14 Март, 2022 11:50 9 407 26

Пълен списък на автомобилните марки, които напуснаха Русия

  • автомобили-
  • санкции-
  • русия
Пълен списък на автомобилните марки, които напуснаха Русия - 1

Някои компании повишават цените, докато други временно спират вноса на автомобили, спират продажбите или спират производствените операции на територията на Руската федерация. Санкционният натиск от страна на ЕС и САЩ, който нарасна след началото на войната в Украйна, както и последвалото отслабване на рублата, прекъсването на веригите за доставки и продължаващият недостиг на полупроводници, доведоха до много негативни последици за марките, свързани с автомобили, продаващи се на територията на Русия. Цените на автомобилите на буквално всички марки се увеличиха значително в Руската федерация и продължават да растат.

Но основните последици са, че компаниите спират вноса на автомобили в Русия, както и замразяват продажбите и спират производствените си операции, работещи на територията на Руската федерация. Освен това спират и фабриките, които произвеждат автомобили и компоненти. Ето и кои са те, според информация от руското издание "За рулем".:

На 24 февруари Audi спря да доставя автомобили на руски дилъри.

На 28 февруари Volkswagen обяви спирането на доставките на дилърите, а веднага след това General Motors (Cadillac и Chevrolet) и Volvo направиха същото. В същия ден производителят на камиони Daimler Truck обяви замразяване на сътрудничеството с КамАЗ, а Renault спря завода в Москва; по-късно се оказа, че прекъсването е временно.

На 1 март BMW спря да доставя автомобили до дилъри и обяви спиране на производството на завода Автотор в Калининград. Ford Motor Company обяви прекратяването на сглобяването на микробуси Transit в съвместното предприятие Sollers Ford. Временно спря и завода на Hyundai в Санкт Петербург. Производителят на трансмисии ZF спря доставките за съвместното предприятие ZF Kama. SKF спря да доставя лагери за Русия.

На 3 март Toyota спря производството в Санкт Петербург и доставката на автомобили за Руската федерация. В същия ден два руски завода на Volkswagen, в Калуга и Нижни Новгород, окончателно спряха дейност, а Suzuki обяви прекратяване на доставките на автомобили и мотоциклети.

На 4 март стана известно за временно спиране на конвейеритена АвтоВАЗ, Mercedes-Benz обяви спиране на доставките на автомобили за Русия, а в същото време беше спрян заводът на марката в индустриалния парк Есипово край Москва.

На 9 март производството на гумите Continental в Калуга беше спряно, заводът доставяше продукти за конвейерите на АвтоВАЗ, Renault, Ford, Nissan и Volkswagen. И на 10 март стана известно, че Формула 1 напуска Русия, като включително на територията на Руската федерация няма да се транслират телевизионните предавания от останалите гонки.

На 10 март концернът Stellantis (Peugeot, Citroen и Opel) обяви спиране на износа на своите автомобили от Руската федерация и временно спиране на доставките на автомобили за руския пазар от чужбина.

Освен това, на същата дата Skoda, Honda, Mazda, Lexus, Porsche, Jaguar Land Rover, Lamborghini, Bentley, както и производителят на камиони Scania и марката мотоциклети Ducati, спряха доставките на автомобили за Русия.

Последно, преди ден, а Harley-Davidson обяви, че спира продажбите. Концерните BP и Shell прекъснаха връзките си с руски партньори (но сега стана ясно, че Shell е принудена да продължи да купува руски петрол).


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка🇷🇺

    37 37 Отговор
    Ще караме лади, Волга и москвичи...Най стабилните автомобили...

    Коментиран от #18

  • 2 гост

    37 39 Отговор
    Прав им път да си карат боклуците в Европа.

    Коментиран от #4

  • 3 Мнение

    41 9 Отговор
    "Концерните BP и Shell прекъснаха връзките си с руски партньори (но сега стана ясно, че Shell е принудена да продължи да купува руски петрол)."
    Начи уж се махат, но няма как трябва да продължат да купуват петрол и газ???
    И до какво ще доведе това???
    Ами поскъпване цените на всичко, затваряне на производства, щото освен огромен производител, Русия е и голям потребител!
    С други думи, няма ресурси, няма потребление и всичко надпроизведено става излишно, което налага спиране на мощности и съкращения на персонала!!!
    Но муриканците и британците ще продължат да си цоцат евтин петрол и газ от Русия???!!!
    Единствено Европа ще страда, заради васалните си продажни управници, на които не им дреме за народите си!!!

    Коментиран от #20

  • 4 А не ще

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    си караме магарешките каруци,екологични безопасни и всъщност с тях сме израстнали на село.За министърпредседателя може и файтон.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    19 18 Отговор
    ТРЯБВАТ МИ 3 МА ИНЖИНЕРА -ЗА ДА КОПИРАМ
    ДВИГАТЕЛЯ НА КОЙТО И ДА Е ГЕРМАНСКИ АВТОМОБИЛ ... ЗА 1-2 МЕСЕЦА
    .... И ДА ИЗПОЛЗВАМ ЛАБОРАТОРИИТЕ НА РАН ИЛИ РОСАТОМ ЗА ДА ИЗСЛЕДВАМ СЪСТАВА НА СПЛАВИТЕ

    Коментиран от #14, #15

  • 6 Гошо

    43 12 Отговор
    Много изоставате с новините, половината от тея вече дадоха задна скорост и продължават да работят защото разбраха че корейците и китайците бързо ще ги заместят, а после ще бъде трудно да се върнат. А след месец всички ще клекнат, щото санкции добре ама бизнеса си е бизнес..

    Коментиран от #21

  • 7 Браво

    10 10 Отговор
    Корона-путин къш !
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    21 4 Отговор
    ЖИТОТО В САЩ НА БОРСАТА В ЧИКАГО -. СТИГНА 480 ДОЛАРА ЗА ТОН ...
    ... 2 ТИРА ЖИТО 50 ТОНА =НОВО АУДИ

    Коментиран от #17

  • 9 Иван

    21 3 Отговор
    Ми по добре да си карат техните коли отколкото втора ръка като при нас, пък и кел файда от кола тук, когато бензина трябва само да го миришеш, а там бензина им е евтин, ей ги литовците, почнаха да зареждат евтин бензин в белорусия и храни там купуват пишман европейците)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Razraz

    16 6 Отговор
    Ще си правят тунинг на ладите с вид на мерцедес😂😂😂😂
  • 12 Русофил с фобия

    17 5 Отговор
    Хахахаххаха, Шел е принудена на купува Руски петрол, Европа е принудена да купува Руски газ и уран. Ееми да удряме кепенцата на ЕС освен??
  • 13 DrivingPleasure

    18 10 Отговор
    И всичките ореваха орталъка, че губят милиарди. Днеска Мерцедес редеше ред сълзи, ред сополи, че инвестиция за 2 милиарда и третия им най-богат пазар отива подявола. Макарона препоръча на Рено да не спира работа, че иначе ще фалира.
    Въобще всички са "украинци" в момента заради политически натиск - а историята ясно е показала, че да смесваш поолитиката с бизнеса е глупаво и води към портите на ада. За момента от санкциите губи повече Европа отколкото Русия. А най-смешното е, че ако запазят санкциите - и европейските заводи на тия тарикати спират работа, не само руските им филиали

    Коментиран от #16

  • 14 РЗС

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ами иди им покажи на руснаците как се прави, щото те така или иначе всичко им е копие на нещо друго и пак не върви както трябва или се чупи постоянно. Иди защото си великия инженер, а те от 100 години дори една кола не могат да направят като хората. Аз мисля, че Путин ще те вземе да живееш при него и лично ще ти води рускините да те забавляват, защото си велик гаражен мислител, най-вероятно метач на улици в момента или пък шлосер. Те руснаците с копиране пак не могат да постигнат нищо, ти ще го направиш, дето сигурно караш кънки!
  • 15 Те ватниците не могат

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Да копират работеща пералня, Ганчо ще копира на световните марки, двигателите.

