Last news in Fakti

10 Юни, 2011 11:14 21 889 101

Десет мотора, променили света

  • двигатели-
  • мотори
Десет мотора, променили света - 1

Почти всеки от тези двигатели е повлиял не само на развитието на техниката, а и се е превърнал в икона на своето време.

10. Родоначалник на "даунсайзинга"
Приличните мощностни характеристики от скромен работен обем отдавна не впечатляват. Понятието "даунсайзинг" навлезе твърдо в автомобилната терминология и извести края на двигателите с голяма кубатура. В едросерийното автомобилостроене процесът започна в средата на 90-те, когато се появи 1.8-литровият турбомотор на Audi. При съвсем умерен работен обем той трябваше да удовлетвори изискванията към модели от най-различни класове. Дори в най-скромната си версия генерираше 150 к.с., които превръщаха Seat Ibiza в джобна ракета и едновременно с това бяха достатъчни на собствениците на лимузина с габаритите на А6.
Освен умерен като кубатура, този агрегат бе скромен и на габарити - можеше да се монтира и напречно. Разполагаше с всички достижения на съвременното двигателостроене - пет клапана на цилиндър, променливи газоразпределителни фази, ковани алуминиеви бутала и принудително пълнене. С тяхна помощ мощността му се увеличаваше непрекъснато. В Audi TT quattro Sport тя достигна 240 к.с. Когато не се налагаше съобразяване с цивилните специфики, инженерите стигаха още по-далеч. Във Formula 2 този иначе едросериен мотор се превърна в състезателен с впечатляващите 480 коня.

9. Верността на самурая
Малко марки имат честта името им да се свързва с конкретен тип мотори. Разбира се, Mazda няма нищо общо с изобретяването на роторния двигател. Именно японците обаче устояват на трудностите и в най-мрачните години на петролната криза в началото на 70-те не се отказват от сложната, лакома и ненадеждна конструкция на Феликс Ванкел, за да я превърнат в абсолютен култ в един от най-елитните сегменти на спортните возила.
Когато двуроторният 13В се появява в серийните модели на компанията през 1975-а, никой не предполага, че ще стане най-масовият Ванкелов мотор в света и ще се произвежда цели 30 години. Всъщност дори днешният Renesis на Mazda представлява просто негова еволюция. През 80-те години на миналия век 13В, който започва живота си под капака на скромно фургонче, се превръща в крал на американските пистови шампионати благодарение на всмукателната система с изменяема геометрия, електронното впръскване на горивото и турбокомпресора. Неизбежните недостатъци на този тип агрегати (висок разход на гориво и масло) се компенсират от смешното тегло, ниския център на тежестта и способността да развърта над 10 000 об/мин.

8. Осмакът от енциклопедиите
Дори неизкушените от американското автомобилостроене са чували на т.нар. Малък блок (Small Block). В това няма нищо странно, тъй като въпросният щатски герой се подвизава в различни модели на GM от 1955 до 2004 г. Този простичък двигател с долен разпределителен вал е най-разпространеният V-образен осмак в света. Първото поколение се произвежда и до днес, макар и само за вторичния пазар, а общият брой на тези мотори надхвърля 90 милиона.
Прилагателното "малък" няма нищо общо с кубатурата на Small block. Обемът му никога не падал под 4.3 литра и в най-добрите времена достига 6.6 литра. Името отразява съотношението между диаметъра на буталото и хода цилиндъра, на което се дължи ниският профил на агрегата. Създаден е с конкретната цел да се събере под предния капак на Chevrolet Corvette, чиито продажби вървят изключително слабо заради хилавия редови шестак. Новият осемцилиндров мотор се оказва толкова удачен, непретенциозен и надежден, че скоро започва да се монтира на почти цялата продукция на GM. Използват го както за състезателни нужди, така и за катери и дори леки самолети.

7. Единствен по рода си
От масово разпространена конструктивна схема в миналото редовият шестцилиндров двигател днес се е превърнал в екзотика. Освен BMW го монтират само Volvo и австралийското поделение на Ford. В случая с баварците обаче шестакът има по-различна съдба. Именно BMW успя да доведе до предела всичките му преимущества - от потресаващата плавност на хода до способността да достига изключително високи обороти.
В всяко следващо поколение двигателят, започнал живота си след добавянето на допълнителна двойка цилиндри към съществуващия четирицилиндров агрегат на баварците през 1968 г., става все по-лек, мощен и съвършен. Апогеят е достигнат през 2000 г. с мотора S54, предназначен за BMW М3. Генерира 343 к.с. при работен обем от 3.2 литра (по 107 коня на литър) благодарение на индивидуалните дроселови клапи с електронно управление за всеки цилиндър и система за регулиране на фазите - както на впръскването, така и на изпускането. За да издържа всякакви натоварвания, от BMW дори проектират чугунен блок, което е рядкост за марката.

6. Легенда за състезателя
Последният истински Hemi на Chrysler е произведен през 1971 г. (днешните мотори със същото име нямат нищо общо с предтечата си), но този митичен американски V8 остава предпочитан от любителите на драг рейсинга още поне четвърт век след това. Появява се през 1964 г. като чисто състезателна разработка за сериите NASCAR и се смята за образец за спортен осмак - обем 7.0 литра (426 куб. инча), базова мощност 425 к.с. и изключително проста конструкция. Има само по два клапана цилиндър и долен разпределен вал.
От останалите американски V8 от епохата го отличава полусферичната горивна камера, която позволява достигането на висока мощност при ниска степен на сгъставяне. В легенда обаче го превръщат нереалната здравина и ресурс. Способен е да издържа и най-чудовищните методи за форсиране. Не случайно тежи почти 400 кг.
Правени са много опити да се наруши хегемонията на Hemi в NASCAR, включително и чрез нечестни промени в правилника, но без успех. Произведени са малко повече от мизерните 11 000 цивилни автомобила с този мотор, главно модели на Dodge и Plymouth. Независимо от примитивната конструкция на двигателя, оборудваните с него коли се харчат като топъл хляб по търговете за олдтаймери.

