22 Август, 2024 09:00 16 373 36

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

  • renault-
  • symbioz-
  • тест

Моделът Symbioz е отлично допълнение към гамата на марката като семеен SUV, предлагащ страхотно съотношение цена/качество

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО) - 1

Валенсия, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Renault Symbioz е чисто ново име за френския автомобилен производител, като с него Режията обозначава нов средноразмерен семеен SUV , който е позициониран над Captur и Arkana. Името Symbioz е необичайно за марката, но произлиза от гръцката дума „symbiosis“, което най-общо казано означава „съвместен живот“ и представлява своеобразен етос, с който марката иска да ни убеди, че този автомобил улеснява семейния живот. Дали е така се опитахме да разберем по време на първите тестове на модела, които се проведоха във Валенсия и на които екипът ни присъства. Ето и впечатленията ни.

Цената на този автомобил с повишена проходимост започва у нас от малко под 60 000 лева, а целта му е да се изправи директно срещу конкуренти, като Nissan Qashqai, Hyundai Tucson и Kia Sportage, внасяйки допълнителното предимство на френския изтънчен стил и същевременно енергийно ефективна напълно хибридна технология като стандарт. Моделът се предлага с една-единствена хибридна опция: E-Tech пълен хибрид 145 със мощност от реални 143 к.с., идващи от 1.6-литров бензинов двигател и от електрически мотор. Това е същата система, използвана в Renault Captur, като при нея и в двата случая задвижващи са само предните колела.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Symbioz може да бъде избран в една от три версии: Techno, Esprit Alpine и Iconic. Която и да изберете, то трябва да сте сигурни, че тя е добре оборудвана, На разположение са 10.4-инчов екран за инфо екран с базиран на Google софтуер, който е лесен за използване, както и съвместим с Android Auto и Apple CarPlay. Има и клъстер с цифрови инструменти пред водача, безжично зареждане на смартфон, камера за заден ход и сензори за паркиране навсякъде, така че Symbioz дори и в най-ниското си ниво на оборудване не се чувства спартански.

Двигател и ходови характеристики

Що се отнася до хибридния силов тракт, то крайната цел тук е икономия на гориво и същевременно прилична динамика. Официалните данни за разход са под пет литра на сто километра, а реалните, които показа бордкомпютъра по време на нашето тестово шофиране, са много близки до тях - 5.7л/100 км. Хибридната система използва малка батерия с капацитет 1.2 kWh, която не се нуждае от външно зареждане. Зарежда се от стартовия генератор и регенеративното спиране, което връща част от енергията, която обикновено се губи при спиране, обратно в батерията. Но колко всъщност е ефективен Renault Symbioz в реални условия?

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Когато тествахме Renault Symbioz в Испания, ние всъщност, както вече споменахме, не успяхме да постигнем официалната цифра за разход на гориво, предоставена от Renault, но не сме се и опитвали да караме икономично. Всъщност смятаме, че икономията на гориво на този хибриден тракт е отлична за автомобил от този клас и разходът ще падне до заводските данни, ако прекарвате по-голямата част от времето си в шофиране из града, тъй като електрическият мотор може да върши повече от работата при по-ниски скорости.

Symbioz винаги стартира в електрически режим и в резултат на това се чувства като електромобил - с незабавно ускорение от място. Усещането е страхотно да шофирате из града поради факта, че ДВГ се задейства много рядко. Преминаването в режим „B“ усилва функцията за регенеративно спиране, която събира енергията, която иначе би била загубена при спиране, и я връща обратно в батерията. Впечатлени сме от начина, по който Symbioz превключва между бензин и електричество, тъй като той е много плавен и безпроблемен.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Кормилното управление на Symbioz се усеща по-тежко от това на други автомобили Renault, които сме тествали, но това не е за сметка на маневреността в града. Въпреки че може да е по-дълъг, Symbioz е със същата широчина като Captur, така че не е трудно да се кара и в по-тесни пространства. Един недостатък обаче е малкото задно стъкло на Symbioz, а изображението от камерата за задно виждане също е с разочароващо ниско качество.

Качвайки Symbioz на магистрала, на преден план излиза двигателя с вътрешно горене, който учудващо и за самите нас, предоставя отлична динамика при доускорение, нужно ни за изпреварвания. Първоначално се усеща по-шумен, но след като достигне скорост "присъствието" му отива на заден план. При скорости от над 140 км/ч се долавят минимален шум от вятъра, но като цяло Symbioz предлага комфортна возия, дори на 19-цоловите си джанти, с които беше оборудван нашият тестов автомобил. Symbioz се справя отлично и със случайни дупки по пътя, които "изглажда" доста ефективно.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

На планински пътища Renault Symbioz не е на нивото на спортен хотхеч, но това едва ли се очаква от някого. Въпреки това се чувства достатъчно способен. Моделът е композиран така, че да влиза в завоите с минимален крен на каросерията, а регенеративният спирачен ефект и механичните спирачки се чувстват в свои води при използване през завоите. С други думи и тук Symbioz е с едни гърди пред преките си конкуренти.

Трябва да се отбележи, че след като самозареждащата се батерия се изчерпи, двигателят с вътрешно горене трябва да свърши повече от работата и точно в тези моменти Symbioz става една идея по-шумен. Нагоре по хълмове със стръмен наклон се усеща, сякаш двигателят се мъчи, но динамиката не отслабва, а само оборотите се повишават. Още един от плюсовете на модела и по-конкретно на неговата хибридна система е, че тя има функция „E-Save“, която можете да включите, за да инструктирате Symbioz да запази поне 40% заряд на батерията и когато се наложи, да я използвате в различни части от вашето пътуване - характеристика, която се среща основно в plug-in хибридните модели.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Интериор

Ако сте влизали в новото Renault Captur, то тогава салонът на Renault Symbioz ще ви се стори доста познат. Той е преди всичко функционален, но в същото време дизайнът е изчистен и всичко е добре оформено. Спрямо конкурентите просторът в купето не е най-добрият, но това не означава, че вътре е тясно и некомфортно. Основното нещо в интериора, с което новото Renault превъзхожда много от конкурентите е качеството на изработката и това на самите материали. То е на много високо ниво и има приятно количество меки на допир материали. Изборът на която и да е от версиите освен базовата Techno предлага доста подобрено вътрешно покритие, направено от плат, съставен от 26% рециклиран текстил, като със същата тапицерия е облицовано и арматурното табло, което изглежда уникално с този текстуриран плат и синьо градиентно покритие.

Renault Symbioz получава и най-новата информационно-развлекателна система на марката, показана на 10.4 портретно ориентиран сензорен екран, който е бърз и отзивчив. Има и 10.25-инчов конфигурируем цифров дисплей за водача. Информационно-развлекателната операционна система Renault OpenR е брилянтна и е изградена върху софтуера Android Automotive на Google, което означава, че е лесна за използване и навигиране, защото е подредена като смартфон.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Google Maps и Google Assistant са вградени в системата по подразбиране, но можете също да изтеглите допълнителни 50 приложения, като Waze и Spotify например, като това става през Google Play store. Ако предпочитате да използвате софтуера Android Auto или Apple CarPlay, можете да го направите, като свържете телефона си безжично.

Температурата в кабината се показва на екрана на информационно-развлекателната система, но останахме очаровани, като видяхме, че има набор от физически бутони за управление на климатика под него, както и на волана. Подложката за безжично зареждане на смартфона не се вижда, което означава, че няма да се разсейвате от входящи известия директно на телефона, а същевременно централната конзола не се чувства претрупана.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Както вече споменахме Renault Symbioz е по същество удължена версия на Renault Captur и в резултат на това е точно толкова широк, колкото и Captur. Всъщност, срещу конкуренти като Nissan Qashqai, Hyundai Tucson и Kia Sportage, той е най-тесният по размер, но това не се усеща, нито в купето, нито в управлението на автомобила. В същото време заради този факт, Symbioz е много по-ефективен в градска среда.

Бяхме впечатлени от количеството пространство, което се предлага в интериора за четирима, дори и когато се возят ръстови пасажери. Има много място за краката и отпред, и отзад, а пространството за главите също е в изобилие. По-тясното пространство може да си проличи единствено ако се опитате да качите още един пълноразмерен пътник на средната задна седалка. Тогава отзад ще е малко притиснато за трима възрастни. С други думи това е оптималното пространство за истинска семейна кола, каквото е и предназначението на Synbioz. Но, когато една кола има такова предназначение, то трябва да има и подобаващ багажник.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Renault Symbioz има съвсем малко по-малко пространство в багажника от Nissan Qashqai, но разполага с плъзгаща се задна седалка, която може да се избута напред с 16 см. Това освобождава 624 литра, така че ако имате по-малки пътници на задната седалка и имате нужда от допълнително пространство в багажника, новото Renault определено ще ви предложи отлична гъвкавост.

Има и регулируем на височина под на багажника, а сгъването на задните седалки ви дава полезните 1 582 литра багажно пространство. Нито Qashqai, нито Symbioz обаче могат да се конкурират с Hyundai Tucson или Kia Sportage, тъй като те предлагат много повече място за багажник, така че практичността на Symbioz не е точно водеща в класа, но е оптимална за едно четиричленно средностатистическо семейство.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Безопасност

Symbioz получава множество системи за подпомагане на безопасността, включително Active Driver Assist, която има способности за автономно шофиране от ниво 2, които комбинират адаптивен круиз контрол, центриране на колата в платното и разпознаване на пътни знаци. системите са толкова добри, че дори могат да преместят автономно колата леко в рамките на своята лента, за да се остави място за приближаващи мотоциклети.

Налични са също така автономно аварийно спиране, предупреждение за мъртва зона, предупреждение за напускане на лентата и монитор за внимание на водача. Има и един доста полезен бутон, монтиран на Symbioz, наречен „Моята безопасност“, върху който можете да щракнете два пъти, за да активирате персонализиран режим, ако предпочитате да оставите определени функции изключени или включени и до какви нива.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Symbioz има система, която ви насърчава да шофирате по-безопасно. Наречена „Треньор по безопасност“, тя класира вашето шофиране в реално време и ви дава резултат от 100. Ако, да речем, шофирате твърде близо до колата отпред или не държите очите си достатъчно на пътя, ще ви предупреди. По време на нашия тест на Symbioz никога не получихме никакви предупреждения от системата, така че изглежда, че е калибриран да бъде възможно най-ненатрапчив, което определено ни хареса.

Заключение и цена

Смятаме, че Renault Symbioz е страхотен SUV от средния клас, който предлага малко повече стил от автомобили като Nissan Qashqai и гореспоменатите корейски конкуренти. Той идва с хибридна технология, която наистина пести гориво, което го кара да изглежда като изгодна сделка, когато го сравнявате с хибридните версии на същите тези конкуренти, които подобно оборудвани струват повече.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)

Renault Symbioz е приятен за шофиране – той е комфортен и изглажда несъвършенствата по пътищата, но не е от най-спортните. В действителност това ще е минус само за онези, които се определят като улични състезатели, защото, както вече споменахме, динамика не липсва. И ако още не сте стигнали до отговор на въпроса: Добър автомобил ли е Renault Symbioz, то в заключение ще обощим.

Symbioz е всичко, което бихте очаквали от семеен SUV; той е удобен, ефективен и добре оборудван с добра информационно-развлекателна система и не на последно място - икономичен. Symbioz е страхотен универсален автомобил, дори и да не доминира в нито една конкретна област. А ето и цените, с които моделът стъпва на българския пазар.

Първи тест и БГ цени на най-новото Renault (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлека

    20 20 Отговор
    Карам си Лагуна 3, 200кс и трудно бих минал на това

    Коментиран от #5, #23

  • 2 Марто

    28 13 Отговор
    Много добро ревю, а автомобилчето е готино на вид и изглежда смислено. Цената му също е ОК предвид новото нормално

    Коментиран от #8, #24

  • 3 Име

    31 8 Отговор
    Браво Славчев, не си спестил и минусите на колата, която, както пишеш, като цяло си е добра.

