Last news in Fakti

3 Август, 2021 13:03 7 034 34

Nissan GT-R с 1300к.с. срещу Lamborghini Huracan с 1200к.с. и болид от Formula 1 (ВИДЕО)

  • lamborghini-
  • huracan-
  • nissan-
  • gt-r-
  • formula 1

Ще успеят ли двете коли да победят състезателния автомобил? 

Nissan GT-R с 1300к.с. срещу Lamborghini Huracan с 1200к.с. и болид от Formula 1 (ВИДЕО) - 1
Снимки: YouTube

В едно от последните си видеа, CarWow ни представя изключително интересна надпревара с обща мощност над 3200 конски сили. В нея участват преработени Nissan GT-R и Lamborghini Huracan, както и състезателен болид на Red Bull от Forumla 1.

Nissan GT-R с 1300к.с. срещу Lamborghini Huracan с 1200к.с. и болид от Formula 1 (ВИДЕО)

Започвайки с италианската машина, тя разчита на 5.2-литров преработен V10 двигател, който генерира мощност от 1200 конски сили и максимален въртящ момент от 1240 нютон метра. Задвижването се предава към четирите колела, а трансмисията е автоматична.

Nissan GT-R с 1300к.с. срещу Lamborghini Huracan с 1200к.с. и болид от Formula 1 (ВИДЕО)

Представителят на Страната на изгряващото слънце разчита на по-малък V6 бензинов мотор, чиято кубатура е увеличена от 3.8 до 4.1 литра, а мощността е достигнала 1300 конски сили. Въртящият момент от 1290 нютон метра също се предава към четирите колела, а теглото е с близо 300 килограма повече от това на Lamborghini-то.

Nissan GT-R с 1300к.с. срещу Lamborghini Huracan с 1200к.с. и болид от Formula 1 (ВИДЕО)

Болидът на Red Bull от Forumla 1 се задвижва от 2.4-литров атмосферен V8 със 750 конски сили, които се предават единствено към задните гуми. Макар значително понижената мощност, то „формулата“ има предимство в теглото, което е едва 650 килограма.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    20 2 Отговор
    Скоро това ще е само мил спомен от миналото !

    Коментиран от #6

  • 2 Пурко

    22 6 Отговор
    Все още има ли някой да ги гледа тези мърльовци с най-измислените драгове?!?
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    27 0 Отговор
    След няколко години ще си мерят намотките !!!
  • 4 Ккк

    13 4 Отговор
    Бързайте да се надпреварвате докато не е дошъл оня с батериите..

    Коментиран от #11

  • 5 РЗС

    20 8 Отговор
    Пичове, вие висчките сте жестоко объркани парчета! Това е затворена писта, никой не може да те спре да си караш двг колата на нея и никога няма да бъде забранено, така, че тези спортове с тези коли никога няма да умрат. Хората търсят звук, мирис на гориво и вибрации, които допълват преживяването, а не звук на прахосмукачка, мирис на изпотен цеганин и вибрации като от пералня на високи обороти. И между другото когато такива двг коли станат рядкост, ще ви струва цяло състояние да ги карате на писта под наем. Така, че радвайте им се докато още можете.

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 6 Jacques Yves Moineau

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Пак ще правим драгове.. с електрички. А за кеф ще се пръскаме с парфюм с миризма на изгорял бензин. Аз лично предпочитам този с миризма на богата смес.

    Коментиран от #34

  • 7 Ккк

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "РЗС":

    Пич, тебе вече те е спряла параноята.
  • 8 Хо хо хо

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "РЗС":

    И как това ще стане като петролът е изчерпаем ресурс и количествата му намаляват с кво ще ги караш тия коли ще форсираш дишаш изпарения и тн.

    Коментиран от #17

  • 9 9555

    1 1 Отговор
    голфа май прегрява :)))))))
  • 10 Ти да видиш!

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "РЗС":

    Антиелектиците сте големи и аз не знам какво да кажа дали оптимисти или песимисти, защото зависи от гледната точка. Аз съм привърженик на електромобилите, и смятам че скоро ще завземат сериозен пазарен дял, но дори още утре този пазарен дял да стане над 50%, въобще и не се надявам някой да забрани движението на автомобили с ДВГ в рамките на моя живот.

    Особено пък в България. Не забравяйте че продажбата на нови автомобили с ДВГ в най-оптимистичния вариант ще настъпи през 2035 година, а никой няма да забрани движението им поне още 10 години. Та да те питам за какви забрани въобще говориш? Определено ще е скъпо да си купиш автомобил с ДВГ, а разходите по него още днес са по-големи отколкото за електромобил, ама кеф цена няма. Който си иска ще си купува и ще си ги кара. Никой не те спира и тебе, поне в хоризонт 2050 година, а в България и по-късно.