5. Малко по-сложно, ако обичате
За 16-цилиндровия W-образен агрегат на Bugatti Veyron са изписани тонове мастило. Това обаче въобще не го прави по-безинтересен. В автомобилостроенето просто няма по-екстравагантен и показен проект, а и надали ще има в обозримо бъдеще. Този изумителен двигател носи гените на VR-моторите на Volkswagen с ъгъл между цилиндрите от едва 15 градуса. През 1991-ва немците се изхитрят да отговорят с такава схема на традиционно силното търсене на многоцилиндрови мотори в Щатите. V-образният редови шестак влиза в коша на обикновен Golf и отваря пътя към куп други конфигурации за пълно щастие на амбициозния Фердинанд Пиех.
Няма цифра от параметрите на W16, която да не впечатлява. Преставлява два VR-образни осмака с общ колянов вал. Охлаждат го 40 литра антифриз, има система за самодиагностика на 64-те клапана и въпреки цялата сложност тежи под 400 кг. Финансов фактор при създаването на този мотор отсъства, поради което мотовилките от титаний и изцяло алуминиевата маслена помпа изглеждат съвсем в реда на нещата.

4. Пионер на американската мечта
Един прекрасен ден в началото на 30-те Хенри Форд се запитал какво пречи на обикновен автомобил за простолюдието да се монтира осемцилиндров двигател, който дотогава се смята за запазен атрибут на скъпите и престижни лимузини. През 1932-ра Ford V8 променя завинаги следващия половин век автомобилостроене отвъд Атлантика. Още тогава щатските коли превъзхождат значително европейските си ценови аналози. Появата на масов V8 обаче окончателно разделя автомобилостроене от двете страни на Океана.
Форд успява да снижи себестойността на сложен и масивен агрегат като V-осмака до ниво ширпотреба с няколко хитрини. Блоковете и картерът, например, представляват един детайл, докато иначе са минимум три елемента, сглобени с болтове. Вместо кован, коляновият вал е лят и закаляван впоследствие. Разпределителните валове са в блока, а клапаните и изпускателният колектор - между тях. Това води до известни проблеми с охлаждането, но изобщо не пречи на 3.2-литровия мотор с 65 к.с. да се превърне в любимец на гангстерите и полицията едновременно.
Когато през 50-те някога недостъпните осмаци се пенсионират, попадат в ръцете на млади ентусиасти и се ражда феноменът хот-род. Мощният и податлив на форсиране V8 на Ford става главно действащо лице в новата субкултура.

3. Промяна на съзнанието
През 1993-а в развойния отдел на Toyota е създадена група за проектирането на перспективни технологии за намаляване на разхода и вредните емисии. Идеята е да се съчетаят предимствата на двигателя с вътрешно горене и електромотора. Резултатът от работата на японците се появява четири години по-късно под името Prius - първият сериен хибрид в света. Автомобилът е приет като любопитен експеримент, който надали някога ще има успех извън родината си. В Toyota обаче имат по-мащабни планове за разработката си.
Системата комбинира 1.5-литров бензинов мотор, работещ по цикъла на Аткинсън с необичайно висока степен на сгъстяване (13-13.5:1). Това го прави икономичен, но безпомощен при ниски обороти. Именно тук се намесва електромоторът, който отстранява проблема и също допринася за намаляване на разхода и вредните емисии.
Prius стана законодател в модата на хибридите и положи началото на процес, който изглежда необратим.

2. Междуконтинентален любимец
"Костенурката" на Volkswagen не случайно продължава да е най-произвежданият автомобил в историята. Тя е лека, евтина, проста за поддръжка и изключително надеждна. Такъв е и четирицилиндровият и опозитен двигател с въздушно охлаждане, който се оказва толкова ефективен, че даже надхвърля славата на самия Kaefer.
Прочутият боксер претърпява сериозна еволюция от първите опитни образци, създадени по заръка на Адолф Хитлер. Довоенните версии на мотора генерират едва 24 к.с., а към края на производството в Германия "Костенурката" разполага с почти тройно повече. Безпроблемното във всякакъв климат въздушно охлаждане и ниската маса (цилиндрите са алуминиеви, а картерът - от магнезиева сплав) намират на моторчето какви ли не приложения. През войната служи на борда на амфибии, смесва изгорелите си газове с облаците марихуана в бусчетата на калифорнийските хипита, задвижва пожарни помпи и лети в небето с над 40 типа самолети. Именно от него водят началото си прословутите боксери на Porsche.

1. Всичко в името на човека
Историята на автомобила е дълга, но за превръщането му в част от ежедневието заслуга има един конкретен модел. Хората се качват на коли след появата на Ford T, от който между 1908 и 1927 г. са произведени над 15 млн. екземпляра. Неговият 2.9-литров двигател със скромната мощност 20 к.с. също се използва за много повече задачи от първоначално предвидените. Монтират го на трактори, катери, преносими генератори и общо взето навсякъде, където има нужда от евтин и надежден силов агрегат. Гори всичко от керосин до етанол и е удивително прост като конструкция. Изпълнен е в блок с двустепенната скоростна кутия и дели маслото си с нея. В системата няма налягане, а след година производство Хенри Форд решава, че няма нужда и от водна помпа. Според него термосифонният принцип върши същата работа.
Четирицилиндровият мотор на Ford T надживява с дълги години самия автомобил. Последният такъв агрегат е сглобен през август 1941 г. и седем десетилетия по-късно остава най-масовият двигател в историята на човечеството.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    12 55 Отговор
    Много интересна статия, но никъде не е споменат легендарния битурбо 3.8 V6 на Нисан.Той е революция и успява да ускори тежкото 1800кг купе на НисанГТР 0-300 за 7сек

    Коментиран от #2, #34, #52, #95

  • 2 rumpi

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    СТАТИЯТА Е МН.. ДОБРА АМА ТИ ДОШЕНЦЕ НЕМОЖЕ ДА НЕ СЕ НААК.Ш
    -МОЛЯТЕ СПРИ-И-И. ПИСНАНИ ОТ ТВОЙТА РАЗПИЛЕНА BITURBO DACIA опа грешка nisan
  • 3 Pesho

    18 5 Отговор
    Йеее 3.8 в6, 1800к.г ,0-300 ,7 секунди. Това къде го видя ?
  • 4 BoxerEngine

    5 12 Отговор
    Хубави двигатели. Но защо няма боксеров такъв?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 123

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "BoxerEngine":

    Дочети статията до №2 :)
  • 6 rumpi

    9 3 Отговор
    видял го е ама на сън или в PS2-3 В игричките може и много други работи да види
    ДЕЦКИ МУ РАБОТИ
  • 7 innercity

    10 3 Отговор
    Статията е озаглавена "Десет мотора, променили света" прочети малко за Боксеровия двигател и ми кажи нещо интересно за него?
    А за инфантила с Нисан-а битурбо 3.8 V6 е доработка
  • 8 MaHeKeHa

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "BoxerEngine":

    Брат и аз това се питам ,това е най-добрият двигател на Порше изплолзван при 911 серия автомобили с повече от 50 годишна история.