    Коментиран от #4

  • 4 Бангеев

    19 9 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Обективно ревю, да. И колето си го бива. Чакам да го видя на живо на салона, но вече се замислям.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трошка

    16 31 Отговор
    РЕНО е чуплива кола, за много пари, никой не иска такава в гаража си!
  • 7 Горан Владков

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Баро":

    То това... джобни пари.
  • 8 Град Козлодуй

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Марто":

    Така е
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината:

    5 20 Отговор
    Имах Renault-4 - 145 к.с, но не ми хареса и го смених с Hyundai SmartStream T -Gdi - 200 к.с. на цената на Renault-4
    Разликата между двата автомобила е огромна в полза на Hyundai .
    Ускорение, стабилност, шум в колата, комфорт и усещане за перфектен автомобил и то на ниска цена!

    Коментиран от #17, #33

  • 13 Добре, ама

    15 9 Отговор
    Ако предлагаха 2.0 или 2.2dci със шестстепенна ръчна кутия, около 150 кс съм сигурен, че щеше да се продава добре. Хибрид лично аз бих взел само от Тойота, заради 25+ годините опит с тази технология.
  • 14 Хубаво, ама

    12 6 Отговор
    За съжаление, от снимките и видеото оставам с впечатлението, че този модел иде с идеята да влезе в класа на Каптюр, който е изключително тесен и малък като габарити. Не виждам как такава кола ще е с идеята за семейство от 4 човека, като е видно, че багажникът й събира без напрежение само един среден куфар и един сак. Иначе изглежда много добре, да. За мен това е кола за до 2ма човека, някаква градска двойка без деца, но за семейна кола - абсурд.

    Коментиран от #16

  • 15 Куку

    14 9 Отговор
    През 2004 г си купих Рено лагуна 2.0 бензин на 10г ,тогава струваше 7000 лв. Карах я точно 5 години без никакви ремонти само масла, филтри и накладки. И изведнъж почна да рухва всичко направо отказваше всичко,интересно двигателя беше чук!!! Много си я харесвах за то време нямаше такъв дизайн но се отървах и от тогава само японско!!! Както казват френската кола като френската ку..ва,-красива,удобна и портфейла ошушкан....

    Коментиран от #28

  • 16 Калата

    14 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хубаво, ама":

    В ревюто Радо е обяснил добре, това на практика е удължена версия на каптюр, който е за двама, а тази вече е за семейство
  • 17 ...

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "Истината:":

    Я пусни една снимка на това Рено 4 с 145 коня.Много ми е интересно да го видя.

    Коментиран от #25

  • 18 хъхъ

    15 2 Отговор
    Грозно. Освен това SUV без задвижване на 4-те колела - защо, само ще му плащате големите гуми без да имате нужната проходимост в критични ситуации.
  • 19 Джуган

    10 8 Отговор
    От ревюто излиза че колата е страхотна, а цените вече скочиха толкова, че 60 хиляди не звучи зле. Замислям се дали да не сменя Лексуса с това Ренде (шегичка)
  • 20 Хейт

    12 2 Отговор
    Мяза на ребрандирана Дачия. Едно време Дачията беше нискобюджетно Рено, сега стана обратното. Чаркове, софтуер, дизайн, всичко е същото. Само са пляснали марката на Рено и са променили цената.
  • 21 някойситам

    11 7 Отговор
    За ревю оставих максималната оценка, за самата кола, ако мога, бих дал 0 от 10.
    Да пробутваш едно и също вече от почти 10 години насам, кокошарник за еднократна употреба със абсолютно асматичен 1.6 двигател, без никаква пъргавост и динамика, със предно предаване и евтин/некачествен интериор за над 60 бона е лудост... 2018 купих и държах 3 години чисто ново рено меган със най-високо ниво на оборудване за 34750 лв, сега абсолютно същата кола, със същия двигател и интериор, струва 60 бона... Не, благодаря. Купих си преди 6 месеца октавия 4х4 и дизел, върви, не харчи, комфортна е... рено и нисан със тени кофи и цени дано скоро да фалират, че да се освестят малко.
  • 22 авто фен

    10 5 Отговор
    Не харесвам френските таратайки, но това Рено е хубаво,много по-хубаво от варела Корола Крос и е достоен конкурент на прекрасните Хюндай,Киа, Хонда и Фолцваген.

