Last news in Fakti

13 Март, 2024 14:05 24 293 18

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас?

  • употребявани автомобили-
  • кола на старо-
  • българия

Потенциалът му да расте е огромен, но са нужни гаранции

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас? - 1
Снимки: Shutterstock

През 2023 г. пазарът на употребявани леки автомобили възлиза на повече от един милион единици. Това е огромен обем, който все още е в състояние на сянка. Официалните салони, според някои оценки, контролират едва 2.5% от за препродажба и не влияят на общото състояние на нещата. Но няма да е винаги така. А как ще бъде?

Цивилизованият пазар на продажби на автомобили с пробег тепърва започва да се развива

Пазарите на нови и употребявани автомобили обслужват различни сегменти от аудиторията, всеки с уникални характеристики и приоритети. Клиентите, които гледат нови автомобили, обикновено ценят напреднали технологии, дългосрочни гаранции и свеж дизайн. Те често са нетърпеливи да получат най-новите иновации в автомобилната индустрия.

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас?

От друга страна, аудиторията на употребявани автомобили се интересува от по-достъпни цени и приемлив пробег. Някои клиенти също търсят автомобили, които могат да бъдат изгодна алтернатива на новите. Тези два сегмента имат различни критерии за подбор, така че пазарът на употребявани автомобили не е застрашен от този на новите. Валидно е и обратното. При сегашното законодателство пазарът на нови автомобили не може да пострада повече от този на употребяваните.

Но пазарът на употребявани автомобили има далеч по-голям потенциал

Имаме потенциал за разрастване на цивилизован пазар на официални продажби на употребявани автомобили, ако се регулира законодателната рамка и дилърите имат възможност да купуват употребявани автомобили като стока. Най-много обаче би помогнало въвеждането на гаранции и допълнителни гаранционни услуги за употребявани автомобили, покриващи определени потенциални рискове, които могат да възникнат след покупката.

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас?

Въвеждането на такива гаранционни условия може значително да повиши доверието на купувачите в качеството и надеждността на употребяваните автомобили, което може да доведе до увеличаване на търсенето им. Подобен подход ще допринесе и за повишаване нивото на доверие между клиенти и дилъри, осигурявайки по-стабилно и ефективно развитие на пазара на употребявани автомобили.

Употребявана кола от официален вносител

Сегментът на автомобили с пробег през официални дилъри расте всяка година и с доста значителни темпове. Разбирайки това, много от вносителите на нови автомобили у нас насочват значителни инвестиции в тази посока, включително откриването на нови точки за продажба. За това основно допринасят и онлайн каналите за продажба на употребявани автомобили.

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас?

А тенденциите са, че все по-цивилизования пазар на употребявани автомобили ще расте. Клиентите за нови автомобили и автомобили с пробег са различни, но могат да мигрират от една категория в друга. Следователно няма заплаха за продажбата на нови автомобили от интензификацията на работата с употребявани автомобили, но доверието в употребяваните автомобили трябва да се повиши.

Какво ще е бъдещето на пазара на употребявани автомобили?

Не много по-различно от настоящето. Светът се развива бързо и всички вече се насочиха към онлайн продажбите. В сегмента на употребяваните автомобили обаче клиентът взема окончателното решение едва след като види автомобила лично. Но през следващите 5 години това ще се промени и все повече употребявани автомобили ще се купуват директно онлайн.

Как може да се промени пазарът на употребявани автомобили у нас?

Днес над 90% от клиентите търсят автомобили в онлайн ресурси (разбирай в mobile.bg). Но болшинството купуват кола само след оглед на място. Клиентите все още нямат 100% доверие на продавача и предпочитат лично да проверят състоянието на боята, наличието на повреди и т.н.. Но в бъдеще, с въвеждането на гаранции, търговците на употребявани автомобили трябва да спечелят пълното доверие на клиентите и да продават употребявани автомобили директно през онлайн платформи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    43 20 Отговор
    Скоро автомобил с пълен резервоар ще се разменя за АК-47

