Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 10:23 31 716 55

Искате нова кола? Не бързайте да купувате. Ще поевтинеят!

  • автомобили-
  • нови коли-
  • цени-
  • тенденции

Цените на новите автомобили са под сериозен натиск

Искате нова кола? Не бързайте да купувате. Ще поевтинеят! - 1
Снимки: Shutterstock

След като ви разказахме за цените на употребяваните коли и тенденциите свързани с тях за предстоящата година, сега е ред да поговорим и за цените на новите автомобили, които наскоро достигнаха рекордно високо ниво. Последното се дължи на няколко различни фактора - като намалено производство поради коронавирусните мерки, проблеми с доставките, инфлация и т.н., но сега пазарните наблюдатели виждат тенденция към спад на цените.

Причините са различни: Несигурната икономическа ситуация води до колапс на поръчките, особено в търговския сектор. Производителите на автомобили трябва да отговорят на това с отстъпки и/или по-ниски каталожни цени.

Проблемите с веригите за доставки до голяма степен изчезнаха, поръчките се обработват в срок и разходите за доставка за много модели намаляват. Популярният инструмент за натиск върху търговците според мотото „Купете сега на по-висока цена, кой знае кога ще получите други коли“ вече не работи.

Искате нова кола? Не бързайте да купувате. Ще поевтинеят!

Започналата с огромни отстъпки от Tesla, ценова война се разрази първоначално при електрическите автомобили. След като бонусите за покупка бяха премахнати, производителите трябваше да се намесят, за да предотвратят пълен срив на продажбите на електрическите коли.

Многото новодошли предложения от Китай оказват допълнителен ценови натиск на германския пазар, например, като това важи, както за изцяло електрически автомобили, така и за такива с хибридни силови трактове, а и за конвенционалните коли с двигатели с вътрешно горене.-Марки, като BYD, MG, Omoda, Nio и Aiways примамват европейските клиенти с доста по-атрактивни цени.

Дитер Фес от компанията за прогнози Bähr & Fess Forecasts, с която Focus online определя колите с най-висока остатъчна стойност всяка година, смята спада на цените на пазара на нови автомобили за устойчива тенденция:

Искате нова кола? Не бързайте да купувате. Ще поевтинеят!

„Времената на кризата, свързана с коронавируса и доставките свършиха, ако искате кола, вече я вземате без дълго чакане. В същото време икономическата несигурност предизвиква нежелание за покупки, включително на т.нар. флиит клиенти. Затова приемаме, че времето на повишаване на цените най-накрая е приключило – вместо това цените ще продължат да падат“, казва Фес пред Focus online.

Така че, ако имате финансовата гъвкавост за нова кола, препоръчваме ви да изчакате поне до края на тази година и да видите – истинските сделки вероятно тепърва предстоят . „Очаква се падане на цените както за електрическите автомобили, така и за коли с двигатели с вътрешно горене.

При електрическите превозни средства, разбира се, липсата на премии за покупка и ценовата война, започната от Tesla, оказват особен натиск върху остатъчните стойности, така че по принцип тук са възможни по-големи изгодни сделки“, завършва Дитер Фес.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    72 19 Отговор
    Да бе и хляба ще стане левче килото:)

    Коментиран от #22

  • 2 Не бързаме

    90 4 Отговор
    даже сме го оставили за някой следващ живот
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не и не

    61 19 Отговор
    Ще паднат цените, ама на 29-ти Февруари догодина!
  • 5 Ами прекарал си се

    38 20 Отговор

    До коментар #3 от "Трифонов":

    като с апартамента. Всичко ще поевтинее спрямо безумния период 2021-2023 г. Стой и гледай мача , и ближи рани

    Коментиран от #6

  • 6 Дедо Поп

    74 24 Отговор

    До коментар #5 от "Ами прекарал си се":

    на 50г. съм и мога да ти кажа, че за съзнателния си живот след "Демокрацията" в България никога нищо не е падало като цена - винаги всичко върви само нагоре и нагоре! И НИКОЙ не може да ме разубеди в обратното! И да има някакъв тренд за поевтиняване (евентуално!!) на едичници стоки то той е супер-краткострочен и след това цената скача почти двойно! Така, че мечтай коньо за зелена трава!

