4 Октомври, 2021 11:30 18 835 58

Шофьор на Tesla се подигра с петролната криза във Великобритания (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model 3-
  • криза-
  • великобритания-
  • гориво

Краткият клип на британеца бързо събра гневни коментари в интернет

Шофьор на Tesla се подигра с петролната криза във Великобритания (ВИДЕО)     - 1
Снимка: TikTok

Както най-вероятно знаете недостигът на шофьори след излизането на Великобритания от Европейския съюз предизвика огромна криза с горивата. От няколко дни дори известни личности като Роналдо не могат да се доредят до бензин или дизел, а дори и да го направят, максималното гориво което могат да заредят е на стойност от 30 паунда.

Собственик на Tesla Model 3, разбуни духовете и бързо набра популярност в TikTok след като направи подигравателно видео с участието на своя електромобил. Британецът с псевдонима im_tesla_ вече има над 60 хиляди харесвания и над 2500 споделяния на своето видео.

@im_tesla_

Petrol crisis in UK 🥵😱🤭⛽️ ##fypシ ##fyp ##petrolstation ##ukpetrol ##petrolcrisis ##tesla ##model3 ##funny

♬ original sound - wavawes

Кадрите показват как той държи туба за гориво и се отправя към близката бензиностанция на която видимо има опашка от чакащи. Когато се отправя към колонката, той се досеща, че всъщност шофира Tesla и няма нужда от гориво. Макар сюжета и действието във видеото да не са достойни за Оскар, то в коментарите под него можем да видим редица гневни коментари, но и доста такива които го защитават.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    42 23 Отговор
    а я с дачията сипвам нафта до горе 1 път и карам един месец

    Коментиран от #3, #50

  • 2 Ти да видиш!

    46 39 Отговор
    Отиде и опорната точка, че не можеш да носиш ток в туби. Оказва се че ако няма шофьор който да занесе голямата туба наречена цистерна до бензиностанциите, се създава проблем, голям проблем. За разлика от бензина, токът не се нуждае от шофьори и цистерни, а пристига до домът ти, по вече изградената инфраструктура. Всеки който има гараж или двор, може да си зареди директно от контакта без да му се налага да се реди по опашки на бензиностанцията.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Негра мотник,

    36 17 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    не се обаждай от коневръза. Тук става въпрос за автомобили, не за каруци.

    Коментиран от #4

  • 4 сектант

    30 20 Отговор

    До коментар #3 от "Негра мотник,":

    дачия е премиум кросоувър ГРАДСКИ и с едно зареждане изминава колкото 2 тесли взети заедно

    Коментиран от #46

  • 5 ТАКА И НИЕ ЩЕ ХОДИМ ДО

    35 7 Отговор
    „ТОПЛИВО” ЗА КЮМЮР КОГАТО ТОКА СТАНЕ 1000лв.КВ.ч😵

    Коментиран от #10

  • 6 Turbo

    58 19 Отговор

    До коментар #2 от "Ти да видиш!":

    Цените на тока вървят нагоре хахахахаха и скоро тесларите ще виете на умряло.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Скъп ама го има

    17 33 Отговор

    До коментар #6 от "Turbo":

    Токът може да поскъпне, но ще го има. А горивата хем поскъпват, хем ги няма. Виждаш ли колко са уязвими доставките? Толкова тривиална причина като липсата на шофьори може да блокира цяла държава. А токът може и на практика е доставян от съседни държави без намесата на шофьори и транспортни средства. След няколко години на високи цени, ще ви уврат главите и сами да си го произвеждате поне докато пече слънце. Само след три години ще викаш прав беше онзи. Или по-скоро няма да си го признаеш и ще казваш, че днес времената били други.

    Коментиран от #12, #14

  • 8 ЛУД

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ти да видиш!":

    .... ииии така докато не приключи държаванта субсидия и не стане както миналата зима в Тексас, където собственик се оказа че зареждането на колата му, както казахте в собственият му гараж, е платил 900 USD, а пък друг се е сдобил с месечна фактура на стойност 17 000 USD.

