Last news in Fakti

31 Март, 2023 16:14 2 020 4

Най-екологичните производители на иначе неекологичните електромобили

  • електромобили-
  • производство-
  • екология-
  • класация
Най-екологичните производители на иначе неекологичните електромобили - 1

Проучване на мрежата Lead the Charge стана повод за съставянето на класация на най-чистите производители на автомобили. Анализът се фокусира върху производството на електрически превозни средства. Чисто за използване, електрическото превозно средство е много по-малко чисто за производство

В края на 2022 година френската фирма Carbone 4 разкри официално, че производството на електрическо превозно средство е в пъти по-замърсяващо от това на превозно средство с ДВГ. Добивът на материалите, необходими за производството на батерии е факторът с най-вредно въздействие върху околната среда.

В тази връзка, новото проучване, проведено от Lead the Charge, дава възможност да се оценят производителите на автомобили според техните практики за производство на електромобили. Любопитното е, че нито един от 18-те анализирани производители не успява да получи стойност над средната за бранша.

Китайците се оказва, че са най-зле по отношение на опазването на околната среда и зачитане на човешките права, но от друга страна именно те навлизат с всичка сила на европейския пазар и държат монопола върху батериите. Това е обратната страна на тяхната конкурентоспособност, за която Европа трябва да се тревожи.

Още повече, че като част от Зелената сделка през 2030 г., тя ще изисква от производителите на Стария континент да произвеждат „зелени“ батерии с безвъглеродна енергия. В допълнение, въглеродният отпечатък на превозното средство ще бъде измерван през целия му жизнен цикъл, от добива на суровини до рециклирането им.

Ето и класацията, като цифрите след всяка марка показват опазването на околната среда, зачитането на човешките права и общия резултат.

Най-екологичните производители на иначе неекологичните електромобили


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    19 2 Отговор
    Иронично засега най-екологичните автомобили са тези на бедните - с природен газ.

    Коментиран от #2

  • 2 Госあ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Като цяло, бедните са по екологични.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    12 3 Отговор
    Екология и електромобил не може да се използват в едно изречение.Батериите са канцерогенни.