Last news in Fakti

24 Март, 2012 13:48 4 429 0

Отварят „Цариградско шосе” за мотори

  • мотори-
  • цариградско шосе-
  • мотосезон-
  • мото сезон-
  • рокери-
  • фандъкова
Отварят „Цариградско шосе” за мотори - 1
Снимки: БГНЕС

Възложила съм промяна в наредбата за движение по пътищата и така единственият булевард, на който бе забранено движението на мотори – "Цариградско шосе" - да бъде отворен. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Предложението е направено от мотоклубовете в София и ще бъде факт едва ако бъде прието от СОС. Фандъкова каза това при откриването на мотосезона в София. Изказването й бе посрещнато с бурни овации от около 4000 мотористи, които изпълниха пространството пред храм - паметника "Св. Ал. Невски". Самата Фандъкова също дойде с мотор на събитието. За първи път тя се качва на мотор и бе возена от служебния си шофьор, който се оказал и запален моторист.

Тя обясни, че се е качила на мотора, защото след като идва на място, където трябва да дава съвети, би следвало и да знаеш за какво става дума. "Усещането е невероятно. Усещане на свобода, на волен дух, но, разбира се, че е много важно да се спазват ограниченията на скоростта. Това е пожеланието ми към мотористите - да карат разумно, да имат безавариен сезон. И всички шофьори на автомобили да ги приемат с уважение като равностойни участници в движението", каза Фандъкова. Тя призна, че малко се е страхувала на мотора, но би се качила отново. Доказа го, като се качи отново в края на откриването и поведе шествието на мотористите. Фандъкова открива сезона за трета поредна година.

Мотористите казаха, че винаги са се опитвали да бъдат толерантни към автомобилите, които се движат по пътя. "Ако един автомобилист и един мотоциклетист не са толерантни един към друг, кой от двамата ще пострада повече? Стараем се да не засичаме и да не пресичаме пътя на автомобилите, но понякога те въпреки запалените фарове, не ни забелязват. Целта на това събитие е и да покажем, че има хора на две колела, които участват в движението и трябва да бъдат опазени", каза Денчо Златанов, който е вицепрезидент на един от мотоклубовете в София. Той е моторист от 18 години и със съжаление отбеляза, че за цялото това време и с всяка изминала година, автомобилистите започват все по-малко да ги забелязват. Първата година на мотосъбора се събрали около 4000 души, на втората година е имало 6500 мотористи. Денчо Златанов отбеляза, че мотопаркът през годините се е променил и все по-нови марки мотори се движат по улиците.

На откриването бе и директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, който също подкрепи идеята "Цариградско шосе" да бъде отворен за мотористи. "По всички булеварди в София се движат мотористи и не виждам проблем. Разбира се, при първия инцидент, който се появи на "Цариградско шосе" аз съм наясно, че ще има много упреци. Искам само да ви кажа, че миналата година имаме доста инциденти въпреки забраната, включително и смъртни случаи", каза Милчев. Той призова всички участници в движението да спазват правилата, защото това им гарантира липсата на инциденти.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА