8 Август, 2024 12:18 3 753 7

Доставя ли Volkswagen автомобили за Русия или не?

  • volkswagen-
  • jetta-
  • faw-
  • русия

Германците са обвинени, че се опитват да продават коли в Русия, през съвместното си китайско-немско предприятие

Доставя ли Volkswagen автомобили за Русия или не? - 1

Автомобилите на Volkswagen могат да се върнат на руския пазар, въпреки че германският производител отрича участието си. За това става дума в публикация на германското издание Die Zeit.

В статията се отбелязва, че първоначално Volkswagen спря да доставя автомобили за Руската федерация и започна да затваря заводите си там само седмица след началото на пълномащабното нахлуване в Украйна.

През юли тази година обаче автомобилите Jetta (да не се бъркат с Volkswagen Jetta) се появиха на руския автомобилен пазар. Под тази марка моделите се произвеждат в съвместното предприятие FAW-Volkswagen в Китай.

За тези, които не знаят, ще кажем, че автомобилите Jetta са предназначени предимно за вътрешния китайски пазар и са по-евтини и леко модифицирани версии на познати модели на Volkswagen.

Доставя ли Volkswagen автомобили за Русия или не?

Сега, дъщерна фирма на китайско-германската компания се появи в Руската федерация и стартира официалният си уебсайт. Там са представени два модела. Jetta VA3, която е клонинг на Volkswagen Polo Sedan и кросоувърът Jetta VS5 - брат на SEAT Ateca и Skoda Karoq.

Говорителят на Volkswagen отбеляза, че германският концерн не знае нищо за подобно решение на китайската компания, още повече че делът на FAW в съвместното предприятие е по-голям.

Журналистите на Die Zeit обаче поставиха под съмнение това, като казват, че е трудно да се повярва, че подобна стъпка е възможна без знанието на Volkswagen. Отбелязва се също, че след изпращане на официално запитване до Volkswagen сайтът на Jetta Motors Russia спира да работи.

Volkswagen отговори на обвиненията за износ на автомобили за Русия. Jetta обяви официалното си присъствие на руския пазар (въпреки че уебсайтът на марката все още не работи) и изрично заяви, че нейните модели са "произведени в съоръжения на FAW Corporation от компоненти, доставени от Volkswagen Group."

Доставя ли Volkswagen автомобили за Русия или не?

Volkswagen побърза да се отрече от всякакви връзки с Русия. На молба на ТАСС да коментира публикацията на Die Zeit, от Volkswagen заявиха, че нито самият концерн, нито китайското му подразделение официално доставят автомобили на руския пазар.

„Нито Volkswagen Group China, нито нейните съвместни предприятия изнасят автомобили за Русия и всякакви доклади или изявления за противното са неоснователни и неверни“, цитира агенцията представител на групата. „Volkswagen също не толерира неразрешена търговия и прави всичко възможно да я предотврати.“

Марката Jetta е създадена в Китай през 2019 година с усилията на Volkswagen и FAW, чието съвместно предприятие произвежда моделите на марката. Сега, два от тях са обявени за официална продажба в Русия.

Прави впечатление, че веднага след обявяването на навлизането на пазара в средата на юли руският сайт jetta-motors.ru спря да работи. Пресслужбата на Jetta обясни това като технически проблем и обеща да го поправи възможно най-скоро, но от 7 август, когато се опитате да влезете в страницата, се появява съобщение за грешка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    18 6 Отговор
    За ужас на всички "евроатлантици", търговията на ЕС с Русия си върви, почти нищо не се е променило.

    Коментиран от #2

  • 2 Жоро

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Не е точно така. Много стоки, предимно евтини и бъзооборотни, не се търгуват вече в Русия. Стойността на транспорта до там нарастна от 3000€ на 10000€ за един ТИР, което усъпява тези стоки и ги прави неконкурентни. Руснаците вече казват: Съжалявам брат, но сте във групата на вражеските страни и не можем да купуваме вашите стоки. Предприятията които предлагат такива стоки са в доста затруднено положение в момента.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 руските граждани

    7 2 Отговор
    само печелят от това, че няма да имат от тези проектирани да се счупят коли
  • 5 Човек с очи

    6 0 Отговор
    Това на първата картинка много прилича на Фиат Типо.
  • 6 сайта си работи

    0 3 Отговор
    Модела при ватите се продава за 19300 евро.
  • 7 Бизнеса си върви

    3 0 Отговор
    В Германия също може да се купи нова Лада.