    Коментиран от #32

  • 23 седрфтгъх

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Aлека":

    Буташ и ремонтираш тая лагуня, но определено не я караш...
  • 24 дрфтгъхуйик

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Марто":

    67 бона цена за тоя дрънчащ на кухо варел е ОК???? Я иди на доктор да ти налее малко акъл у тенджерата дето ползваш за главъ... Туй недоразумение и 40 бона не заслужава, но все ще се намерят дебили кату теб да купуват боклуците...
  • 25 @@@

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Не влизам в обеснителен режим със случайни Индивиди!
    Имам нова кола Hyundai SmartStream T -Gdi - 200 к.с. на 3 месеца и не мога след нея да се кача на
    Френска кола!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Смешно

    15 2 Отговор

    До коментар #25 от "@@@":

    Брат, спри наркотиците и чети какво пишеш. Имал Hyndai Smartstream T-GDI 200 к.с., аз аз имам Peugeot Prince TU THP 200 к.с. Колко хора разбраха каква е колата.
  • 27 Смешно

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "@@@":

    И как можеш да сравняваш 50 годишно Рено 4 с нов Хюндай?
  • 28 стоян

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Куку":

    До 15 ком - казваш взе да рухва всичко -чак пък всичко - да не падна тавана върху главата ти
  • 29 Стефан

    7 4 Отговор
    Колата си е супер бе компютърни туупани
  • 30 Стефан

    4 5 Отговор
    Колата си е супер бе компютърни туулупи
  • 31 Хахаха

    5 3 Отговор
    По евтина пластмаса не можаха ли да направят. Много грозна кола
  • 32 някойситам

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "авто фен":

    корола крос пьк има 4х4 задвижване, както и конкуренти, а недоРЕНОзумение рязко се дженндеросаха и забравиха и за 4х4 и за дизел. А тяхна cvt кутия за всички модели е за меки китки
  • 33 Ехааа

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Истината:":

    Браво на теб! Какви красиви сънища имаш. Рено 4 с 145кс. Направо самолет. Дано не си го дал за скрап, защото ако беше истина, цената му щеше да е над 50к Евро.
  • 34 Къде отиваш

    7 2 Отговор
    Интересна статия, да видим и техническите данни. Дължина 4.4мтр. Ширина 1.8мтр. Май чай не е много просторен? Двигател атмосферен бензин, 4 цилиндъра. 143кс, 250Nm. Тегло на празен автомобил без течностите 1450кг. Максимално натоварен - 1950кг. Хммм, с този двигател нещо ми се струва астматична колата! Ускорение 11 секунди до 100км/час и макс скорост 170км/час. Ми че то е същото както и на 20г автомобил със подобен двигател и мощност! И сега идва изненадана. Вариаторна скоростна кутия със всичките и недостатъци и живот около 100х.км и високи изисквания за поддръжка. Така. Това което виждам като подобрение в сравнение с всеки един масов автомобил отпреди 20г. от същият клас е: много нови електронни джаджи да си играят децата, много нови системи за подобряване на безопасността докато шофьора си играе с електронните джаджи и дизайн отговарящ на съвремието, да направи колата атрактивно изглеждаща. Това е то. Дали е хубав или не - всеки си решава сам. Лично моето мнение, без да ангажирам никой е: Благодаря, не благодаря.

    Коментиран от #35

  • 35 Относно скоростната кутия

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Къде отиваш":

    Не е CVT, a с 15 предавки (според Рено), което честно не знам какво точно означава. В Интернет говорят за 2 скорости за батерията и 4 за бензиновия двигател.

    Коментиран от #36

  • 36 Рик

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Относно скоростната кутия":

    Ето тук, пак Радо, е описал всичко за тази трансмисия
    https://fakti.bg/avto/618289-kakvo-predstavlava-i-kak-raboti-novata-skorostna-kutia-na-renault