Last news in Fakti

24 Юли, 2021 13:00 19 508 304

По-вредни ли са електромобилите от колите с ДВГ? (Ново проучване)

  • електромобили-
  • двг
По-вредни ли са електромобилите от колите с ДВГ? (Ново проучване) - 1
Снимка: Shutterstock

Електрическите автомобили в производството са с 32% по-вредни за околната среда, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Щетите се компенсират по време на тяхната експлоатация, но кога се случва това? Сравнение на електрическия автомобил Tesla Model 3 и бензинова Toyota Corolla показа колко "мили" пробег на електрическия автомобил с нулеви емисиина въглероден диоксид елиминира щетите, причинени в производствения процес.

Резултатът зависи и от метода за получаване на електричество. Все още на много места енергията се получава по "мръсен" начин и тогава електрическата кола ще бъде по-екологична от автомобила с ДВГ след 126 600 км. В Норвегия обаче точката на равновесие се достига само след 14 000 км. В САЩ тази цифра е 21 700 км. Данните са от лабораторията Аргон в Чикаго.

Учените от тази лаборатория доказват още, че на етапа на производство на среден електрически автомобил се генерират 30 g CO₂ на един километър пробег. Най-вече в производството на батерии. За подобен бензинов автомобил се генерират 20 грама CO₂ на км.

Ако електрическият автомобил се зарежда само от въглищни електроцентрали, той ще отделя 4.1 тона CO₂ годишно, а бензиновият автомобил - 4.6 тона. Така че към момента на много места по света екологията на електрическите автомобили е по-скоро прехвърляне на вредни емисии от местата на експлоатация към местата на производство.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Случаен

    237 17 Отговор
    А сега да сложим и "рециклирането" на батериите...

    Коментиран от #15, #52, #79, #225

  • 2 Като гост

    115 19 Отговор
    Къде е гост-а да ни убеждава в панацеята ел. автомобил?

    Коментиран от #89

  • 3 Неслучаен

    43 64 Отговор
    Интересно, за електромобилите се смята колко замърсява производството на "горивото", обаче за бензиновите не се?
    Ако се сметне и колко цо2 отива за литър бензин, какво става?

    Коментиран от #14, #16, #21, #44

  • 4 Госあ

    76 19 Отговор
    Простолюдието субсидира теслите без никога тесла да се е доближавала до топ 5 за екологични автомобили. Тойота разбира се е безпрецедентно номер едно откакто я има тази класация.
  • 5 738383

    26 17 Отговор
    От цялата статия се разбира че тойота и тесла са номер 1
  • 6 TSLA®

    19 37 Отговор
    С проучвания ауспух не се маха. Маха се като се закара колата в НАДИН и не се обръщаш назад.

    Коментиран от #172

  • 7 Q2z

    48 7 Отговор
    Природата не можеш да я излъжеш,просто е въпрос на политика.
  • 8 Искам си

    54 19 Отговор
    Дизелова Ес класа 3 литрова 2020 година! Меркелица да си се вози на електричка колко си иска! До 15 години я камилата, я камиларя. Ти я ЕС въобще!
  • 9 СО2

    64 17 Отговор
    Защо газът който участва във фотосинтезата и с него се "хранят" растенията да е вреден? Колко удобно е да се правят милиарди от въздуха

    Коментиран от #10, #27, #90

  • 10 Ъъъъ

    24 20 Отговор

    До коментар #9 от "СО2":

    Само въглероден двуокис ли излиза от ауспуха?

    Коментиран от #23

  • 11 Ако се спре движението на лични МПС

    4 25 Отговор
    Атмосферата ще поеме фотосинтеза на СО2 получен от тецовете на въглища а хората трябва да преминат на електровелосипеди

    Коментиран от #33

  • 12 оня с коня

    45 10 Отговор
    Интересното е че Бедните УСЪРДНО четат подобни статии,впечатляват се от написаното и Коментират активно,но вървят ПЕШ.Богатите пък обратно - не се интересуват от Подобни писания и си карат колите!

    Коментиран от #13, #55

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенчо

    31 23 Отговор

    До коментар #3 от "Неслучаен":

    "Чист" ток се води и тоя от АЕЦ-а ... Само дето никой не смета колко замърсява строежа на самия АЕЦ, добива на атомното гориво и съхраняването на отработеното гориво за 10хил. години. Мда
  • 15 TSLA®

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    Ти първо си рециклирай филтрите със задна дата и после го играй досетлив

    Коментиран от #17, #50

  • 16 Драг

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Неслучаен":

    Нищо не си разбрал от статията. Да смята се, някакъв друг тъп въпрос?
  • 17 Крум

    35 5 Отговор

    До коментар #15 от "TSLA®":

    Брей много зелени станахте...а ти със задна дата си изчисли вредните емисии спрямо бананите които си изял,които са ти докарани с кораби,които пък да далече от понятието екологични! Да не споменавам и къщите,мебели,климатици....ако държиш на екологията трябва да се откажеш и от тях....а дано,ама надали!
  • 18 DrivingPleasure

    37 9 Отговор
    И даже това е твърде твърде оптимистично. Реалните разлики са повече

    А трябва да споменем и че всичко това е с презумпция, че никога няма да сменяш батерия, което е абсурд. И най-вече Никой не изчислява емисиите, които ще се отделят за изграждане и посмяна на преносната и зарядна инфраструктура за ел, което само по себе си ще коства повече отколкото ДВГ би отделило за десетилетия!

    ЗЕЛЕНИ КРETEНИ!

    Коментиран от #22

  • 19 Механик

    19 18 Отговор
    Уважаеми дами и господа, въпреки че в статията не се споменава, когато се говори за екология в транспорта базиран на ДВГ независимо дали той е дизелов или съвременен бензинов двигател има фактори които са много по вредни от отделянето на въглероден диоксид. Това да азотните окиси и димните прахови частици. Първите причиняват киселинни дъждове, а вторите са един от главните виновници за увеличаване на броя заболявания свързани с кръвоносната и дихателната система на човека. Друга обща заблуда е, че само дизелите отделяли азотни оксиди и финни прахови частици, това не е вярно особенно по отношение на съвременното поколение бензинови двигатели с директно впръскване и принудително пълнене т.е. турбо. Затова и при най високия евро стандарт има вече и филтри за прахови частици, както и катализатори с Урея т.н. AdBlue и за бензинови мотори.
    ДВГ конкретно за автомобили е умираща вече технология и то не от сега а от последните 15-20 години, друг е въпроса че ел. задвижване в този му вид по отношение на батериите не е решение на проблема, но това ще се промени с разработването на нови батерии и то много скоро. Другия фактор в полза на Ел. автомобил дори и в сегашния му вид е, че изнасянето на производството на енергията необходима за задвижването от изгаряне на горивото в индивидуални двигатели в окрупнени мощности било то дори и ТЕЦ е в пъти по екологично от една страна поради факта, че се очиства локалната атмосфера, която съпътства всеки един град и от друга по
  • 20 Механик

    11 6 Отговор
    ...и от друга по лесния контрол над едно такова голямо съоражение.
  • 21 DrivingPleasure

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "Неслучаен":

    Щото не се смята и колко замърсва производството на горивото за електроцентралата, а само изгарянето му над - 60% е дяла на ТЕЦ в "развита" Европа голяма част от него може да е трансформирана в газови централи, но пак е фосилно гориво, което се копа и пренася.

    И ако примерно през миналата година броя на новопродадените коли спада, то количеството енергия се увеличава и ще продължава да се увеличава.

    А в световен мащаб макар да има ръст на ВЕИ инсталациите той е едва половината от ръста на потреблението на електроенергия и познай от какви източници идва втората половина. Ръста на ТЕЦ е с около 4% и това ще става още по-драстично с пренасочване на транспорта към електромобили.

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Ъъъъ

    9 24 Отговор

    До коментар #18 от "DrivingPleasure":

    Ами да смятаме. В процеса на производство на ДВГ коли се изисква много повече работна ръка Тази работна ръка, използва ДВГ коли за да ходи на работа, така че трябва да смятаме и тяхното гориво в емисиите! А да изчислим и горивото което се разнася с цистерни на кръс по Европа и България и разсипва асфалта и трябва да се прави нов? Защото е тежките камиони са най-развалящите пътищата! Колко такива фактори има, не можеш да си представиш!

    Коментиран от #29, #34, #51

  • 23 Щжэ

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ъъъъ":

    Само CO2 ли излиза при производството, рециклирането и изгарянето на отпадъците от батериите, Ъъъъъъъ, как мислиш, Ентелекте:)))

    Коментиран от #25

  • 24 Ъъъъ

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "DrivingPleasure":

    Във видеото горе, също можеш да видиш колко ел. енергия се изразходва и за добива на нефт и производство на бензин и дизел! Това нали пак е ток?

    Коментиран от #30

  • 25 Ъъъъ

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "Щжэ":

    Ми аз не съм писал, че е само въглероден двуокис, че излиза от ауспуха! Виж какво е написал колегата ти или ти!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Защото става

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "СО2":

    прекалено много, затова.
    И защото няма кой да я прави тая фотосинтеза вече.
    Амазония я секат като за последно, същото става в Сибир и на други места с гори.
  • 28 Абе пичч

    8 16 Отговор

    До коментар #21 от "DrivingPleasure":

    Ти си рядко просто парче. Селско биче или тъпо мутре, или и двете. Мнението на Безмозъчни консуматари като теб няма никакво значение.

    Коментиран от #41

  • 29 Драг

    20 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ъъъъ":

    Е то по тая логика Теслата тежи повече и амортизира асвалта повече. То има хиляда фактори. Хората са направили сравнително добро изследване. Това което искам да допълня е че колкото по-голяма батерия толкова повече нещата се изравняват накрая, щото разликата в CO2 отпечатъка идва от батерията. При Тесла вече 100 кВч става мода и расте, така екологията дефакто се обезсмисля.
  • 30 Драг

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ъъъъ":

    Това е включено в сметките ентелект.

    Коментиран от #31

  • 31 Ъъъъ

    4 16 Отговор

    До коментар #30 от "Драг":

    В коя сметка е включено? И асфалта не се амортизира от коли с 200 килограма повече! Асфалта се амортизира от машини по над 10 тона, а не в това че едната е 200 килограма повече!

    Коментиран от #37

  • 32 волен сидеров

    2 2 Отговор
    ДА РАЗЛИРА СЕ
  • 33 Хайл

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ако се спре движението на лични МПС":

    Тесльо що не ходиш пеш да не замърсяваш
  • 34 DrivingPleasure

    21 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ъъъъ":

    Тия хора дали ще ходят на работа в завода за двигатели или в някой друг завод не дава разлика, която да се причислява към емисиите на ДВГ - те продължават да съществуват да консумират и да имат някакъв въглероден отпечатък.

    Към електричките дали да не припишем и емисиите от производство на гуми? Щото "тези 200 килограма" на асфалта може да не влияят чувствително, ама гумите ги усещат и колкото по-тежка е една кола толкова повече изисквания има към гумата и по-малък е пробега!... а те не са и 200 килограмите а далеч повече

    Коментиран от #36

  • 35 Според мен

    20 3 Отговор
    За момента има добро решение и това са нормалните хибриди на Тойота - за града е на батерия за извън е на гориво доста икономично, автономно с изградени бенз станции и малка щадяща батерия, няма да има нужда от повече ТЕЦ, а истинските Ел коли - чак след като енергетиката мине нацялона веи и намерят по добри технологии за батериите.

    Коментиран от #81, #216

  • 36 Ъъъъ

    2 11 Отговор

    До коментар #34 от "DrivingPleasure":

    Тогава добавяш и повече то разход на спирачни дискове и накладки на ДВГ колите, защото те спират с тях! Ел. колите спират главно с ел. мотора!

    Коментиран от #38

  • 37 Драг

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ъъъъ":

    В сметките за емисиите за производство на един галон бензин. Там няма много въпросителни и се знае колко енергия трябва.
    Всеки кг повече натоварва асфалта, особено този който вече е започнал да подава. Хората са направили каквото могат в изчисленията.
  • 38 Драг

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ъъъъ":

    Сега разбра ли колко си смешен добавяш и това и онова и онова.... и накрая става едно нищо. Най важните фактори са добавени. Двете неща които не са добавени и могат да наклонят везната засега са против електричките. Първо големината на батерията, това изчисление е за малка батерия на 3ка, но при С и при роадстера и пикапа батерията е ограмна и това дава повече емисии. Второ смята се до смъртта на колата но не и после. Засега рециклирането е мисия невъзможна. Ако обаче започне да се рециклиран с по-малко енергия нещата се променят.

    Коментиран от #39

  • 39 Ъъъъ

    6 8 Отговор

    До коментар #38 от "Драг":

    Офффф, ставаш смешен! Ми и тук е сравнено с Тойота Корола! Като е сравняваш Роудстър, сметни с Ферари, а не с Корола! Модел С сравни с БМВ М5!

    Коментиран от #40

  • 40 Драг

    15 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ъъъъ":

    Смешният си ти и то много понеже си функционално неграмотен!!! Две трети от емисиите идват от батерията. Тоест и СУВ да сложиш и каквото и да е колите дават почти еднакви емисии. Разликата идва от батерията и колкото по голяма батерия толкова разликата става по драстична. Тоест електричките са истински екологични ако имат до 60-80 кВч батерия нагоре нещата се обръщат. На Мъск не му пука за екологията де. Той сече дървета в Германия, използва керосин в ракетите си и т. Н.

    Коментиран от #42

  • 41 ако баба ти.

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Абе пичч":

    Ама пич. Ти си обикновено просто парче. Селско биче или тъпо мутре, или и двете. Мнението на Безмозъчни консуматари като теб няма никакво значение.За никой си със значение!Дръж се прилично,ако можеш!
  • 42 Ъъъъ

    3 7 Отговор

    До коментар #40 от "Драг":

    Ами като тръгне да се използва ДВГ кола с характеристиките на Тесла, какво става? Сещаш ли се? С разход 20 на 100?

    Коментиран от #43

  • 43 Драг

    12 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ъъъъ":

    Разхода е друг въпрос. Да ако гори 20 на 100 сметките се обръщат. Ти колко човека познаваш дето колата им гори 20 на 100? Говорим за семейна кола или за фукня???

    Коментиран от #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Анонимен

    5 1 Отговор
    Интересно ми е чии батерии използват...
  • 46 Някой разбра ли написаното?

    4 2 Отговор
    Например това?

    "Резултатът зависи и от метода за получаване на електричество. Все още на много места енергията се получава по "мръсен" начин и тогава електрическата кола ще бъде по-екологична от автомобила с ДВГ след 126 600 км. В Норвегия обаче точката на равновесие се достига само след 14 000 км. В САЩ тази цифра е 21 700 км. Данните са от лабораторията Аргон в Чикаго."


    За колко години смятате че в Щатите изминават 21 хиляди километра и колко години е живота на автомобила?

    Коментиран от #48, #92

  • 47 наблюдател

    4 0 Отговор
    Ходене пеш,на кон,на магаре,на камила,но и те отделят газове.
  • 48 Драг

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Някой разбра ли написаното?":

    Кое не разбра, написано е ясно. Защо намесваш времето? От конвеира Ел колата слиза по мръсна, колкото по-голяма батерия толкова по мръсна. След това дори и да използваш ток от въглища за преминаване на 1 км ДВГто е по-мръсно но с малко. Ако обаче тока е от вец разликата се стопява по-бързо, елементарно и вярно.

    Коментиран от #86

  • 49 Госあ

    17 2 Отговор
    Неграмотните "зелени" хипстъри скочили на амбразурата хахаха забавно. Иначе, от Мазда тези факти ги казаха отдавна. А сравнението с хибридите е още по отчайващо. Също така се знае отлично, че тока от АЕЦ е точно с 50% по малко емисии на киловатчас отколкото от слънчевите платна. Проблема с търгашите е огромен. И спасяването на планетата трябва да започне от тях. Толкова е просто.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 РАШКО БОЙКОВ

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    И КАЧЕСТВОТО НА ГОРИВАТА ДА ИМ СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И ТО СТРОГО ДА СЕ КОНТРОЛИРА ОТ КАРТЕЛИТЕ НА ГОРИВА , ИЗВИНЯВАЙТЕ АМА НЕ МОЖЕ ДИН АВТОМОБИЛ КОЙТО Е УСТАНОВЕН С ЗАВОДСКИ НОРМИ НАПРИМЕР ЕВРО 4 ДА МУ СЛАГАТ СТИКЕР ЕВРО 1 ИЛИ 2 ЗАРАДИ ГОРИВАТА , ТОВА Е ДОСТА НЕЛЕПО И И ОТВРАТИТЕЛНО , ТРЯБВА ДА СЕ ВКАРВАТ В ДЪРЖАВАТА ПО КАЧЕСТВЕНИ ГОРИВА И МАСЛА И НЯМА ДА ИМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ПО ПУНКТОВЕТЕ ЗА ГТП , ДОРИ И АВТОМОБИЛА ДА Е НА ДОСТА КИЛОМЕТРИ , КАЧЕСТВЕНО ЛИ Е ГОРИВОТО НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ЗАМЪРСЯВАН ПРЕЗ ЗМАТА ПО ГРАДОВЕТЕ , ЗАЩОТО ПРЕЗ ТОЗИ СЕЗОН НАЙ СЕ УСЕЩА !!!🇧🇬❤️🇧🇬!.

    Коментиран от #53

  • 53 Хайл

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "РАШКО БОЙКОВ":

    Разбира се че КАЧЕСТВОТО НА ГОРИВОТО е от основно значение за отделените "вредни" емисии.не е нормално с качествено гориво един и същи автомобил да евро 4 а с некачествено да е евро хич...качественото гориво естествено сваля разхода от там и вредните емисии,докато некачественото повишава разхода и емисиите

    Коментиран от #57, #58

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЛЮБО ПЕНЕВ

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    САМО ДА ТИ НАПОМНЯ ПРИЯТЕЛЮ , ЧЕ НИКОЙ БЕДЕН НЯМА ДА СИ ОСТАВ И Е КЛАСАТА ИЛИ БЕМВЕТО ИЛИ АУДИ АКО ЩЕТЕ И ДА ХУКНЕ И ДА СИ КУПИ НОВА ЕЛЕКТРИЧКА ЗА ЕДНА ЧАНТА С ПАРИ , КОЯТО СЛЕД 5 ИЛИ 7 ГОДИНИ ЩЕ Е ТОЗИ АВТОМОБИЛ В КОФАТА ЗА БОКЛУК , НЕКА ДА БЪДЕМ ТАКА ПО КОНСЕРВАТИВНИ В ИЗКАЗВАНИЯТА СИ И ДА НЕ ДЕЛИМ ХОРАТА НА БЕДНИ И БОГАТИ , ЗАЩОТО КОЙТО ОТ КАКВО ИМА НУЖДА ТОВА ДА ПОЛЗВА ВСЕ ПАК , ЗАЩОТО НЕ ТИ ДА СИ РОБ НА ЕДИН АВТОМОБИЛ , А ТОЙ ТРЯБВА ДА ТИ СЛУЖИ ВЯРНО ОТ ТОЧКА А ДО ТОЧКА Я И ОБРАТНО !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽🏆🏆🏆🏆🏆❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!.
  • 56 Госあ

    12 2 Отговор
    В чужбина съм забелязал, че хората ползват масово градски транспорт и велосипеди за придвижване до работа. А лично аз съм ползвал високоскоростен железопътен транспорт и автобусчета след това да се придвижвам до планините. Отнема дори по малко време, удобно е (можеш и да поспиш) и можеш да видиш хубави мацки. Едно от преживяванията, които няма да забравя е флирта с една изключително красива мацка на която мястото се оказа точно до моето при пътуване от Гренобъл до Париж с ТЖВ'то. Искаше ми се да продължи по дълго ;)

    Коментиран от #63, #95

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 РАШКО БОЙКОВ

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хайл":

    ТАКА Е , НО ЕКОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ВРЪЗУМЯВАТ И НЕ ГЛЕДАТ В ТАЗИ ПОСОКА КОЯТО Е НАЙ ВАЖНА , А ТО Е КАЧЕСТВОТО А НЕ КОЛИЧЕСТВОТО , НЕ СТИГА ЧЕ И Е ВИСОКА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА АМИ И ДОСТА НЕКАЧЕСТВЕН СПРЯМО ГОРИВАТА В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ОКОЛО НАС !!!🇧🇬❤️🇧🇬!.
  • 59 Ъъъъ

    2 10 Отговор

    До коментар #43 от "Драг":

    Колко познавам ли? Ми много! С бензинова кола 2 литра мотор, спокойно си докарваш 12 - 13 литра градско в час пик! И сега пак не тръгвайте с приказките, че в града не карате! Нали колата трябва да видиш е роб, а не вие на нея! Даже имаше скоро статия с разхода на гориво, на СУВ-овете! И тук в коментарите се изсипаха сума ти коментитащи, с реални разходи по 15-20 на 100 градско! И сега, ще почнете - единия не живеел в София, нямал такъв разход, другия си хващал градския транспорт, третия карал колело в София! Ма нали колата трябваше да ви робува бе?

    Коментиран от #60, #68

  • 60 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ъъъъ":

    Аве братчед, нали ако всеки в Токио, Лондон, Париж и т.н. тръгне с кола на работа ще стане по зле и от София ве !

    Коментиран от #62

  • 61 Ъъъъ

    1 10 Отговор

    До коментар #51 от "Хайл":

    А ти т@пак, няма какво да смяташ, защото хората са ти го написали! При зелена ел. енергия, след 14 хиляди километра се изравняват, а тези километри се изминават за една година! Т@пак, щял да смята!

    Коментиран от #65, #69, #72

  • 62 Ъъъъ

    1 7 Отговор

    До коментар #60 от "Госあ":

    Ами нали, нямаше да им робувате на тези коли, а те на вас, бе мъжки? А като тръгнат всички с пушилниците в София, какво става?
  • 63 РАШКО БОЙКОВ

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ДА ИМА ИВЕНСТИЦЙИ ЗА ПОВЕЧЕ ТЕСНОЛИНЕЙКИ В ПЛАНИНИТЕ ИЛИ ВИСОКО СКОРОСТНИ ВЛАКОВЕ ,КАКТО И МОДЕРЕН ИЗВЪН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ , НО ТРЯБВА И ДОБРА ИНФРАСТРУКТУРА ДА ИМА ПЪРВО , А ДО СЕГА ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ МНОГО ОТДАВНА , ТО ИМАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ , НО ГО ПОПИЛЯХА ЕДНИ ХОРА ОТ СДС , ЗА ТОВА СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДИ НА НОВО ВСИЧКО ПОПИЛЯНО !!!🇧🇬❤️🇧🇬!.

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #61 от "Ъъъъ":

    Ти имаш предвид светлината в зеления спектър ли ? Хахахаха
  • 66 Край

    6 3 Отговор
    Ел колите ще са екологични защото няма да са масови. Винаги ще са скъпи с лимитиран живот.
    Бедните с маските на муцуната и на трамвая - е от там ще дойде еко ефекта на ел. колите.

    Коментиран от #70

  • 67 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "РАШКО БОЙКОВ":

    Ами китайците дойдоха с цяла делегация по въпроса за българските железници. Имам предвид, че всеки би трябвало да има автомобил, но не всеки да го ползва всекидневно. Освен това, ако с автомобил се пътува от Токио до Нагано за 4ч, с Шинкансен се пътува за 2ч. Японките също са готини мацки ;) ( много от тях наистина имат едно малко проблемче, което няма да описвам,но то е по скоро чаровно. А и вече масово използват шини, за да го оправят, което не мисля че е супер наложително предвид другите им предимства)
  • 68 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ъъъъ":

    12 е едно 20 друго. И колко километра ти караш в града годишно, щото изчисленията са на база изминати километри. Даже честно си погледни борд компютъра и кажи колко ти пише среден разход, едва ли е повече от 9.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Край":

    Ми не. Простолюдието трябва да бъде ограничено със сила. Иначе не става. Под простолюдие имам предвид най вече търгашите, които смятат че като имат пари за автомобил им е позволено да правят каквото искат.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Хайл

    12 2 Отговор

    До коментар #61 от "Ъъъъ":

    Какво са ти сметнали ГУП@КО ПРО СТ,КАКВА "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ" БЪЛНУВАШ КОЙ ТЕ Еб АВА В КАЛАБАЛЪКА ДА ТИ ДАВА ДА КАРАШ "ЕВТИНО" МАЛ ОУМЕН ТЕСЛАР???? Специално за ТВОЯТА ТЕСЛА КОЯТО НЯМАШ ще ти направи "зелена" централа да зареждаш...ти имаш ли представа колко соларни паркове и ветрогенератори трябват за "зелени централи" за електричките????? КОЛКО МЯСТО ТРЯБВА ТЪ ПАКО ПР ОСТ....НЯМА ДА МОЖЕ ДА КАРАШ НИКЪДЕ ЕЛЕКТРОПИТЕКО нефелен

    Коментиран от #77, #84

  • 73 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Ъъъъ":

    И 1000 ника да имаш пак си същия т ъп гашлю
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Госあ

    6 0 Отговор
    Понякога наистина съм горд от произхода си. Похвално е, че българина не се хвана на глупостите на търгашите с електрокарите, така както не повярва и на стоте процента ефективност на иновативните ваксини от които много се печели. Което не означава да не се ваксинира изобщо, ако наистина станат достъпни изпитани и безопасни препарати.

    Коментиран от #76

  • 76 Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #75 от "Госあ":

    Съгласен
  • 77 Turbo

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хайл":

    Намали сте сме шника теслю да млъкне хахахахаха това е голям успех за отбора на антиелектриците хахахахаха теслю сигурно реве от яд 😭😭😭😭😭😭😭
  • 78 Turbo

    6 1 Отговор
    Накарали сте сме шника теслю да млъкне хахахахаха това е голям успех за отбора на антиелектриците хахахахаха теслю сигурно реве от яд 😭😭😭😭😭😭😭

    Коментиран от #80

  • 79 А и производството

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    на новите батерий при подмяната и., рециклирането на стари батерий, доста неща са позабравени от изследването.

    Коментиран от #82

  • 80 Хайл

    7 3 Отговор

    До коментар #78 от "Turbo":

    Колкото и да реве и да се тръшка,електричките НИКОГА НЯМА ДА ИЗМЕСТЯТ ДВГ...мъртвец със субсидии не може да възкръсне
  • 81 Даскала

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Според мен":

    Явно не си наясно с работата на хибриден автомобил...
  • 82 Батерий

    3 9 Отговор

    До коментар #79 от "А и производството":

    В Щатите електричките стават по-чисти от ДВГ след първата година ползване.

    Ако бяха включени и използването на батериЙте от старите електрички преди да ги рециклират за съхранение на слънчевата енергия от фотоволтаици, вместо да зареждат от мрежата, то щяха да стават по-чисти за по-малко от година.
  • 83 Каламбуров

    5 0 Отговор
    И на ролкови кънки да се качат всички ,държавните служители и политици пак ще намерят как да Ви окрадат парите. Може би защото ще дишате повече от ходещите бавно. Каквото и да пишат ,все за едни пари откраднати от хората ще да е. Еко категория на какво си ял ще въведат ако трябва и за тези в Сакар , защото в София в метрото засмърдяло.
  • 84 Щом питаш ще отговоря

    1 7 Отговор

    До коментар #72 от "Хайл":

    Вече хиляда пъти смятах, но втора година не можеш да схванеш, затова пак ще ти отговоря средния годишен пробег на един автомобил в Европа и в Щатите е 13 хиляди километра. Някои минават повече някои по-малко, но средно аритметично толкова. Ако всички автомобили са 2,5 тона SUV 700 коня, като Тесла модел Х и карат с голям разход от 25 kW за 100км. за година ще се нуждаят от 3,25 мегаватчаса енергия.

    В България 1kWp фотоволтаична централа произвежда 1,3,MWh годишно, заема 5м² и струва около 1000 лв. Тоест отговора на въпроса ти е, че ще струва около 3000 лв и ще заема 15 квадрата, тоест по-малко място отколкото ти трябва да паркираш SUV-то и тези 3000 лв ще ти стигнат да караш 20 години по 13 хиляди километра. Изключително скъпо наистина? 260 хиляди километра за 3000 лв.

    Около лев и нещо за 100 километра с 2,5 тона SUV 700 коня. 3000 лв ще ти стигнат ли само за година за бензин за доста по-бавен SUV? Колко ще струват 260 000 километра?

    И това е нетно производство на ток, което ще намали и общите емисии за производство на ток.

    Коментиран от #88

  • 85 Мръсния, Фикри

    2 0 Отговор
    Странни изводи, защото всяко по специфично производство, има своите,, рискове,, и зареждането не мога да си го обясня....!
  • 86 Времето винаги е важно.

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Драг":

    Честно казано не знам защо винаги го пропускате в сметките и затова ви излизат грешни. Екологичните цели са в дългосрочен план. Днешното замърсяване е инвестиция за едно по-чисто бъдеще и е неизбежно.

    Всички мерки се движат успоредно, а не последователно и с времето замърсяванията няма да намаляват линейно, а експоненциално. За да има чиста енергия в бъдеще, преди това трябва да се произведат милиарди фотоволтаици, батерии и вятърни генератори с наличната към момента мръсна енергия, която има своя екологичен отпечатък днес.

    Коментиран от #87, #91, #113

  • 87 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #86 от "Времето винаги е важно.":

    Точно това направиха в Япония, тези които измислиха литиево йонната батерия, планираха използването на хибридната технология до пълното навлизане на водорода. А водород започнаха да получават от фотоволтаици (единственият рационален смисъл за краткото им съществуване) преди това да започне да става от новите атомни реактори.

    Коментиран от #94

  • 88 Хайл

    8 1 Отговор

    До коментар #84 от "Щом питаш ще отговоря":

    Това "АКО" дето го слагаш навсякъде знаеш ли че цапа и мирише...за един кемпер захранването от 250-500 вата заема целия покрив на кемпера ти ми пишеш небивалици пак-5 квадрата знаеш ли колко са???? По малко от половината покрива на кемпер ти плямпаш само глупости които ти се искат да са верни...недей да правиш сметки на чуждите пари кой как и за какво да ги харчи...тези субсидии за електро мъртъвците щом ги спрат какво ще стане???? Пак се връщаш в 1927 г и почваш да се чудиш какво стана...ти сигурен ли си в твоите "сметки"? Ами АКО не са верни ЩЕ се покаеш ли публично или пак ще се извърташ 😄😄😄😄УМРЯЛА РАБОТА СА ЕЛЕКТРИЧКИТЕ УМРЯЛАААА

    Коментиран от #99

  • 89 гост

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Като гост":

    Тук съм. Ето, вижте в САЩ, поръчваш си модел 3 за 37х.долара и получаваш седан с нищожна поддръжка, страхотно ускорение и нови джаджи. У нас една употребявана ел. кола без каквато и да е гаранция струва към 80-90х.лв. Просто хората в САЩ живеят бъдещето, модел 3 и модел У са най-желаните коли. Мина времето на ДВГ, това е ясно, не е ясно кога вие ще си отворите очите за това. Достатъчно показно ни тровят с изкормени дизели, това ли искате? Да умрем под 50г, защото искаме да караме отровните боклуци на ЕС? Хайде помислете каква е разликата между лекарство и отрова- да, това е концентрацията и само концентрацията, сега го прехвърлете към колите. Погледнете колко струва едно ново бмв със същите характеристики като една тесла и после кажете дали е скъпо или не.

    Коментиран от #93, #114

  • 90 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "СО2":

    Добиви от пшеница от 800кг инагоре се получава с много амониев тор който се получава от природен газ справка Агрополихим Девня
  • 91 Хайл

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Времето винаги е важно.":

    А утре няма ли да го има този отпечатък???? Нали по него ОПРЕДЕЛЯТ ВЪЗРАСТТА НА ВСЯКО ЖИВЯЛО СЪЩЕСТВО-радио ВЪГЛЕРОДЕН ОСТАТЪК. Сегашния ВЪГЛЕРОДЕН отпечатък/остатък къде ще отиде???? Загрижен за еколкогията а искаш да отровиш всичко предварително за да няма какво да тровиш и да се мислиш ЕКОЛОГ.Ти сега като се разболееш кво ще ти пука какъв въздух ще дишаш,щом НЕ МОЖЕШ ДА ДИШАШ...Мисли с тая глава малко и недей гледа мъск кво те лъже-боли го гура за тебе
  • 92 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "Някой разбра ли написаното?":

    Норвегия е уникална в световен мащаб по производството на електроенергия. Още Хитлер е произвеждал там тежка вода заради евтината еленергия. На фиордите имат 27ГВт ВЕЦ-ове, т.е. колкото 27 реактора тип "козлодуйски". Освен това са малка държава по население(около 5млн.) и имат природни ресурси по-малки само от на Русия.

    Коментиран от #100, #102, #115

  • 93 Дизела

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    По полека с мренето под 50 години.Аз минавам 60 години,родителите ми са още живи и имам дядо на 101 години.А ти пушач ли си гост?Пушенето може да те убие преди 50 години.Защо през лятото няма замърсяване в големите градове,а замърсяването е само през зимата???Защото замърсяването идва от битовото отопление на въглища и ТЕЦ на въглища,а не от автомобилите.Иди виж каква смрад е в град Гълъбово дори и през лятото.
  • 94 Точно Япония ли даде за пример

    0 4 Отговор

    До коментар #87 от "Госあ":

    Там където няма нито електромобили нито енергия от възобновяеми източници, а въглищните централи увеличават хотела си в енергийния микс? Там където за десетки години производство на водородни автомобили, в момента в движение има по-малко водородни автомобили, отколкото Тесла произвежда само за месец?

    Е как пък точно Япония и водородът успя да те доведе на ума, когато се говори за екология? Те не могат да произведат екологичен ток за да си затворят въглищните централи, а ти говориш за производство на водород от излишната възобновяема енергия.

    Да произвеждаш водород от фотоволтаици, при положение, че все още работещи въглищни централи е най-малкото малоумно решение за да не употребя още по-груба дума.

    Коментиран от #96, #97

  • 95 Ханку Брат

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    И когато се събуди-дата пръста в контакта, ръката в цукалото и си мислиш, че плаваш.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "Точно Япония ли даде за пример":

    Изобщо не ме занимавай. Неграмотен и нахален си.

    Коментиран от #104

  • 98 Студопор

    5 0 Отговор
    Сега електрическите рязко ще започнат да бъдат произвеждани в страните от Третия свят (сещай се България), а да се изнасят и карат в развитите страни. После на бедняците ще им се размахва пръст защо не са изпълнили квотите за намаляване на въглеродните емисии.
  • 99 Верни са, повярвай!

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Хайл":

    Соларни панели Sharp 445Wp NU-JD445 Mono
    Размери2108х1048х35мм

    7броя поставени един до друг ще заемат 7,35мх2,10м = 15,4м² с мощност 3115Wp и ще произведат 4 мегаватчаса за година на изхода на инвертора, тоест входа на зарядното.

    Тесла модел 3 изминава 500км с 80квч. Тоест 50 зареждания и 25 хиляди километра годишно от тези 15 квадрата фотоволтаици. Открий грешката?

    Единственият проблем е, че това е нетно производство и няма да стане точно така, ако само едни 15 квадрата се ползват за само един автомобил. Затова не трябва да се гледа на парче, а глобалното нетно производство.

    Коментиран от #103, #105, #117

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Кико

    2 0 Отговор
    Да си кажат от Перник мнението и умозаключението! (аз вярвам само на тях)!
  • 102 Хайл

    3 1 Отговор

    До коментар #92 от "pbdan":

    Ама ти сериозно ли????? Заради евтиния ТОК Хитлер отишъл там да прави "тежка вода"🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Хитлер плащал ток 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 майтапчия🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 направо утрепа коня с лопатата🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #121

  • 103 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Верни са, повярвай!":

    С тежка вода ли са правени тези панели🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #106

  • 104 Знам че така ще кажеш

    0 4 Отговор

    До коментар #97 от "Госあ":

    Фактите са си факти и истината понякога боли. Другия път не задавай въпроси на, които не искаш да чуеш отговора.

    Коментиран от #107, #108

  • 105 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "Верни са, повярвай!":

    Коя тесла е минала 500 км с едно зареждане??? РЕАЛНИ 500 КМ А НЕ ПО РАЗНИ ТАМ СХЕМИ СЪС ВКЛЮЧЕНО "АКО" И "ЩЕ"...ТИ КОЛКО "ЩЕ" МИНЕШ С ТВОЯТА ДЕТО Я НЯМАШ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #116

  • 106 Не сменяй темата

    0 5 Отговор

    До коментар #103 от "Хайл":

    Това за тежката вода не съм го писал аз. Кажи сега колко квадрата заема 3 киловата фотоволтаична централа и колко електрическа енергия произвежда годишно? Докажи че не са 15 квадрата и четири мегаватчаса? Няма как да го направиш, защото това са фактите. Стандартен панел 1,5 м² има мощност над 300 вата. Не знам колко квадрата е този кемпер, върху което твърдиш че не може да се събере такъв панел. 250 вата панел ще се събере и върху покрива на твоя личен автомобил, ако имаш де.

    Коментиран от #109, #112

  • 107 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Знам че така ще кажеш":

    Нещо не ти оттърва за водорода ли??? Много правилно ти е казал човека но ти не приемаш да има по-умни и начетени хора от теб и мъск...

    Коментиран от #110

  • 108 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #104 от "Знам че така ще кажеш":

    Какви въпроси съм задал ве ? Казвам факти. След аварията във Фукушима от която последиците изобщо не са такива, каквито ги описват (защото цялата радиоактивна вода е събрана и ще бъде неутрализирана преди да я изпуснат) решиха да свият атомната енергетика, но днес отново е заложена като 33%. Внасят газ от Русия и сащ а започва и добив на хидрати при технология, която използва въглероден диоксид който се депонира при добива и така дори има отрицателен баланс. Добива на водород от фотоволтаиците е единствено докато не изпълнят програмата си за модулни високотемпературни газови реактори, които те построиха за първи път. Енергията отделена от слънчевите платна и ветропоказателите без приложението за електролиза е в по голямата си част излишна, моето момче. Защото е пълно недоразумение.

    Коментиран от #111, #122

  • 109 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Не сменяй темата":

    А ти докажи че на тоя рамер дето си го писал има панел по-мощен от 120 вата.и с панелите не си на ясно...аз нямам тесла ако това е според теб дефиницията за кола а за тежката вода и норвегия пишеш единствено ти без дори да си ходил там...между другото в Норвегия горивата и тока са едни от най-скъпите в европа

    Коментиран от #181

  • 110 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #107 от "Хайл":

    Тоя повтаря като папагал нек'ви опорки на които никой разумен човек не би се вързал. Но простолюдието натрупа критична маса и не знам как ще се оправи света.
  • 111 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #108 от "Госあ":

    Остави го тоя неук профан.ако кажеш че това е писано от мъск веднага ще те подкрепи даже "факти" ще изкара и дори и клипове в ютуб ще каже че е гледал...според него Хитлер ходил за тежка вода в норвегия че тока за получаването бил евтин 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #120

  • 112 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #106 от "Не сменяй темата":

    Тогава теслата щеше да е със соларни панели на покрива по твоите сметки...за кво ще я правят с батерии🤣🤣🤣🤣🤣
  • 113 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Времето винаги е важно.":

    Нищо не си разбрал от статията. Айде вземи я прочети и пак да коментираме. Иначе ако ти се спори за спорта а не по статията, няма смисъл.
  • 114 Драг

    4 1 Отговор

    До коментар #89 от "гост":

    Тесла 3 със малък пробег повтарям малък пробег струва 40 000 долара базов модел повтарям базов модел. Трябва да добавиш около 1000 долара за боя, 1500 мисля за доставка. Тоест вземаш я за 42500 долара. Това е преди данъци повтарям преди данъци все едно в България без ДДС. Та Теслата ти излиза около 50 000 долара ако имаш кеш. Или 83 000 лева за електрически голф. Е аз нямам толкова пари за такава кола, но който иска да заповяда.
  • 115 Драг4

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "pbdan":

    И имат петрол в благодарение на който имат мултимилиарден фонд, с който могат да си позволят всякаква субсидия. Затова и преди казах старта не е равен и не може да се иска равен финиш това е издевателство към хората. Когато има инфраструктура и достъпни елки тогава ще си купя. Аз нямам предрасъдаци.

    Коментиран от #125

  • 116 Драг

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Хайл":

    Той гледа градско, ама като се качи на магистралата тогава опсссссс.
  • 117 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #99 от "Верни са, повярвай!":

    Ако няма достатъчно слънчеви дни,тези мегавати за година си остават само в твоите фантазии.Може Илон Мъск след лунните фотоволтаични панели,да е измислил и облачни фотоволтаични панели хахахахаха дори ще можеш да продаваш ток денонощно хахахаха

    Коментиран от #118, #119

  • 118 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "Turbo":

    Гениите са измислили да слагат огромни батерии на недоразуменията, за да продават постоянен ток хахахаха хахахаха Иначе, сега освен с усвояването на субсидиите се занимават основно с препродажбата на ток от газовите си турбини (бекъпи). Които разбира се ще останат и след слагането на мегабатериите. Жалки измекярчета.
  • 119 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "Turbo":

    Защото ако пък имат много слънчеви и ветровити дни излишната енергия оттича, защото на индустрията и трябва постоянен ток. Хахахаха недоразумения, като тролчетата, които ги промотират.
  • 120 Ето моите факти, дай сега твоите

    0 3 Отговор

    До коментар #111 от "Хайл":

    В своята презентация Акихито наблегна на тревожната тенденция, която се забелязва след 2011 г. – нарастване на дела на изкопаемите горива в енергийния микс на страната. След аварията на АЕЦ „Фукушима“ делът на въглищата нараства с 4% до 32,3 на сто, докато този на втечнения природен газ (LNG) се покачва с близо 10% - от 28,2% през 2010 г. до 29,8 на сто през 2017 г.

    Единствено генерирането на енергия от петрол отбелязва спад от 8,8% до 8,7 на сто.

    Ако през 2010 г. делът на ядрената енергия в енергийния микс на Япония е бил 25,9%, то през 2017 г. той е намален до 3,1 на сто.

    Възобновяемата енергия в същото време отчита ръст от 2,3 на сто до 8,1% за същото време.

    Според Акихито целите на Япония по отношение на редуцирането на емисиите на парникови газове до 2030 г. включват увеличаване на производството на електроенергия от ядрени мощности до 20-22% от общия енергиен микс, както и ръст на възобновяемата енергия до 22-24% за същото време. От друга страна енергията, произведена от изкопаеми се предвижда да бъде намалена до 56%.

    Коментиран от #123

  • 121 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Хайл":

    Примерът с Хитлер е, че е имало електричество в изобилие както и сега има. Освен всичко е екологично защото е от ВЕЦ и затова в Норвегия става за 14 000км, а в държави с ТЕЦ за 126 000км. изравняването на СО2 емисиите. В САЩ е заради многото АЕЦ с нулеви СО2 емисии. Сега разбра ли или пак да обяснявам?

    Коментиран от #134

  • 122 Понеже не можеш да мислиш самостоятелно

    1 2 Отговор

    До коментар #108 от "Госあ":

    Към ден-днешен в България токът е по-чист, отколкото Япония планира да е техния през 2030 година. Затова те питах защо точно Япония избра за екологичен пример?

    Коментиран от #124, #144

  • 123 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #120 от "Ето моите факти, дай сега твоите":

    Т.нар. възобновяема енергия е преходна и ти посочих точно как временно е заложена. Иначе, ядрената енергия отново е заложена до 30% в микса. Започва постепенно включване на реакторите при по големи мерки за безопасност. Както и производство на реактори четвърто поколение.
  • 124 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "Понеже не можеш да мислиш самостоятелно":

    Защото мислительо, въпреки огромното си сътресение, Япония връщат ядрената си енергетика и показват отлична стратегия с технологиите си вбъдеще.

    Коментиран от #132

  • 125 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Драг4":

    Да, не може всички като в Норвегия. Имат също много природен газ, вода и гори.
  • 126 Уха

    0 0 Отговор
    Магарцедеса е най екологично чисто превозно средсво само няколко минути е производство въглероден диоксид изпуска само когато тръгва и при натоварване зарежда се с екологично чисти продукти само стопанина трябва да се погрижи за връщане на отпадаците на полето където го добива то само си се рециклира това е бъдещето ха ха

    Коментиран от #127

  • 127 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Уха":

    Паркирането е проблем особено в синя или зелена зона в града. Клаксона няма как да се изключи, а и отделянето на иначе екологичните отпадъци не спира. Има също и взаимодействие между двигателите на паркираните магарцедеси.
  • 128 Госあ

    5 0 Отговор
    Нахалните калинки продължават да използват понятието възобновяема енергия за инсталации със смешен цикъл на експлоатация, трудно и дори невъзможно пълно рециклиране и нищожно кпд ,направени от един чувал токсични съединения които не веднъж съм изброявал, на всичкото отгоре - изкопаеми. Хахахаха

    Коментиран от #129

  • 129 Объркáл съм се "малко"

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Госあ":

    Не било за месец производство, Тесла произвеждала само за СЕДМИЦА колкото са всичките произведени Тойота Мирай за цялото време на производство! Чудесна японска стратегия според тебе?

    До края на септември обаче Toyota е продала само 11 100 превозни средства първо поколение Mirai, почти шест години след пускането на модела на пазара. Повечето други автомобилни производители вече са се отказали от технологията в полза на електрическите превозни средства, като само Honda Motor Co и Hyundai Motor продължават да се конкурират по отношение на водородната технология.

    Новият Mirai, подобно на предшественика си, все още надхвърля бюджета на повечето шофьори с цена от около 5 млн. йени (48 000 долара), дори след използването на държавни субсидии в Япония на стойност над 10 000 долара.

    Вместо да произвежда по-евтини коли, Toyota заяви, че иска да привлече клиентите с по-голям пробег - около 800 километра (497 мили) с едно зареждане, както и чрез добавени функции като автономно паркиране и елегантен дизайн.

    Toyota заяви, че планира да увеличи производствения капацитет за всички свои водородни автомобили, включително автобуси и камиони, до 30 000 броя годишно от сегашните 3000.


    Нали субсидиите продавали електричките? Защо не продават Водородните автомобили?

    Коментиран от #130, #131, #138

  • 130 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #129 от "Объркáл съм се "малко"":

    Бла бла бла. А са моето момче погледни къде са Тойота в емисиите и съответно в екокласацията на автомобилните производители и къде теслата. Ама къде ви хрумва да сравнявате Тойота и Даймлер с тея недоразумения ве ???
  • 131 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #129 от "Объркáл съм се "малко"":

    И к'во общо има този коментар с моя ? Освен т'ва братчед, горивните клетки и автомобили на Тойота (на първо място, разбира се), Хонда, Даймлер, БМВ и Хюндай са абсолютно готови. Следващият етап е инфраструктурата при която има работещи технологични пробиви.

    Коментиран от #140

  • 132 Дрън-дрън та пляс

    0 1 Отговор

    До коментар #124 от "Госあ":

    "Според Акихито целите на Япония по отношение на редуцирането на емисиите на парникови газове до 2030 г. включват увеличаване на производството на електроенергия от ядрени мощности до 20-22% от общия енергиен микс, както и ръст на възобновяемата енергия до 22-24% за същото време. От друга страна енергията, произведена от изкопаеми се предвижда да бъде намалена до 56%"


    Чудесна стратегия казваш!
    Още от преди няколко години в България АЕЦ има над 20-22%, ВЕИ над 22-24%, и съответно изкопаеми горива под 56%. За Япония това са само планове и стратегии, които е малко вероятно да изпълни напрактика СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ!

    А България има най-мръсната енергетика в Европа. Пред нас са само Полша. Смятай колко са зле в Япония, които се опитваш да ми дадеш за пример!

    30% АЕЦ коя година мислиш, че ще постигнат? 2050, когато Европа ще е въглеродно неутрална?

    Коментиран от #133, #135

  • 133 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #132 от "Дрън-дрън та пляс":

    Нерде Япония, нерде България ве мисирко ааахахаха. Ти знаеш ли какво производство имат японците и какво ние ? Хахахаха Освен т'ва Акихито е символ. Символ, че има държава,ч която е над щенията на простолюдието. Човека, който трябва да цитираш е Суга в момента.

    Коментиран от #139

  • 134 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #121 от "pbdan":

    Ко каза ко🤣🤣🤣🤣🤣Хитлер ходил в норвегия за екологичен ток ли🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣отиде коня в ряката🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣по колко е плащал Хитлер тоя ток🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #136

  • 135 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #132 от "Дрън-дрън та пляс":

    Акихито ли ти го каза🤣🤣🤣🤣🤣.с писмо ли ти го прати или ти звънна 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 136 pbdan

    0 1 Отговор

    До коментар #134 от "Хайл":

    Трудно вдяваш.

    Коментиран от #137

  • 137 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "pbdan":

    Сериозно ли...Хитлер е плащал ток щото бил екологичен....мъШки мнооооо си зле.тия електрички са ти изгорили и последната клетка в глЪвЪтЪ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣поне спри да се излагаш

    Коментиран от #142

  • 138 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Объркáл съм се "малко"":

    Като спрат субсидиите за електричките,ще можеш ли да си купиш,пари за ток ще имаш ли че и той ще ти поскъпне-това не го мислиш...да мислиш трябва акъл,не мозък...ти ще ходиш до норвегия за екологичен ток както е "ходел" Хитлер🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 139 Давай

    0 4 Отговор

    До коментар #133 от "Госあ":

    Цитирай Суха, Луга или който и да е?

    Факт е, че японската енергетика в момента е по-мръсна и от китайската,като погледнеш енергийния микс , а нямат такава промишленост! Нямаш НИКАКВИ основания да даваш Япония за пример в това отношение, освен ако не искаш да дадеш ЛОШ пример за екология. ФАКТ! А ще става и по-зле със залитането им към водорода. Те нямат ДОСТАТЪЧНО чиста енергия и няма да имат дори през 2030, когато в розовите си сънища мечтаят за "само" 56% изкопаеми горива, а ти ми говориш за ИЗЛИШНА ЕКОЛОГИЧНА енергия за производство на водород. Попитах КОГА ще е това според тебе?

    Коментиран от #141

  • 140 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    В Италия на доста места има вече изградени водородни станции,повечето зареждат градските автобуси 👍

    Коментиран от #143, #146

  • 141 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #139 от "Давай":

    Всъщност най мръсната е сащ. Не те разбирам. Микса на изкопаеми горива е най голям навсякъде. К'ви ги плещиш ве ? слънчевите платна са мръсни колкото въглищата. При добри филтри, може би повече. И това ще излезе наяве.

    Коментиран от #167

  • 142 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #137 от "Хайл":

    Твоят идол е получавал тежка вода стремейки се да направи ядрено оръжие. Просто в Норвегия има(ло е) много излишна електроенергия. Познай защо не е прахосвал еленергия произведена в Германия през периода 1939-1945г.

    Коментиран от #145, #152

  • 143 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #140 от "Хайл":

    Има огромен договор между Великобритания и Япония точно за изграждането на реактори четвърто поколение. Китай и Франция също влагат в това. Така че въпрос на време и здрав разум е тея недоразумения да бъдат изхвърлени на боклука. Батериите са окей за компютри и телефони.

    Коментиран от #147, #171

  • 144 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #122 от "Понеже не можеш да мислиш самостоятелно":

    Как определи че българския ток е по-мръсен от японския,кога прави замервания,какви са данните,дай СТАТИСТИКА,КЛИПОВЕ В ЮТУБ....ИЛИ ЧУЛ НЕДОЧУЛ ВАЖНОТО Е ДА ПЛЯМПАШ
  • 145 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #142 от "pbdan":

    Определено започва да става и мой идол. Комунистите се оказаха по меки и изпуснаха простолюдието. Въпреки че сега Китай показаха как стават нещата.
  • 146 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #140 от "Хайл":

    Между другото и в Корея има много. Но затова си има обяснение, Японци и Корейци живеят във високи панелни блокове и явно зареждането с ток им е трудно. Не съм ходил в Китай, но се чудя дали комунистите имат пръст в този бум на Ел колите понеже те би трябвало да приличат на Кореиците? А САЩ и Западна Европа са съвсем различни те живеят главно в къщи и там нещата са разбираеми. Тоест всеки прави каквото му позволява инфраструктурата. Ако някой е ходил в Китай ще ми е интересно да сподели как се справят с зареждането на електричките?

    Коментиран от #148, #149

  • 147 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #143 от "Госあ":

    Само че оня с едната клетка си знае едно и също и не вижда по-далече от носа си.не случайно се изграждат нови АЕЦ по света...абе не се хаби да му отваряш очите
  • 148 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #146 от "Драг":

    В Токио много високите сгради не са толкова много и толкова високи по разбираеми причини. В Киото например, повечето живеят в къщи. Освен това, около Токио има много малки селища и градчета като Цукуба например, където хората живеят в много симпатични къщи. А това далеч не е причината, че от 30'ти етаж някой не може да пусне кабел. Просто тези автомобили не са практични и са много замърсяващи околната среда.

    Коментиран от #150, #173

  • 149 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "Драг":

    Нямам представа как е там,но за Италия съм ги виждал с очите си

    Коментиран от #151

  • 150 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "Госあ":

    Нисан правеха и то с доста продажби по едно време, но ги изхвърлиха заедно с онова измекярче карлос гон хахахаха

    Коментиран от #175

  • 151 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #149 от "Хайл":

    Би трябвало Италия и Франция да се противопоставят на безумието на германските управници в момента.

    Коментиран от #153

  • 152 Хайл

    1 3 Отговор

    До коментар #142 от "pbdan":

    Със вагони ли е внасял от норвегия или с кораби🤣🤣🤣🤣🤣 правилно си чул че тежката вода Н²О² се използва при производството на атомна бомба,но да беше чул и прочел още нещо да се ограмотиш...за обща култура 🤣🤣🤣

    Коментиран от #154, #155

  • 153 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #151 от "Госあ":

    До колкото виждам се противопоставят макар в България да се замъглява истината
  • 154 pbdan

    4 1 Отговор

    До коментар #152 от "Хайл":

    Абе смешко, там я е произвеждал, а я е внесъл с камион. Била е 5куб. м. Всъщност са я намерили там, в Норвегия съюзниците.

    Коментиран от #156, #159

  • 155 pbdan

    2 2 Отговор

    До коментар #152 от "Хайл":

    Това което си написал като формула е кислородна вода. Тежката вода е D2O.

    Коментиран от #157

  • 156 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #154 от "pbdan":

    Абе гл упчо,нещо да ти говори за потъването на един ферибот в едно норвежко езеро превозващо НЯКОЛКО ЖП ВАГОНА ПРЕВОЗВАЩИ ВАРЕЛИ С ТЕЖКАТА ВОДА ???? и не са били 5 кубика профан см отан,а няколко ВАГОНА И АКО БЯХА МИНАЛИ НА ДРУГИЯ БРЯГ ХИТЛЕР ЩЕШЕ ДА Е ПОБЕДИТЕЛ...Аз като ти казах да вземеш да се ограмотиш общокултурно ти плещиш глупост след глупост...Хитлер го е болял гура дали електроенергията от ВЕЦА където е добита тежката вода е ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА,ама ти си си туп пръстак

    Коментиран от #158

  • 157 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #155 от "pbdan":

    Вярно че съм сбъркал за формулата и кво от това

    Коментиран от #161

  • 158 pbdan

    0 3 Отговор

    До коментар #156 от "Хайл":

    Тя атомната бомба така става. Забъркваш урана нарязан на ситно с тежка вода и готово. Фюрерът е победител. И аз малко да се посмея.

    Коментиран от #160

  • 159 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #154 от "pbdan":

    Какъв камион те гони след като е потопен ФЕРИБОТА С ВАГОНИТЕ КОЙТО Я ПРЕВОЗВАЛ
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #157 от "Хайл":

    Ами нищо, научи я вече. Не разбра ли, че Хитко е използвал енергията защото е в ИЗОБИЛИЕ, а не защото ще я плаща или е еко? Примерът ми беше, че и тогава и сега Норвегия има евтина и големи количества енергия от ВЕЦ.

    Коментиран от #162

  • 162 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #161 от "pbdan":

    Тесльо до сега блещеше едно сега пак се обърна,като фурнаджийска лопата си-ако не е на твоето гледаш да се нагодиш🤣🤣🤣🤣от теб освен някоя и друга простотия друго може ли да прочете човек🤣🤣🤣🤣 с кой нож нарязваш урана за бомбата,ползваш ли олио или зехтин 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #164

  • 163 Гост

    3 0 Отговор
    СО2 политиката си е само политика. Азотните окиси са доста по-страшни за хората, но никой не говори за тях. Въглерод, че въглерод.

    Коментиран от #165

  • 164 pbdan

    0 2 Отговор

    До коментар #162 от "Хайл":

    Ти си опериран от чувство за хумор въпреки, че демонстрираш смях с емотикони.

    Коментиран от #166

  • 165 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #163 от "Гост":

    Ами като има промити мозъци като тесльо и гаджето му грета много по-съществени работи ще се пропускат като недохранването и болестите,детския труд и още много
  • 166 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #164 от "pbdan":

    Ти си бил хумористичен ли🤣🤣🤣🤣🤣бъркаш ГРОТЕСКАТА С ХУМОРА МЪШКИ...то не е много учтиво от моя страна да се базикам с болни мозъци ама като не се усещаш си си виновен само ти
  • 167 Дрън-дрън

    0 4 Отговор

    До коментар #141 от "Госあ":

    Само празни приказки, ето какви са фактите:

    Действащите атомни реактори в света са 413, като общо 32 страни разполагат с ядрени мощности. Това показва Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR), цигиран от БГНЕС. Той се изготвя от неправителствената организация World Information Service on Energy.

    През 2019 година ядрената енергия е покривала 10% от нуждите от електричество в света. Този дял е бил най-висок през 1996 година – 17.5%.

    По-голямата част от реакторите са построени между 1968 и 1986 година в Европа, САЩ, страните от бившия СССР и Япония. Средната им възраст е 31 години.

    Ядрените реактори са най-много в САЩ. Страната разполага с 94 реактора в експлоатация, които задоволяват 20% от нуждите от електричество. Повечето реактори са пуснати в експлоатация преди 1985 и само един – през последните 20 години.

    През 2013 година започна изграждането на два нови реактора. Те изостават от графика, но трябва да влязат в експлоатация през следващите няколко години.

    Бъдещето на ядрената енергетика в САЩ обаче е несигурно. Въпреки, че са разработени концепции за ново поколение реактори, под въпрос е дали те един ден ще могат да произвеждат електричество толкова изгодно, колкото възобновяемите източници. В САЩ няма хранилище за радиоактивните отпадъци - те се съхраняват в електроцентралите

    Коментиран от #170

  • 168 Дрън-дрън

    0 3 Отговор
    Класацията за най-много нови реактори, построени в последните години, се води от Китай. Само през последното десетилетие към мрежата са включени 37 реактора, а още 17 се строят. Но въпреки това и Китай залага все повече на възобновяемата енергия за сметка на ядрената.

    Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019 година 71% от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света – държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030 година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори.

    Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022 година.

    Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980 година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. След това има многократни опити за рестарт на проекта, а през 2014 година правителството приема план за изграждането на нови реактори.

    Първият трябва да се включи към мрежата до 2024 година, но засега така и няма инвеститор, който да иска да произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология.
  • 169 Дрън-дрън

    0 3 Отговор
    Като гледаш какво се случва по света, къде набута Япония като държава с много ядрени мощности? Логично е да си отворят работещите атомни централи докато им изтече жизненият цикъл, но няма да строят нови реактори. Засега само Китай строи много нови реактори, но най-много залага на възобновяемата енергия. Япония вече е страна на изгряващото слънце и залязващите технологии. Просто тръгна в грешна посока от която ще е трудно да се върне.

    Коментиран от #174

  • 170 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #167 от "Дрън-дрън":

    Да не забравиш да им долееш норвежка тежка вода на реакторите за да са още по-екологични
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣ако не ти стигне има един камион опел блиц с 5 кубика на него🤣🤣🤣🤣🤣
  • 171 Разбира се

    0 2 Отговор

    До коментар #143 от "Госあ":

    А токамак вече работи от десетилетия нали? За него също от десетилетия има огромни договори и термоядрен синтез беше бъдещето на енергетиката заедно с водорода? Какво се случи за толкова десетилетия?

    Тесла започна с батериите преди 15 години и света вече преминава към тях безвъзвратно. Както в транспортер така и в енергетиката. Тотално обърна парадигмата за централизирано производство в огромни съоръжения и преносът на тази енергия на стотици и хиляди километри. Енергията вече започва да се произвежда максимално близко до нейното потребление децентрализирано и без Монополи и олигополи. Всеки който има покрив над главата, може да си произвежда енергията и дори да я връща в мрежата. Енергетиката никога вече няма да е такава каквато беше.

    Коментиран от #176

  • 172 Жгмъц

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "TSLA®":

    Южноафрикански фантасмагории ръйш ли
  • 173 Веднъж поне отговори

    0 3 Отговор

    До коментар #148 от "Госあ":

    Как така производството на 4 пъти повече ток за изминаването на 100 километра с водород от електролиза, в сравнение с директното зареждане на батерията на електромобил е по-екологично?

    От Примера в края на статията :"Ако електрическият автомобил се зарежда само от въглищни електроцентрали, той ще отделя 4.1 тона CO₂ годишно, а бензиновият автомобил - 4.6 тона."

    Значи че за година ще трябва четири пъти повече ток за електролиза на водород. Тоест водородния автомобил ще е около четири пъти по-мръсен от бензиновия и електрическия. 16 тона годишно при 11 тона въглероден отпечатък за производството на Тесла модел 3 и 7 тона въглероден отпечатък за производството на Toyota corolla. Отново си скаран със сметките.

    Коментиран от #185

  • 174 Чук

    2 0 Отговор

    До коментар #169 от "Дрън-дрън":

    Как говорит наш форогой шеф - когда человек олиго это надолго!)))))
  • 175 Японци сър

    0 3 Отговор

    До коментар #150 от "Госあ":

    Карлос гон за разлика от японците, можеше да види къде е бъдещето на автомобилната индустрия, но японците са коне с капаци. Те все още вярват в светлото бъдеще на водородните леки автомобили, а още малко дори и товарните няма да имат водородно бъдеще, ако се помотат. Към момента имат 5-10 години, преди бактериите да завземат напълно и тежкотоварния транспорт.

    Коментиран от #178

  • 176 Не я искам

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "Разбира се":

    Е то там е заровено кучето да я връща, ще я връща ако някой я иска. Иначе режеш кабела към трансформатор и си ти.
  • 177 Дрън-дрън

    0 3 Отговор
    Не я искат монополистите, защото всеки допълнителен киловатчас създава излишък и сваля цената на енергията надолу. В Германия например са вдигнали ръце, защото при много вятър и слънце цените на тока на борсата падат близо до нулата, а понякога са дори отрицателни.
    Ти като клиент не би ли искал ток на такава цена от някой от съседите ти? Дори това да ти се струва научна фантастика, вече е факт на някои пазари и ще си проправя път в световен мащаб. Разбира се заради нашите монополисти, от тази идея ще се възползват децата и внуците ни. За нас ще си остане да си произвеждаме ток само за нашите домакинства, като включваме ограничителя на инвертора да не връща излишното в мрежата, защото вместо да го отчитат като върнат и да ни плащат пари, те отчитат върнатата енергия като потребена и трябва да я платиш. Тоест те на казват, че им подаряваш енергия.

    Коментиран от #179, #180, #183, #187

  • 178 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #175 от "Японци сър":

    Ти си напълно луд. Това ще ти отговоря. Ако искаш по дълъг отговор подобен на твоите мога да копирам и поставя част от някоя приказка. Искаш ли ?
  • 179 Не го искам

    2 0 Отговор

    До коментар #177 от "Дрън-дрън":

    Еми направете си комуна със съседите и се отделете къде е проблема? Аз не искам да мисля за простотии. То остава и да фалираме електроцентралите и после да се чудим от къде ни е дошло. То така ставало всеки ще връща когато му скимне и ще продава на колкото му скимне. Виж го ти на гърба на бедния човек бизнес ще прави още една маймуна на клона. Да не се счупи?

    Коментиран от #182

  • 180 Крокодилски сълзи

    1 0 Отговор

    До коментар #177 от "Дрън-дрън":

    Пада на нула ама те си вземат субсидията и не им пука за колко го продават. Нали и тука беше така гарантират ти 80 ст за кВч ако го продадеш за 20 вземаш от държавата 60 тоест от тебе, ако го продадат за 0 вземат 80 от държаеата. То така и баба може. Ама като излязоха на пазара крокодилски сълзи.
  • 181 Ти можеш ли да четеш?

    0 2 Отговор

    До коментар #109 от "Хайл":

    "А ти докажи че на тоя рамер дето си го писал има панел по-мощен от 120 вата.и с панелите не си на ясно...аз нямам тесла ако това е според теб дефиницията за кола а за тежката вода и норвегия пишеш единствено ти без дори да си ходил там...между другото в Норвегия горивата и тока са едни от най-скъпите в европа"



    Дал съм ти моделът на панела и неговата мощност. Спокойно можеш да провериш в google какви са му размерите и дали има такъв панел. Sharp 445Wp NU-JD445 Mono Размери2108х1048х35мм

    Какво има да ти доказвам като съм ти казал размера? Ако твърдиш, че те лъжа, кажи истинския размер или мощност?

    Три киловата фотоволтаична централа с такива евтини панели заемат 15 квадрата. Да има и по-ефективни панели, но са по-скъпи.

    За 2 милиона автомобила, ще трябва да се изградят 6 гигавата фотоволтаични централи, които ще струват 6 милиарда лева - горе-долу колкото досега са хвърлени в гьола Белене, който не произвежда нищо. Това е три пъти мощността на АЕЦ Козлодуй.

    Коментиран от #189

  • 182 Верно ли

    0 1 Отговор

    До коментар #179 от "Не го искам":

    Да не защитаваш монополистите, които ти вдигат тока?

    Коментиран от #184

  • 183 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #177 от "Дрън-дрън":

    Хехе да ти плащат пари, все едно аз да стоваря 100 тона фекалии в двора ти и да ти дам сметката за 1000 лв. Ама чакай ти не си го поръчал ааааа няма не искам аз ти го давам и точка трябва да го платиш, смешно е. Беден човек милиони сънува.

    Коментиран от #186

  • 184 Не го искам

    2 0 Отговор

    До коментар #182 от "Верно ли":

    Е вдигат го заради тарикати като теб, имаше един мало умник дето искаше да му купувам тока за 80 ст кВч!!!! Вземат си субсидии, после държавата да купува скъпия ток а тока от АЕЦ да ходи в чужбина. Такива тарикати като теб вдигат тока щото се редят на клона и ни мислят за маймуни.
  • 185 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #173 от "Веднъж поне отговори":

    Преди беше ЩЕ сега мина на АКО...ЩЕ СЕ ИЗЦАПАШ С ТУЙ АКО...АКО не стане така както ти се иска да стане ще се разкаяш ли публично??? Кой ти каза че бензинов/дизелов двигател ЩЕ изгорят ГОРИВО СЪС 4.6 ТОНА СО? Ти правиш ли сметка колко бензин или дизел е това???? Това са 50 000 литра гориво-50 ТОНА-тези 50 тона при разход 10/100 км колко километра са ОФЧА КРАВО Н ЕУКА

    Коментиран от #191

  • 186 Нежелани? Само така си мислиш!

    0 3 Отговор

    До коментар #183 от "Драг":

    В слънчеви дни електромерът на Марта Камерън от нюйоркския квартал "Бруклин" се движи назад. И за това има причина - на покрива на къщата й, построена около 1900 г., са инсталирани 18 фотоволтаични панела. Когато слънцето грее ярко, тя не може да използва цялото електричество и от консуматор се превръща в производител, чиято мощност се прехвърля към съседите й чрез електрическата мрежа.

    Този случай не е прецедент или някакъв пилотен проект. Десетки съседи на Камерън купуват и продават слънчева енергия един от друг чрез блокчейн платформа - технологията, която стои зад дигиталните валути. Процесите са автоматизирани благодарение на интелигенти измервателни и контролни уреди, както и на умната мрежа (smart grid) в района.
    С помощта на стартъп компанията LO3 Energy и дигиталните решения на Siemens жителите на нюйоркския квартал са основали Brooklyn Microgrid - умна електроразпределителна мрежа. Първите сделки между съседи, които нямат собствена слънчева система, и тези, които са произвели повече от необходимия им ток, се извършват през април 2016 г. Чрез блокчейн платформата на LO3 Energy - TransActive Grid, всяка енергийна транзакция е документирана и осчетоводена автоматично, като потребителите имат пълна гаранция за невъзможността данните да се манипулират - една от основните характеристики на блоковите вериги.

    Коментиран от #188, #197

  • 187 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #177 от "Дрън-дрън":

    В германия като идеш в магазина ти ПОДАРЯВАТ 2 ЧАНТИ С ТОК,ЩОТО СА ВДИГНАЛИ РЪЦЕ И НЯМА КВО ДА ГО ПРАВЯТ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣ТОЛКОВА СИ Т ЪП ТА ЧАК СИ ВДЛЪБНАТ

    Коментиран от #190

  • 188 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #186 от "Нежелани? Само така си мислиш!":

    Познаваш Марта Камерън ли ?????????? За втори път убиваш кон с лопатата 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 189 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #181 от "Ти можеш ли да четеш?":

    Имам панел samsung c755/ 930sch zad en wh0D c341 с размер 50 на 25 см с мощност 750 вата и давам на Марта Камерън ток да си върне електромера 🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #193

  • 190 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #187 от "Хайл":

    😂😂😂 те затова със зъби и нокти довършиха потока 😂 ама както си се смеем, Тея т'панари си прибират паричките. Визионери, като оня мишок у куфара дето го изнесоха хахахаха хахахаха

    Коментиран от #192

  • 191 Кога ли си можел да смяташ?