    Коментиран от #10

  • 9 Ra22b

    7 8 Отговор
    Хубава статия, но са дали 500 V8-мака и тъпия двигател на VAG , но няма да дадат V-tec на хонда или Boxer diesel на Subaru , който също е революционен. Съгласен съм с Дошо, че шестака на Нисан заслужава добра позиция в класацията !
  • 10 QWERT

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "MaHeKeHa":

    Бе ви кьорави ли сте с четвъртия коментатор?!?! Не виждате ли кой двигател е класиран на второ място?
  • 11 Линдрос

    8 2 Отговор
    Само да светна "разбирачите" от 4 и 8 коментар, че в разговорния език се използва боксер, но иначе се казва опозитен. След тази информация моля дочетете статията докрай и обърнете внимание на номер 2.
  • 12 123

    7 3 Отговор
    Боксера и Манекенчето, като ви се опира четенето, поне картинките гледайте...
  • 13 az

    4 4 Отговор
    Не знам къде си ги сънувал тея характеристики само....
    Иначе много добра статия, но ми се искаше да видя в нея и страхотния двигатек на Delta S4... е това е downsizing :)

    Коментиран от #14

  • 14 pak az

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "az":

    Това първото беше до Дошо
  • 15 Daniel

    7 4 Отговор
    КЪДЕ Е 2JZ-то питам аз ? 3литровият шестак,който достига до 1900 rwhp... ?
  • 16 user

    16 20 Отговор
    Много добра статия, качвайте повече подобни образователни материали. Не че тинейджърчетата с нисанчета и други японски ще ги четат - те гледат само картинките, но има много грамотни хора, които посещават сайта и това ги радва. Поклон пред Европейските и Американски инженери, които създадоха автомобила и го движат напред. Безмълвно презрение към японските крадци на идеи, които не са дали нищо смислено на автомобилостроенето - това с което ще се запомнят японските МПС-та са - ниско качество, чести повреди и многобройни дефекти, заради които загинаха стотици хора !
  • 17 4ipi

    4 16 Отговор
    Super prosta klasaciq.Nevidqh p1rviq dizelov dvigatel na Mercedes i p1rviq Dvigatel s vutre6no gorene.Nevidqh 73 litroviq V12 motor na mercedes koito prez 1938 godina postavi rekord 750 km/h ako ne se l1ja! ili 650 km/h.nevidqh 2JZ koito za 3000 kubika vadi 1900 konq.Nevidqh mnogo dr. motori. zatova ne q priznavam taq shema..Ima dvigateli i motori kade kade dobri i po legendarni. ot pove4eto gorespomenati !
  • 18 graver

    10 5 Отговор
    Няма дизелов мотор?!?
    Не съм съгласен, ама как то и да е- все пак е интересно четиво
  • 19 Аз

    7 4 Отговор
    Според мен е трябвало да включат и Боксеровия двигател на Субару. Но това си е мое мнение.
  • 20 bibbo

    0 1 Отговор
    0883 456780- Психятър

    Коментиран от #25

  • 21 Дебелия

    5 5 Отговор
    Интересна класация. По критериите, които са поставили (масовост & революционност на агрегата) би трябвало да включат VTEC-а на Хонда.

    Коментиран от #26

  • 22 indieca

    6 3 Отговор
    Доста мотори не са включени, но явно хората не са преценили, че те са променили света ! Ако има друга подобна класация би било интересно да попрочетем за v-tec на Хонда и twin spark на Алфа Ромео или защо пък не нещичко за дизелите, например Субару боксер дизел, или има вече доста битурбо дизели :) Иначе статията е яка, евала !

    Коментиран от #24

  • 23 BIBBO

    6 4 Отговор
    боксер или опозитен, се тая на субару е страхотен двигател, но все пак е доработка на оригиналния VW, мисля обаче, че тряваше поне да споменат за него към боксера на VW. Интересн факт е че хитлер поръчва и дисел боксер на VW и те създават 2 броя такива 1936-1939г. но остават експеримент. Истинския боксер дисел е на субаруи трябваше да го споменат наистина! :)
  • 24 биббо

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "indieca":

    V- TEC I TWIN SPARK, са електрони състеми свързани с образуването на горивната смес както и начина на впръскане на горивото, констуктивно не са нищо повече от 4 цилиндров редови двигател :) иначе поклон за двата мотора:)
  • 25 bibbo

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "bibbo":

    това е за дошо
  • 26 Antonio

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дебелия":

    V-tec ne e motor.
  • 27 Prelude

    14 7 Отговор
    Много ниско нивото на тоя матерял, само Юзърчо може да научи нещо от него. За да влезе един двигател в списък от 10 ! независимо по какво, трябва значително по голяма обусновка. Тук няма дати, няма означения на двигатели, няма характеристики ... и естествено матерал за двигатели в който не фигурира Хонда няма как да е сериозен. Твърдят се и абсурдни неща, примерно за даунсайзинга че бил почнал от Ауди в средата на 90те :))) Той започна от Япония поради данъчните закони там, които облагат двигателите по кубатура. Някакво смислено обяснение от автора защо не е включен VTEC като първата VVT технолпогия от cam-changing тип и дал началото на масовото приложение на VVT системи от другите произодители? Овално-буталните двигатели на Хонда къде са? CVCC двигателие позволили на Хонда да покрие през 70те изискванията за вредни емисии без нужда от катализатор? Fuel-cell системата нa Honda FCX Clarity - първа по рода си от вертикален тип, носител на множество награди сред които - "Технологично най-значима кола за последните 100 години".

