Last news in Fakti

20 Януари, 2023 13:00 5 683

Подробно за първия в света камион на амоняк (ЧАСТ I)

  • камион-
  • амоняк
Подробно за първия в света камион на амоняк (ЧАСТ I) - 1

Amogy пусна "първия в света камион с амоняк и нулеви емисии". Интересното е, че системата е с енергийна плътност на 5 пъти по-висока от тази на конвенционалните батерии. Камионът разполага с около 900 kWh енергия, точно колкото Tesla Semi, но може да бъде зареден за около осем минути.

Амонякът върши по-добра работа за съхраняване на водород от самия водород по много начини и може да помогне за почистването на някои сложни индустрии, които изискват енергия с висока плътност. Базираната в Бруклин компания Amogy представи първото в света превозно средство, задвижвано с амоняк.

Амонякът като енергиен носител има две основни предимства пред водорода. Първо, това е течност с температура на околната среда и без налягане, което значително опростява нейното съхранение, транспортиране и циркулация; водородът трябва или да бъде силно компресиран до около 700 бара, или да се поддържа криогенно охладен като течност до 20,28 K (−252,87°C; −423,17°F), като и двата процеса са енергоемки. Второ, колко енергия носи? Почти три пъти повече по обем от водородния газ и 20 пъти повече по отношение на тегло от днешните литиеви батерии.

Амонякът може да се произвежда по екологичен начин и може да се използва като гориво по различни начини, много от които не създават вредни или неблагоприятни за климата емисии. И докато амонякът има някои недостатъци, "зеленият" амоняк се разглежда като обещаваща алтернатива на екологично гориво за индустрии като корабоплаването, авиацията и други, където батериите и водородният газ просто не могат да доставят достатъчно енергия, за да свършат работата.

Подробно за първия в света камион на амоняк (ЧАСТ I)

Amogy е основана през 2020 г., за да ускори развитието на зеления амоняк като източник на енергия за екологично чист транспорт. Компанията казва, че е направила дрон с амоняк с мощност 5 kW още през юли 2021 г., последван скоро от кавион за амоняк с мощност 100 kW през май 2022 г.

Сега компанията увеличи мощността на своето задвижване с амоняк до 300 kW и го представи в това, което твърди, че е „първият в света влекач с нулеви емисии на амоняк“ – камиона Freightliner Cascadia Class 8. Това превозно средство е произведено през 2018 година и в последствие е модернизиран с гориво с амоняк. Двигателната система окачена под кабината и зад нея, което добавя малко към размерите на стандартен камион.

Иновативният камион се зарежда за осем минути, и разполага с енергия от около 900 kWh (общо съхранение на чиста електроенергия) - приблизително същото количество енергия, което Tesla Semi съхранява в своите литиеви батерии. Amogy твърди, че нейната „безвъглеродна енергийна система… има 5 пъти по-голяма енергийна плътност на системно ниво в сравнение с литиевите батерии“, така че е разумно да се очаква този влекач да бъде значително по-лек от Tesla Semi.

Камионът е построен, зареден с гориво и „тестван само за няколко часа в кампуса на университета Стоуни Брук“, а пълномащабна оценка на производителността в реалния свят е насрочена за по-късно този месец.


ЧАСТ II



Свързани новини