    0 2 Отговор

    До коментар #185 от "Хайл":

    Я сметни колко тона СО2 отделя баничарката на Дизела с неговите 100 хиляди километра при строго пожелателните 150гр СО2/км. По мои сметки 15 тона годишно и 75 тона от като я е купил.

    Производството на Тесла модел 3 отделя 11 тона.

    Коментиран от #194, #206

  • 192 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #190 от "Госあ":

    Абсолютно 👍😄
  • 193 Трол та дрънка си

    0 1 Отговор

    До коментар #189 от "Хайл":

    С тебе нормален разговор не може да се води, дори елементарно казване на два размера - ширина и дължина.

    Коментиран от #195, #196, #199

  • 194 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #191 от "Кога ли си можел да смяташ?":

    Кой ти каза че баничарка дизел отделя 150 грама???? Отделя 63-63 щом е с adblue,без него е 70-73 грама...дай статистика,дай данни,дай клиповете в ютуб,стига само си ЛЪГАЛ ЕФТИН ЛЪЖЕЦО

    Коментиран от #198

  • 195 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #193 от "Трол та дрънка си":

    Ти нещо нормално казал ли си? Нещо вярно да си казал? ЕФТИН ЛЪЖЕЦ
  • 196 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #193 от "Трол та дрънка си":

    И като не ти харесаха размерите 50/25 см знаеш ли че ме заболя гура 🤣🤣🤣
  • 197 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #186 от "Нежелани? Само така си мислиш!":

    Именно де и аз това казвам не разбра ли. Коопериране се няколко съседа режете кабела към трансформатора и имате пълна свобода.

    Коментиран от #203

  • 198 Ти да видиш!

    0 2 Отговор

    До коментар #194 от "Хайл":

    Коя е тази баничарка с евро 8? Всички се чудят как ще покриват евро 7 през 2025 година, а ти вече говориш за евро 8 с още по-ниски емисии на автомобил произведен през 2015 година? Верно не си наред с главата!

    Дори в такъв случай, този автомобил би отделил 30 тона СО2 за тези километри и пак е по-мръсен от електричка. А такъв двигател НЕ СЪЩЕСТВУВА и не може да съществува, защото всички говорят за смъртта на ДВГ, ако се приеме евро 7.

    Коментиран от #200, #201

  • 199 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #193 от "Трол та дрънка си":

    Със теб какъв разговор може да се води-НИКАКЪВ-дават ти се РЕАЛНИ НЕЩА,ФАКТИ ДОКАЗАНИ ВСЯКАК И НАУЧНО И НА ПРАКТИКА ПРОВЕРЕНИ ти почваш да си изсмукваш разни небивалици от пръстите.Казах ти по нагоре-ЕЛЕКТРИЧКИТЕ ЗАГУБИХТЕ БИТКАТА С ДВГ В МОМЕНТА В КОЙТО ДВГ СЕ ОБОРУДВА СЪС СТАРТЕР/ЕЛЕКТРОМОТОР ЗА ПАЛЕНЕ,а последната фирма за електрички ФАЛИРА 1927 Г.мъск ако не са субсидиите ще прави ли електрички-НИКОГА,просто успя да измами правителството на щатите и в момента в който спрат субсидиите даже голям апарат за изкуствено дишане няма да съживи МЪРТЕЦА ЕЛЕКТРОМОБИЛ

    Коментиран от #204

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #198 от "Ти да видиш!":

    А коя е баничарката дизел дето гори 150 гр....име дай ЛЪЖЛЬО

    Коментиран от #205

  • 202 😂😂😂😂

    1 2 Отговор
    😂😂😂😂Мъска пак ви го б...! 😂😂😂

    Коментиран от #208

  • 203 Далече си от истината

    1 2 Отговор

    До коментар #197 от "Драг":

    Емисионно неутрална енергетика може да се постигне само с децентрализирано производство и РАЗШИРЕНИЕ на свързаността. Ако 10 автомобила в квартала искат да зареждат с мощност по 400 киловата всеки на цена 30 ст, 4 мегавата трябва да бъдат пренасочени към тях директно от фотоволтаичните панели от целия квартал, за да не се товари електропреносната мрежа, като се изключат бавните зарядни, които искат да зареждат на 10ст на принципа на търга - получава този, който плаща повече . За тази цел обаче трябва да се изгради smart grid. Това ще са новите Интернет и Мобилни мрежи. Но няма как да го разберете. Новите технологии са някаква мистерия за вас.

    Коментиран от #207

  • 204 Трол та дрънка

    0 4 Отговор

    До коментар #199 от "Хайл":

    От две години в Щатите Тесла неполучило и долар субсидия, но са най-продаваните електромобили, въпреки че на останалите марки им дават по 7500 долара субсидия. Коментирай трол?
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Драг

    4 0 Отговор

    До коментар #191 от "Кога ли си можел да смяташ?":

    Е те хората са го сметнали ти сега откри топлата вода. 150 кг на 1 кВч батерия. Тоест Тесла модел 3 с малката батерия повтарям малката батерия 8 тона отгоре. С голямата батерия е 12.5 тона. Един голф отделя около 100 г/км. Тоест за да се изравнят без да караш елката голфа трябва да мине 125000 км. Обаче тука не се включват емисиите за производството и транспорта на бензина, но все пак е пример. Ако обаче вземеш Ска с 100 кВч тогава сигурно отива над 150 000 км😊😊😊😊.

    Коментиран от #213, #217

  • 207 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #203 от "Далече си от истината":

    Е добре тогава кооперирайте се цял квартал и си одрежете кабела към енергото. Няма как да продаваш на енергото избии си тази тъпа идея от главата. Направете целият квартал своя мрежа кабели, панели, предпазители и се отделете от ЧЕЗ. Прав ви път, ще оживеем и без вас😊😊😊😊😊.
  • 208 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #202 от "😂😂😂😂":

    Пак ли драг? 😊😊😊😊. А ринга кога нали щеше да прави рекорд???? Оооо чакаме нови гуми😊😊😊.

    Коментиран от #209

  • 209 😂😂😂😂

    0 3 Отговор

    До коментар #208 от "Драг":

    Доставките за Европа са догодина. Очаквай рекорда. Но ще плачеш! Незнам тогава какво ще пишеш!

    Коментиран от #210

  • 210 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #209 от "😂😂😂😂":

    Ахааа такава ли била работата, ако не се продава в Европа не може да я закараш до ринга😊😊😊. Бре бре много беден тоя Мъск апък не отдавна тестове правеше там, сигурно тогава я продаваха в Европа, но сега я спряха😊😊😊😊. Колко си ограничен само.

    Коментиран от #211

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #211 от "😂😂😂😂":

    Отворко аз ли да платя да затворят пистата и да я тестват, ти не знаеш на кой свят се намираш. Нали после ще ревете че резултата не бил добър щото имало трафик. Айде лапай биберон и заспивай. Статията е за съвсем друго а не за драг комплексари, дето се дърпат по светофарите с майки с деца.
  • 213 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #206 от "Драг":

    За да ги олекотятТеслите ще им слагат в багажника дизелов генератор с 50 лт резервоар 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Според мен":

    И аз смятам, че истината в малолитражно двг + батерия.Има много причини колата да се нуждае от двг. В града на ток , на дълго смесено .
  • 217 Далече си от истината

    0 1 Отговор

    До коментар #206 от "Драг":

    Поне първото изречение на статията не прочете ли?


    "Електрическите автомобили в производството са с 32% по-вредни за околната среда, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене."

    Тоест трябва да се изчистят само тези 32% разлика, а не целия въглероден отпечатък на електромобила. След като това може да стане само за "В Норвегия обаче точката на равновесие се достига само след 14 000 км. В САЩ тази цифра е 21 700 км. Данните са от лабораторията Аргон в Чикаго." Очевидно твоите цифри са тотално грешни! Такива бяха в едно фалшиво платено "изследване" от преди години, когато бяха смятали производството на батерии с 80% въглищна енергия по технология от преди 20 години. Самите автори на това "изследване" го коригираха още на следващата година, за да си върнат доброто име.


    Забравяш също новата технология на Тесла за сух електрод, който намалява използваната енергия с 80% и преминаването на алуминиево шаси. За топене на алуминия може да се ползва чиста електрическа енергия, докато за производство на стоманата ще трябва да се ползва водород в най-добрия случай.

    Коментиран от #219, #222, #223

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "Далече си от истината":

    Хехе ти си пълен де бил какво ми даваш шасито от какво е произведено и как😊😊😊😊. Шасито си е шаси и за ДВГ и за електричка. Хората ти казват да произведеш Елка без батерия и ДВГ кола еднаква енергия. Батерията идва отгоре. Първо сметките са за малкият пробег на Теслата и второ са дадени измислените данни на Мъск за производство на батерии уж че използва 100 процента панели. Е да батериите на Мъск не са само произведени от него а засега главно от катл. Та искам да ми дадеш проучване лъжльо което да показва въглеродният отпечатък за производство на един кВч. Чакам те лъжльо. Аз съм написал 150 кг за 1квч. Дай твоята цифра лъжльо.

    Коментиран от #221, #224

  • 220 Ти да видиш

    0 1 Отговор
    Даже не схващаш идеята за децентрализация на енергийната система. Да не мислиш че милиони домакинства в Германия са "отрязали жиците" като са си сложили фотоволтаични панели за покривите?

    Или ще ги отрежат, като започнаха масово да инсталират и батерии?

    Ти дори и идеята за либерализация на енергийния пазар не схващаш и как се определят цените там, а щеш не щеш след 2 години излизаш на този пазар, защото плановата икономика на олигарсите приключва и домакинствата излизат на свободният пазар, независимо дали знаеш за какво става въпрос или не. Там цените на тока се сменят всеки час спрямо търсенето и предлагането. Така е от години, независимо дали го знаеш или искаш.

    Имаш ли дори и бегла представа каква е цената на киловатчас електрическа енергия в момента когато пече много слънце и фотоволтаиците произвеждат максимума си? А през зимата при най голямото натоварване цената беше 15 стотинки за киловатчас без ддс и други такси за пренос и разпределение.

    Идея си нямаш сигурен съм!

    Коментиран от #229

  • 221 Ти откъде взе цифрите?

    1 1 Отговор

    До коментар #219 от "Драг":

    Да не е от онова шведско проучване от 2017 година за което ти споменах? Е същия този институт си ревизира проучването след множество критики от целия свят заради фалшивите данни, които ползва като основа и даде реалните данни през 2019-та година. Ако напишеш в google :"New report on climate impact of electric car batteries
    A new IVL report commissioned" ще попаднеш на официалната страница на института и новото проучване, в което се казва :

    "Според нови изчисления производството на литиево-йонни батерии излъчва средно някъде между 61-106 килограма еквиваленти въглероден диоксид на произведен капацитет на батерията в киловатчас. "


    А малко по-надолу си признават грешката:

    "Текущите данни за климатичните емисии са по-ниски от тези в доклада за 2017 г., където средното е 150-200 килограма еквиваленти на въглероден диоксид на kWh капацитет на батерията."


    И казват, че въглеродният отпечатък за киловатчас ще продължава да пада!

    Коментиран от #236

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #217 от "Далече си от истината":

    Водород в производството на стомана?Нямаш абсолютно никакви знания как се произвежда стомана и какво гориво се използва.Ще разтопиш алуминий с ток от батерии или фотоволтаични панели на 32 март в сряда хахахахаха
  • 224 Шаси

    0 2 Отговор

    До коментар #219 от "Драг":

    А за шасито дори не се усещаш каква е разликата от това да загрееш до 700 градуса алуминий и стомана до 1500 градуса за да ги разтопиш, като разтопеният алуминий директно инжектираш в формата за отливане и получаваш готово шаси само с три такива машини.

    При стоманата имаш валцоване на ламарина, транспорт на ламарината до автопроизводителя, щанцоване и щамповане на стотици детайли на стотици машини обслужвани от стотици работници, заваряване на тези детайли от десетки и стотици работи. След това антикорозионна обработка, която въобще не е еко френдли и боядисване.

    Само загряването до два пъти по-висока температура вече е допринесло за два пъти повече въглероден отпечатък, да не говорим за последващите операции, които вече няма да се извършват в новите фабрики на Тесла.

    Това съчетано с 80% по-малко енергия за производството на батериите, може да изравни производството на новите Тесла модел 3 и У с производството на бензинов Голф като въглероден отпечатък.

    Коментиран от #226, #230

  • 225 Аааа не

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Случаен":

    Него няма да го слагаме! А сме го сложили, а се е оказало, че електромобилите са по-вредни от парен локомотив. А не за това е платено проучването.
  • 226 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #224 от "Шаси":

    Брей че подробно обясни технологичните разходи за единия и за другия автомобил. Защо тогава електричките са толкова скъпи?

    Коментиран от #228, #244

  • 227 Далече си от истината

    0 1 Отговор
    Ето ти домашна пещ за топене на мед, която се топи дори над температурата на топене на стоманата и се захранва от най-обикновен контакт. Самият ти сметна, че за разтопяването на 80 килограма алуминий са необходими 12 киловатчаса, ако си спомняш, което е 480 киловата мощност за осигуряване на непрекъснат процес. Една средна по размер зарядна станция на Тесла с 40 колонки инсталирана мощност 10 000 киловата е около 25 000 киловатчаса батери. Тоест само от заряда на батериите от малка зарядна станция, ще може да се топи алуминий непрекъснато в продължение на две денонощия.

    Чисти и прости сметки, които не са за прости хора! Които даже не се сещат какво трябва да сметнат за да проверят дали нещо е възможно или не. Както виждаш самият ти си направил тези сметки, но не се сещаш как да ги използваш!

    Коментиран от #234

  • 228 Засега

    0 2 Отговор

    До коментар #226 от "ттт":

    Нито батериите нито алуминиевото шаси са започнали производство. В момента се строят заводите и производството ще започне в началото на следващата година. Именно заради тези технологии се очаква евтината Тесла от 25 хиляди долара.

