Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 11:52 4 334 2

Състезателен Mercedes се продаде на цената на самолет

  • mercedes-benz-
  • формула 1-
  • люис хамилтън-
  • болид-
  • търг
Състезателен Mercedes се продаде на цената на самолет - 1

Състезателна кола Mercedes-AMG Petronas W04 от 2013 г. беше продадена на търга RM Sotheby's в Лас Вегас. За колата на Луис Хамилтън бяха платени 18.8 милиона долара. Това се съобщава на уебсайта на аукционната къща .

Тази сума е рекордна за съвременните болиди от Формула 1. Например, шампионското Ferrari на Михаел Шумахер беше продадено за 14.8 милиона долара. Най-скъпият е ретро Mercedes W196 от 1954 г., с който титлата във Ф1 печели Хуан-Мануел Фанджо - той беше продаден за 29.6 милиона долара.

Състезателен Mercedes се продаде на цената на самолет

Трябва да се отбележи, че тази кола Mercedes W04 не е толкова известна - тя печели само една Гран При на Унгария през 2013 г. През този сезон Люис Хамилтън беше едва четвърти.

Такава висока цена се дължи не на състезателния успех на Mercedes W04, а на неговата рядкост. Работата е там, че е почти невъзможно да се купят "Сребърни стрели": повечето автомобили се съхраняват в складовете на Mercedes, още няколко коли принадлежат на Луис Хамилтън и директора на състезателния отбор Тото Волф.

Състезателен Mercedes се продаде на цената на самолет

Mercedes W04 е най-новият болид на немската марка с атмосферен двигател. Неговият 2.4-литров V8 развива 750 к.с., още 80 сили се добавят от хибридна инсталация със система за възстановяване на спирачките KERS. Тежащият 642 кг спортен автомобил може да ускори до 100 км/ч за около 2 секунди, а максималната му скорост надхвърля 350 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опппааа

    18 0 Отговор
    До Автора:
    "...със система за възстановяване на спирачките..." те такава система още не е измислена :-D :-D :-D

    По скоро КЕРС възстановява енергия в батерията при спиране. ;-)))

    Коментиран от #2

  • 2 РЗС

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опппааа":

    Какво да се очаква от превод с гугъл. Така написано изглежда накладките се самовъзстановяват от триенето при спиране. Това е неосъществима мечта на всеки водач.