Last news in Fakti

4 Август, 2023 16:42 1 891 7

Шофьорите на суперколи ще се нуждаят от специална книжка в Австралия

  • суперколи-
  • австралия-
  • книжка

Мярката се въвежда след смъртен инцидент с 15-годишно момиче

Шофьорите на суперколи ще се нуждаят от специална книжка в Австралия - 1

Съобщение от щата Южна Австралия потвърждават, че правителството на щата е обявило приемането на нова система за издаване на шофьорски книжки, според която желаещите да управляват мощни суперколи трябва да преминат специално обучение. Това се случва след трагичната смърт на 15-годишно момиче, което загина, след като беше блъснато от Lamborghini Huracan,

Новата шофьорска книжка с категория "U" за "превозни средства със свръхвисока мощност" ще се изисква за тези, които шофират превозни средства с брутна маса по-малка от 4500 кг и със съотношение мощност/маса над 370 конски сили на тон, като правилото изключва автобуси и мотоциклети. За първи път слухове за това се появиха преди година, а сега законодателството се придвижва напред, като новите правила ще бъдат наложени от 1 декември 2024 г.

На този етап не се споменават тунинговани автомобили, а сцената с такива е пълна и те се движат ежедневно по улиците. Според Drive 200 модела на различни брандове попадат в правителствената категория UHPV. Споменатият по-горе Huracan има съотношение мощност/тегло 391 к.с. на тон, докато настоящото поколение BMW M3 е с мощност 298 к.с. на тон, което означава, че собствениците на спортния седан няма да трябва да кандидатстват за новата книжка.

Придобиването на този лиценз става чрез преминаване на онлайн курс, който все още се разработва. Той ще има за цел да запознае водачите с рисковете, свързани с мощните автомобили и техните общи характеристики, но това не е всичко. Водачите, които изключат функциите на ABS, тракшън контрол или контрол на стабилността на обществени пътища, ще бъдат глобени с до 5000 австралийски долара (приблизително 3000 евро). Това означава, че собствениците на суперавтомобили могат да бъдат подложени на големи глоби за това, че правят бърнаут, дрифт или други подобни прояви.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мммммм, дааааа

    5 0 Отговор
    Ще взема да се запиша на един такъв онлайн курс за обучение в управление на суперкар и кат взема катапа, излизам да пошпоря ламбото на тати.

    Тези в Австралия ще излязат по-големи джендъря от нашите в ЕС-то.
  • 2 Кинофест

    2 0 Отговор
    Имаше един Хонг Конг си филм на времето.... дето им беше забранено да тунинговат японски спортни автомобили и да се състезават по улиците местния криминални субекти.

    Коментиран от #4

  • 3 Тиква

    3 0 Отговор
    Дреме ми какво става При Кенгурата. Пишете защо Дай стачкуват и провалят изпити! Нещо явно искат?
  • 4 Тиква

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кинофест":

    Единия от Филмите беше с Джеки Чан.
  • 5 Тия новини

    1 0 Отговор
    Ги поднасяйте по-внимателно, защото касаят много пенсионери и чувствителни хора по нашия край. МолА ви сА!
  • 6 Джуган

    1 0 Отговор
    Ако колата тежи тон и половина, трябва да е над 555 к.с. за да се иска специалната книжка. Малко коли идват с такива коне от завода. Производителите ще почнат да занимават данните. Те всъщност вече го правят. А за тунингованите какво ще правят - дино тест на годишния преглед? И това не става, махам чипа и след прегледа го инсталирам, а и тоя тест показва к.с. на гумите а не на коляновия вал, т.е. по малко
  • 7 Никси

    1 0 Отговор
    е каква категория че требе , сигурно ЖМЪ !!!.