Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 11:15 3 151 3

Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година

  • mini-
  • cooper-
  • countryman-
  • clubman-
  • john cooper works-
  • resolute edition-
  • untold edition-
  • untamed edition
Тествахме най-специалните Mini-та за 2022 година - 1

С настъпването на 2023 година Mini ще отвори една нова страница в своята история като представи новото поколение Cooper и Countryman, а също така ще направи още една крачка към електрификацията, която вече започна. Преди това да се случи, обаче, ние имахме възможността да тестваме последно представените Mini-та и техните специални версии Resolute Edition, Untold Edition и Untamed Edition.

Всичко започна с пристигането на паркинга, където бяха подредени осем различни Mini-та в споменатите вече версии от моделите Cooper S, Cooper Convertible, Countryman и Clubman. Парадът от Mini-та бе изключително интересен, както за нас, които след малко щяхме да седнем зад волана, така и за всички преминаващи, които не пропуснаха да направят по няколко снимки на симпатичните коли.

Първата кола, която тествахме за деня бе Mini Cooper S Resolute Edition. В тази си модификация, компактният и двуврат хечбек може да се похвали с 2.0-литров бензинов двигател под капака, който в диапазона между 4750 и 5500 оборота в минута доставя максималните 178 конски сили, докато въртящият момент от 280 нютон метра се разгръща от 1350 до 4200 оборота в минута. Задвижването е предно, а в комбинация с автоматичната трансмисия с двоен съединител, колата ускорява от 0 до 100км/ч за 6.6 секунди.

За целите на теста бе избран тесен път с множество завои, които се оказаха перфектното място за този мъник с близо 200 коня под капака. Именно там разбирате защо всички толкова харесват Mini Cooper и как на пръв поглед „дамска кола“, ако изобщо има такова определение, всъщност е доста забавен автомобил за всеки, който желае да покара през уикендите извън града. Разбира се, една идея по-твърдото окачване може да не се хареса на всеки по софийските павета, но това отново е въпрос на личен избор.

Подхващайки темата с избора и модерната напоследък фраза „всеки сам си преценя“, можем да споменем малко повече за това какво точно е специално в най-специалните Mini-та. Както споменахме, ние седнахме зад волана на версията Resolute Edition, която външно се отличава с тъмно зелена боя наречена Cannaught Green, която се използва още в Austin 1100. Тя е комбинирана с тънки ивици по предния капак, бронята и задния капак, както и бронзови елементи като дръжките на вратите, капачката на резервоара, праговете във вътрешната част и други декоративни елементи. Клиентите могат също така да избират между бял и черен цвят за огледалата и тавана, който контрастира идеално със зеленото и златистото. За да е пълна конфигурацията, емблемите, ауспусите и решетките са решени в черен пиано лак, който да подчертае споменатите вече елементи. Черни на цвят са и задните колонки, което в комбинация с тъмните стъкла създава непрекъсната линия в задната част.

Интериорът също е различен и изцяло в стила на Mini, като първото нещо което веднага ви посреща са карираните седалки, които комбинират жълтеникав цвят за плата с черна кожа за страничните опори. Цветовата схема също е препратка към миналото и допълва бронзовите акценти по основната част на таблото. Воланът е трилъчев с кожа напа и малко лого Resolute в долната си част.

Следващата кола, която шофирахме бе по-големият Countryman в изпълнение Untamed Edition. Двигателят отново е същият като при по-малкия Cooper S, като тук той задвижва четирите колела. Разлика между двете коли определено има, както в ускорението, така и при поведението в градски и извънградски условия. Кросоувърът се клати много повече по завоите и е една идея по-муден при ускорение. За сметка на това окачването е много по-меко, а по-високата позиция на седене вероятно ще допадне на повечето хора, които са се насочили към този клас автомобили.

Може би най-отличителни за този модел са 18-цоловите джанти решени в два цвята с интересна тематика, които на пръв поглед напомнят за снежинки. Основният цвят е черен, а част от спиците е оставена в оригиналния си метален завършек, покрит с безцветен лак. Екстериорът е решен в сив цвят с черни елементи като тавана, огледалата, емблемите, лайсните около светлините и други. По продължението на вратите откриваме и малко по-тъмни ленти, отново в сив цвят. Специални за модела са и 3D-принтираните решетки на предните калници с логото Untamed. То може да се срещне и на задните стъкла, отново със стилистично изписан надпис.

Сивите нотки продължават и в интериора и по-конкретно по таблото, корите на вратите и волана в долната част на който срещаме отново логото Untamed. Седалките също са изключително интересни с кожена облицовка в цвят Highland Green със светли акценти по краищата.

Последната кола, която бе предоставена за тест бе Mini Clubman в модификацията John Coopers Work Untold Edition. Тук двигателят отново е двулитров и задвижва четирите колела, но мощността му е увеличена до 306 конски сили, а максималният въртящ момент до 450 нютон метра. За съжаление не успяхме да покараме този автомобил, но пък техническите му характеристики обещават ускорение от 0 до 100км/ч за 4.9 секунди, което е по-бързо от споменатите по-рано коли.

Тук няма как да не споменем отново джантите, които впечатляват, както с дизайн, така и с цветова комбинация. Спиците, които са завъртени по посока на движението са в златист цвят, който контрастира с вътрешната част в черен цвят. Екстериорът комбинира зеления Sage Green цвят със златистите акценти около решетката и надписът на задния капак, но също така разчупва с черен пиано лак за останалите емблеми, елементите около стоповете и фаровете, както и колонките около стъклата. Специфични за модела са и ивиците върху предния капак и тавана, които са специално проектирани за модела и се състоят от фини линии, които според Mini подчертават изящното купе. Тук отново откриваме 3D-принтирани решетки на калниците, подобно на тези при Countryman.

Още при отварянето на вратата колата ви посреща с логото Untold, което се проектира на земята. Тематиката със златистите елементи продължава още по праговете и таблото, където откриваме цвета по елементите около въздуховодите. Седалките отново са кожени с цвят Sage Green, а по таблото откриваме още зелени акценти, преливащи в корите на вратите. Долната част на волана също подсказва за Untold Edition модификацията със стилно изписана буква U.

Различните модификации могат да бъдат поръчани при конфигуриране на колите, като добавят между 5 и 8 хиляди лева към стандартните цени на колите, които започват от съответно 51 900 лева за Cooper, 94 950 лева за Clubman John Cooper Works и 68 350 лева за Countryman.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    8 1 Отговор
    така като ги гледам са с размерите на един стандартен голф 3 - нищо мини в тях няма
  • 2 Дачия фен

    6 2 Отговор
    Прилича на спортен модел Трабант 601s.
  • 3 Джаро

    2 6 Отговор
    Караш таралясник, поддържаш БМВ