Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 11:04 2 272 8

Автомобилните части са поскъпнали с 44% през последните 8 години

  • автомобили-
  • автомобилни части-
  • поскъпване

Това сочи проучване на Германската застрахователна асоциация

Автомобилните части са поскъпнали с 44% през последните 8 години - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли за някого е тайна, че новите, а и употребявани автомобили стават все по-скъпи през последните години. Оказва се, че с вдигането на цените на колите, автомобилните части също поскъпват. Данните са на Германската застрахователна асоциация, според която цените на резервни части са поскъпнали с 44% от 2013 година насам.

Виновни за това до някаква степен са и производителите на автомобили, които патентоват различни части, за да не могат други компании да ги произвеждат. При замяна на такава част например е много по-трудно да се намери алтернатива направена от други компании, което от своя страна изисква купуването на оригинални части, които както знаем винаги държат по-висока цена.

Според данни на асоциацията, цитирани от Automobilwoche, всяка година цените на частите се покачват с около 6%, което дори да не звучи толкова много оказва огромно влияние с натрупването през годините. Според данните средната цена на ремонтите през 2020 година възлиза на 3100 евро, докато през 2013 година тя е била със 700 евро по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошко

    8 0 Отговор
    Разглобил съм 4 опела в гаража, нищо не купувам от никъде вече, като нещо се строши вада и слагам.
  • 2 Сатъра на Хана

    6 2 Отговор
    ЕДНА НОВ АМЕРИКАНСКИ МОСКВИЧ БЕШЕ 16 000 долара, СЕГА Е 20 000 ДОЛАРА ....
    ....С МАКСИМУМ ЕКСТРИ АВТОМАТИЧНИ СТЪКЛА И ОБИКНОВЕН КЛИМАТИК
  • 3 отстъпка

    8 2 Отговор
    Това е надценката.
  • 4 Ето и отговора на въпроса

    2 6 Отговор
    Антиелектиците постоянно питат защо цената на Тесла модел S не била паднала. Ето и една от причините. А другата причина е, че през 2013 година базовия модел беше с 60 киловатчаса батерия и един двигател, а днес базовия модел е със 100 киловатчаса батерия и два двигателя.
  • 5 Alex

    10 0 Отговор
    Намалете търсенето, предлагането ще се затапи и цените ще трябва да спаднат. Интересно е, че много нови дефектни автомобили се събират и "съхраняват", за да изгният или да бъдат смлени, но не се разглобяват и ползват за донори или да се предлагат на намалена цена и без гаранция, заради дефектите. Странно нещо са хущниците, най-отгоре на пиранидата, в опита си да увличат печалбите си и капиталите си. Рационалното няма нищо общо с подхода за още по-голяма кльопачка.

    Коментиран от #6

  • 6 Напълно вярно

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Alex":

    Сега разбираш ли защо автомобилните производители не искат да преминават на електромобили? Ще им секне хранилката!

    Коментиран от #7

  • 7 Някой си

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Напълно вярно":

    Точно обратното. С електричките правят една основа, един електромотор и една батерия. От там могат вече да сложат 15 различни купета отгоре и да ти продават 15 различни модела ей така, без съществени разходи. Затова всички се втурнаха да правят електрички

    Коментиран от #8

  • 8 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой си":

    Освем електромотора и батерията наясно ли сте какво представлява управлението на този двигател ? Това е втория възел по цена след батерията и е сложна силова електроника ! Мощността на двигателя се контролира от нея и не е шега работа при токовете които протичат там.