Last news in Fakti

10 Януари, 2024 11:51 1 332 0

Ново: Миниван със сменяема каросерия (ВИДЕО)

  • kia-
  • миниван

Иновацията е дело на корейците от KIA

Ново: Миниван със сменяема каросерия (ВИДЕО) - 1

На изложението CES 2024 корейският автомобилен производител официално представи три концептуални електрически вана, наречени PV1, PV5 и PV7, които се характеризират със сменяеми каросерии.

Към момента е известно е, че средноразмерният PV5 ще бъде първият, който ще влезе в серийно производство. Съдейки по представените снимки, иновацията ще се предлага в различни варианти на каросерията, което ще позволи на клиентите да избират повече от една модификация.

KIA казва, че гъвкавото модулно шаси на автомобила ще има фиксирана кабина, или "зона за водача". Зад него ще има сменяема горна част на корпуса, или "жизнен модул", който е прикрепен към корпуса чрез няколко механични връзки и още няколко електромагнитни точки на закрепване.

Компанията мълчи относно технологията, но тя трябва да направи смяната на тези "горнища" по-бърза и изключително лесна. Всеки жизнен модул ще бъде стандартен, а KIA планира да предложи опции за каросерия Basic, Van, High Roof и Chassis Cab.

Както при екстериора, и в интериора седалките и отделенията за съхранение в сменяемите модули също ще могат да се движат и свалят, за да позволят на микробусите бързо да се трансформират от пътнически в лекотоварни и обратно.

KIA не казва нищо и за PV1 и PV7, но даде да се разбере, че последният ще бъде най-големият в гамата електрически ванове на марката и ще предлага "впечатляващ пробег". В същото време PV1 ще бъде най-малкият модел, предназначен основно за градовете.

За да направи превозните средства още по-полезни, KIA планира да разработи специален бизнес софтуер, който да помогне на собствениците на по-големи автопаркове да ги управляват безпроблемно.

Превозните средства от серията PV също ще използват технология за изкуствен интелект, за да предоставят предсказуеми предложения за поддръжка и програма за зареждане, съобразена с нуждите на всеки клиент. Очаква се серийното производство на вановете да започне през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА