Last news in Fakti

7 Януари, 2014 09:41 9 586 16

Най-интересните автомобили за 2013-а

  • автомобили-
  • 2013

Мнозина ще запомнят изминалата година с нестихващи протести, контрапротести и всякакви други недоволства както в световен мащаб, така и у нас. Други се впечатляват от факти, като това, че Индия изстреля ракета до Марс или пък че в Русия падна метеорит. За нас обаче, като автомобилни фенове, изминалата 2013-а ще се запомни с доста интересни нови коли. Дълго спорихме кои са най-впечатляващите премиери на отминалата година и сред множеството отсяхме една дузина. При избора си не претендираме за обективност и безпристрастност, а точно за обратното. Пределно субективни сме. Избрахме автомобили, които ни харесват на нас. С някои от тях се срещнахме лично, с други предстои да го направим, но едно е ясно - всички 12 коли предизвикват емоции. Ето и нашия избор за 12-те най-интересни премиери за 2013 година.

 
BMW i3

Този автомобил ни впечатли с огромните си различия с останалите модели на баварската марка. При него няма нито традиционната извивка на Хофмайстер, нито обърнатата към водача централна конзола, нито уникалния звук от редовия шестак. Въпреки това електромобилчето е комфортно и доставя удоволствие от шофирането.

Mercedes-Benz G63 AMG 6x6

На пръв поглед човек може да реши, че това чудовище е направено от пияни великани. Всъдеходът е уникален със своите шест задвижващи колела, с трите моста, заимствани от военната модификация, и с огромния и свръхмощен двигател. Да не говорим, че за тапицирането на салона са отишли кожи от едно стадо крави.

BMW i8

Едва ли някой от автомобилните фенове преди години е очаквал, че спортно купе със средно разположен двигател ще е на практика хибрид. Баварците обаче рискуваха и по всичко личи, че отново успяха. Тиражът на i8 е разпродаден за година напред. Цивилният болид с трицилиндров двигател с вътрешно горене ускорява до 100 за 4.4 секунди.

Ferrari LaFerrari

Наследникът на Enzo е красив като Моника Белучи и същевременно с това е по-бърз от болида на Ники Лауда. И въпреки че LaFerrari е хибрид, бъдете сигурни, че италианците въобще не са мислили за екология. Главната задача на електромотора с мощност 163 коня е да помага на мощния V12 (800 к.с.) и да катапултира хиперкара до скорост над 350 км/ч.

Porsche 918 Spyder

Суперколата на Porsche e далеч по-бавна като ускорение от LaFerrari. За сметка на това новото 918 Spyder разказа играта на всички свои конкуренти на северната дъга на "Нюрбургринг". И ако някой от измислените еколози, каже, че немският суперкар е убиец на природата, можете да му натриете носа с факта, че моделът изхвърля по-малко вредни емисии дори от Prius.

Range Rover Sport

Новият "спортист" в гамата на Land Rover е построен на базата на големия Range - факт, който сам по себе си говори за проходимостта на автомобила. Същевременно колата е изключително стилна, а по комфорт не отстъпва дори на седани от т.нар. премиум клас. Спокойно може да бъде определен като най-добрия всъдеход за 2013-а.

McLaren P1

Мнозина от специалистите в бранша са на мнение, че McLaren F1 е най-добрият суперкар на отминалия век. Сега P1 има за цел да върне британската марка там, където й е мястото - сред лидерите при суперкарите. Още с появата си този автомобил като че ли успя. Целият тираж на P1, който е с 3.8-литров мотор с мощност 727 коня, беше разпродаден мигновено.

Jaguar F-Type Coupe

Британците се движат в правилната посока, след като направиха автомобил, който да напомня на легендата E-Type и същевременно да не отстъпва по динамика на конкурентите. Най-интересното е, че базовата версия с V6 доставя не по-малко удоволствие от шофирането от флагманската V8S. А ни очакват и изненади с още по-екстремни модификации.

Chevrolet Corvette Stingray

Седмото поколение на американската легенда стана епохално. На първо място беше възродено култовото име Stingray, колата стана по-лека, по-мощна и значително по-високотехнологична. Въобще, GM има запазени 247 патента, касаещи различни иновации по автомобила, и в същото време той си остава с традиционният американски V8 с обем 6.2 литра.

