Last news in Fakti

1 Март, 2022 10:51 7 994 21

Какво се случва с вносните автомобили в Русия

  • автомобили-
  • продажби-
  • русия

Volvo спира продажбите, а китайските марки не доставят автомобили до дилъри

Какво се случва с вносните автомобили в Русия - 1

Шведските компании Volvo и Scania обявиха спиране на бизнеса си в Русия. Volvo временно не продава и не доставя нови автомобили в Русия, нито произвежда камиони в завода си в Калуга. Scania от своя страна още миналата седмица е ограничила доставките на камиони и резервни части, но това стана известно едва сега. В същото време някои дистрибутори продължават да работят, въпреки че не изпращат коли до дилъри.

За това, че Volvo и Scania са спрели дейността си в Русия, съобщи ТАСС. Говорителят на Volvo Бен Фулдс обясни спирането на продажбите и доставките като "потенциални рискове, свързани с търговията с Русия, както и санкциите, наложени от САЩ и ЕС". Scania коментира ситуацията по следния начин: „Не сме съобщили, че сме решили да спрем работата въз основа на ситуацията, тъй като всяка казана дума сега рискува да се превърне в допълнително гориво в конфликта и да раздуха кризата.

От руския офис на Toyota съобщиха, че заводът в Санкт Петербург в момента работи както обикновено – там се сглобяват на две смени кросоувърите RAV4 и седаните Camry. От Mitsubishi отбелязаха, че "към днешна дата и в момента" заводът работи по график, колите се изпращат до дилъри. Междувременно Ройтерс съобщава, че глобалният офис на японската компания обмисля спиране на производството и продажбите заради санкциите, но руското представителство уверява, че тази информация "не е вярна". Заводът на Nissan в Санкт Петербург в момента работи, но доставката на автомобили до дилърите не се извършва. „Въпросът за възобновяване на доставките се решава“, каза пред Motor представител на марката. "Ще продължим да разглеждаме ситуацията."

Ситуацията коментираха и представители на китайските марки. От Chery казват, че "логистичните партньори работят както обикновено, но покупките за дилъри са временно прекратени, докато изкупните цени не бъдат изяснени." Към момента няма ревизия на цената на дребно. Geely временно спря доставката на автомобили до дилърите "за оценка на икономическата ситуация, както и поради възникнали трудности в областта на логистиката". Представителството иска да провери цените на колите на склад от официалните продавачи. „Информация за промени в цените и възобновяване на доставките се очаква до една седмица“, подчертаха от компанията.

Ден по-рано стана известно, че заводът PSMA и марките, които са част от концерна Stellantis, работят както обикновено, а Volkswagen (Audi, Skoda, Porsche, Volkswagen, Volkswagen Commercial Vehicles, Bentley, Lamborghini и Ducati) е спрял доставки на автомобили до руски дилъри. Освен това дилърите не получават автомобили Jaguar Land Rover и General Motors (представени в Русия само от марката Chevrolet), а Daimler Truck AG преустанови сътрудничеството с KamAZ и спря доставката на компоненти за руски камиони. Както вече ви информирахме от Mercedes вдигнаха цените на автомобилите си с 20%, но заявиха, че въпреки информацията от някои медии, Mercedes-Benz не възнамерява да спира доставките на автомобили и резервни части за Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка

    17 4 Отговор
    Пристанище Черноморск е пълно с корейски автомобили - има една такава статийка долу ))))
  • 2 Госあ

    16 19 Отговор
    Хм японците си мислят, че с лоялност и дипломация могат да си уредят въпросите с дивите монголи. Колкото повече компромиси се правят с тях, толкова повече наглеят. Трябваше да бъдат първите със крайни санкции, а борсата в Токио, която все още е след тази на Ню Йорк, трябваше да удари рублата жестоко.
  • 3 Да, да

    10 1 Отговор
    Помислих си, че колите са получили код от ЕС да не се движат вече на руска територия, нещо като автобойкот.
  • 4 Перо

    21 11 Отговор
    Джендърските санкции са пълна порнография с нулев ефект. Сега са времена с отворена световна икономика и логистика и санкциите имат само роля за цената на някои стоки,от не първа необходимост на руския пазар! Запада е по-потърпевш,защото губят потребител с не малко население и икономика!

    Коментиран от #16, #18

  • 5 те коли си имат достатъчно

    19 5 Отговор
    а ако ни им стигат китай с радост ще им продава така че честито на губещия-волво
  • 6 Пука им

    19 7 Отговор
    На руснаците за таратайките ви!
  • 7 Перо

    25 3 Отговор
    Пазарната икономика не търпи вакуум! Много бързо се запълва освободената ниша от конкуренцията в бранша! Индустрията на запад няма да търпи ционистки простотии и политици,носещи загуби!
  • 8 Стефан Петров

    21 3 Отговор
    Дайте да се уточним. Спирането вноса в Русия не е на китайски марки, а на западните автомобили сглобявани в Китай. Запада сам си реже клона, на който седи. Ако сглобено в Китай Волво не може да се внася в Русия то ще се внасят китайски марки, които и без това са доста популярни в Русия.
  • 9 майстора

    23 3 Отговор
    Западняците блокираха сметките на Русия в банките. Сега руснаците като национализират заводите които отказват да работят , концерните да си искат парите от западняците.

    Коментиран от #19

  • 10 Тошо

    11 13 Отговор
    Ще почнат да карат на дедовците си масквичите и запарожците ! Да са им честити !
  • 11 Razraz

    11 2 Отговор
    Не е проблем те си имат лада и ваз.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 симо

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Razraz":

    Кой руски олигарх ще се качи на лада или зазка мисли със празната тиква.

    Коментиран от #14

  • 14 Razraz

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "симо":

    Май твойта е празна, кво мислиш. 🤣Като не разбираш кво искам да кажа.
  • 15 Бай Благой

    5 1 Отговор
    Странно как с толкова напечатани пари в света тия хора се отказват да ги вземат.
  • 16 Бай Благой

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Скоро ще го разбере бизнеса в Европа.
  • 17 инж Химик

    4 10 Отговор
    Руснаците направиха фатална грешка. Нямат представа в какво тресавище ще затънат. Украйна е 44 милиона население. Путин е напълно луд , да си мисли ,че може да покори 44 милиона. Отделно икономиката на Русия ще бъде в руини скоро. Нали видяхте колко вярна се оказа мантрата повтаряна от нашите русофили - как руските войски ще бъдат посрешнати с хляб и сол , като освободители? Видяхте , нали?
  • 18 инж Химик

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Мозъка ти е промит. Ще видиш санкциите дали нямат значение. Само китайците се колебаят дали да подкрепят или осъдят Путин. Само те, от целия свят. А ти спокойно може да ходиш в рая на земята -Русия. Не знам кво търсиш тук - само джендъри , нали така , умнико?
  • 19 инж Химик

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "майстора":

    Само национализации са ви в главите, комунисти жалки.
  • 20 Болярин

    3 3 Отговор
    Руснаците са свикнали на конки впрягове - така ще им останат горива за оръжията !!!
  • 21 истината

    5 4 Отговор
    Когато убиваха 150 дечица от 2014г насам украинската хунта защо нямаше санкции за Украйна?И Европа да си спомни,че Русия я спаси от фашисткото зло.