    Коментиран от #13

  • 11 Той вече е тук

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ккк":

    Оня с батериите. Ама просто не е интересно с него. Той вече си свърши работата като плашило и никой дори не си помисля да го бие, даже с такива напомпани до 1300 коня по-леки бегачки.

    Питахте защо са му толкова коне на един 7-местен семеен седан с полезен товарен обем почти колкото на Mercedes e класа комби? Ами точно затова - да покаже, че ерата на ДВГ вече е свършила и дори напомпани откровени спортисти на най-добрите фирми-производителки, не могат да бият на класически състезателни дисциплини един сериен семеен седан. Просто ги прави смешни с преднина почти секунда пред трите автомобила на клипа, да не говорим за серийни автомобили.

    Коментиран от #14, #15, #16, #19

  • 12 6A13TT

    3 0 Отговор
    Добре се вижда какво огромно предимство е 4х4, дори на тежък автомобил.
  • 13 РЗС

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш!":

    Еми чети коментарите, тия състезания са щели да станат история, драгове формули всичко, ама няма как да стане. Това казвам, че мото спортовете с двг никъде няма да ходят и ще ги има дълго време, затова няма да са история. Не съм анти електрик, а съм анти батерик! Батерията на днешните електромобили са пълна смешка и така ще остане за близките 50 години. Производството на батерия за ел кола замърсява колкото двг кола изминала 200к километра, а дори не сме заговорили за замърсяване при рециклиране. Още по-весело ще стане като минем на ел коли и няма толкова зарядни станции. А пък най-весело ще стане като разбереш, че ако всички изведнъж минат на ел коли, всичките централи взети заедно няма да смогват само за зареждане на колите. Трябва да се инвестрат супер много пари за зелена енергия, което ще вдигне цената на тока до небето. И от мафията с горивата ще минем на тази с тока. А в бг тока го вдигат всяка година без изключение. Ко ше прайм баче?
  • 14 РЗС

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Той вече е тук":

    Кое прави преднина от секунда пред това ламбо? 8.9 секунди е ламбото карано от журналист, а ако седне профи състезател как мислиш? Плейда, което е най-бързото е 9.08 секунди със сликове! А кога ще направят ел кола да бие top fuel драгстърите? 0-500км за по-малко от 5 секунди? А кое държи рекорда за най-бърза кола в света по суша, да не е с ел мотори и батерии? Имате още много краставици да рупат тия с батерииките. А ако искаш ускорението на теслата, може да отидеш във повечето увеселителни паркове дето имат люлки дет за 10 лева ще те засилят до 7g, нещо дет теслата ти ше сънува само.

    Коментиран от #18, #28

  • 15 Драг

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Той вече е тук":

    Драг класическа състезателна дисциплина🙂🙂🙂. Дето всеки гаражен майстор си прави от голф и от форд коли дето бият Тесла🙂. Когато биеш това Ламбо на писта аз ще си изям ушите.
    Иначе видяхме супер бегачката в клипа с пандата на наклона се сгромоляса като скала ужас и после скърц скърц скърц скърц срамба работа. Но иначе да вдига 250 от София за Перник🙂.
  • 16 Драг

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Той вече е тук":

    Я пак помисли, точно пред това ламбо дали ще направи секунда дори на единственият ви коз драг?
  • 17 петрол

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хо хо хо":

    Няма да изхабиш петрола, не се безпокой. Особено със увеличението на електрическите коли

    Коментиран от #20

  • 18 педала

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "РЗС":

    Човек който прави драг състезания всеки ден е "профи" състезател....
    Какво мислиш, че състезателите натискат педала по навътре ли ?

    Коментиран от #21

  • 19 асддса

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Той вече е тук":

    Пич, слушай сега:
    1. Седем местен ИЛИ обем колкото на Е класа. (или подобно на всеки друг голям седан)
    2. "Класически състезателни дисциплини" като кое, драг на 400 метра ли ? Ами други ? Писта ? Нюрбургринг ? Теслата била ли е М5/GT63 или още не ? Дай да видим сега с двойна мощност дали ще ги бие. А след като се справи това поршетата знаеш ли колко нагоре са още в списъка ?
    3. ВСЯКА кола независимо от двигател, електромотор със над 1000 коня прави същите/подобни времена като на тази тесла. От мощността е, не от тока.

    Коментиран от #25, #27

  • 20 хо хо хо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "петрол":

    Той вече е изхабен не е възобновяем източник.
  • 21 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "педала":

    Ахахаха абе ти имаш ли книжка въобще. Професионализма е в преквлючването на скоростите. Хаха Мале кви сте вие беее?

    Коментиран от #22

  • 22 Перце

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "РЗС":

    В колите с двоен съединител не е голяма философия, и аз мога да го направя. Обикновенно има някакви обороти на които се превключва около червената зона. Когато знаеш тези обороти просто натискаш перцето.