    Коментиран от #7, #11, #24

  • 7 Дедо Поп

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Поп":

    ...единици стоки...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 прекалено късо

    28 18 Отговор
    Няма как да се сравняваме със света в глобален мащаб, тъй като тук имаме вътрешна политика, наложила изкуствена инфлация, постоянно растяща с цел - поевтиняване на собствената ни валута до степен на пълна загуба на обезпечението й т.е. закриването й (планираната замяна с евро) - извода е - много по-високи цени за еднакви стоки/услуги, притиснати от регулатори и монополисти като чез, софииска вода и т.н. основни услуги, собствените ни вътрешни регулатори целят убиването на държавата ,така че какво да си говориме повече ??
  • 10 обективността е първото ми правило

    43 6 Отговор
    Искате нова кола? Събудете се - вие живеете в България !
  • 11 Мда

    35 9 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Поп":

    Имотите между 2008 и 2012 изобщо не паднаха с тридесет процента

    Коментиран от #12, #15

  • 12 Дедо Поп

    23 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    За колко време паднаха и сега къде са?

    Коментиран от #37

  • 13 До сеги такова

    15 12 Отговор
    чудо не се е случвало,та сеги ли ша поевтинеят. Кат пишете простотии не се и усещате.Цените на колите растат непрекъснато и никога не поевтиняват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А,сеги дан би

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Мда":

    да са имотите с цените на този период бе абдал.

    Коментиран от #20

  • 16 Дискавъри

    0 0 Отговор
    Правилно
  • 17 Гост

    16 2 Отговор
    Цените на колите с двг също ще падат.Теслю мити4ен звездоброец пак не позна.Той твърдеше че цените на двг ще вървят нагоре, докато се изравнят с цените на електрокарите.
  • 18 Бай Ганя

    23 2 Отговор

    До коментар #8 от "Като цяло":

    Тва по кои канал го гледа? Живял съм във великата ХАмерика.... Висок клас коли не са рядкост в големите градове, но масово нормалните хора си карат сравнително новички автомобили от среден клас . В момента живея в една скандинавска държава и положението с автопарка е сходно.

    Коментиран от #28

  • 19 Халва

    18 12 Отговор
    Няма начин да не паднат, като внесат лади и москвичи. Пишещите тук нали за такива си мечтаят
  • 20 Миндил

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "А,сеги дан би":

    А след този периот 2023 - стой и се пули , сделки няма , всичко балон пук пук
  • 21 Турбо

    15 6 Отговор
    Не очаквам голямо намаление на цените.Може би ще се върнат отстъпките за редовни клиенти,които изчезнаха в последните 3-4 години.За последната ми нова кола получих 17% отстъпка от цената.
  • 22 българин 777

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    може ако е украински но мерси
  • 23 Селянин

    10 4 Отговор
    Това ви го писах преди половин година, подскачахте с минуси. Сега излезе, че съм прав за всяка дума.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Не бързайте

    10 2 Отговор
    След 50 години, направо ще ги раздават безплатно.
  • 27 Бра бус

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Като цяло":

    Като цяло, не само карат скъпи коли, но и спят в тях, защото са бездомни.

    Коментиран от #31

  • 28 Като цяло

    2 18 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Ганя":

    Живея в Англия , не далеч от Лондон - тук няма стари коли, ако има стара кола - то тя е примерно 2010та
    ( за тях това е много стара кола ) Едно типче на същата улица - говоря за Reading ,район RG8 , по надолу има 2 бр. Нисана GTR паркирани пред вратата. Единия е "обикновен", другия - спешъл едишън.
  • 29 Благодаря глупако

    3 28 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе и всички там карат само таквиз":

    Понеже съм галош, затова работя в банковия сектор ( в чужбина ) и получавам годишна заплата над 100 000 (в левове), а в спестовната си сметка няма да казвам за да не започнеш тука да кълнеш и псуваш, че като гледам акъла ти е точно толкова. Между другото от кое село си ?

    Коментиран от #38, #45

  • 30 Живея в Рим

    19 2 Отговор
    и миналата година си купих чисто нова Дачия на газ за 15 000 евро. Сега даже им свалиха цените.
  • 31 А вкъщи

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бра бус":

    ядат лучец с хлебец на колене, че нямат маса.
  • 32 Гладна кокошка

    10 9 Отговор
    Българинът си повтаря едно и също, а керванът си върви. Който има купува, който няма злобее и чака налъмите. Така е било, така ще бъде.
    По темата- спад ще има, малък, временно и после нагоре. В момента има насищане на нови коли в цяла Европа, за да се махне мъртвия склад производителите ще пуснат бонуси към вносителите и цените ще паднат. Производителите правят постоянно инвестиции заради все по-високите еко норми. Кой според вас плаща сметката
  • 33 колкото

    11 5 Отговор
    апартаментите в София паднаха, толкова и ще е с колите, само прах в очите....