    А разбира се може да стане и както в Швеция, където правителството беше пускало официални изявления, домакинствата да се въздържат от ежедневното ползване на прахосмукачки, защото се претоварвала енергиината система...

    Коментиран от #11

  • 9 Да допълня

    10 11 Отговор

    До коментар #6 от "Turbo":

    Може би след години ще разбереш какво съм имал предвид от години, когато твърдях, че бъркате причина и следствие. В Германия има над милион фотоволтаични покрива защото цената на тока е висока и хората предпочитат сами да си произвеждат енергията когато могат, а не е обратното както си мислите, че цените на тока са високи защото има фотоволтаични покриви. Цените на тока и данъците винаги са били високи в Германия, още преди бума на възобновяемата енергия. Точно затова в момента цените на тока на енергийната борса са най-ниски в Германия.

    Коментиран от #24, #51

  • 10 гост

    12 12 Отговор

    До коментар #5 от "ТАКА И НИЕ ЩЕ ХОДИМ ДО":

    Кога тока стане не 1000 , а само 200 лева , ако стане де , хахах , всички , включително ти ще си сложат панели с батерия на цената на шестмесечната си сметка и ще кажат на енергото " чао доскиф " , хахахахах !! Даже може и без батерия , щото електричката ще им е батерията !

    Коментиран от #13, #25

  • 11 Ти да видиш!

    13 13 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУД":

    Ами така ще стане, като има дървени философи като тука дето си мислят, че тока идва от контакта и могат да си зареждат когато им скимне. Ако се бяха поинтересували колко ще им струва зареждането, надали щяха да заредят точно тогава, за да натоварят допълнително системата. Дори в България има часове в които цената на тока на борсата е три пъти по-висока отколкото я плащат клиентите, но на клиентите какво им пука - включват ме много консуматори точно тогава. Така ще бъде докато не им бръкнат в джоба за да се съобразяват. За щастие това ще стане след две-три години, когато изритат всички ни на либерализирани цени. Тогава човек сам ще реши дали загряването на бойлера да му струва 10 лв сега или 70 стотинки след час два.

    Коментиран от #15

  • 12 Turbo

    22 5 Отговор

    До коментар #7 от "Скъп ама го има":

    Помня миналата зима как го имаше тока в Швеция и Тексас и до къде стигна цената и с колко процента се вдигна цената хахахаха дизела и бензина поскъпват минимално с няколко стотинки.Ти си гледай в кристалната топка но нещо не ти се сбъдват прогнозите.Гига Берлин трябваше да заработи през лятото на 2022 г.
    Семи, Сайбъртрък и Роудстър кога щяха да се появят?

    Коментиран от #16

  • 13 Това би било най-голямата глупост

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Колкото и да ти е странно, свободата градира така - най-ниската степен е зависимост, после следва независимост, но най-високата степен е взаимозависимост. Тогава когато двете страни взаимно зависят един от друг. Няма смисъл да се откачваш от енергийната система когато можете да си бъдете взаимно полезни. Откъде ще черпиш енергия през зимата? Какво ще правиш с излишната енергия през лятото? Къде ще складираш енергията когато автомобилът ти е в движение? Отвързването от енергото е глупаво емоционално решение.

    Енергото в печели единствено и само от транспорта на енергия, а не от производството и. Тоест ти не си конкурент на енергото. На Енергото не му пука кой произвежда тока, стига той да трябва да се транспортира до някъде за да си получат комисионната. За тях е много по-изгодно да вземат същата комисионна като транспортират тока от твоя покрив до съседа ти, отколкото да го транспортират от другия край на страната, защото тогава трябва да платят и на НЕК за пренос на енергия.