    Коментиран от #231, #232, #250

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #224 от "Шаси":

    Е нееееееееее ти си пълен оли гофрен пъъъъъълен!!! ДВГ няма ли шаси бе льо хман???? Каква е разликата между шаси на ДВГ и Елка де бил.
  • 231 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #228 от "Засега":

    Нека първо ги видим! Сравняваш съществуващо и несъществуващо и казваш, че несъществуващото е по-хубаво.

    Коментиран от #258, #261

  • 232 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #228 от "Засега":

    А в ДВГ колата не може да има алуминиево шаси де бил необразован, мисли малко защо ти е тази глава, каквото шасито на едната такова може и на другата. Разликата в емисиите идва от батериите другото е на кантар.
  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #227 от "Далече си от истината":

    Става въпрос да лееш 24 часа ,365 дни в годината,не само два дни.Само с фотоволтаици работещи по 4 часа в денонощието няма да се получи хахахахаха
  • 235 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 236 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #221 от "Ти откъде взе цифрите?":

    ОК нека да вземем това проучване на шведите и ще коригирам числото на 100 кг за 1 кВч батерия.
    75kwh по 100 кг равно на 7500 кг СО2.
    100 г на км тогава до 7500 кг става 75 000 км. Пак не е малко.Примерно ако караш средно 15 000 на година това са 5 години. Естествено в сметките не включвам ЦО2 за производството на петрола просто това са ориентировачни сметки, то и електричката ще се кара през това време.

    Коментиран от #239, #241

  • 237 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    ама по улиците и пътищата ще се диша чист въздух.. а в големите производства ще има филтри. АЕЦ?
  • 238 vataffproject

    0 1 Отговор
    Сумати стомана има в горивните автомобили, и после и рециклирането й..

    Коментиран от #247

  • 239 Turbo

    0 0 Отговор

    До коментар #236 от "Драг":

    Сложи и замърсяването при рециклирането на батериите.

    Коментиран от #240

  • 240 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #239 от "Turbo":

    Да това изобщо не го слагам защото нямам данни моите сметки са съвсем елементарни. Трудно се изчислява но накрая се вижда , че разликата не е много голяма. Най-голямото предимство се оказва чистият въздух в града. Определено за града ще има някакъв ефект от електричките, за съжеление най-добрият транспорт е общественият но ние нямаме такава култура а и такъв транспорт като Холандия примерно да облекчим положението си. В София дори и с метрото като че ли положението не е много розово.

    Коментиран от #243

  • 241 Ти да видиш!

    0 1 Отговор

    До коментар #236 от "Драг":

    А къде забрави въглеродния отпечатък на двигателя периферните системи, катализатор и скоростната кутия?

    Май не можа да схванеш статията. Tesla модел 3 има около 10 тона въглероден отпечатък за производство. Това са 30% повече от Toyota corolla, която има 7 тона. Тоест остава да изчистиш 3 тона. Хайде сега ми обясни, как това ще стане за 14 хиляди километра в Норвегия, ако си сметнали с твоите 100 грама на километър? Дали пък не са 200гр въглероден отпечатък на километър за всички консумативи включително горивото и неговия въглероден отпечатък за производство и транспорт?

    Коментиран от #242

  • 242 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #241 от "Ти да видиш!":

    Е аз на бавно развиващ ли говоря или на зрял човек?
    Първо твърдиш че елката имала шаси пък ДВГ нямала сега твърдиш че ДВГ има двигател пък елката нямала е ти буташ ли я? И елката има скоростна кутия макар и не е такава като ДВГ освен това има инверторен блок и т.н. всички проучвания са категорични въглеродният отпечатък на ДВГ и Елка за производвство са еднакви без да броим батерията. Оттам слагаш за батерията нещо аз слагам 100 кг за 1 квч и смяташ колко повече.После вече слагаш гориво и ток ако искаш добави и масло 5 литра на година то голяма рабаота :))). Филтри сложи много сложно да направиш филтри от хартия :))).Ако дребнавим така докъде ще стигнем. Хайде аз да почна еми зимата разхода се качва от 20 до 40 процента слагаш ли го!!! Еми всеки ден дори и без да използваш колата разхода пада с 1 процент слагаш ли!!!! Еми като зареждаш се губи и там до 1 процент и него не слагаш и т.н и т.н. Не може да сложиш всички неизвестни и да дребнотиш както ти е угодно дечко с биберон.

    Коментиран от #245, #263

  • 243 Turbo

    4 0 Отговор

    До коментар #240 от "Драг":

    Единственото предимство на електричката е,че не замърсява там където се движи.Замърсява някъде другаде.Замърсяват там където се произвеждат батериите и електромобилите,там където се рециклират батериите и там където се произвежда тока от ТЕЦ.
    Защо замърсяването в големите градове е само през зимата? Сигурно колите с двг се карат само през зимата? Замърсяването на въздуха идва от ТЕЦ на въглища и битовото отопление на въглища през зимата.Електроджендърите набедиха колите с двг,че замърсявали с въглероден двуокис,а този газ не е опасен и се поема от растениета.Говорят за въглеродна неутралност,а забравят за азотните окиси,които са по опасни.

    Коментиран от #251

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #242 от "Драг":

    Хабиш си обясненията за деб ил аутист
  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Е това не го смятат

    0 1 Отговор

    До коментар #238 от "vataffproject":

    Само за топенето на стоманата се отделят 2 тона въглероден диоксид за тон стомана.

    Tesla ще е първата която отлива шасито от алуминий и вероятно за следващите десетина години ще е единствената. Само от това ще се пестят няколко тона въглероден диоксид за производството на автомобил. Вероятно ще я последват, когато започна да се плащат въглеродни емисии дори за производството на стоки, както сега за производството на ток от Въглищните централи.
  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Драг

    1 0 Отговор
    Ето един клип където момчета обяснява много точно нещата като за по бавно развиващи се. Човека си го казва двете коли имат еднакъв въглероден отпечатък разликата е в батерията. Освен това той също слага 100-150 кг за кВч. И много ясно обяснява че дори в наши дни производителите на батерии крият и не казват ясно колко е точно. Но хайде аз се съгласих и вземам 100 кг за кВч само мир да има.

    Коментиран от #259

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Елементарно Уотсън

    0 2 Отговор

    До коментар #243 от "Turbo":

    През зимата има инверсия особено в софийската котловина е всички замърсявания стоят плътно до земята и не могат да се издигнат, затова смогът е най-голям през зимата и буквално се вижда какво дишаш.

    Коментиран от #255

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 254 Драг

    3 0 Отговор

    До коментар #250 от "Хайл":

    Вече евтината 3ка с малкият пробег е 40 000 долара базова цена. Към нея добавяш боя около 1000 долара също и доставка около 1500 долара и става 42500 цена преди данъци!!!! Там вече данъците трудно се смята щото различен щат има различни субсидии и данъци но за българия ще е около 50 000 долара примерно или в лева 83 000 лв. Е пак казвам който иска да дава 83 000 лева за кола и с малката батерия да заповяда, въпрос на избор. И пак питам има ли застраховател в България, който да направи каско на тесла с доведен сервиз?

    Коментиран от #260

  • 255 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #251 от "Елементарно Уотсън":

    За инверсията е ясно.Питам замърсяването през зимата само от колите ли се получава?Махаме колите с двг от големите градове.Въздухът ще се изчисти ли през зимата?Май няма,докато не се спре с горенето на въглища и боклуци от ТЕЦ и домакинствата.

    Коментиран от #257

  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 Разбира се ще се изчисти

    0 2 Отговор

    До коментар #255 от "Turbo":

    Тецовете не са проблемът, А решението. Спецовете в градовете са на газ, а не на въглища. Ако всички минат на парно и климатици, въздуха в градовете ще се изчисти, защото при горенето на газ се отделя само въглероден диоксид, без серните съединения и азотни окиси като въглищата. Разбира се като при всяко горене се отделят азотни окиси, но те са в несравнимото малки количества отколкото при горенето на въглища. Доказателство са газовите печки за отопление, при които единствената опасност е да изгорят кислорода в стаята. А при газовите печки няма комин и горенето става директно в стаята.

    Коментиран от #265, #269

  • 258 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #231 от "ттт":

    То от години се чакат да ги направят и още са макет без мокет.до вчера КУПЕТО ЩЕШЕ ДА СЕ ЛЕЕ С ПРЕСА,ДНЕС НЕ Е КУПЕТО А "ШАСИТО" утре ЩЕ СА САМО НОСАЧИТЕ....ТРУДНО Е ДА ОБЯСНИШ НА Д ЕБИЛ КАКВОТО И ДА Е
  • 259 Дрън-дрън

    0 2 Отговор

    До коментар #249 от "Драг":

    Научи го този английски. Момчето казва, че различните производители имат различен въглероден отпечатък от 30 до 300 килограма въглероден диоксид за киловатчас батерия. В кой участък от този диапазон смяташ че се намира производството на батерии на Tesla?

    Как мислиш че ще се движи производството на батериите във времето -замърсяващо ли ще става или тези килограми ще намаляват с изчистването на енергийния микс благодарение точно на тези батерии?

    Ако един гол наистина имах 100 грама емисии на километър днес, колко ще са му емисиите след пет години? Аз залагам че ще са повече. Ако Тесла модел 3 в някоя държава днес има 50гр емисии за километър, колко мислиш че ще са емисиите след пет години? Аз залагам че ще са по-малко, защото микса ще се е изчистил от изкопаеми горива и с всяка година замърсяването за изминат километър ще намалява. Рециклирането на батерията също няма да става с днешния енергиен микс, а с микса след 10-20 години, когато ще е по-евтино чисто да се рециклира батерията, отколкото да се копаят минералите отново.

    Коментиран от #262, #266

  • 260 Хайл

    2 1 Отговор

    До коментар #254 от "Драг":

    Нормален човек не се занимава с глупости при това безбожно скъпи без нищо вложено в тях.кой застраховател е луд да направи каско за нещо което се САМОЗАПАЛВА НА МЯСТО И СЕ РАЗПАДА В ДВИЖЕНИЕ.

    Коментиран от #267

  • 261 Дрън-дрън

    0 2 Отговор

    До коментар #231 от "ттт":

    Всичко е съществуващо. Тестовото производство даже започна. До края на тази година се очаква да започнат продажбите.

    Коментиран от #268

  • 262 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #259 от "Дрън-дрън":

    Продължаваш да си вярваш на глупостите.кой ти каза че теслата е 50 гр на км? На мен ми каза мъск че е 650 гр,но да не ти казвам🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #264

  • 263 Не се прави на ударен

    1 1 Отговор

    До коментар #242 от "Драг":

    Никога не съм твърдял, че някоя кола няма шаси. Точно обратното - казвам че скоро стоманеното шаси на Тесла модел 3 ще стане алуминиево и с много по-нисък въглероден отпечатък, което още повече ще намали сегашната разлика от 30%.

    Ако вече има производители които твърдят за 30 килограма за производството на киловатчас батерия, колко ли ще се отделят при производството на новите 4680 батерии Tesla, за които се изразходва 80% по-малко енергия?

    Накрая да не се окаже, че още с производството е по-чиста?

    Коментиран от #271, #273

  • 264 Този е хубаво да го триете

    2 2 Отговор

    До коментар #262 от "Хайл":

    Още като му видите името. Освен глупости,заяждания обиди и откровени лъжи, друго не пише.

    Коментиран от #300

  • 265 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #257 от "Разбира се ще се изчисти":

    Е нали смятаме въглеродният отпечатък сега казваме той не е проблем съвсем обърка нещата, и всички сметки отиват по дяволите.

    Коментиран от #274

  • 266 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #259 от "Дрън-дрън":

    Ти го научи а не да го превеждаш в Гоогъл плай :)). После казва че е трудно да се прецени понеже производителите не си казват данните а Тесла казва занижени данни. Най-накрая стига до извода че е около 100-150 кг на квч. Хайде първо научи английският или си вземи някой да ти превежда и после коментирай, иначе става безмислено, и ходи си чети руски сайтове :))).
  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #261 от "Дрън-дрън":

    Пак питам ДВГ няма ли шаси? То не може ли да е от алуминии? То не може ли да се отлива? Питам какво общо има шасито когато сравняваш ЕЛКА с ДВГ?
    Питам и отговор от де били не ща :)).
  • 269 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #263 от "Не се прави на ударен":

    Пак питам ДВГто няма ли шаси? То не може ли да е от алуминии?
    То не може ли да се отлива?
    Какво общо има това с темата когато сравняваш ДВГ и ЕЛКА???
    Явно си функционално неграмоен и не знаеш разликата между кола с ДВГ и електромотор, съжалявам те :))).

    Коментиран от #275

  • 272 Turbo

    1 0 Отговор
    Иди в град Гълъбово и го обясни на хората дето дишат пушека на ТЕЦ Мариците.Кажи и на хората дето се топлят с въглища зимата,че ще им спреш отоплението.
  • 273 Петрол

    1 0 Отговор

    До коментар #263 от "Не се прави на ударен":

    Аз пък твърдя че произвеждам бензин без да влагам въглерод. Аиде сега да смятаме.
  • 274 Не се прави на ударен

    0 1 Отговор

    До коментар #265 от "Драг":

    Ти не питаше ли за чистотата на въздуха в градовете? Какво общо има това с въглеродния диоксид който не е замърсител? Можеш ли поне правилно да си формулираш въпроса?

    Въглеродния диоксид от зимата спокойно може да се изчисти през останалите три сезона от растенията, ако тогава не се генерират както въглероден диоксид, така и азотни окиси, серни съединения и други отрови които се бълват от въглищните централи работещи дори през лятото.

    И понеже идея си нямаш какво искаш, ще ти обясня, днес цените на тока днес въпреки многото слънце и вятър, са с 30% по-високи отколкото през зимата. Когато излезеш от регулирания пазар и започнеш да си плащаш тока по пазарни цени, или ще си сложиш фотоволтаици или ще се молиш някой друг да инсталира, за да паднат цените на тока.

    Точно това е причината голяма част от предприятията си инсталират фотоволтаици за собствено ползване. Цената само на тока без такси и ДДС е над 20 стотинки за киловатчас. Като добавиш и таксите отиват към 35 стотинки за киловатчас.

    Коментиран от #276

  • 275 Вече писах

    0 1 Отговор

    До коментар #271 от "Драг":

    Разбира се, че може и ти казах че след 10 години всички ще са последвали Тесла и ще отливат шаситата от алуминий. Но към момента другите ще си произвеждат дори електромобилите със стоманено шаси, защото все още не разполагат с тази технология. Колко пъти трябва да ти го повторя за да го разбереш? Не сравнявам електромобил с автомобил с ДВГ, а сравнявам Тесла и останалите автомобили, независимо с какво задвижване са. После не се чуди, защо всички се опитват да настигнат Тесла. Тя пак е с една крачка напред, защото вече се готви данък въглероден отпечатък за всички стоки и услуги. Той ще се налага в Европа дори за стоки внесени от Китай.

    Тогава Тесла ще предлага най-евтините автомобили и ще продължи да си увеличава продажбите средно с повече от 50% годишно.
  • 276 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #274 от "Не се прави на ударен":

    Аз какво съм питал :))). Аз коментирам темата а там ясно е написано въглероден отпечатък чети :)).
    Иначе за градовете аз съм също за ел кола тоест и хибрид може да свърши работа. Също и един добър градски транспорт. Темата е за въглероден отпечатък и всички сметки са направени за това а не замърсява ли ДВГ града то това е риторичен въпрос. Колко е процентно спрямо другите замърсители е друг въпрос и сметките в темата не са за това.

    Коментиран от #278

  • 277 Забравих да спомена

    1 1 Отговор
    Едно от изтритите ти мнения твърдеше, че АЕЦ Белене плащали ДДС, а аз нямало да плащам не се на държавата като продавам ток. Имаше и други бисери, но ги забравих. Само това за ДДС беше отчасти вярно, защото аз няма да плащам ДДС, а ще го плаща този който ползва тока. Държавата няма да изпусне да си вземе своето и ще начисли ДДС то дори върху таксите за пренос.

    А НЕК няма да пропусне да си начисли таксите за пренос, въпреки че по електропреносната система няма да е минал дори киловатчас от моят покрив до дома на съседите. Така че е монополистите няма да пропуснат да си вземат своето, дори да подаря тока на съседите. Наистина коментираш неща които не са ти ясни! Точно както си мислеше, че в момента това е по-евтин отколкото през зимата.

    Коментиран от #279

  • 278 Започни да правиш разлика

    1 1 Отговор

    До коментар #276 от "Драг":

    Въглеродният отпечатък не е замърсяване на въздуха! Той не променя качеството на въздуха в градовете. Въглеродният диоксид е парников газ, който създава климатични проблеми на глобално, а не на локално ниво.

    Всички тези мерки се взимат за да може да се ограничи вдигането на средната температура на Земята с по-малко от 2 градуса до 2100 ната година.
    Тоест Това е дългосрочна цел за следващите 80 години, а чистотата на въздуха в градовете е краткосрочна цел, защото в момента само заради тази причина умират по половин милион европейци годишно. Това е геноцид в пълния смисъл на думата. Геноцид който сами си причиняваме.

    Който няма нищо общо с въглеродния диоксид или въглеродния отпечатък. Това са два съвсем отделни проблема. Няма никакво значение къде ще се отдели въглеродния диоксид, но за сметка на това има огромно значение къде ще се отделят всички други гадости, които излизат от ауспуха и са реални замърсители и отрови.

    Коментиран от #280

  • 279 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #277 от "Забравих да спомена":

    Очевидни имам предвид Козлодуй не Белене. Да ДДС се плаща от крайният потребител, но ти трябва да платиш данък печалба и да си пуснеш данъчна декларация. И очевидно никой няма да ти иска мизерните квч дето я ги има я не щото ако си заявил за другата седмица да продадеш 20 квч пък не грее слънце кво правиш. Никой няма да се занимава с мижавите ти квч и капризите ти. Казах ти ако нямаш пари аз ще ти купя едни клещи да си отрежеш кабела към трансформатора после имаш пълната свобода да правиш каквото искаш.

    Коментиран от #281

  • 280 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #278 от "Започни да правиш разлика":

    Аз на няколко пъти казах ли ти че си функционално неграмотен а казах ли ти???
    Хайде сега вземи прочети статията или кажи на тате да ти я прочете и после ела коментирай.
  • 281 Капка по капка вир

    0 1 Отговор

    До коментар #279 от "Драг":

    Мизерните 10 киловата на покрив в Германия при слънчев ден произвеждат 10 гигавата колкото по пет атомни централи АЕЦ Козлодуй. Просто защото има над милион покриви. Точно Ето това не можеш да осъзнаеш! И тези 10 гигавата не трябва да се пренасят, защото се ползват локално в кварталите в които се произвеждат. Те предотвратяват работата на осем въглищни централи като ТЕЦ Марица Изток 2 които не работят по средата на лятото за да произвеждат ток за климатици за охлаждане. Все такива едни взаимовръзки които ти е трудно да направиш.

    Коментиран от #282

  • 282 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #281 от "Капка по капка вир":

    А когато няма слънце колко произвеждат а??? Или ще фалираме другите централи за да имаме ток само през слънчеви дни. Хайде режи си кабела сега и не се обяснявай. Не мога да си обясня аз като искам мои домати произвеждам си ги ям си ги и не се оплаквам, а ти само ревеш как държавата не ти купувал нещо. Еми прокараи си един кабел до съседа и му продаваи ток къв ти е проблема. Режи и неговият кабел и бъдете свободни като пеперуди.

    Коментиран от #283, #287

  • 283 ???

    0 1 Отговор

    До коментар #282 от "Драг":

    Абе аланкоууу, никой не ти говори за режене на кабели и свобода. Той ти обяснява, че по този начин ще се произвежда ток без да цапаме с тецовете. И защо да не продава ток като произвежда. Теца може да продава ама другите не можем така ли . Намери едни 35000 лева, инвестирай ги в малка веи до 30кв и ще продаваш и ти и дружеството е длъжно да ти го изкупува на преференциални цени. Пише го в закона. Чети вместо да руптаеш ганьо

    Коментиран от #284, #285

  • 284 Пазарна икономика, брат

    0 1 Отговор

    До коментар #283 от "???":

    Не е нужно да са 30 киловата и да е на преференциални цени. Достатъчно е да ми изкупуват енергията на пазарни цени без никаква надценка, стига да не ме карат да подавам документи все едно ще строя АЕЦ, защото в момента документите са абсолютно същите, независимо дали си сложил два панела на покрива или си направил фотоволтаична централа с мощността на АЕЦ Козлодуй.

    И между другото, последната преференциална цена която даваха за големи централи през 2017 година беше 17 стотинки за киловатчас, а за днес цените на борсата съм на 20 стотинки. Тоест на фотоволтаиците плащат по-малко, отколкото на въглищните централи и на АЕЦ Козлодуй.

    Точно защото се вдигнаха цените на тока, миналата година плащахме 2,5ст такса за зелена енергия, а тази година пращаме само по 0,5 стотинки. Догодина може и да не плащаме.

    Коментиран от #286

  • 285 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #283 от "???":

    Хехе то това ви е зора, тука имаше един де бил дето ме задължаваше да му купувам квч за 80 стотинки :))). Държавата била длъжна да ти купува памперси и тоалетна хартия солполанко ти къде се намираш???
    Точно заради тези преференциални цени ВЕИтата продават тока на 0 ст да 0 ст. Щото разликата до преференциалната цена се поема от държавата де бил. Тоест уж тока е 0 ст и не плащаш за ток но държавата го плаща по 80 ст а кои е държавата ако не аз???

    Коментиран от #288

  • 286 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #284 от "Пазарна икономика, брат":

    Абе как някой ще ти изкупи 1 квч и само когато ти е кеф ти нормален ли си? Все едно аз да отида на Кауфланд и да им продам 1 домат. Ама дори без да им казвам кеф ми е днеска отивам на касата и им казвам ето ви един домат дай ми 10 ст???!!!??! Чакай малко еми ако няма нужда от твоя квч тогава какво? Ясно ще подбиеш цената за да си го продадеш а после какво става мислиш ли с главата си? Тея големи централи като няма какво да правят тока през деня само вечер ли ще работят а или ти от покрива си ще даваш ток и на заводите? Айде разкарай се в комуната си щото заради майм уни като вас централите са на загуба и там целият български народ. Режеш си кабела и тогава правиш каквото си искаш.
  • 287 Те вече са фалирали

    0 1 Отговор

    До коментар #282 от "Драг":

    Ама ти не знаеш. Вече са на милиард загуби и ги увеличават. Обаче заради такива като тебе, като ги затворят няма да имате ток дори когато пече слънце или ще е адски скъп.

    Тогава все повече хора ще си инсталират фотоволтаици, защото колкото е по-висока цената на тока, толкова е по-рентабилно и си връщаш парите за по-кратко време.

    И да връщат и да не връщат в мрежата, фотоволтаиците ще намалят потреблението от въглищните централи. Единствената разлика е, че ако връщат, ще падне цената на тока, но щом желаеш скъп ток, това и ще получиш. Хората са казали внимавай какво си пожелаваш.

    Коментиран от #289

  • 288 Отново и отново си далече от истината

    0 1 Отговор

    До коментар #285 от "Драг":

    Колко пъти да ти обясняват, че от 2017 година насам токът от фотоволтаиците се изкупува на пазарни цени? Изключение правят само малки покривни централи, разрешението за които струва колкото самата централа и никой не се занимава с глупости, защото изкупуват стока на двайсетина стотинки, тоест което е в момента пазарната цена. Тази половин стотинка която ти взимат за "зелена енергия" на практика отива да покрие загубите на ТЕЦ Марица Изток 2.

    Коментиран от #290

  • 289 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #287 от "Те вече са фалирали":

    Фалираха заради такива като теб щото си мислят че като измамят държавните предприятия не мамят хората. Е няма как всички маи муни да се качат на клона. Произвеждаи си тока ползваи си го никой не ти пречи. Все едно да си направя кладенец и водата да я прокарвам през водомера и да си правя пари :)))). Много нагли станахте а също мога и да произвеждам чист въздух и да го инжектирам в атмосферата и ти да ми плащаш щото дишаш моят чист въздух:))). Като фалирате всички централи икономиката ни ще цъфне и върже, ще произвеждаме само в слънчевите дни а в мрачните ще си вземаме отпуска :))) колко си смешен и едновременно нагъл не е истина :))).

    Коментиран от #291

  • 290 ???

    0 1 Отговор

    До коментар #288 от "Отново и отново си далече от истината":

    Ама какво им обясняваш на тия дървени глави. Тях ги е яд ако купуват тока на комшията от фотоволтаиците, ама не ги е яд ако е от централата на един бивш лидер на партия. И да сравняват продажба на ел. енергия с продажба на домати е типично в техен стил.
  • 291 Раздвоение на личността?

    0 1 Отговор

    До коментар #289 от "Драг":

    Я да се разберем? Нали се беше загрижил за мръсният въздух който дишат в старозагорско покрай мариците, защото някой щял да си зареди електромобила през зимата? Но като гледам нямаш нищо против да дишат мръсния въздух целогодишно, при положение че може да не го правят поне през лятото? Предпочиташ дори през лятото да се източват язовирите? Държавата ако беше помислила, вместо гьол в Белене, можеше вече да има 2 гигавата вятърни централи с тези пари, а да позволи на който иска да произвежда и предлага евтин ток от фотоволтаици. Пак те питам откъде ще дойде стока когато затворят мариците през 2025 година? Мощности не се изграждат за година-две! В крайна сметка държиш да ползваш много мръсен и скъп държавен ток но не и евтин и чист но от фирми и граждани, така ли?

    Значи смяташ че е по-добре милиардите да се разпределят между шепа олигарси, които да ти определят цените, като създадат недостиг с простото спиране на един-два блока, отколкото тези милиарди да се разпределят направо между населението, като в същото време предлагат излишък от енергия който на конкурентен принцип да сваля цените?

    Понеже много напираш за доматите, представи си че само една държавна фирма може да ги произвежда и никой друг няма такова право. Познай какво ще им е качеството и цените, когато няма конкуренция, както сега е тока?

    Коментиран от #292, #293, #296

  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 Мунчо

    1 1 Отговор

    До коментар #291 от "Раздвоение на личността?":

    Че кой спира някой да направи фотоволтаична централа и да продава тока на борсата??? Аз не знам за такава световна конспирация или заговор, ти знаеш ли?

    Коментиран от #295

  • 294 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 295 Ти да видиш!

    1 1 Отговор

    До коментар #293 от "Мунчо":

    Я пробвай в България, да видим дали ще стане?

    Коментиран от #297

  • 296 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #291 от "Раздвоение на личността?":

    Обърка ме с Драг.Ако ти ползваш 1000 ника тесльо,това не означава,че всички го правят хахахаха
  • 297 Turbo

    2 0 Отговор

    До коментар #295 от "Ти да видиш!":

    Днес дневна смяна в медията ли си тесльо?

    Коментиран от #299, #302

  • 298 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 299 Почти позна

    0 2 Отговор

    До коментар #297 от "Turbo":

    Досега бях дневна смяна на шезлонга.

    Коментиран от #301, #303

  • 300 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #264 от "Този е хубаво да го триете":

    Теб трябва да те блокират направо щото всеки те знае какъв ЛЪЖЕЦ СИ...коя е тая фирма ДИЗЕЛОВА БАНИЧАРКА БЕ Т ЪПАКО...за теб има само 2 марки коли-с ДВГ И тесла..само г лупак може да твърди нещо което го НЯМА...те вашите още съжаляват че не те удавиха като бебе е легена...късно е да си поправят грешката....ВСИЧКИ ТИ СЕ ПОДИГРАВАТ...АБЕ ТИ ДА НЕ СЕ КАЗВАШ ГАЛИН?

    Коментиран от #304

  • 301 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #299 от "Почти позна":

    Излез от морето че едни кръвожадни тесли са се навъдили...ДЖИПОВЕ,КАМИОНИ
  • 302 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #297 от "Turbo":

    ДЕНОНОЩНА Е
  • 303 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #299 от "Почти позна":

    Да не слънчасаш?
  • 304 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #300 от "Хайл":

    Той ти говори за човек с ник Дизела.