    Коментиран от #28

  • 28 MotorSport

    13 12 Отговор

    До коментар #27 от "Prelude":

    Защото повечето VTEC-и вече са блокирали. Това достатъчно добра обУсновка ли е?

    Коментиран от #30

  • 29 BoxerEngine

    6 2 Отговор
    И като дочета статията ми става ясно, че "Костенурката" има боксеров двигател. Аз имах предвид ПЪРВИЯ такъв, на Карл Бенц, който е НАИСТИНА променящ концепциите. Този във VW е еволюция. Типично по български, коментарите са култови. Както и да е.
  • 30 читател

    8 5 Отговор

    До коментар #28 от "MotorSport":

    Vtec е най здравия двигател сред всичките подобни на него.
    И понеже си се кръстил Мотор Спорт.Можеш да ни кажеш с кои двигатели доминираха Аиртон Сена и Ален Прост през 80 те .
    А за даунсайзинга е абсолтно вярно че Ауди не е първа фирма там.
    И още нещо БМВ вади от 3.2 литра мотор 343 коня,а Хонда вади от 2000 240 коня.Японците отново
    показват че БМВ не е еталон за сравнение.

    Статията не е лоша но все пак само 10 места няма как да поберат всички достойни за тази класация.

    Коментиран от #36

  • 31 Prelude

    7 2 Отговор
    Не, не е достатъчна обосновка. За нещо друго освен правописната грешка можеш ли да се хванеш?
  • 32 345

    11 3 Отговор
    И още 100 неща,но не збравяй,че се намираме в Чалгария,където ФВ е най-добрата,а БМВ най-бързата кола в Галактиката.
  • 33 345

    12 5 Отговор
    Ето още един разбирач :)) Само дето VTEC е официално записан като най-здравия сериен двигател в историята,за няколко десетки милиона бройки произведени има цели НУЛА дефектни двигателя,НУЛА :) И е мега,ултра здрав,освен това е първия с тази система,която превъзхожда в пъти като здравина,качество,разход и КПД всичката конкуренция
  • 34 mtlb

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    Хайде стига писа глупости, фалшив Дошо смени плочата с този ГТР.
  • 35 4x4

    15 6 Отговор
    Колега за нищо от това, което пишеш не си прав:

    1) Даунсайзинг - Инициатор GM в началото на 70те в началото на първата голяма петролна криза, като използват по-малки турбо двигатели в най-масовите си модели.
    2) VVT система за пръв път е патентовата от Porsche през 1968г. но FIAT с патент от 1972г. за пръв път я използват в масово производство
    3) CVCC двигателя е само прототип като не може да се реши проблема със запалването. В началото на 70те сме още далече от компютрите и за това двигателя не може да се наложи. Доста е скъп за изработка и поддръжка и за това може би няма да го има масово. Иначе патента на CVCC е на GM от 1947г.
    4) Под овално бутални двигатели предполагам, че разбираш роторен (Ванкелов). Тука обаче само MAZDA са тези които още се опитват в този клас и автора им е отдал почитаемото въпреки че не те са изобретатели на двигателя а Ванкел. А иначе първата кола с Ванкелов двигател е германското NSU.
    5) Fuel Cell техмологията не е за тази статия. Това е производство на електричество от термодинамочен процес а не двигател с вътрешно горене! Идеята за нея е от 1838г. и е патентована от Германския физик Кристиан Фридрих Шонбейн. А първата кола с горивни клетки е Electrovan на GM през далечната 1966г.

    Общо взето чест и почитания за Японците обаче не са измислили нищо от това което си споменал!

    Коментиран от #40

  • 36 4x4

    9 5 Отговор

    До коментар #30 от "читател":

    Голям си разбирач на конските сили брато! И Hayabusata има двигател 1'300см3 и 155к.с. ама не го вграждат в автомобили.

    Honda F20C 250к.с./9'000об.мин; 207Nm/7'000об.мин
    BMW S54B32 343к.с./7'200об.мин; 365Nm/4'900об.мин

    Ако разбираш малко от тези данни сам си прецени кое върши повече работа на улицата. А между другото и двата двигателя през 2001г. са "двигатели на годината" в своите категории!

    Коментиран от #37

  • 37 M POWER

    10 6 Отговор

    До коментар #36 от "4x4":

    А и да не забравяме, че има и M3 CSL - 3.2 360 к.с. 370Нм/4900об. Хондите не вАжат тука...
  • 38 росен

    3 5 Отговор
    Да го видим на пистата кво може те на тефтер все са самолети
  • 39 росен

    13 5 Отговор
    Абе ,,USER,, ти фанатик ли си или си просто заблуден,японските коли може да не са лидери в някои области(по ефтини материали в повечето модели)но определено са еталон по точно НЕДОСТИЖИМ еталон по отношение на здравина и надеждност,ТОИОТА в наи голямата си криза испадна чак на трето място по надеждност за 2010 това е според хората произвели любимото ти БМВ или може би ти си по компетентен от тях???Тоиота е наи скъпата автомобилна марка в света,Хонда е наи големия производител на двигатели в света.Това са доказани и конкретни факти.Пробваи да намериш документирана информация противоречашта на това за да имат някаква стоиност думите ти,иначе си оставаш поредния маистор на късия разказ.Без да се обиждаш нямам намерение да се заяждам но когато фактите говорят и боговете мълчат.И още нещо БМВ са изключителни автомобили но за съжаление повечето им претенциите им надвишават покритието.Аз карам БМВ служебно много ми е готино с него но....това е така защото не го поддържам аз мога да ти преснимам сервизната книжка да видиш за 5години 152000км 16700 за подръжка без да смятам гаранционните ремонти и техническото обслижване,уважаваи си любимата марка караи си я но не плюи другите защото дори една лада може да те превъзхожда по даден показател например загуба на стоиност в което БМВ е един от рекордиорите.
  • 40 Prelude

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "4x4":

    Колега, ако не бях прав нямаше да го пиша.

    1) Би било глупаво ГМ да слагат турбо с цел намаляване на разхода :)) Той зависи от мощността - без значение дали тя идва от голяма кубатура или малка но с турбо. Малките мощни двигатели са специалитет на Японците.