    Коментиран от #26, #29

  • 14 Turbo

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Скъп ама го има":

    Гига Берлин трябваше да заработи лятото на 2021 година.Грешка при писането.
  • 15 ЛУД

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ти да видиш!":

    така-така, значи твърдеите, че например сутрин излизате с електрическият си автомобил, налага Ви се да навъртите доста километри за деня, а навън междувременно е зима, и понеже по-накоре цитирате фотофолтаици, които обаче в голяма част от зимният период "спят", та ползвали сте електрическият си автомобил с отопление и фарове, навън е студено, а това не се отразява никак добре на батериите. Твърдите че ако се приберете и имате 15-20% оставящ заряд ще чакате нощната тарифа след 22 ч. за да включите автомобилът Ви да се зарежда? А ако Ви се наложи да излезете по спешност ?

    Ще дам пример, наемал съм Spak, който бе наличен в блозост до жилието ми. Колата бе налична в системата т.е. разчитам че е с достатъчен заряд, на вън бе -14 градуса, до работата ми са 7 км, стандартно софийско задръстване, но отоплението работеше, след изминати 5 км. оставаха 14% заряд... ного неприятно усещане.

    Не съм за ДВГ ползващи гориво от фосилни изкопаеми, аз силно вярвам във водорода.

    Коментиран от #58

  • 16 Я си спомни прогнозите

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Turbo":

    Ако си спомняш казах, че заводът ще бъде построен по-бързо отколкото ще бъде издадено окончателното разрешително за строеж. Дали пък не познах? Също така казах че завода в Тексас ще заработи преди този в Берлин, въпреки че земята за него беше закупена почти година след купуването на земята в Берлин. Твърде вероятно е и затова да се окажа прав.

    А да ми припомниш какъв беше проблема в Тексас? Основният проблем не беше ли, че след кратко спиране на тока, взеха че замръзнаха газопроводите?

    А като спря тока и бензиностанциите не работиха?

    Коментиран от #20

  • 17 Тока

    11 4 Отговор
    В момента панелите са по-евтини на квадрат от РVC стъклопакет. Въпрос на година-две е да се монтират достатъчно за да сринат цените на тока. Затова беснеят и правителствата и монополистите, защото едните остават без акцизи и данъци, а другите без монопола си. Ще направят всичко възможно да удавят в бюрокрация и свръхрегулация ВЕИ инсталациите за лично ползване. Не им позволявайте и ще имате евтина и независима енергия.

    Коментиран от #18

  • 18 Решение има

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Тока":

    Казва се мрежов инвертор с лимитер. Този лимитер ограничава произвежданата мощност, ако производството е повече отколкото потреблението и не позволява връщане на енергия в мрежата. Тоест цялата инсталация се намира зад електромера, не връщаш ток в мрежата и следователно нямаш нужда от никакви разрешения.

    Ако някой светъл ден в далечното бъдеще режимът на домашно производство на енергия бъде променен от разрешителен към уведомителен, просто изключваш лимитера и инвертора започва да връща излишната енергия в мрежата за да и помага.

    Един такъв 3 киловатов инвертор в момента струва 840 лв. По-малко от мобилен телефон. Всеки може да си го позволи. Три киловата панели струват 2000 лв. - по-малко от 1000 литра гориво

    Коментиран от #33

  • 19 омъскаряване

    11 5 Отговор
    Теслаонърите никога не са блестели с акъл и нормално, щом не могат и колите да си карат и пакат робот да го прави ! Скоро обаче този джендърмен няма да е толкова щастлив, защото тази година Дядо Коледа няма да може да му достави специалната еротична играчка подарък, защото няма да има джуджета за шейничките и еленчета да дърпат! Ще му остане утешението да се топли на акумулатор! Така де, който се смее последен.....!
  • 20 Turbo

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Я си спомни прогнозите":

    Замръзнаха перките на ветрогенераторите.Природният газ не замръзва.При -160 градуса се втечнява,но да замръзне хахахахаха
  • 21 Емил

    6 3 Отговор
    До тук всичко е доре, но от какво ще живеят правителствата на тия дэржави след като отпадне акциза и данаците върху горивата? Очаква ви сметло бъдеще.
  • 22 Емил