    Коментиран от #51

  • 34 бай Даньо

    5 12 Отговор
    Радославе никакво поевтиняване няма да има освен ако не чакаш отстъпки от по 2-3% . Инфлацията мине ли забрави, виж имотите са друга тема ... В неделя я поръчах теслата модел 3 още се занимавам с финансирането , базовия модел (че съм евтин пусто като истински българин) бързах докато го има стария модел защото новия Highland идва с $3 000 отгоре , тъмносив металик с черен итериор, идва до седмица. Приемам поздравления.

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МОМАТА ДО КОЛАТА

    5 0 Отговор
    заслужава един оупън.
  • 37 Порно

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Поп":

    Цените на имотите бяха устойчиви след спада , през 2017 година почна леко покачване, през 2021 почна трескаво вдигане. Всъщност, цените от 2008 се достигнаха през 2021.
  • 38 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Благодаря глупако":

    Галош си я.Тука работещите в банка ,толкова за половин година изкарват и не се хвалят.
  • 39 Дика

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "бай Даньо":

    Съболезнования от мен.

    Коментиран от #43

  • 40 Барба Ганьос

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Като цяло":

    Да, само дето класациите по продажби казват друго. Потърси , лесно е. Може и онлайн камери от магистрала да си пуснеш. Ех, пусти премиуми, нов внос, само на 15-20 години/тогава ги правеха по здрави, нали/.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 ПКП

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Барба Ганьос":

    В челото по продажби са Тойота, Фолксваген, Стелантис/марки много, ама колите еднакви/, Нисан, Рено. Любимите на селските бекове премиуми са дори след китайците от БИД, в много европейски държави и китайците от МГ/емджи/ ги изпреварват. Из френската провинция може да караш час, без да срещнеш премиуми. В испанската провинция ако видиш премиум, със сигурност е стар и най вероятно е на българи.
  • 42 Порно

    8 7 Отговор

    До коментар #40 от "Барба Ганьос":

    Преди няколко години бях на почивка в Родопите, и отивам да ми измият колата, нова Мазда 6. Идва и един местен с една Е класа, два модела назад от актуалния. Разправя , тъкмо се прибрали от Испания/колата с тамошен номер/. Като се почнаха едни раздувки, голяма досада. Измиват ми колата, питам колко, казват 8 лева. На висок глас казвам, "не, не струва 8, ето толкова струва". И вадя 20 лева и ги подавам демостративно. Гастарбайтера млъкна най сетне, пребледня, как да се прави на тежкар, като явно му свиди да даде колкото мен. Ама иначе се пъчи с премиум.

    Коментиран от #53

  • 43 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Дика":

    Мерси. Разбирам те. ха-ха!
  • 44 Дедо Поп

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Слави":

    Как ли си завършил дори средното с тоя слаб ток дето ти е в главата? Вярно само плява остана на тая територия...
  • 45 Ех ех ех

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Благодаря глупако":

    Кокошкарчее, дребнички мечти.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 да ама не

    5 1 Отговор
    има пари за нова кола но нямам за поддръжаката и за това ще си купя нова кола на старо и по-старичка до 2000-та година когато колите бяха здрави и надеждни !!!

    Коментиран от #52

  • 49 незнайко

    5 0 Отговор
    Когато колите станат както телевизорите, тогава ще се говори за намаление . Точно преди 18 години един 32 инчов ЛСД струваше 1600 лева !!! Сега за 950 лева можете да си вземете 65 инча !!! Електрониката поевтинява, но не и МЕХАНИКАТА .
  • 50 Практичен

    3 2 Отговор
    ще си купя нова Дачия вместо старо БМВ, напр.
  • 51 И тази

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "колкото":

    с апартаментите умря. Моите съболезнования.
  • 52 И колко е

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "да ама не":

    поддръжката на новата...??? Те така разправяха и за колите до 90-та преди това, че новите тогава имали много електроника...
  • 53 Евала

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Порно":

    плащач си... личи си, че си пачка и парите не са проблем... Ако това наистина си го направил по този показен начин, си по-зле и от този с Е-класата...
  • 54 Истината

    2 1 Отговор
    Да, много е прав г-н Славчев.
    Цените на новите автомобили падат драстично!
    Продължавайте да чакате, не купувайте!
    Цената на Hyundai Kona - 147kw в България през 2023 г. беше 57 000 лв.
    Сега същият автомобил струва 75 000 лева.
    Доста е поевтинял!
  • 55 криви сметки

    1 0 Отговор
    Автомобилната промишленост в Европа загива! Това се дължи най-вече на грешната политика на управляващите в ЕС!