    Коментиран от #23

  • 23 РЗС

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Перце":

    Ае момче земи се успокой и не си пускай бързи и яростни, че стана големия шофьор и каскадьор от тия филми. Искам да те питам, ти неква представа имаш ли си кво са 1200 коня и още толкова нютона, тая кола на всяка скорост може да завърти гуми и да поднесе. Има камара клипове на такива кат тебе шофьори дет само натискат перцата на суперкарите и ги забиват по мостове и канавки. Пак ти казвам шофьора е поне 50% от правенето на рекорди, другото е колата и баланса й. А тоя журналист, ако се загледаш как кара, той е видимо уплашен от ускорението на колата и най-вече, че може да поднесе!

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Перце

    4 5 Отговор

    До коментар #23 от "РЗС":

    Глупости глупости глупости, как ще поднесе колата тя си има първо тракшън контрол после стабилизираща система. Драг е фасулска работа поднасят ако тръгнеш да завиваш тогава се иска маисторлък. В случая държиш волана, натискаш педала до ламарината и помниш числото на оборотите за смяна. Тези хора от клипа са го правили хиляди пъти и то с расови коли.
  • 25 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "асддса":

    Да, ама коли с ДВГ с такава мощност серийно не струват тези пари като Тесла! Колко ли струва това Ламборгини! А и то серийно не е с тази мощност, нали се сещаш!
  • 26 Хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "РЗС":

    Така е, но пича не тества за първи път! Той искара и рекорда при Ркмака за 8.62 секунди! Не се качва за първи път на кола!
  • 27 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "асддса":

    Лагуна Сека! С нов рекорд! 1.28 минути! Ако не си я чувал, премести се в Америка! Там за Ринга не са чували! На Ринга 7.23 минути НЕОФИЦИАЛНО време!

    Коментиран от #29, #31

  • 28 TSLA®

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "РЗС":

    Ако буталата бяха сила, можеха да засилят влакова композиция с над 600, обаче не са. Най-бързият влак на Земята се нарича MagLev. Ако взривовете бяха сила, нямаше най-мошното оръдие на Земята да се нарича "Релсотрон" - електромагнитният унищожител на американския флот, който изстрелва проектили с хиперскорост на нечувани разстояния. Кой смешен барут го може това? Един top fuel драгстер знаеш ли колко старта прави преди основен ремонт? 1 (един) - цифром и словом. После седмица пълно разглабяне и инспекция. Нищо не може да се мери със силовите полета. Най-малко бутала, бйели и сегменти.

    Коментиран от #30

  • 29 Драг

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хихи":

    Бягай от тука с тази лагуна дето обикаляш за 1.28 и никой не ходи на нея. Всички сериозни коли са на ринга като нямаш конкуренция какво очакваш. И стига с тези неофициални времена защото те се правят от мулета а не от производствената кола и попадат в друга класация. Теслата беше на ринга и се изложи точка. Също перфоеманс 3 и старият и новият беше на ринга и се изложиха точка. Другият път може да направи рекорд в задният двор на Мъск. То и аз държа рекорд за обиколко на гаража ми.

    Коментиран от #32

  • 30 Спутник

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "TSLA®":

    А ракетите със силови полета ли са?
  • 31 Драг

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хихи":

    Може ли да сте толкова противни???? Сега прочртох този рекорд на Лагуна сека е направен с модифицирана кола!!!!! Теслата не е била сериина. Само лъжи лъжи лъжи. Ама на ринга няма как да се лъжи🙂.
  • 32 Дрън-дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Драг":

    "
    И стига с тези неофициални времена защото те се правят от мулета а не от производствената кола и попадат в друга класация. Теслата беше на ринга и се изложи точка.

    Също перфоеманс 3 и старият и новият беше на ринга и се изложиха точка"

    Как точно се изложиха и кога? Какви официални времена постигнаха та се изложиха? Ще споделиш ли, че постоянно говориш за излагации на нюрбургринг, но времена не си дал? Представят се повече от задоволително, за автомобилите в класа си, въпреки високото тегло.

    Коментиран от #33

  • 33 Драг

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дрън-дрън":

    Аааа не така аз не казвам обратното ти гост ми говориш за рекорди и бла бла. Не забравяй колата е 1050 коня. Аз от първият ден казвам теглото има значение да електрото е по добро, но с това тегло не става. Трябват супер гуми, но дори и да ги намериш те няма да издържат дълго. Така че само казвам да се знае тази кола на Лагуна сека не е сериина модифицирана е у е със сликове!!!
  • 34 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Jacques Yves Moineau":

    Защо даде тази идея за парфюм на бензин ? Вече се считай за прецакан ! Такъв ще бъде пуснат в най скоро време !!!