    7 0 Отговор
    Фотоволтаците ще ги обложат като гераните в градината на дедо ти. Който живее на запад знае колко душа ти вземат от работа, а колите каквито и за са , те са за предвижване от работата ти до кревата и обратно.
  • 23 Емил

    8 1 Отговор
    И колко от писачите карат нови коли, а не 20 год ковчези на колела?
  • 24 Цената

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Да допълня":

    Хахахаха лъжльо цената на тока в Германия е висока имено заради фотоволтаиците. Щото разбраха че и да имаш фотоволтаици пак трябва да имаш базови мощности щото иначе криза. И сега имат едни дублирани мощности за които се плащат милиарди а стоят резерв и не работат. Да ни е честито на всички 300 лева ток за мегават. И това е само началото, тепърва цената ще расте като държавите изгубят приходите от акциза.
  • 25 Режи кабела

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Хайде де смелчага какво чакаш??? Режи кабела към енергото нали си много отворен, чакаме!!!

    Коментиран от #27

  • 26 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Това би било най-голямата глупост":

    И това какво ме интересува мен , когато сам си го произвеждам и сам си го "транспортирам" ??!!! Като си спестявам разхода поне за десетките хиляди чиновници и служители и на енергото и на "производителите" ??? Или сега ще ме убеждаваш , че огромния ТЕЦ или АЕЦ , дето само отпадъчното му гориво струва на квт 2-3 пъти повече от цената на квт на панела , а на ТЕЦ само таксите за емисии са десет пъти повече , ще ми го предложат по-евтино ?? Или енергото ще ми предложи 0 (НУЛА) лева за "пренос" ?? Хахахаха !! Без да броя , че няма да имам "дата" за плащане със лихви и глоби след нея ?? Айде ако обичаш с тия теорийки при дружките от Копринка !!
  • 27 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Режи кабела":

    Ами чакам тока да стане поне 200 лева , както обясних на дружката ти !! Щото той ме плаши със 1000 , хахахах !! Ама както гледам той ще ме изпревари , хахах !!

    Коментиран от #28

  • 28 Тарикат

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Е той вече е над 200 за Мвч така че режи. И без тоеа казваш че тока от фотопанела е с отрицателна цена какво ти пука просто режи жицата нали си голям тарикат? Поне твоята мощнодт енергото може да я даде на някой друг нуждаещ се.

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Това би било най-голямата глупост":

    Пак да обясним за такива като теб !! Цената на панелите в момента е ПОД 50 ЦЕНТА за ват или под 500 долара на квт !! При среден живот 20-25 години и 1400-1600 квт годишно производство цената за квт произведен ток излиза между 0,017 и 0,012 долара !! Или ПОД 3 СТОТИНКИ на квт !! И панелите продължават да поевтиняват , очакват поне 2-3 ПЪТИ надолу цена ! Само "преноса" от любимото ти енерго е поне два пъти по толкова !!

    Коментиран от #32, #36

  • 30 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Тарикат":

    Къде е над 200 , аз не съм фирма , нито купувам от борсата !! Регулирания ток още е под 15 ст средно , даже ако настроиш уредите за предимно нощна консумация излиза под 13 ст !!

    Коментиран от #31

  • 31 Регулация

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ахаааа регулирания😊😊😊. Ама НЕК и БЕХ има милиарди задължения заради евтиният ток. Викаш кво ти пука нали децата ми ще плащат. Болни хора, мислят като братята ни от маалата ден за ден затова сме на това положение.

    Коментиран от #34

  • 32 Режи

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Режи кабела де отърви се от тези гадни капиталисти, РЕЖИ.
  • 33 Откачи се

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Решение има":

    А защо трябва да си купуваш такъв лимитер??? Не е ли по лесно да се откачиш от енергото?

