Last news in Fakti

12 Април, 2013 12:02 4 887 9

1.6 млн. евро за уникално Lamborghini

  • lamborghini-
  • heuliez

Месеци преди Lamborghini да попадне под контрола на Audi от Сант' Агата Болоньезе поръчват на френската компания Heuliez да изработи прототип на базата на Diablo. През есента на 1998 г. автомобилът е готов и заем място на щанда на марката на Парижкия автосалон.

Pregunta получава много висока оценка както от специалистите, така и от публиката, но така и не стига до серийно производство. Още в края на 1998-а новите шефове от Audi слагат край на всякакви нерентабилни проекти, което превръща френския концепт в последното Lamborghini отпреди ерата VAG.

Дизайнът на Pregunta е вдъхновен от реактивните изтребители. Каросерията има сложни форми, а специалното лаково покритие на авиопроизводителя Dassault е същото като на бойния самолет Rafale.

Суперкарът има цифров приборен панел, камера за задно виждане, GPS и "изтребителна" ергономия на салона.

Механиката е заимствана от Diablo, но системата за задвижване на четирите колела е заменена от класическо задно предаване с цел намаляване на теглото. Благодарение на по-ниската маса Pregunta е по-бърза от донора си. 12-цилиндровият двигател с мощност 530 к.с. позволява максимална скорост 333 км/ч.

За разлика от други прототипи с изложбено предназначение, Pregunta е напълно функционален суперавтомобил. Фактът, че съществува в един-единствен екземпляр, и може да се нарече последният "независим" модел на Lamborghini го превръщат в ценна колекционерска придобивка.

В момента уникалната Pregunta е обявена за продажба на сайта classicdriver.com. Според експерти цената от $2.1 млн. (1.6 млн. евро) изглежда напълно оправдана за толкова ексклузивен автомобил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo Panajotov

    1 4 Отговор
    grozilka!
  • 2 руснака

    1 3 Отговор
    сигурно има голяма стойност от към колекционери, но..... боже колко е грозна тази кола!!!!
  • 3 Naka

    2 1 Отговор
    Прилича на един от първите опити на г-н Пагани да създаде кола,когато е бил на 5 год. да речем!
  • 4 bobik zone

    1 1 Отговор
    прилича на pagani
  • 5 Кофти

    1 0 Отговор
    ОФ, много сте ми интересни обаче - как ще прилича на ПАГАНИ, като това излиза преди първият модел на Пагани да види бял свят? ПО-СКОРО ПАГАНИТО е копирало това!!!!!!!!!!!!
  • 6 тъпчо

    1 1 Отговор
    дизаѝнера е некадърник ..... ше го шитнат на арабите

    Коментиран от #8

  • 7 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ба то това не прилича на кола бе.... много е грозно
  • 8 Мадото

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "тъпчо":

    Просто е морално остаряла от към дизаин за времето си е била уникат,видя ли клипа 98-99
  • 9 александър мутев

    0 0 Отговор
    Красота