    2) Типовете VVT са два - cam-changing и cam-phasing, оставям ти да се поровиш за разликите, и без това се очертава дълъг пост. Казах че от Хонда дойде първия тип! Той и до сега го има масово само при Хондите. Всички европейци използват втория. VVT-то до голяма степен се свързва изцяло с Хонда защото при тях работи най добре. Показателя за това е литровата мощност - Хонда първа постигна 100 коня на литър от атмосферен двигател и до излизането на Ферари Италия държеше рекорда за сериен атмосферен двигател с най висока литрова мощност в продължение на над 10 години. Като отвориш Уикипедията на статията за VVT, виждаш снимка на Хондовски i-VTEC - и това естествено не е случайно. (между другото i-то означава комбинация от двата типа VVT - до сега се прави само от Хонда масово, и Тойота в единични модели).

    3) CVCC не е прототип (поне при Хонда), а реално осъществен още през 70те. Подробности може да видиш тук http://world.honda.com/history/challenge/1972introducingthecvcc/

    4) под овално-бутални имам предвид бутала с овална форма - нововъведение с което Хонда целяха да бият двутактовите мотоциклети с четиритактов :))) - твърде смело! За който не е ясно - при едни и същи обороти двутактовия двигател е двойно по мощен от същия по обем четиритактов защото прави двойно повече работни тактове на едно завъртане на коляновия вал.

    5) За FCX се ограничавам с цитати. Във всеки фигурира думата first (пръв).
    2002 FCX became the world's first fuel-cell car certified by the U.S. EPA and California Air Resources Board for commercial use.
    2003 Honda supplied the world's first fuel-cell vehicle to a private corporation
    2004 FC Stack-equipped FCX was leased to the State of New York and became the world's first delivery of fuel-cell vehicles to a cold-weather region

    6) и тъй като съм се засилил - още няколко "първи" на Хонда.
    Първото изцяло алуминиево серийно шаси. Първата употреба на титанови биели в сериен двигател. Първата VCM система на двигател с горен разпределителен вал позволяваща на 6 цилиндров двигател да изключва 3 или 4 от цилиндрите си. Първото приложение на 4WS в лек автомобил. Първата употреба на compliance pivot в окачването - концепция копирана от Гордън Мъри при проектирането на Макларън Ф1. Първата серийна drive by wire система. Уникална и досега употреба на fibre reinforced metal за цилиндрите вместо покрития от никасил или алусил.

    Коментиран от #44, #53

  • 41 Ники

    4 15 Отговор
    Мога да кажа само,че БМВ правят най - добрите двигатели и автомобили !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 42 Боби

    5 2 Отговор
    Странно , в тази статия не се споменава нищо за дизеловите и турбо дизеловите мотори !? Напоследък турбодизела е доста популярен , мощност съчетана с голям въртящ момент и едновременно икономичен .

    Коментиран от #45

  • 43 Аз си знам

    5 2 Отговор
    Революционният TwinAir на FIAT пристигна за софийското изложение


    Сред интригуващите новости на автосалона има и една, която всъщност не може да бъде разгледана, но пък носи нещо епохално и наистина вълнуващо за хората с бензин в кръвта. Двуцилиндровият турбодвигател Twinair на Fiat е едно от събитията в областта на двигателите от последната година. Не случайно той спечели и наградата „най-добър двигател на годината”. При обем само 875 куб.см той постига сензационни резултати за мощност, икономичност и екологичност. На автосалона този агрегат е монтиран на очарователния ретромобил Fiat 500. Има мощност 85 к.с. и разход на гориво от само 4,1 л./100 км в смесен цикъл. Емисиите на въглероден двуокис са 95 г/км. Същият двигател ще се предлага и на Panda, както и на Punto, като следващите версии на двуцилиндровия турбомъник ще стигат до мощност 108 к.с. За този мотор в бъдеще със сигурност ще се говори много, той е своебразен шампион в актуалната тенденция за даунсайзинг. извадка от www.autohop.bg
  • 44 4x4

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Prelude":

    Колега, аз лично дълбоко уважавам Honda и я смятам за най-голямата Японска автомобилна марка (не Datsun, както мислят много във форума). Нейните постижения за които говориш са неоспорим факт. Тука обаче е и основната им слабост за съжаление. Всичко разработено от тях си остава "in house". Тъй като не са част от по-голям автомобилен концерн нещата разработени от тях не намират масово приложение в цялата автомобилна индустрия. Не можем да видим технология коята са продали или наложили така, че всички авто производители да печелят от нея.

    Целта на статията е добра! Представяне на двигатели променили историята на автомобила, т.е. намерили широко приложение в авто индустрията по принцип и наложили се като водещи. Поради това може би Honda е застъпена по-слабо тук.
  • 45 4х4

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "Боби":

    Принципно всички дизелови двигатели са турбо!. Без турбото дизела е абсолютно умрял. Това което се наблюдава в последните 10г. особено на Европейския пазар се дължи на технологията "Common Rail" разработена и наложена от FIAT. При нея горивото се подава в цилиндъра под много високо налягане (>1800bar). По този начин горивото се самозапалва много по лесно при допир с предварително компресирания въздух в цилиндъра и изгаря много по-добре като повишава ефективността на горивния процес.

    Както споменах обаче по-горе бума е последните 10г. Може би за това тази технология не може да се счита още за променила историята на ДВГ. Освен това тези двигатели са изключително популярни само в Европа поради по-ниската цена на дизела (спрямо бензина).
  • 46 innercity

    11 2 Отговор
    Доста сте енциклопедични, наистина добра статия. Искам само да попитам защо постоянно сравнявате различни класове коли? за вас освен конска сила друго съществува ли? Форд Ф150 или Ферари(примерно) на писта, еми те и двете са с доста големи двигатели можем и тях да започнем да сравняваме. Дали е най-важното колко коня вадят БМВ от 3.2 двигател?
  • 47 adsdasds

    8 6 Отговор
    tuk trqbva da ima C20XE

    Коментиран от #61

  • 48 520 zender

    6 11 Отговор
    За комън реъл ли говорим-измислен от фиат ако не се лъжа-ама бмве с най голяма мощност-например 2.0-184кс,а алпина е ако не се лъжа със 211дизелови кс.Да Мерцедес има страхотния 2.1-204кс ама със битурбо.Хеи -ако един ден сменя 520 то ще бъде със яко тд естествено бмв

    Коментиран от #59

  • 49 ....