    Коментиран от #35

  • 34 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Регулация":

    Ми пак не е вярно !! Имат задължения щото крадат и не си събират дълговете от определени "клиенти" !! Така че да си сърбат супата !! Тецовете още преди 10 години знаеха , че таксите за емисии ще растат в пъти и ще станат непосилни , ама спаха зимен сън и никой не си мръдна пръста !! Щото още тогава ги бяха прежалили ! А и е смешно някой да си въобразява , че в 21 век ще караме на радневска кал , която още не мога да разбера кой обявява за "въглища" , боже опази !!
  • 35 А защо да се откачам

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Откачи се":

    И за тебе ли света е черно-бял? Правя каквото ми е изгодно. Днес например съм пропилял голяма част от произведеното, защото нямах много опции да използвам произведената енергия, защото ако бях пуснал климатика на топло, като се прибера довечера ще ми е жега, а ако го бях пуснал на студено, довечера щях да го пускам на топло, като си купувам енергията. Каквото е събрал бойлера, това е. През лятото използвах повече енергия защото климатиците работеха на студено .

    Довечера с какво щях да си светя, ако се изключа от енергото? А през зимата с какво ще се топля? Повечето от вас май не използват главите си по предназначение и говорят колкото да не заспят.

    Коментиран от #40

  • 36 На краставичар краставици ще продава

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Какво ми повтаряш думите за цените на панелите и производството при това с грешни цифри? Електроенергията излиза по-евтино отколкото си написал, а годишния добив за географското положение на България се върти между 1200 и 1400 киловатчаса.


    Само че пропускаш че това не е електроцентрала която да включваш и изключваш когато ти е необходимо, за да се откачиш от енергото. Аз не смятам никога да се откачвам колкото и да увеличава мощността на фотоволтаиците с времето и дори да добавим батерии за съхранение, когато стане рентабилно.

    Коментиран от #37

  • 37 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "На краставичар краставици ще продава":

    1400 квт годишно при 10 квт панели (което е под 5000 долара и 50-60 кв метра площ ) са 14 000 квт годишно или по 1100-1200 квт месечно !! При положение , че една еднофамилна къща по новите стандарти трябва да потребява не повече от 300 квт месечно , а един апартамент още по-малко ! Тоест остават едни 800-900 квт и за електрички , което значи 8-9 000 (ОСЕМ ДЕВЕТ ХИЛЯДИ) км месечно !!! Което е прекалено не за една , а за три коли в семейството !! Тоест тия панели са предостатъчни при всички положения и даже ще остава ток за продажба на комшиите примерно !!

    Коментиран от #38, #39, #53

  • 38 Не ми отговори на въпроса

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Ако в момента не бях включен към мрежата, как щях да си гледам телевизия и да си светя?

    Коментиран от #41

  • 39 Още едно въпросче

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Ако в момента имам фотоволтаична централа с мощност 100 киловата, на каква мощност ще мога да разчитам за да си включа климатика по това време на денонощието? По мои сметки, ако увелича сегашната мощност от три киловата, единственото което ще увелича ще са пропуснатите ползи, защото не връщам излишъка в мрежата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Не ми отговори на въпроса":

    Ми примерно като си ползваш Тесла Пауеруола  или каквато и да е друга батерия , включително любимите ви оловно киселинни акумулатори , заредени през деня от същите панели !! А още по-добре батерията на електричката ти , също заредена през деня от същите панели !! Понимаиш , товарищ , хахахах !!

    Коментиран от #42

  • 42 Дрън-дрън

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Отново говориш колкото да не заспиш. Нямам нито powerwall, нито електромобил, нито пък съм толкова прост за да си купя оловен акумулатор. Един такъв акумулатор има само 300 цикъла живот. Дори да струва само 100 лв, един цикъл ще ми струва 33 стотинки, при положение че тока от мрежата ми излиза 25 или 14 стотинки дневна/нощна. Това би било упражнение за глупаци.