Mercedes-Benz S-Klasse

Ако някой се е съмнявал в това кой прави най-добрите премиум седани в света, с появата на новата S-Klasse тези колебания определено бяха разсеяни, при това с гръм и трясък. Новата S-Klasse е разкошна като дворец на султан, а возията и е сравнима с тази на голям самолет. Най-интересното е, че въпреки това е и драйвърски ориентирана.

Alfa Romeo 4C

Средномоторен карбонов суперкар без усилител на волана и багажник! Някой ще каже, че италианците са се побъркали, но това съвсем не е така. 4C е красива като всяка друга Alfa и в същото време е по-евтина е от Porsche Cayman S, което определено вече изглежда достатъчно банално.

Porsche Macan

Немската премиум марка обръща внимание и на по-бедните. Това едва ли важи за родната действителност, но на практика с появата на четирицилиндровата версия на Macan, този автомобил ще се превърне в най-евтиното Porsche от цялата моделна гама на марката.

Това са дузината автомобили, които с дебюта си през изминалата година ни направиха най-силно впечатление. Ако някой от тези емоционални возила не ви се нрави или пък имате други фаворити, които са се появили на бял свят през 2013-а, не се колебайте да го споделите в коментарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 I'm back

    3 9 Отговор
    Суперколата на Porsche e далеч по-бавна като ускорение от LaFerrari. За сметка на това новото 918 Spyder разказа играта на всички свои конкуренти на северната дъга на "Нюрбургринг". И ако някой от измислените еколози, каже, че немският суперкар е убиец на природата, можете да му натриете носа с факта, че моделът изхвърля по-малко вредни емисии дори от Prius.

    БЛАЖЕНИ СА ВЯРВАЩИТЕ.Да стъпи една Годзила с аналогична мощност на Ринга и ще хвърчат немски каски.Швабите видяха зор и трябваше да направят 900коньово порше за да се измъкнат от Нисан.Да добавим и цената на швабата и работите са ясни още повече, че версията която е поставила това време беше изтърбушена отвсякъде и нямаше дори климатик и кори на вратите..а.ти смешните шваби.
  • 2 Симеон Тасев

    3 3 Отговор
    може ама без алфата,ягуара иначе другите са екстра

    Коментиран от #9

  • 3 skier

    4 5 Отговор
    Много добра подборка. Браво. За мен С-Класата е най-забележителната премиера на миналата година.
  • 4 Христо Шуманов

    2 3 Отговор
    И за мен това е колата на годината и хората са наясно, въпреки, че Мерцедес винаги са продавали повече S класи от конкурентните аналози - Бмв,Ауди... но W222 надмина и тяхните очаквания... в момента се правят и денем и нощем докато конкуренцията в момента са в будна кома. Искам да кажа и нещо за новата Ц класа, защото се намериха коментатори който я оплюха. Харесва ли ви или не, но бмв изкара 3тата серия както и Ауди А4 и не са нищо особено - да готини са, нови са, но до там, докато новата Ц класа ще им даде за душицата, помнете ми думата.
  • 5 vertu

    2 4 Отговор
    S-класата е поне 10 години пред конкурентите
  • 6 Монго

    0 1 Отговор
    Не съм привърженик на БМВ, но това i8 е...уникално! Алфата е все едно Порше със сменени фарове и емблема.

    Коментиран от #10, #16

  • 7 ATodor Stoqnov

    6 1 Отговор
    Нещо липсва,може би една TESLA Model S

    Коментиран от #8

  • 8 skier

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ATodor Stoqnov":

    не представена през миналата година. По-стара е.
  • 9 alex xela

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Симеон Тасев":

    ТО И БЕЗ ТЕБЕ МОЖЕ
  • 10 alex xela

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    По скоро обратното, алфа е водеща с дизайна а немските само копират

    Коментиран от #11

  • 11 Alexander Alexandrov

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "alex xela":

    Много медий я похвалиха! :)
  • 12 Кобрата

    2 1 Отговор
    Много хубави коли...пожелавам на всеки по един екземпляр, какъвто си хареса
  • 13 Shmeker

    1 2 Отговор
    Трябвало повече БМВ-та да включите за да сте по-обективни в субективизма си ;)
  • 14 Dan Georgiev

    0 2 Отговор
    I3 и I8 Ги виждах в Мюнхен. Нещо уникално е.

    Коментиран от #15

  • 15 I'm back

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Dan Georgiev":

    Японците са се постарали викаш
  • 16 iiiiiii!!!!!!!!

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    По скоро е като Лотус