    Коментиран от #19

  • 16 РЗС

    13 14 Отговор

    До коментар #13 от "DrivingPleasure":

    искам леко да успокойш русофилието си, защото си реално заспал и сънуваш ли сънуваш. Русия е в дефолт в момента, или иначе казано будна кома, санкциите са толкова тежки за Русия, че министерството на финансите не може да смогне да измисли как да задържи рублата да не стане по-евтина от тапетите по магазините. Най-новата мярка е да не се продава никаква чужда валута и правителството е решило да подпомогне населението с държавния резерв. Сам си отговори за колко време можеш да храниш 150 милиона души. А за западните фирми не се тревожи, техните правителства винаги са ги вадили от фалит, примери колкото щеш, и пак ще го направят. Тук истинския въпрос е след всичките тези санкции, не дали, а кога Русия ще фалира окончателно и какво ще последва, може би гражданска война или разпадане на руската федерация, както СССР. Нека видим какво ще стане, защото на уоу стрийт книжата и акциите на руските фирми са в свободно падане, без дъно.
  • 17 РЗС

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Абе аз се чудя, след като Русия има всичко и другите нямат нищо, дали американците сега си кълнат дните за дето помогнаха на русите и не оставиха Хитлер да превземе Русия и може би света, та сега да сме една голяма немска супер държава, която ще си има всичко? А понеже сега американците са с Европа и не с Русия, що пък да не направим същото дето руснаците го правят, да ги нападнем и да им вземем квото имат? И американците и руснаците имат много опит в тая област с ограбването. Дали пък на света няма да му писне и да вземе НАТО да влезе в Русия и да се приключи с тоя комунизъм завинаги? Нали знаеш, че тоя път няма кой да спаси русите, и освен ако не почнат а атомните бомби нямат никакъв шанс.

    Коментиран от #26

  • 18 АУУУУУ

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка🇷🇺":

    Ако ти си карал тези "технологични шедьоври" през целият си живот.... Не ни натрапвай мнението си...... Следващите поколения само цъкат с език, чукат на дърво и се смеят на тези купчини метал 🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮
  • 19 проблема е че работи

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Те ватниците не могат":

    ватниците могат да копират техника само, която не работи.
  • 20 Кайла Тауш

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Допълнение. Майтапа е, че сега купуват в рубли /дефакто в юани/, което докара до масирани покупки на пазарите и от 164 днес рублата е на почти 100 за 1 долар. Т.е. вероятно до края на месеца рублата ще се върне на нивата от началото на годината. Така единствената промяна ще е в това, че се проченя световният финансов ред.
  • 21 Майстор на спорта

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Вярно е! Рено се върнаха при това с благословията на френското правителство, което им е основен акционер.
  • 22 asa

    9 1 Отговор
    Вече не проблем кола да произвежда а е въпрос - къде може да се продава -пазар е нужен .Китайски, Японски,Индийски Корейски производители ще имат прекрасна възможност и повече " цивилизованите" Европейци трудно може би завинаги ще загубят пазар от 150+ 40 милиона.. Статията така е написана сякаш е " героизъм" да загубиш такъв голям пазар.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дамяни

    8 2 Отговор
    Но после Шел беше принуден да купува Газ....ДвуличниЗападниКопелета..Евалата наПутин
  • 25 Ами,

    4 2 Отговор
    Ще си купуват китайски реплики ! Може и да са по-здрави от оригиналите...
  • 26 Абе,

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "РЗС":

    Много си прост Рзс ! Тези глупости мони трабанта и иво инджев,ли ти ги казаха ?!