    Коментиран от #43

  • 43 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Дрън-дрън":

    Абе да ти кажа ако бяха с по 300 цикъла , тия в любимите ви петролки , дето ги карате по "2 000 км всеки божи ден" трябваше да ги сменяте на всеки 5-6 месеца , хахах !! Пък те само гаранцията им е 3-4 години , а карат по 7-8 , че и 10 посвестните марки !! Та уточни се коя опорка сега ще държиш , че акумулаторите се скапват или че петролките така си гният по улиците , хахахах !!

    Коментиран от #48

  • 44 Ти осъзнаваш ли

    5 2 Отговор
    Че аз съм електрика? Хайде да не спориш с мен за електротехника. Един цикъл означава от напълно зареден до напълно разреден и след това пак напълно зареден. Колко пъти ти е падал акумулатора? При това ти говоря за тягови акумулатори , които позволяват много по-дълбоко разреждане без да се повредят, а не автомобилен акумулатор. При това ти говоря за 50% разряд за този брой цикли. Един автомобилен акумулатор не може да изкара и 20 броя цикъла 100%-0%-100% .

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 вес

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Тези с Дачиите са новите "голфаджии" на пътя
  • 47 Урко

    8 0 Отговор
    В първя момент си помислих, кара Тесла, за какво му е туба с бензин, решил е да я подпали и да се отърве от нея? в краят се сети, че и за това не му трябва бензин, Тесла може и да се самозапали ;)
  • 48 Фермер

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Разликата е че,в колата не го разреждаш и цикъла не се брои.Я си оставяй фаровете включени всеки ден,след като се прибереш да светят до пад на акумулатора до 10.7 в.да видиш колко ще изкара.
  • 49 Гост

    4 2 Отговор
    Аз пък ,искам да дам малко друг ъгъл, върху спора за автомобили на ток и съответно на бензин.Някой знае ли по дяволите,какво ще стане ,когато трябва, да се подмени тази пуста батерия ,когато жизнения и цикъл приключи,кой ще я подменя,кой ще я плаща и колко ще струва най вече на собственика и.
  • 50 Колчо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Значи толкова караш
  • 51 жжжжжж

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да допълня":

    за тока и бензина итн, се сещаме когато го няма. като мине една буря , нацепи стълбове и трафа.....и още зависи от начина на зареждане на ел колите....или като стоиш 2-3 дена и чакаш на КПП....идилия.
  • 52 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Тъпо, няма талант момчето
  • 53 някой

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "гост":

    Наясно ли си че една 100 ватова крушка харчи за 10 часа един киловат ?Смятам че ти сметка за ток не си плащал никога , нито имаш представа от къща и домакинство .

    Коментиран от #55

  • 54 Електричар

    3 1 Отговор
    Само да питам тези гъзари с електричките, когато всички имат такива коли и се приберат вечер и боднат щепсела, къде са тези централи и мрежи дето ще издържът това? Мрежата заминава, ток няма, а от там и водата спира, защото на доста места тя циркулира чрез помпи. И това е само едно, да не говорим за живота и рециклиране то на тези коли. Нещата са доста по сложни.
  • 55 Читател

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "някой":

    Трябва никак да не цениш парите си, за да ползваш масово 100 ватови крушки. Това е отживелица.

    Коментиран от #57

  • 56 Ха ха

    1 0 Отговор
    Супер си е няма нужда от гориво.
  • 57 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Читател":

    Идеята е че няма как нормално домакинство живеещо в къща да харчи 300 киловата .
  • 58 да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЛУД":

    Най си е добре на вода, Стенли Майер в щатите беше направил такава и тръгнал да обикаля страната с нея, ама за кутсус спрял да обядва в крайпътно заведение и 20минути по късно умрял от хранително отравяне, само той никой друг. Дошла линейка взели го а полицията вдигнала колата и всички документи и чертежи от работилницата му. Тесла след смърта му в хотелската стая влизат ЦРУ и ФБР не полицията и една записка не остава. Значи има начин за безплатни горива и електричество и то отдавана но...не е дошло времето на свободните граждани да се освободят от робството.