    3 2 Отговор
    Само да попитам този 1.8 турбо 150к.с не беше ли на vw?
  • 50 520 zender

    3 8 Отговор
    Комън реал-витурбо -каскадно пълнене-всичко това е в БМВ но не е от днес.Ама е факт -кола с такива нютон метри не е ауди иле мерцедес ,ами е БМВ
  • 51 дженев

    4 2 Отговор
    В интерес на истината реактивните двигатели промениха света,
    в това число и ДВГ като цяло.Заглавието е малко гръмко,но хайде забележете най после, че това нее класация.Някоии толкоз са се
    отнесли,че каквото и да се побликува ,веднага го обръщат на
    поредната саката класация, и недай Боже техния автомобил или
    марка да не присъства там с най-големите суперлативи...аауу
    А сега сериозно.Не разбрах точно с какво хибридния двигател промени света,освен опит да се съчетае ел двигател и ДВГ.
    За сега няма нито интерес от друге производители, нито бум на продажби, но това си е мнение на автора...моите уважения
    Инак статията е добра.
  • 52 Stoyan

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    Дошо няма го Нисана тука. вин на страницата за псевдонаучна фантастика.
    За да стане легендарен трябват годинки.
    А той теб яко те е ускорил.
  • 53 Stoyan

    6 6 Отговор

    До коментар #40 от "Prelude":

    Малки и мощни японски двигатели, тип мотоциклетен.
    Нямат въртящ момент, лапат яко не са приятни за каране.
    Трябва да ги държиш във високи обороти, стават за малки коли, за-по тежки коли са неприложими.

    Двигателите с принудително пълнене са по-икономични, темата е много дълга за разясняване...

    http://www.autoblog.com/2009/06/17/vw-1-4-liter-twincharger-wins-2009-international-engine-of-the-y/

    Коментиран от #56, #58

  • 54 520 zender

    4 1 Отговор
    дженев-Прав си -така е но все пак някои двигатели изпъкват във класацията -например 3.2 на М3-Респективно -343кс, а може и 360кс.Колко е това литрва мощност.....
  • 55 Автоманиа

    8 4 Отговор
    The Honda Motor Company secures the fifth place with total volume of 3,912,700 units as per 2008. The Civic and the Accord were in the top five list of sales. Honda superseded Nissan in 2001 and became Japan’s second largest car maker. Honda is also the world’s largest manufacturer of motorcycles and the internal combustion engines. Honda produces more than 14 million internal combustion engines each year. The company was founded by a self-taught engineer Soichiro Honda on 24th September 1948. The first production car from Honda was the S500 sports car. Also, Honda was the first Japanese automobile manufacturer to release a dedicated luxury brand, Acura in 1986.

    Ето това е за Хонда която за кратката си история е направила много повече иновации от мастодонти като БМВ.
    А двигателя на S2000 е с по голяма литрова мощност от всичко правено от германци серийно.И много по здрав.
    Ако този двигател беше 3,2 литра щеше да е поне 400 коня доста над БМВ и Мерцедес.

    The third generation of the Daihatsu Charade (G100) debuted in 1987. With styling by Daihatsu chief stylist Hiroshi Aoki and colleague Hideyuki Ueda,[6] it originally shipped with a carburetted 1.0 L three-cylinder engine (CB23), also available as a diesel and turbodiesel, or with a 1.3 L four-cylinder with single carburetor (HC-C). Either three-door or five-door hatchback bodystyles were originally offered. A 1.0 L twin-cam fuel injected intercooled turbo (CB70/CB80), named GTti and delivering 105 PS JIS (77 kW) was later added, only available as a three-door hatch. Fuel injected versions of the 1.3 L four-cylinder (HC-E) and three-cylinder (CB90) were later added. A four-door sedan was released with the 1.3 L EFI engine in 1988.

    А ето и за даунсайзинга правен от японците много преди фолксваген ауди или който си искате.

    Добре е да се познава автомобилната история за да не се мисли че само германците измислят.Може да видите Фиат и Ситроен колко неща са въвели сравнени с немските "лидери".
    Особен пример са БМВ които от всички фирми в света са измислили най малко новости но ако им четеш рекламите няма как да го разбереш.
  • 56 мнение

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Stoyan":

    Прочети коментар 53 и после ще ни обясниш.А между другото разхода на Акорд 2006 1500kg. 2000см3 155 коня е около 6 на сто бензин без да ползва турбо и каквото и да било.Двигателите на
    Honda са най икономичните двигатели които аз лично съм пробвал от всички карани от мен коли.А между другото БМВ бяха сред колите с най голям разход.Не знам какви лидери са баварците но определено икономията им е слаба страна.
  • 57 роро

    5 4 Отговор
    много жалко за създателите на тази статия....забравили са да споменат за V-tek системата на Хонда...много жалко за тея хорица....
  • 58 Prelude

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "Stoyan":

    На теб не знам какво ти е приятно, вкусове всякакви. За мен приятен автомобил означава - компактен, нисък и високооборотен - Хонда не само се вписва перфектно, но за цената на нормален автомобил (не суперкар) няма алтернатива. Сигурно си от тези който се заблуждававт че въртящия момент е по важен от мощността - ако е така няма прожблем да поспорим и по тоя въпрос.
    Принудителното пълнене може да бъде турбо или компресор - ти ги слагаш в един кюп по икономичност въпреки че основната разлика между тях е именно икономичността.

