Last news in Fakti

13 Септември, 2022 14:04 4 731 4

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

  • крал-
  • чарлз iii-
  • автомобили-
  • велисобритания-
  • елизабет ii
Най-готините коли на новия крал на Великобритания - 1

Вече ви разказахме за любимите автомобили на Елизабет II, а сега ще спрем вниманието ви на Най-готините коли на новия крал на Великобритания. Става думи за Чарлз III, за който отдавна се знае, че обича бързото шофиране и луксозните спортни коли. Автомобилната колекция на краля на Великобритания е богата на интересни и съвсем не евтини модели, като някои от тях са създадени специално по негова поръчка.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

Интересно е, че първата кола на принц Чарлз не е била толкова скъпа. През 1968 г. 19-годишният наследник на британския трон си купува MGC GT. Спортното купе с трилитров шестак с мощност 145 конски сили ускорява до 193 км/ч. Той все още е собственост на кралското семейство и е изложен в двореца Сандрингам.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

На 21-ия си рожден ден Чарлз получава по-сериозно возило – кабриолет Aston Martin DB6 – като подарък от майка си Елизабет II. Тази кола е по-мощна и по-бърза - благодарение на 4.0-литровия си двигател с 282 конски сили развива максимална скорост от 230 км/ч. Интересното е, че принцът получава уроци по шофиране на този автомобил лично от трикратния шампион във Формула 1 Греъм Хил.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

Като цяло Aston Martin е може би най-любимата марка на краля, като другото любопитно е, че той винаги избира кабриолети. През 1985 г. емирът на Бахрейн подарява на Чарлз Aston Martin V8 Vantage с 5.3-литров V8 мотор с мощност от 406 конски сили, способен да развие скорост от 282 км/ч.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

А през 1994 година, по индивидуална поръчка на принца е създаден свръхнаточен кабриолет Aston Martin Virage. Стандартният осмак с мощност 354 конски сили не му е достатъчен, затова е монтиран 6.3-литров двигател с мощност 462 к.с. Принц Чарлз използва колата до 2007 г., а през 2012 г. и 2019 г. е продадена на търг.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

През последните години монархът се превърна в екоактивист и се застъпва за ограничаване на вредните емисии. Затова той прехвърли любимия си Aston Martin DB6 на биогориво (и сега отработените газове миришат на алкохол, което кралят харесва), а за ежедневно шофиране из Лондон започна да използва електрически автомобил Jaguar i-Pace.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания

Въпреки това, след като беше провъзгласен за крал, Чарлз III все пак пристигна в Бъкингамския дворец не с електрическа кола, а с лимузина Rolls-Royce Phantom VI от 1977 година. Автомобилът е направен за майка му за 25-ата годишнина от нейната коронация и често се използва от кралското семейство за различни церемонии.

Най-готините коли на новия крал на Великобритания


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Бойко с 200

    6 4 Отговор
    Къде е джипката
  • 2 Ами

    17 2 Отговор
    Този, ако ще и в "Хилядолетния сокол" да го сложкте пак, ще изглежда "а ла мр. Бийн"!

    Коментиран от #3

  • 3 един от стадото

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    английска кола, английска жена и английски крал, като този, не подлежат на ремонт. Само е губи време
  • 4 Аз едно се чудя

    3 2 Отговор
    Добре ,Краля ,Кралицата, ги остави хора на възраст тя вече я няма.Ама внуците им Хари, Уилям имат пари защо не ги видяхме в някое Fерари ,Ламборгини.ако ще в ягуар f-type някоя спортна кола .Много странно ами милиардери толкова ли нямат 200-300 хил паунда за нещо интересно ,не им ли се кара нещо по така .Даяна е имала стар Fорд RS тяхната майка те нищо не са взели този адреналин от нея .