Last news in Fakti

5 Юни, 2023 13:47 1 996 6

Продадоха дървения Citroen 2CV за рекордна сума

  • citroen 2cv-
  • citroen-
  • 2cv-
  • дървен

Цената достигна 210 хиляди евро

Продадоха дървения Citroen 2CV за рекордна сума - 1

В края на май ви разказахме за дървения Citroen CV. Мишел Робилард, който в рамките на 12 години е успял да завърши своя проект за направата на дървения класически автомобил. Колата е произведена през 1955 година, но е регистрирана през 1957 година и от тогава досега е навъртяла едва 6 хиляди километра. Въпреки това, двигателят е подменен с по-мощен такъв от модел от 1966 година, поради опасенията на създателя, че купето ще бъде много по-тежко от това при оригинала. Интересното е, че това всъщност не се оказва вярно и колата е едва 15 килограма по-тежка от първоначалния автомобил.

Освен купето, интериорът също е направен от дърво, като са използвани крушови, ябълкови и орехови дървета. По време на аукциона, който се състоя вчера, колата бе продадена за сумата от 210 хиляди евро. По този начин това се превръща в най-скъпия Citroen 2CV продаван някога, след като подобри предходния рекорд с близо 35 хиляди евро.

Удовлетворение има и за Мишел Робилард, който се страхуваше, че творението му ще отиде твърде далеч. "Ще мога да я видя отново, защото тя можеше да замине за чужда страна и аз трябваше да се сбогувам с нея завинаги", казва дърводелецът пред France Bleu. Този проект не е последният на Мишел Робилард, който ще се заеме с друг легендарен Citroën - купето DS 21, проектирано от Анри Шапрон, отново в дървена версия. Целта е да го завърши през 2025 г., за 70-годишнината на модела.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Новина само за фенове на марката, другите с лафовете за "борчета" и т.н. да си траят
  • 6 Ммм...да

    3 0 Отговор
    Първите масови автомобили са били дърварки с железно шаси.Каруца с двигател.