    Аз по приятен за каране автомобил от

    Коментиран от #60

  • 59 BMW FOREVER

    3 12 Отговор

    До коментар #48 от "520 zender":

    Евала бате,заби ги !!!! Макар,че доста са цъкнали на неудобрение те знаят,че е така и винаги е било така !!!! БМВ номер 1 !!!!
  • 60 Prelude

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Prelude":

    хм странно защо се отряза поста... няма значение ще го оставим така
  • 61 Prelude

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "adsdasds":

    що, Опел научиха ли се да набивавт ризи в блока, C20XE май няма :))
  • 62 BOBI

    3 9 Отговор
    BMW E VELIKA MARKA I 6TE SI OSTANE VELIKA DOKATO IMA AVTOMOBILI !!!
  • 63 aha

    1 4 Отговор
    Трябваше да сложат първият двигател,който между другото е дизелов.
  • 64 520 zender

    2 8 Отговор
    А да сте чували в япония за каскадно пълнене-запазена марка на БМВ-мисля че вече към 300 кс-естествено дизелови кс-и хонда ли прави толкоз....

    Коментиран от #78

  • 65 aha

    3 3 Отговор
    При дизелите,като че ли проблема е скоростната кутия.Много са NM
  • 66 520 ZENDER

    4 4 Отговор
    Всяка марка може само да си мечтае за около 300 кс от 3000 куб см работен обем дизел-естествено БМВ-АУДИ го правят ама със МТМ
  • 67 noj4o

    1 5 Отговор
    Redaktorite sa napisali koq marka e dala na 4oveka pravoto da kara lek avtomobil i mislq 4e vseki trqbva da blagodari na Ford za tova,makar 4e samo v BG ne se priznava kato ka4estven avtomobil.
  • 68 520 zender

    2 4 Отговор
    Признавам всяка марка но карам БМВ
  • 69 aha

    3 0 Отговор
    Ти какво бмв караш
  • 70 520 ZENDER

    2 3 Отговор
    E34-ZENDER
  • 71 aha

    3 2 Отговор
    Караш ли с 240 бавно из града
  • 72 520 zender

    4 2 Отговор
    Братле нямам време за комплекси-да по могистралите се отпускам но последния път жената ме скастри.....
  • 73 innercity

    7 3 Отговор
    (: поздрав за всички...

    Коментиран от #75

  • 74 520 zender

    0 3 Отговор
    И КВО ...МА ТО ТВА КАБРИО И АЗ МОГА ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯ-НЕ Е НЕЩО ВЕРИ СПЕШЪЛ...
  • 75 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "innercity":

    Бай Мангал на разходка в квартала.Това е точно пример за БМВ.
  • 76 520 zender

    3 2 Отговор
    Да ве пич-ми кво да правя-разхождам из страната щото си върша работата ама през това време се тежкаря-и то със 16годишно бмв-тузар се имам майна

    Коментиран от #77

  • 77 ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #76 от "520 zender":

    Само не ми разправяй че си вършиш работа с тоя кош 520.
    Това е анти кола гори като змей и всеки момент може да те остави някъде по пътя.
  • 78 ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #64 от "520 zender":

    Каскадното пълнене не е измислено от БМВ нито пък е въведено от него.За пореден път заблуждаваш хората че БМВ било измислило нещо.
    Преди години имах приятел с Москвич който твърдеше че това било най великата кола.Много ми напомняш на него.Ако си купиш друга кола ще почнеш сигурно за нея да говориш така.
  • 79 520 zender

    1 4 Отговор
    Щом ти казваш...пък аз си го карам -не го щадя-по километраж вече е на почти 400 000,а вероятно е на 800 000км.И както много пъти съм писал-не се оплаквам от разхода-да голям е но това е БМВ Е34-аз лично се гордея с него но по изложения не ходя -нямам време и това не ме интересува-25г ги минах отдавна...
  • 80 520 zender

    0 1 Отговор
    Е добре де кой друг го ползва като дизел.

    Коментиран от #82

  • 81 520 zender

    2 1 Отговор
    А бе какъв дизел бе човек-вчера едно 530д ме направи смешен на първокласния път от русе към софия.Може и да беше с чип незная ама неможах да го мина...

    Коментиран от #85

  • 82 ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "520 zender":

    Първи въведоха масово при дизеловите двигатели какскадното турбо Опел 1.9 cdti от 1,9 вади 212 коня.
    А по принцип още през 1987 Порше 959 има такава система.
    Но такива системи не са новост те се ползват от десетилетия в корабни и други по големи двигатели.
    Така че БМВ отново копира а не въвежда нищо.
    Но това е обичайно за тази фирма.
  • 83 520 zender

    2 1 Отговор
    Къде го вади 212кс бе човек-информирай ме.Точно опел-колата която неможе да прави собствен дизел..
  • 84 520 zender

    1 1 Отговор
    ама говоря за сериен дизлак

    Коментиран от #89

  • 85 ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #81 от "520 zender":

    Ти какво очакваш? Онова е с турбина и двигателят е над 3 литра...Нормално е да те мине.Ти си с 200 коня онова с 245.
    Сравнявай бензиново турбо с дизел да видиш дизела как ще умре.
  • 86 520 zender

    3 0 Отговор
    при 180 ме смачка...
  • 87 qwerty

    2 3 Отговор
    taq statiq ne struva
  • 88 ха ха ха

    5 1 Отговор
    Opel Twin-Turbo Revolutionizes Diesel Engine Technology

    * Premiere: Two-stage turbocharging for first time in diesel passenger car
    * World record: 1.9 CDTI twin-turbo in Vectra OPC with 112 hp per liter displacement
    * Up to 50 percent more power for same fuel consumption

    With its revolutionary twin-turbo technology, Opel announces the next big step forward in the development of modern diesel engines for passenger cars. For the first time, Opel engineers have succeeded in applying two-stage turbocharging to a compression-ignition engine that is suitable for everyday driving: The Opel Vectra OPC engineering study presented at the Essen show in November 2003 and now at the Geneva Motor Show has a 1.9-liter CDTI twin-turbo engine which produces 156 kW (212 hp). The specific power output of 112 hp per liter displacement is a world record for turbo-diesel powered passenger cars. The 1.9 CDTI twin-turbo unit starts to deliver its maximum torque of 400 Nm at only 1400 rpm, complies with Euro 4 exhaust emission standards, and uses only 6.0 liters of diesel fuel per 100 kilometers in the European test cycle.

    The heart of the twin-turbo technology is forced aspiration of the diesel engine through two exhaust-driven turbochargers, which unlike “biturbo” systems operate in series rather than in parallel: A smaller, highly responsive turbocharger for the low engine speed range, a larger turbocharger designed for high output to take over as the revs build up. Thanks to its superior efficiency, the twin-turbo system can achieve an extremely high specific power output, without disadvantages in fuel consumption and exhaust emissions.

