходилката се е засилила към тебе и...........
  • 27 456987

    8 3 Отговор
    ТАМ ДЕТО ИМА ЧЕРНИ КУТИИ НЕ УМИРАТ ПО МАЛКО-НАПРОТИВ СЪЩОТО Е.НАИ ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ И НАИ ГОЛЕМИЯ ВРАГ СА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ТИРОВЕ.ТЕ РУШАТ ПЪТИЩАТА,ИЗПРЕВАРВАТ БЕЗОБРАЗНО И НАГЛО И ИЗНЕРВЯТ ПОСТОЯННО С КОЕТО ДОРИ И НЕПРЯКО СА УЧАСТНИЦИ В ПТП.МЯСТОТО НА ТРАНЗИТНИТЕ ТИРОВЕ Е НАТОВАРЕНИ НА БДЖ ОТ ГРАНИЦА ДО ГРАНИЦА.
  • 28 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    Вносител съм на рентгенови апарати.Търся депутати да лобират за задължителни рентгени в автомобилите.При ПТП бързият преглед на место ще спаси много животи,включително и на дечицата.

    Коментиран от #30

  • 29 КГБ

    9 0 Отговор
    Кога най после ще озаптим лакомията на застрахователите? С такъв чип освен виновния,потерпившият ще стане съизвършител,понеже е карал с 52 км/ч,а не с 50.Сбогом обезщетение.Всички с "Каско".
  • 30 вносител

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Шиле":

    Слаба ти е ракията за това упражнение.Знаеш ли що пара потрошихме за зимните гуми? За фарове на "Тракия" през август? Така,че имай предвид : депутатите не са евтини.
  • 31 прокурор

    6 0 Отговор
    "ФАКТДЕТЕКТ",поръчахте ли си вече яхти и мерцедеси?
  • 32 mmm

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Екстрасенс":

    За 5 секунди няма да разберат нищо по същество. За това смятам че няма да са последните 5 секунди. Т
    Теория... заспивам на волана и колата излиза от пътя но последните 5 секунди се и движила направо.
  • 33 mmm

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Не се коси. Ти ще си само пътник в бъдеще! Качваш се и казваш карай към бара.
  • 34 Беновска

    4 0 Отговор
    а на ромските каруци, кой ще монтира черни кутии ..и кога?

    Коментиран от #38

  • 35 Вносител

    2 0 Отговор
    Търся депутати срещу солидна комисионна да лобират за внасяне на закон задължаващ монтирането във всички МПС устройства срещу прозяване защото научно е доказано,че по време на прозяване човек се разсейва за три секунди и това води до много катастрофи. Комисионни ще получат дори ако прокарат този закон заедно със закона за морските водорасли както направиха със споделеното пътуване.
  • 36 Соросоид

    1 0 Отговор
    Купих автомобил от Швейцария и в него открих подобно записващо устройство - Crash recorder AXA. Работи самостоятелно - мига червена светлина като го размърдаш. Мислех, че е аларма, докато не проучих що за чудо е. Вътре има датчици за ускорение и записва удар, рязко потегляне/спиране и пр. В България едва ли ще се внедрят подобни джаджи. Освен ако някоя наша герберастка фирма не допълни чекмеджето на главната мутра за да изкомандва Нотариата да гласува съответния закон.

    Коментиран от #37

  • 37 КГБ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Соросоид":

    Нотариата не гласува закони.Има други мерзавци.
  • 38 Бай Шиле

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Беновска":

    1.Каруците не са "ромски",а са на "малцинство с волатилна емоционалност и негативно отношение към законите". 2. На циганските каруци не им трябват черни кутии.Кутиите са там и карат каруцата.
  • 39 прокурор

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Колко ви плати":

    Недей да си сигурен,че няма да им мине номера.В някой петък ще го пробутат като Допълнителни разпоредби към някой специфичен закон,който само пет души са го чели.
  • 40 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бангеев":

    Ей Бангеев,чел ли си Алеко Константинов,дето Бай Ганьо искаше обществените сгради да се пръскат розово масло? И не ми обяснявай как е в "развитите страни".Там има ефективен съдебен контрол,включително Закон за лобизма.И не забравяйте че на два милиона шофьори вече им писна от тия печалбарски свинщини.И няма да са "умни и красиви" и няма да са сто души.
  • 41 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Автомобилистите отдавна са "дойна крава" на всички правителства.Спомнете си смяната на номерата.Уж директива от Брюксел.Ама Италия и Гърция не ги смениха.После: фарове на АМ"Тракия" през август,жилетки и по пет лепенки и бумаги за нещо дето се проверява с таблет за една минута,не паркирайте на забранено място,на Луната има възможност,зимни гуми задължително,независимо,че те проверяват когато няма и следа от сняг,детски столчета,но не китайски,глоби за 50 км/ч понеже сме поставили през 1968 г. знак за 30 км/ч ... ПРЕДСТОИ: чипове подпомагащи застрахователя да откаже обезщетение,всяка година нови аптечки,поради годността на йода,в 4+1, 4 жилетки още много други.Каквото се сетят.Блейте овце такива.

    Коментиран от #43

  • 42 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бангеев":

    Те в развитите страни получават но 700 лв като у нас ръйш ли?
  • 43 Микококо

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Шиле":

    Много си прав.Вече няма мислене за хората-само опряна вила в гърлото.Искат само послушковци и немислещи.От нас зависи да не станем оФци!