    Коментиран от #3

  • 2 Димчоу

    95 5 Отговор
    как да има човек доверие на който и да е онлайн .... особено на автокъщите след като абсолютно всяка обява е измама....пише едни години , екстри , снимки , звъниш му ,той те уверява "да е брат всичко е точно както я виждаш така е ,всичко е сменено ала бала" и като отидеш на място всичко е тотално различно и като го питаш и ти клепа на парцали и ти идва да му извиеш врата ... А и не дай си боже купиш някой варел , той не може да те прибере до вас ако ще и автокъщата да е на 100 метра от дома ти .В КАТ хиляда и една нощ филми , после "майсторите" те почват ....тамън го закрепиш кошника оп застраховки и данъци вдигнат тихомълком, стикерчета за прегледа с чип , без чип на майка им .....
  • 3 Н-к оръжеен склад

    23 9 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Патрони за АК-47 не останаха. Сега приключваме 5.45х39. Ориентирай се към 5.56х45mm и оръжейните системи на НАТО.

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    17 34 Отговор
    Пазарът на стари коли у нас може коренно да се промени, като въведат сериозни субсидии за електрички. Тогава, много българи ще минат на електрички, а те нямат продаване втора ръка - пазарът ще е яко променен.

    Коментиран от #12

  • 5 Гост

    42 18 Отговор
    Няма как една страна, която да разчита на пазар за употребявани автомобили и да иска да го развива, да има силна икономика. Развиване на пазарите за втора употреба гарантира нищета и упадък.

    Коментиран от #11, #17

  • 6 Гост

    53 11 Отговор
    Заради пазарът на стари коли от Европа, първото нещо което съсипаха при прехода беше уреденият ни обществен транспорт. Черта на рейсовете! Балтия на ЖП-то! Ха, земи този дрът таралясник, нов внос от Германия! Ха, зареждай бензин на 2 лв! Ха, плащай сега ГО, преглед, винетка, такси, части, гуми, масла......! Колко отрасли се навъдиха на тази хранилка? Колко народ захлеби от този бизнес?

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    23 13 Отговор

    До коментар #3 от "Н-к оръжеен склад":

    Нат0вските идват с пет години закъснение. Отначало са само на чертежи. Ориентирайте се към джепане. Дори ловците скоро ще ловуват с прашки и лъкове.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Киро Факиро

    58 3 Отговор
    Аз продавам коли с пробег по желание на клиента....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хайтек

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Що?Нямат ли си пуш.ки?
  • 11 факуса

    29 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    на онез отвън не им требе такива кат нас със силна икономика,затуй тука само тапицерии и жици и опаковки,като в третия свят
  • 12 Да ама не...

    50 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Елекриката няма бъдеще, поне в сегашния си вид. Все още никой не купува кола за 5-6 години експлоатация и после брак. Технологиите тепърва ща се развиват, а първите прототипи даже са налични. който се е ориентирал вече към електричките е загубил. Даже маймунката вече се научи първо да мери костилката на дупето предида я глътне.
  • 13 Пежо

    51 1 Отговор
    Превеждам: Вместо да дадеш например 15000 лв без гаранция, после за потягане още 2-4000, и да си караш, ти ще дадеш 25000 с "гаранция".Типовият договор ще го мислят много юристи, и накрая ще е засукан като договор за мобилни услуги.Ще се окаже, че има 100 уловки, и баш твоя проблем с кошницата, не се покрива от тази "гаранция".Накрая ще пиеш една студена вода
  • 14 Порно

    53 0 Отговор
    Гаранция от автоджамбазин? Блажени вярващите , тяхно е царството господне. Ние , грешните, ще проверяваме.
  • 15 фифи

    19 6 Отговор
    Статия взета за руския пазар. У нас нещата са много по различни. А и тук пазарът е нищожен
  • 16 Хохохо

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И накрая, ХА, София- Бургас, 1 човек с кола, по евтино отколкото 1 човек с рейс. ХА.
  • 17 ⚜️Ентерпрайз архитект⚜️

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Не бях поглеждал от тази гледна точка, но теърдението Ви е логично! Трябва да има и такъв пазар, но не е редно да е основен!
  • 18 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Клиентите все още нямат 100% доверие на продавача.......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 е това беше добро! Абе аз им немам 0,00001% доверие ,те пишат за 100%