    The secret behind “twin-turbo” is the clever two-stage forced aspiration principle. By using a small high-pressure turbocharger for the first stage, the engine responds readily to the gas pedal at lower speeds without suffering from “turbo lag”. Up to 1800 rpm this high-pressure turbocharger works alone and compresses the intake air at up to 3.2 bar boost pressure. Between 1800 and 3000 rpm, a larger low pressure turbocharger joins in – both turbines run together in this engine speed range. Above 3000 rpm, only the larger turbocharger continues to deliver charge air to the cylinders. The complex control of both chargers is via a valve in the engine’s exhaust system, controlled by engine speed and load.

    The twin-turbo system was developed by a team of specialists in the Opel motor sport department OPC (Opel Performance Center) led by Donatus Wichelhaus. “The enormous potential of our twin-turbo engine can be seen from the mean effective pressure values it achieves: Whereas traditional turbo-diesels have a mean effective pressure of 17 to 19 bar, the 1.9-litre twin-turbo reaches 26 bar," explains Wichelhaus. The mean effective pressure of an engine is average working pressure acting on the pistons during the combustion process – the higher the value, the higher the power output. Wichelhaus continues: “For the twin-turbo principle to be applied successfully, the engine block must be particularly robust and capable of withstanding the enormous pressures, even after the vehicle has covered a high mileage. In the new generation of 1.9 CDTI ECOTEC engines we have an excellent basis.”

    Depending on the development objective, the twin-turbo can be designed either for high performance or for maximum efficiency in its consumption of fuel. Compared with a naturally aspirated diesel engine, power outputs can be raised by up to 50 percent without increasing fuel consumption. Alternatively, consumption can be reduced by as much as a quarter without loss of power. Opel has chosen the first route for the 1.9 CDTI twin-turbo engine used in the Vectra OPC study. This high-tech engine delivers a peak power output of 156 kW (212 hp) from just 1.9 liters displacement. The resulting specific power output of 82 kW (112 hp) per liter is a world record, not matched by any turbo-diesel in a standard production car.

    Two-stage turbocharging combined with the latest common-rail fuel supply, variable multi stage fuel injection and twin charge-air intercoolers provide the increase in power and the maximum torque of 400 Nm, which is available over a wide engine-speed range from 1400 to 3600 rpm. With this engine the Vectra OPC accelerates from 0 to 100 in 6.5 seconds; the top speed is an electronically regulated 250 km/h. At 6.0 liters per 100 km in the European test cycle, fuel consumption is at the same low level as the production 1.9 CDTI units, and like these the twin-turbo engine can be fitted with a maintenance-free diesel particulate filter (DPF) that works without additives. Exhaust emissions already comply with the Euro 4 standard for new vehicles registered after January 1, 2006.
  • 89 ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #84 от "520 zender":

    Серийно 530д е с 245 коня.Какво се чудиш че те е смачкало.
    Трабва да имаш 535i бензин (3000 кубика) за да ги сравняваш.Тогава бензина ще изкърти дизела.
  • 90 520 zender

    1 1 Отговор
    чакай чакай чакай ве пич-аз съм скромен говоря само български и съм селяк щото съм бмв-преведи ми..

    Коментиран от #93

  • 91 520 zender

    1 2 Отговор
    виж кво -към търново вдигнах на дълга права 230-не ме пощади.
  • 92 520 zender

    2 2 Отговор
    ...а очаквах лесна победа а ми развали настроението-къв беше тоя дизлак-направо ме шашардиса..

    Коментиран от #94

  • 93 ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #90 от "520 zender":

    С няколко думи пише че през 2003 година на автоизложението в Есен Опел представя първата двустепенна дизелова турбосистема монтитрана на пътническа кола.Споменава се че мощността е 112 коня на литър.Ако искаш друго да знаеш ще ти преведа.

    Що се отнася до лесната победа няма как да стане 200 коня атмосферни срещу 245 с компресор .....

    Следващия път си купи 535I и няма да имаш грижи с дизелите.

    А може да питаш Дошо и за Nissan GTR с него няма да имаш грижи с никое БМВ : ))))))
  • 94 S.S.

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "520 zender":

    520 zender или Има ли живот извън статиите на мобиле? виж пак дали мерцедес или БМВ си правят дизеларите би турбо и тея смешки от 2 литра дизелар вадели 184 коня можеш да си ги разправяш на жена си и на оптичния пакет на бемевето
  • 95 Дошо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    Абе то за ускорението на Нисана голяма роля играе скоростната му кутия и доколкото ми е известно мотора е туинтурбо не битурбо.Ти естествено няма как да знаеш разликата защото освен 0-300за 7 сек друго не можеш да измислиш.

    Коментиран от #96

  • 96 Xaus

    4 0 Отговор

    До коментар #95 от "Дошо":

    Би било интересна статия да разкриеш за нас простосмъртните каква е разликата между туин и би... на мен лично ще ми е много интересно :)

    Коментиран от #101

  • 97 aha

    3 1 Отговор
    Не знам защо смятате,че дизелите са бавни при положение,че на Льо Ман най-бързият клас е с дизели.

    Коментиран от #99

  • 98 Име:

    2 0 Отговор
    свен BMW го монтират само Volvo и австралийското поделение на Ford. И нисан имат редови шестаци алооооооооо ( не че съм им фен ) Хубава статия ама прекалено много американски лами. Феррари, Хонда, Мерцедес какви двигатели правят.....
  • 99 ;)

    3 0 Отговор

    До коментар #97 от "aha":

    Погледни Формула 1 дали някой от Льо Ман може да направи по бърза обиколка от Ф1 кола.
    Тогава ще разбереш кое е по бързо дизел или бензин.
  • 100 няма

    1 0 Отговор
    Има огромна разлика, в Льо Ман се иска издържливост и надежност, докато в Ф1 се иска скорост
  • 101 twin

    1 1 Отговор

    До коментар #96 от "Xaus":

    twin-turbo е с две еднакви по размер турбини (twins - близнаци), а би-турбо двигателят може да бъде с различни по размер компресори